Tlačové správy

České dráhy posílí dopravu na víkendové Dny NATO & Dny Vzdušných sil AČR v Ostravě

15.9.2021 - 13:35

České dráhy výrazně posílí dopravu na Dny NATO a Dny Vzdušných sil AČR, které se o víkendu 18. a 19. září konají na ostravském letišti v Mošnově. Národní dopravce vypraví do stanice Mošnov, Ostrava Airport speciální expresní spoje z Prahy, Brna a Olomouce a posilové osobní vlaky z Bohumína, Opavy a Ostravy-Svinova. Kromě toho bude řada dálkových vlaků mimořádně zastavovat ve stanici Studénka.

Návštěvníci Dnů NATO můžou využít speciální vlaky, které pojedou do Mošnova z Prahy, Brna a Olomouce. Z hlavního města pojede mimořádný vlak railjet, který bude povinně místenkový. Odjíždět bude z pražského hlavního nádraží v 5:56 a do Mošnova přijede v 9:30. Spojení z jižní Moravy posílí přímý vlak s odjezdem z brněnského hlavního nádraží v 8:02 a příjezdem v 10:19. Zvláštní vlak z olomouckého hlavního nádraží pak pojede v 8:01 a do Mošnova přijede v 9:10. Během odpoledne pak tyto zvláštní vlaky svezou cestující zpět do Prahy, Brna i Olomouce.

Lidé, kteří míří na akci, mohou využít i mimořádná zastavení vlaků v železniční stanici Studénka, a to včetně vlaků kategorie SuperCity. Zastaví tam i vlaky jedoucí ze Žiliny, Varšavy nebo Vídně.

Posílení se ve dnech konání akce dočká i regionální doprava. Vypraveny budou zvláštní osobní vlaky, takže s prokladem pravidelných spojů budou jezdit každou půlhodinu až hodinu. Vybrané soupravy od cca 7 do 19 hodin mezi Ostravou a zastávkou Mošnov, Ostrava Airport,  ČD posílí. Na spojích budou jezdit dvě jednotky CityElefant, kapacita této zdvojené soupravy je cca 600 míst k sezení a jejich celková kapacita je více než 1 200 osob.

Jízdní řád mimořádných vlaků na Dny NATO z Prahy a Olomouce

(18. – 19. září 2021)

tam

Stanice

zpět

Ex 1311

railjet 1313

Ex 1310

railjet 1312

 

05:56

Praha hl.n.

 

20:30

 

06:56

Pardubice hl.n.

 

19:31

 

07:45

Česká Třebová

 

18:47

08:00

Olomouc hl.n.

17:04

08:39

Hranice na Moravě

16:34

09:08

09:22

Studénka

16:13

17:15

09:16

09:30

Mošnov, Ostrava Airport

15:55

16:55

 

Jízdní řád mimořádného vlaku na Dny NATO z Brna

(18. – 19. září 2021)

tam (R 1315)

stanice

zpět (R 1314)

07:57

Brno hl.n.

19:43

08:34

Vyškov na Moravě

19:04

09:12

Přerov

18:26

09:30

Hranice na Moravě

18:08

10:10

Studénka

17:45

10:08

Mošnov, Ostrava Airport

17:24

V souvislosti s očekávanou vyšší poptávkou po cestování na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR doporučujeme návštěvníkům především ze vzdálenějších míst včasnou rezervaci míst. Pro cestu do Studénky nebo Mošnova je vhodné také zakoupit včas jízdenky. Jízdenky pro zvláštní rychlíky „Dny NATO“ i pro osobní vlaky z Ostravy  a Opavy je možné zakoupit na pokladnách, v e-shopu a v aplikaci Můj vlak.

Přístup do areálu

V případě příjezdu na nádraží Ostrava-Svinov nebo Ostrava hl.n. doporučujeme návštěvníkům využít vlakové spoje do Mošnova či Studénky. Mezi železniční stanicí Studénka a obcí Albrechtičky bude zajištěna navazující zpoplatněná autobusová doprava. Do areálu akce je možné dojít také pěšky ze železničních stanic Studénka a Jistebník.

Podle platných hygienických opatření bude moci do areálu každý den 40 000 návštěvníků. Pro dodržení maximální povolené kapacity bude vstup do areálu možný pouze s předem zakoupenou vstupenkou.

Detaily o akci včetně informací o hygienických opatřeních a přesného popisu přístupových tras jsou k dispozici na webu pořadatele www.natodays.cz.

Vlak ČD přiveze poutníky z Moravy na Národní svatoludmilskou pouť v Tetíně

15.9.2021 - 13:22

Od pátku 17. do neděle 19. září se v Tetíně na Berounsku uskuteční Národní svatoludmilská pouť. Hlavní část programu je plánovaná na sobotní 11. hodinu, kdy začne slavnostní bohoslužba celebrovaná papežským legátem. Poutníky z Moravy přiveze na pouť v sobotu 18. září 2021 Slovácký expres Českých drah.

Vlak vyjede ze stanice Staré Město u Uherského Hradiště v 4:13 a z Prahy, kde vlak obvykle končí svou jízdu, bude mimořádně pokračovat dále do Srbska (příj. v 9:12) a Berouna (příj. v 9:19). Zpět z Berouna na Slovácko bude vlak odjíždět v 15:25 a návštěvníci pouti do něj budou moci nastoupit i v Srbsku (odj. v 15:33). Rychlík je přednostně určen pro poutníky z Moravy a východních Čech.

Cestující z hlavního města mohou využít spoje linky S7 mezi Prahou a Berounem, která jezdí v intervalu 30 minut. Na tyto vlaky nasazují České dráhy zdvojené soupravy CityElefant s celkovou kapacitou více než 1 200 cestujících.

Výstup na zastávce Srbsko je určen především pro ty, kteří chtějí na místo poutě dojít pěšky. Pro cestující, kteří dojedou až do Berouna, je připravena kyvadlová autobusová doprava na Tetín.

Program Národní svatoludmilské bude vhodný pro celou rodinu. Kromě bohoslužby se tak návštěvníci mohou těšit na debatu o sv. Ludmile, divadelní představení pro malé i velké nebo koncert uskupení Hradišťan.

Ludmila byla zavražděna na příkaz své snachy Drahomíry na Tetíně 15. září roku 921. Letos tak uplyne od mučednické smrti první historicky doložené české kněžny a světice, která je českou zemskou patronkou, už 1100 let.

ZSSK bude mať moderné stredisko technicko-hygienickej údržby vo Zvolene

16.9.2021

BRATISLAVA Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) modernizuje nielen svoje vlaky, ale i pracoviská. Nové moderné strediská technicko-hygienickej údržby (THÚ) budú prispievať k predĺženiu životnosti nových, resp. modernizovaných železničných koľajových vozidiel.

Dnes sme v areáli pri železničnej stanici vo Zvolene podpísali Zmluvu o dielo Technicko- hygienickej údržby železničných koľajových vozidiel pre stredisko Zvolen za účasti Lenky Balkovičovej, primátorky mesta Zvolen a Romana Koreňa, predsedu predstavenstva ZSSK, spolu s prokuristami dodávateľskej spoločnosti Strabag s.r.o. Zuzanou Češkovou a Milanom Mockovčiakom. Prítomní zároveň poklepali základný kameň novej stavby, ktorá sa začne realizovať v najbližších týždňoch.

Nové pracovisko infraštruktúry THÚ Zvolen bude vybudované práve v areáli železničnej stanice Zvolen, v priestoroch terajšieho pracoviska prevádzkového ošetrenia súprav (POS), kde už jestvuje čiastočne vybudovaná infraštruktúra, niektoré inžinierske siete, vodovodná a kanalizačná sieť. Doteraz sa čistenie vlakov robilo prevažne pod holým nebom, v každom ročnom období a v pôvodných zariadeniach. Ide o koľajiská na odstavných staniciach a v depách. Sú to však zastaralé pracoviská, ktoré už dnes nespĺňajú štandardy. Po spustení spomínaných stredísk THÚ budeme čistenie sústreďovať do nových pracovísk, ktoré zvýšia komfort práce našich zamestnancov.

Stredisko THÚ je vstupenka do 21. storočia, čo sa údržby vlakov týka, pretože súčasné pracoviská nezodpovedajú potrebám nových vozidiel, ktoré boli ZSSK v ostatných rokoch obstarané. Veľkou výhodou strediska THÚ je čistenie exteriéru aj interiéru vozidiel i krátkodobá technická údržba. To všetko bude vytvorené na jednom mieste a pod jednou strechou vybudovaním novej haly prevádzkového ošetrenia súprav, haly stabilného umývača, koľají pre čistenie toaliet vo vozňoch s uzavretým systémom WC, nových rozvodov inžinierskych sietí, ako aj nevyhnutných nových technológií pre danú činnosť technickej a hygienickej údržby železničných koľajových vozidiel. V stredisku bude možné umývať vozidlá aj pri nižších teplotách.

Všetky služby moderných stredísk THÚ v súlade s ich vybavením a určením budú poskytované aj ostatným dopravcom, ktorí využívajú slovenské koľaje. Strediská teda budú mať prínos pre cestujúcich všetkých spoločností vrátane súkromných dopravcov.

Pre vybudovanie kompletného a funkčného pracoviska THÚ vo Zvolene je potrebné realizovať výstavbu nasledovných objektov a prevádzkových súborov:

  • viacúčelová hala HPOS pre prevádzkové ošetrenie vozidiel s prístavbami pre fekálnu koľaj a prevádzkovo-sociálne zariadenia,
  • hala pre stabilný umývač vozidiel,
  • koľajiská pre vchodovo-odchodovú skupinu, koľaje haly prevádzkového ošetrenia súprav, koľaj pre stabilný halový umývač, výťažné, objazdné a spojovacie koľaje,
  • zariadenia pre HPOS, prevádzkové čistenie, stabilný halový umývač, zariadenia čistenia WC,
  • posunovacie zariadenie, kompresorovňa, EPZ, nová kanalizácia pre areálovú splaškovú vodu, rozvody vody, vzduchu, diagnostika pre elektrické časti vozidiel, mobilné čerpacie stanice a skladové hospodárstvo, spevnené plochy, čistička odpadových vôd (ČOV), stanica neutralizácie odpadových vôd, odlučovač olejov a mastnôt, komunikácie a spojenie pracoviska s verejnými sieťami,
  • vnútorná komunikácia, štruktúrovaná kabeláž, silnoprúdové rozvody, osvetlenie hál, vykurovanie objektov a spojenie pracoviska so železničnou sieťou

 

Na Slovensku budú v najbližšej dobe vybudované tri moderné strediská THÚ, a to okrem Zvolena aj v Nových Zámkoch a Humennom. Od projektu si ZSSK sľubuje zvýšenie kvality vykonávania čistenia, údržby, technických kontrol a menších opráv vlakových súprav za lepších podmienok ako v súčasnosti.

 

O projekte

THÚ Zvolen

Predpokladané finančné náklady na výstavbu strediska THÚ vo Zvolene sú vo výške 34 mil. eur bez DPH. Hlavnú časť pokryjú prostriedky z eurofondov v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, zvyšok pôjde zo štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov ZSSK, konkrétne:

  • Európsky fond regionálneho rozvoja: 24,2 mil. eur,
  • ŠR SR: 4,3 mil. eur,
  • ZSSK: 5,5 mil. eur.

Začiatok výstavby predpokladáme v septembri 2021 a trvanie výstavby odhadujeme na 20 mesiacov, tzn. predpoklad začatia užívania nového strediska THÚ vo Zvolene je v priebehu roka 2023 (máj – jún 2023).

 

THÚ Nové Zámky

Predpokladané finančné náklady na výstavbu strediska THÚ v Nových Zámkoch sú vo výške 41,8 mil. eur bez DPH. Hlavnú časť pokryjú prostriedky z eurofondov v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, zvyšok pôjde zo štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov ZSSK, konkrétne:

  • Európsky fond regionálneho rozvoja: 29,7 mil. eur,
  • ŠR SR: 5,2 mil. eur,
  • ZSSK: 6,9 mil. eur.

Začiatok výstavby predpokladáme v septembri 2021 a trvanie výstavby odhadujeme na 20 mesiacov, tzn. predpoklad začatia užívania nového strediska THÚ v Nových Zámkoch je v priebehu roka 2023 (máj – jún 2023).

 

THÚ Humenné

Predpokladané finančné náklady na výstavbu strediska THÚ v Humennom sú vo výške 30 mil. eur bez DPH. Hlavnú časť pokryjú prostriedky z eurofondov v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, zvyšok pôjde zo štátneho rozpočtu a z vlastných zdrojov ZSSK, konkrétne:

  • Európsky fond regionálneho rozvoja: 20,2 mil. eur,
  • ŠR SR: 3,6 mil. eur,
  • ZSSK: 6,3 mil. eur.

Začiatok výstavby predpokladáme v septembri 2021 a trvanie výstavby odhadujeme na 20 mesiacov, tzn. predpoklad začatia užívania nového strediska THÚ v Humennom je v priebehu roka 2023 (marec – apríl 2023).

 

Vo vyššie uvedených celkových sumách nie sú zahrnuté náklady na služby stavebného dozoru, v súčasnosti na uvedenú službu prebieha proces VO.

Generální ředitel Správy železnic vystoupí na Železniční konferenci 2021

15.9.2021

Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda vystoupí ve čtvrtek 16. září na Železniční konferenci 2021 v Pardubicích a bude prezentovat provozní koncept vysokorychlostní železnice. Úvodní den konference se uskuteční v čase od 15:00 do 17:30 hodin.

Již sedmý ročník dvoudenní konference se bude věnovat zejména vysokorychlostním tratím a jejich provozním modelu, tedy jak přípravě jejich výstavby, tak tomu, jaké soupravy u nás budou jezdit, jaké budou jízdní řády.

Konference letos proběhne historicky poprvé v tzv. hybridním modelu. Na místě budou pozvané špičky železničního sektoru – odborníci, generální ředitelé, specialisté a političtí reprezentanti. Pro širokou veřejnost je pak určen online živý přenos na internetu a sociálních sítích.

Více informací o konferenci i odkaz na online vysílání získáte na adrese: zeleznicnikonference.cz

Železnice 2050+

14.09.2021

Železnice 2050+

V pondělí 13. září 2021 se předseda představenstva ČD Cargo, pan Tomáš Tóth zúčastnil jízdy vlaku vypraveného SIRDO ve spolupráci s Dopravní sekcí při Hospodářské komoře hlavního města Prahy.

Setkání bylo věnováno možnostem strategického rozvoje železnice jako systémového oboru nezbytného pro další efektivní a udržitelnou budoucnost. Železnici jako nástroji Green Dealu se ve svém vystoupení věnoval i Tomáš Tóth.

Ambicí netradičního setkání nebylo vytvoření vize pro železniční sektor, ale spíše vyvolání diskuze o tom, jak české železnici vrátit prestiž a významné postavení, mimo jiné s ohledem na její polohu v srdci Evropy. Troufáme si říci, že tento účel setkání rozhodně splnilo také díky rozmanité účasti – vlakem cestovali jak zástupci dopravců a dopravních organizací, tak zástupci státní správy a akademické obce.

Den železnice v Lužné u Rakovníka připomene i 50 let od vzniku VUZ

14.9.2021 - 10:23

Zářijové oslavy svátku železničářů vyvrcholí o víkendu 18. – 19. září Dnem železnice, jehož dějištěm se stane ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Na velkolepé akci se představí desítky kusů historické i moderní železniční techniky. Chybět nebude ani  tradiční noční show. Letošní oslavy připomenou také 50 let od vzniku Výzkumného Ústavu Železničního.

„Jsem velice rád, že po loňské přestávce způsobené pandemií koronaviru budeme opět moci společně se všemi fanoušky vlakové dopravy oslavit v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka Den železnice. Ten se zároveň stane vyvrcholením regionálních oslav na železnici, které proběhly v minulých dnech na řadě míst v republice a setkaly se s velkým zájmem návštěvníků,“ říká předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik.

Na oba dva víkendové dny bude přichystán pestrý program. „Návštěvníci se mohou těšit na historické lokomotivy, ale i ty nejmodernější vlaky. Chybět nebudou jízdy historickými soupravami do blízkého okolí, speciálně vypravené vlaky z Prahy a expozice nejmodernější techniky v barvách Českých drah a jejich dceřiných společností,“ říká Ivan Bednárik a doplňuje: „Zájemci budou mít první možnost prohlédnout si úplně novou soupravu InterJet určenou pro dálkové linky z Prahy do Chebu.“ Vrcholem programu pak bude v sobotu večer světelná show s ukázkami historických lokomotiv na točně muzea.

Během dne se mohou návštěvnici svézt vozy řady Bai taženými lokomotivou (475.179) „Šlechtična“, soupravou „Ostravan“ v čele s lokomotivou „Bardotka“ (T 478.1008), dále patrovou soupravou řady Bpjo v čele s lokomotivami „Čtyřkolák“ (434.2168) nebo „Kremák“ (534.0323) či motorovými vozy „Singrovka“ (M 240.0100) a „Věžák“ (M120-417).

Svou techniku bude prezentovat i Výzkumný Ústav Železniční, který v letošním roce slaví 50 let své existence. „V Lužné představíme veřejnosti muzejní drezínu Tatra prvního generálního inspektora Československých státních drah, vyrobenou v roce 1947 a poháněnou vzduchem chlazeným čtyřválcem ‚boxer‘. Protože je naší misí ‚autorizovat budoucnost‘, rádi představíme část našeho vozového parku, se kterým provádíme zkoušky nejen na Zkušebním centru ve Velimi. V neposlední řadě také nabídneme prostřednictvím virtuálních 3D brýlí ochutnávku průjezdu Velkým zkušebním okruhem, dnes jedinou vysokorychlostní tratí v ČR,“ říká generální ředitel VUZ Martin Bělčík.

Program je připravený pro všechny věkové kategorie a nabídne tři světy – svět historie, změny a zábavy. Svět změny bude hostit nejnovější techniku, která již jezdí nebo v blízké době začne jezdit po tuzemských kolejích pod vlajkou ČD. Historii zastoupí například legendární „Stříbrný šíp“ či lokomotivy 414.096 „Heligon“ a 434.2186 „Čtyřkolák“. Svět zábavy je pochopitelně určený především dětem. Těšit se můžou na parní vlak na úzkokolejné dráze a na doprovodný program plný her a zábavy. V průběhu celého programu se uskuteční soutěže o ceny se železniční tematikou.

Svět historie

Návštěvníky čeká výstava nejkrásnějších českých historických lokomotiv. Chybět nebudou komentované prohlídky exponátů na točně. Ty se v sobotu i v neděli uskuteční v 10:30 a v 13:30. Připravené budou také parní jízdy a jízdy dalších zvláštních vlaků do okolí ČD Muzea. Programem v areálu a na jeho točně bude provázet moderátor Pavel Cejnar.

Svět změny

Svět změny reprezentuje moderní vozový park Českých drah a jejich dceřiných společností. K vidění bude nová pětivozová souprava InterJet pro Západní expresy a rychlíky Krušnohor od konsorcia Siemens Mobility – Škoda Transportation, dále lokomotiva TRAXX MS3 a nákladní vůz ř. Hadgs 11 nákladního dopravce ČD Cargo nebo lokomotiva 193.902 Siemens Vectron v barvách VUZ.

Svět zábavy

Svět zábavy už tradičně nabídne bohatý doprovodný program pro malé i velké návštěvníky. Pro děti bude připraven stan se železničními pohádkami, soutěžemi, atrakcemi, hrami, dětskou dílnou a spoustou dalších aktivit, potkat bude možné i maskota Elfíka. Chybět nebude ani oblíbený skákací hrad.

Noční světelná show

Sobotní večer bude patřit exkluzivní světelné show plné historických železničních skvostů. Tato akce začne na točně muzea ve 20 hodin, přičemž nabídne více než desítku nejen historických exponátů v na míru připraveném scénickém osvětlení a hudbě. Show bude doprovázena komentářem s představením jednotlivých exponátů a zazní i řada zajímavých faktů.         

Proč slavíme Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Podrobný program Dne železnice v Lužné u Rakovníka je na stránkách www.denzeleznice.cz. Program a seznam zvláštních jízd naleznete i na stránkách www.vlakemnavylet.cz. Zájemci si tu mohou v předstihu zakoupit také vstupenky, a to jak na denní program, tak i na noční show.

Po novém mostě v Čelákovicích projíždějí první vlaky

14.9.2021

Nový železniční most přes řeku Labe v Čelákovicích začíná sloužit dopravě, jednokolejný zkušební provoz je na něm zaveden od 15. září. Výstavba mostu, který je součástí rekonstruované trati mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi, trvala 19 měsíců. Do plného provozu bude stejně jako celý traťový úsek uveden 15. prosince.

Po novém mostě v Čelákovicích projíždějí první vlaky
"Stavaři dokončili železniční most přes Labe v Čelákovicích a můžou po něm vyjet první vlaky. Modernizace trati do Lysé nad Labem umožní rychlost až 140 km/h a zvýší kapacitu dráhy. Stavební práce začaly v roce 2019, zcela pak skončí v lednu 2022. Náklady jsou celkem 1,8 miliardy korun a jsou spolufinancovány z fondů EU," říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Výměna mostu v Čelákovicích byla klíčovou částí celé stavby. Původní přemostění už nevyhovovalo současným potřebám železniční dopravy zejména kvůli svému šířkovému uspořádání a technickému stavu, proto bylo nahrazeno novou nosnou konstrukcí s délkou 160 metrů a váhou 1277 tun, došlo také k úpravě spodní stavby. 

Nejdříve je zprovozněna 1. traťová kolej v úseku Káraný – Čelákovice, která dosud procházela renovací, a zároveň se vyloučí provoz na 2. traťové koleji. Její rekonstrukce zahrne železniční svršek, spodek, mosty a podchod. Obdobně se práce vystřídají i na zastávce Čelákovice-Jiřina, kde se stavbaři přesunou z 1. na 2. nástupiště. Obě budou nově disponovat výškou 550 mm nad kolejí, což zajistí pohodlný nástup do vlaků. Vybudují se rozšířené přístřešky a všechny prostory budou bezbariérově přístupné. V blízkosti zastávky bude také nová cyklověž.

Link na video na YouTube

Hlavním cílem modernizace mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi je zvýšení traťové rychlosti až na 140 km/h, spolu s vyšší kapacitou dráhy. Stavební práce začaly v polovině roku 2019 a v první fázi se týkaly úseku z Lysé nad Labem do nově vybudované odbočky Káraný. Ta díky vložení čtyř nových výhybek umožňuje vlakům přejíždět z jedné koleje na druhou. V úseku se také kompletně zrekonstruovalo kolejiště, mosty a propustky. Veškeré stavební práce by měly skončit v lednu příštího roku. Celkové investiční náklady jsou vyčísleny na 1 820 788 824 Kč bez DPH. Projekt je spolufinancovaný Evropskou unií z programu Nástroj pro propojení Evropy (CEF).

Vláda schválila plán zavádění moderního evropského zabezpečení železničních tratí

13.9.2021

Vláda schválila Plán moderního zabezpečení české železnice – implementace evropského vlakového zabezpečovacího zařízení ETCS, který navrhuje postupné zavedení jednotného evropského vlakového zabezpečovacího zařízení ETCS na 4 800 km železničních tratí do roku 2030 a na celou železniční síť do roku 2040. Má zvýšit úroveň bezpečnosti a umožnit lepší využití kapacity tuzemské železniční dopravy. Naváže tak na probíhající zajištění koridorových a hlavních tratí touto technologií.

Vláda schválila plán zavádění moderního evropského zabezpečení železničních tratí

„Další zvýšení bezpečnosti železničního provozu dlouhodobě potřebujeme, roste počet projetí návěsti Stůj a my na to musíme reagovat. Proto vláda dnes schválila tento plán a proto do budování tohoto zabezpečovače dáváme několik miliard korun ročně,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček. Na rozdíl od jiných evropských zemí, kde ETCS slouží zejména k zajištění interoperability, pomůže systém v Česku zejména tím, že zvýší úroveň bezpečnosti. ETCS by mělo například zabránit i takovým nehodám, které se staly v loňském létě u Perninku, nebo letos v srpnu u Milavčí u Domažlic.

Schválený Plán navrhuje termíny zavedení ETCS na jednotlivých tratích, včetně odhadu finančních potřeb  pro zajištění výstavby traťové části ETCS, i pro vybavení vozidel dopravců palubními jednotkami, kterým bude ze strany státu pro tyto účely poskytnuta finanční podpora. 

„Plán zabezpečení počítá s vybavením 4 800 km tratí do roku 2030 s náklady ve výši 47 miliard Kč. Již nyní máme na traťovém zabezpečení zasmluvněny práce přes 8 miliard Kč a i dopravci již využili spolufinancování z evropských zdrojů přesahující 3 miliardy Kč. Technologií je již vybaveno přes 650 km našich tratí za další 3 miliardy Kč, probíhá zkušební provoz, a dopravci mají zajištěno financování pro 475 lokomotiv,“ přidává podrobnosti ministr dopravy.

Schválený dokument připravilo Ministerstvo dopravy a Správa železnic společně s dalšími odborníky po konzultacích s dopravci, odbory i kraji.

Co to je ETCS?

  • ETCS je jednotné evropské vlakové zabezpečovací zařízení. Má vlakovou část (jednotka v lokomotivě) a traťovou část (systém přímo  na trati).
  •     je to systém, který jako prakticky jediný dokáže za určitých okolností sám zastavit vlak bez zásahu strojvůdce. Pokud například strojvedoucí nerespektuje návěst Stůj, systém chybu zjistí a vlak bezpečně zastaví,
  •     v současné době existuje v členských státech Evropské unie celá řada různých vlakových zabezpečovacích zařízení. Je třeba jejich sjednocení, 
  •     umožňuje spolehlivě a kontinuálně kontrolovat jízdu vlaků. Použitá technologie dohlíží na to, zda se vlak pohybuje v přesně vymezeném úseku trati.
  •     dohlíží také na dodržování nejvyšší dovolené rychlosti vlaku v daném úseku trati. Při jejím překročení zabezpečovač zasáhne do řízení vozidla. Před zahájením provozního nebo nouzového brzdění ale nejdříve varuje strojvedoucího, aby měl možnost změnou způsobu řízení vozidla sám snížit rychlost, případně zastavit.
  •    Podrobnosti zde

Jednotnou jízdenku na železnici si koupilo už tři čtvrtě milionu cestujících

13.9.2021

Jednotnou jízdenku na železnici, OneTicket, si za zhruba osm měsíců jejího fungování v ostrém provozu koupilo přes 755 tisíc lidí. Výrazný nárůst zaznamenal provozovatel systému, státní podnik CENDIS, o letních prázdninách, kdy bylo zakoupeno přes 300 tisíc kusů OneTicket. Běžný měsíční průměr přitom činí okolo 50 tisíc prodaných jízdenek.

Jednotnou jízdenku na železnici si koupilo už tři čtvrtě milionu cestujících

„Během prázdninových měsíců se zvýšila i návštěvnost webu oneticket.cz a to až pětkrát oproti předchozímu období. Příčinou zvýšeného zájmu o OneTicket byla nejenom doba prázdnin a dovolených, ale také naše navázaná spolupráce s agenturou CzechTourism, která propaguje OneTicket na svém turistickém portálu kudyznudy.cz. Ten se soustředí na zajímavá místa v Česku, z nichž mnohá jsou snadno dostupná i vlakem,“ řekl Jan Paroubek, pověřený řízením CENDIS.

„Na propagaci OneTicket kontinuálně pracujeme. Kromě CzechTourismu jsme navázali také spolupráci se společností Seznam, díky čemuž si lidé mohou Jednu jízdenku koupit i přes portál mapy.cz. Mimo jiné jsme rovněž zahájili kampaň, abychom cestujícím výhody jednotné jízdenky více přiblížili. Čísla dokazují, že o OneTicket lidé mají zájem a představuje tak další z úspěšných digitalizačních projektů Ministerstva dopravy,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

Do vyšších prázdninových čísel se v neposlední řadě promítl také prodej místenek zahájený letos v červnu a červencové zapojování tzv. komerčních spojů do projektu. Tedy těch, které na rozdíl od závazkových spojů neobjednává stát. V současné době je tak možné využít OneTicket na 99 % všech spojů v Česku.

OneTicket umožňuje lidem cestovat po železnici s jednou jízdenkou bez ohledu na dopravce na zvolené trase. Cestující tedy snadno přestoupí mezi vlaky různých společností pouze s jedním jízdním dokladem.

One-Ticket.PNG

Aktuálny zoznam vlakových spojení v súvislosti s návštevou pápeža na Slovensku

10.9.2021

BRATISLAVAPri príležitosti návštevy Svätého Otca Františka na Slovensku Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) aktualizuje informácie k mimoriadnym vlakom, ktoré budú vypravené 14. 9. a 15. 9. 2021, a posilnia tak prímestskú i diaľkovú dopravu v okolí Prešova, Košíc a Šaštína.

Mimoriadny grafikon vlakovej dopravy platný 14. 9. 2021 na traťovom úseku Košice – Prešov a 15. 9. 2021 na traťovom úseku Trnava – Kúty zavádza celodenné posilové vlaky pre návoz a odvoz cestujúcich na stretnutie s pápežom v Prešove a Šaštíne z okruhu rádovo do 100 kilometrov.

Vo vlakoch bude platiť štandardné cestovné podľa Prepravného poriadku ZSSK, teda aj bezplatná preprava. Vo vlakoch R a RR je zavedený predaj miesteniek. Ak je vo vlaku radený vozeň 1. triedy, všetky miesta sú povinne miestenkové. Upozorňujeme cestujúcich, že v mimoriadnych vlakoch na návštevu pápeža Františka nebude možná preprava bicyklov (okrem vlakov 709, 710, 711, 712, 713 a 17764).

Predaj cestovných lístkov je možný cez pokladnice ZSSK, internetový obchod ZSSK (https://ikvc.slovakrail.sk/esales/search), mobilnú aplikáciu ZSSK Ideme vlakom a v osobných vlakoch budú mať cestujúci možnosť využiť aj SMS lístok. Cestujúci, ktorí majú kreditné konto (pri využívaní bezplatnej prepravy alebo zakúpení kariet KLASIK RAILPLUS, JUNIOR RAILPLUS, SENIOR RAILPLUS či MAXI KLASIK je zákaznícke konto ZSSK ID vytvorené automaticky), navyše ušetria 5 % zo sumy, viac na → https://www.zssk.sk/zssk-id/.

Z dôvodu dynamických zmien bude možné vyhľadať všetky vlaky v elektronických vyhľadávačoch a zakúpenie rezervácie miesta v rezervačných systémoch ZSSK v priebehu pondelka 13. 9. 2021

Viac informácií nájdete na tomto odkaze → https://www.zssk.sk/vlakom-za-svatym-otcom/.

 

Utorok 14. 9. 2021

Prímestská doprava

Trať 188

Košice – Prešov – Lipany – Plaveč:

Na traťovom úseku príde k posilneniu spojenia najmä medzi mestami Košice a Prešov. Počas celého dňa je zabezpečená hodinová obsluha Os vlakmi, doplnená do polhodinovej obsluhy pravidelnými a mimoriadnymi vlakmi REX.

Súčasne budú zavedené v polhodinovom intervale od 0:30 do 4:30 mimoriadne vlaky pre spoľahlivú obsluhu odstavného parkoviska v ŽST Veľký Šariš.

Úsek Košice – Prešov:

  • Os 18500 (Košice 2:00 – Prešov 2:39);
  • Os 18502 (Košice 3:00 – Prešov 3:39);
  • Os 18504 (Košice 4:35 – Prešov 5:22);
  • REX 11931 (Prešov 12:16 – Košice 12:46);
  • REX 11930 (Košice 12:08 – Prešov 12:39);
  • REX 11933 (Prešov 13:16 – Košice 13:46);
  • REX 11932 (Košice 13:08 – Prešov 13:39);
  • REX 11935 (Prešov 15:16 – Košice 15:50);
  • REX 11934 (Košice 19:12 – Prešov 19:42);
  • REX 11936 (Košice 20:12 – Prešov 20:42).

Počet pravidelných vlakov: 45
Počet mimoriadnych vlakov: 10

 

Úsek Prešov – Lipany – Plaveč:

  • Os 18571 (Plaveč 1:30 – Prešov 2:39);
  • Os 18573 (Plaveč 2:46 – Prešov 3:55);
  • Os 18570 (Prešov 13:53 – Plaveč 15:02);
  • Os 18556 (Prešov 14:53 – Lipany 15:30).

 

Úsek Veľký Šariš – Prešov:

V ŽST Veľký Šariš je situované odstavné parkovisko.

  • Os 18501 (Veľký Šariš 0:30 – Prešov 0:40);
  • Os 18503 (Veľký Šariš 1:00 – Prešov 1:10);
  • Os 18505 (Veľký Šariš 1:30 – Prešov 1:40);
  • Os 18507 (Veľký Šariš 2:00 – Prešov 2:10);
  • Os 18509 (Veľký Šariš 3:00 – Prešov 3:10);
  • Os 18511 (Veľký Šariš 4:00 – Prešov 4:10);
  • Os 18513 (Veľký Šariš 4:30 – Prešov 4:40).

Počet pravidelných vlakov: 30
Počet mimoriadnych vlakov 11

 

Trať 160

Košice – Moldava nad Bodvou mesto:

  • Os 16471 (Moldava nad Bodvou mesto 3:10 – Košice 3:50) /prípoj smer Prešov Os 8500 Košice 4:07 – Prešov 4:57;
  • Os 16470 (Košice 3:57 – Moldava nad Bodvou mesto 4:37);
  • Os 16473 (Moldava nad Bodvou mesto 11:00 – Košice 11:40);
  • Os 16472 (Košice 12:08 – Moldava nad Bodvou mesto 12:54);
  • Os 16475 (Moldava nad Bodvou mesto 19:14 – Košice 19:54);
  • Os 16474 (Košice 20:00 – Moldava nad Bodvou mesto 20:40).

Počet pravidelných vlakov: 14
Počet mimoriadnych vlakov: 6

 

Trať 180/188

Poprad-Tatry – Prešov:

  • REX 11791 (Poprad-Tatry 2:40 – Prešov 4:03) /mimo Kysak/;
  • REX 11792 (Prešov 14:02 – Poprad-Tatry 15:24) /mimo Kysak/.

Počet pravidelných vlakov: 35
Počet mimoriadnych vlakov: 2

 

Trať 185

Poprad-Tatry – Plaveč:

  • Os 18373 (Poprad-Tatry 1:10 – Plaveč 2:36) /prípoj smer Prešov/;
  • Os 18371 (Stará Ľubovňa 1:00 – Plaveč 1:19) /prípoj smer Prešov/;
  • Os 18370 (Plaveč 15:20 – Stará Ľubovňa 15:38) /prípoj z Prešov/.

Počet mimoriadnych vlakov: 3

 

Trať 190

Košice – Čierna nad Tisou:

  • Os 18870 (Čierna nad Tisou 2:00 – Košice 3:45); prípoj smer Prešov Os 8500 Košice 4:07 – Prešov 4:57Os O;
  • Os 18871 (Košice 20:13 – Čierna nad Tisou 21:53).

Počet pravidelných vlakov: 27
Počet mimoriadnych vlakov: 2

 

Trať 190/191

Košice – Humenné:

  • REX 11908 (Humenné 10:30 – Košice 12:05);
  • REX 11913 (Košice 20:07 – Humenné 21:39).

Počet pravidelných vlakov: 16
Počet mimoriadnych vlakov: 2

 

Trať 193/191

Prešov – Humenné – Medzilaborce:

  • Os 19170 (Humenné 1:00 – Prešov 2:27);
  • Os 19172 (Medzilaborce mesto 1:58 – Humenné 2:56/3:05 – Prešov 4:42);
  • Os 19171 (Prešov 15:44 – Humenné 17:21/1729 – Medzilaborce mesto 18:30);
  • Os 19173 (Prešov 19:44 – Humenné 21:21/21:45 – Medzilaborce mesto 22:47);
  • Os 9140 (Vranov nad Topľou 3:35 – Prešov 4:42), nie je dňa 14. 9. 2021 vedený, jeho náhradou je vlak Os 19172.

Počet pravidelných vlakov: 23
Počet mimoriadnych vlakov: 4

 

Trať 194

Prešov – Bardejov:

  • Os 19270 (Bardejov 1:00 – Prešov 2:06);
  • Os 19272 (Bardejov 2:00 – Prešov 3:06);
  • Os 19200 (Bardejov 3:31 – Prešov 4:51);
  • Os (Prešov 15:12 – Bardejov 16:23);
  • Os (Prešov 19:50 – Bardejov 21:04).
  • Os 9200 (Bardejov 3:31 – Kapušany pri Prešove 4:25), nie je dňa 14. 9. 2021 vedený, jeho náhradou je vlak Os 19200.

Počet pravidelných vlakov: 22
Počet mimoriadnych vlakov: 5

 

Trať 196

Humenné – Stakčín:

  • Os 19470 (Stakčín 2:10 – Humenné 3:00); prípoj smer Prešov Os 19172 Humenné 3:05 – Prešov 4:42;
  • Os 19471 (Humenné 21:45 – Stakčín 22:32).

Počet pravidelných vlakov: 29
Počet mimoriadnych vlakov: 2

 

Diaľková doprava

 

  • R 14711 (Trenčín 21:00/odchod 13. 9. 2021/ – Prešov príchod 1:33);
  • R 14931 (Zvolen 1:15 – Košice 4:43);
  • R 14765 (Žilina 9:42 – Košice 13:03);
  • R 14932 (Košice 19:56 – Zvolen 23:17);
  • RR 17764 (Košice 17:57 – Bratislava hl. st. 23:53) à bude mimoriadne vedený namiesto vlaku RR 764 a bude teda predĺžený o úsek Trenčín – Bratislava.

 

Streda 15. 9. 2021

Prímestská doprava

Do Šaštína sa vlakom dopravíte jednoducho z každého smeru. Všetky pravidelné spojenia, ako aj mimoriadne zavedené vlaky majú v Trnave a v Kútoch zabezpečené prípojné spojenia do Šaštín-Stráží.

 

116

Traťový úsek Kúty – Trnava:

Počas celého dňa je zabezpečená hodinová dopravná obsluha medzi Kútmi a Trnavou kombináciou 22 mimoriadnych vlakov a pravidelných vlakov prímestskej dopravy. Jednotlivé odchody vlakov počas celého dňa z Kútov, ako aj Trnavy sú uvedené nižšie:

Dňa 15. 9. 2021 mimoriadne nebudú vedené nasledovné vlaky, ktoré sú plnohodnotne nahradené mimoriadnymi vlakmi:

  • Os 2600 (Trnava 3:46 – Kúty 5:07);
  • Os 2601 (Kúty 4:12 – Trnava 5:33);
  • Os 2606 (Trnava 6:32 – Kúty 7:55);
  • Os 2607 (Kúty 6:59 – Trnava 8:20);
  • Os 2629 (Kúty 17:33 – Trnava 18:57);
  • Os 2651 (Senica 3:44 – Trnava 4:38).

 

Traťový úsek Bratislava – Trnava:

Od pravidelných, ako aj mimoriadne vypravených vlakov sú v Trnave zabezpečené prípojné spojenia do Šaštín-Stráži.

  • Os 13001 (Bratislava 3:18 – Trnava 4:05);
  • Os 13005 (Bratislava 5:18 – Trnava 6:05).

Počet pravidelných vlakov: 37
Počet mimoriadnych vlakov: 2

 

Traťový úsek Bratislava – Nové Zámky:

  • Os 12002 (Nové Zámky 2:40 – Bratislava hl. st. 4:10/4:16 – (Kúty 5:20))

Vlak je vedený priamo do ŽST Kúty, kde je prípoj na vlak Os smer Šaštín-Stráže.

Počet pravidelných vlakov: 20
Počet mimoriadnych vlakov: 1

 

Traťový úsek Bratislava – Kúty:

Od pravidelných ,ako aj mimoriadne vypravených vlakov sú v Kútoch zabezpečené prípojné spojenia z/do Šaštín-Stráži.

  • Os 12000 (Bratislava 3:16 – Kúty 4:20);
  • Os 12002 ((Nové Zámky 2:40) – Bratislava 4:16 – Kúty 5:20);
  • Os 12021 (Kúty 13:58 – Bratislava 14:43);
  • Os 3051 (Kúty 15:38 – Bratislava 16:43);
  • Os 2029 (Kúty 17:38 – Bratislava 18:43).

Počet pravidelných vlakov: 21
Počet mimoriadnych vlakov: 5

 

Mimoriadny vlak Nové Zámky –  Nitra – Trnava – Šaštín-Stráže:

  • REX 15501 (Nové Zámky 2:36 – Nitra 3:18/3:23 – Leopoldov 4:05/4:07 – Trnava 4:24/4:27 – Šaštín-Stráže 6:05 – Kúty 6:20);
  • REX 15504 (Kúty 13:58 – Šaštín-Stráže 14:13 – Trnava 15:26/15:29 – Leopoldov 15:45/15:47 – Nitra 16:42/16:45 – Nové Zámky 17:30).

Počet mimoriadnych vlakov: 2

 

Diaľková doprava

 

  • R 15600 (Košice 19:50/odchod 14. 9. 2021/ – Šaštín-Stráže 03:05 – Kúty 03:19);
  • RR 15720 (Prievidza 22:12/odchod 14. 9. 2021/ – Šaštín-Stráže 02:05 – Kúty 02:19) à vlak zastavuje navyše aj v staniciach Koniarovce a Ludanice;
  • R 15530 (Banská Bystrica 22:47/odchod 14. 9. 2021/ – Šaštín-Stráže 03:54/ vlak bude vedený cez ŽST Kúty/ – Senica 04:22) à vlak zastavuje navyše v stanici Vlkanová;
  • RR 15700 (Žilina 1:32 – Šaštín-Stráže 05:06 – Kúty 05:19) à vlak zastavuje navyše aj v Bytči, Ilave a Dubnici nad Váhom;
  • RR 15729 (Šaštín-Stráže 12:58 – Prievidza 16:51) à vlak zastavuje navyše aj v staniciach Koniarovce a Ludanice;
  • R 15603 (Šaštín-Stráže 14:58 – Košice 21:50);
  • R 15531 (Šaštín-Stráže 16:00 – Banská Bystrica 21:03/ vlak bude vedený cez ŽST Kúty) àvlak zastavuje navyše v stanici Vlkanová a nezastavuje v Podhájskej;
  • RR 15703 (Šaštín-Stráže 16:58 – Trenčín 19:16).

Zároveň vlaky RR 709 Bratislava hl. st. 13:13 – Žilina 15:37, RR 710 Žilina 10:23 – Bratislava hl. st. 12:47, RR 711 Bratislava hl. st. 15:13 – Žilina 17:37, RR 712 Žilina 12:23 – Bratislava hl. st. 14:47, RR 713 Bratislava hl. st. 17:13 – Žilina 19:46 budú mimoriadne vedené aj 15. 9. 2021.

 

ZSSK v rámci 20. ročníka Európskeho týždňa mobility znižuje cenu lístkov na polovicu

10. 09. 2021

    Národný dopravca ponúka cestujúcim 50 % zľavy na cestovanie vo vlakoch Os a Rex a bezplatnú prepravu bicykla

Emisie oxidu uhličitého znamenajú pre environment naozaj alarmujúci problém. Svedčí o tom aj varovanie Svetovej meteorologickej organizácie, že ak nedôjde k zníženiu emisií CO2 a ďalších skleníkových plynov, bude to mať pre našu planétu fatálne následky. Začiatkom tohto roku sa v dôsledku protipandemických opatrení dočasne znížila mobilita obyvateľstva, čo priaznivo prispelo nielen k čistejšiemu ovzdušiu. Potvrdilo sa tak to, o čo sa snaží aj samotný Európsky týždeň mobility (ETM).

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) bude aj tento rok partnerom kampane ETM, nad ktorou prevzal záštitu Ján Budaj, minister životného prostredia Slovenskej republiky. Témou ročníka 2021 je „Bezpečne a zdravo udržateľnou dopravou“ a jeho cieľom je zdôrazniť dôležitosť dostupnosti dopravy s nulovými emisiami.

ZSSK ako národný dopravca si už tradične pripravila atraktívne 50 % zľavy pre svojich cestujúcich od 16. do 22. septembra v 2. vozňovej triede vo všetkých osobných vlakoch a regionálnych expresoch na území Slovenska. Nezabúdame ani na cyklistov a počas týždňa mobility im ponúkame možnosť prepraviť bicykel bezplatne.

Poznámka: Preprava bicykla je možná bez cestovného lístka, no len do naplnenia kapacity vlaku. Po jej naplnení môže zamestnanec ZSSK s ohľadom na bezpečnosť odmietnuť naloženie ďalšieho bicykla.

Lístok je možné zakúpiť iba počas trvania akcie od 16. do 22. 9. 2021:

    v ktorejkoľvek pokladnici ZSSK,
    na tratiach TEŽ a OŽ prostredníctvom SMS predaja ZSSK (SMS číslo 2233),
    vo vlaku u sprievodcu,
    prostredníctvom internetovej verzie e-shopu ZSSK na zssk.sk – pri nákupe je potrebné zvoliť zľavu „EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY“.
    pri platbe kreditom zo Zákazníckeho konta ZSSK ID je možné uplatniť aj ďalšiu zľavu využitím bonusového kreditu
    cez mobilnú aplikáciu Ideme vlakom →

https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.zssk.mobapp.android

https://apps.apple.com/sk/app/ideme-vlakom/id1465574367?l=sk

„Cieľom projektu je využívať alternatívne spôsoby prepravy, ako napríklad bicykel, mestskú hromadnú dopravu, vlak, či „pešibus“ a tak pomôcť životnému prostrediu, ktorého sme všetci súčasťou. Vymeniť auto za vlak je vždy správnym rozhodnutím a dokazuje to aj fakt, že sme vďaka tomu za rok 2020 spoločne ušetrili viac ako 315 tisíc ton oxidu uhličitého, čo je skutočne ohromné číslo,“ uviedol Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK.

Kampaň ETM postupne oslovuje čoraz viac samospráv, organizácií, škôl aj súkromných spoločností. V minulom roku sa zapojilo celkom až 53 krajín s počtom 2 945 zaregistrovaných samospráv. Stúpajúci počet prihlásených sídel je badateľný aj na Slovensku. V roku 2020 sa do kampane pridalo až 55 slovenských miest a obcí.

Viac informácií o tejto kampani nájdete tu → https://www.zssk.sk/tyzden-mobility/

 

Európsky vlak dorazil do Bratislavy

Bratislava,10. septembra 2021

Európsky vlak dorazil do Bratislavy

Rok 2021 je v Európe rokom železníc. Európsky rok železníc vyhlásila Európska komisia s cieľom podporiť a spropagovať osobnú a nákladnú železničnú dopravu v Európe. Pri tejto príležitosti vyrazil zo železničnej stanice Lisabon 2. septembra 2021 špeciálny vlak ‘Connecting Europe Express’. Po ôsmich dňoch dorazil do Bratislavy na Hlavnú stanicu a následne do Múzea dopravy SR.

Vlak z Viedne do Bratislavy viezol špeciálny rušeň Vectron 383 110, ktorý sa na počesť Európskeho roka železníc odel do nového šatu. Ide o najmodernejší rušeň z flotily Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorý je nasadený na vlaky RR 701 / RR 708 a IC 44 / IC 45. Európsky rok železníc sa rozhodla podporiť aj spoločnosť ZSSK CARGO, ktorá venovala dizajn rušňa HDV radu 363 práve tomuto roku.

Vlakom po Európe cestujú aj zástupcovia Európskej komisie, medzi inými aj Iveta Radičová, ktorá je koordinátorkou pre koridor TEN-T Stredomorie. V Múzeu dopravy ich privítali predstavitelia štátnej správy, Zastúpenia Európskej komisie a samosprávy: Ján Farkaš, generálny riaditeľ sekcie dopravy a dráh MDV SR, Radim Dvořák, zástupca vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR, Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja, Tatiana Kratochvílová, prvá námestníčka primátora hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislava a zástupcovia železničných spoločností – Roman Koreň (predseda predstavenstva ZSSK), Roman Gono (predseda predstavenstva ZSSK CARGO) a Miloslav Havrila (generálny riaditeľ ŽSR).

Európsky rok železníc otvára priestor na diskusiu o výhodách a prínosoch železničnej dopravy, ako i o jej budúcnosti a o tom, ako európske vlaky pomôžu Európe v dosahovaní jej ambiciózneho cieľa – klimatickej neutrality do roku 2050.

Európske vlaky ponúkajú Európanom množstvo výhod a sú naším dôležitým spojencom v dosahovaní mnohých cieľov Európskej zelenej dohody, zelenej transformácie Európy a tiež významnej ambície, a to, aby sa Európa stala do roku 2050 prvým klimaticky neutrálnym kontinentom,“ zhodnotil Radim Dvořák, zástupca vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

 „Rád by som spomenul, že sme boli s kolegami z Poľska prvými železničnými spoločnosťami, ktoré presadili nákup nových súprav z EÚ fondov. Bolo to v roku 2010 a bolo to 32 ks DMJ a 29 elektrických poschodových jednotiek a aj typu pushpull, ktoré jazdia dodnes na východe slovenska, na juhozápade a na severe.

Skoro všetko, čo je na našej železnici moderné, je spojené s fondami EÚ. Z tratí sa zmodernizoval úsek z Bratislavy po Žilinu v sume zhruba 2 miliárd eur. Ďalšie stovky miliónov eur šli do vozidiel. Zhodou okolností práve včera sme podpísali zmluvu o nákupe 9 elektrických jednotiek pre východné Slovensko. Železnice v Európe prepravujú 7 % všetkých cestujúcich a 11 % všetkého tovaru, pričom vyprodukujú menej ako 0,5 % emisií skleníkových plynov spôsobených dopravou. Za mnohé, čo je na našich a v našich koľajach dobré, vďačíme Európe“, uviedol predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň.

 „Za ŽSR sme veľmi radi, že v stredu Vláda SR odobrila návrh na prípravu štúdie uskutočniteľnosti plánovanej stavby vysokorýchlostnej železnice medzi Budapešťou, Bratislavou, Brnom, Prahou a Varšavou. Pre Slovensko by znamenala príležitosť pre jednoduchšie prepojenie obyvateľov aj z priľahlých lokalít a je dôkazom, že Slovensko chce byť súčasťou európskeho železničného priestoru,“ uviedol generálny riaditeľ ŽSR Miloslav Havrila.

Roman Gono, predseda predstavenstva ZSSK CARGO: „Sme radi, že bol tento rok vyhlásený za Európsky rok železníc a je podporený takouto aktivitou. Železničná doprava, osobná i nákladná, je dôležitou súčasťou dopravného systému v celej Európe a vzhľadom na svoju nízku uhlíkovú stopu, veľkú kapacitu prepravy a komfort, ktorý poskytuje, je druhom dopravy, ktorý je predurčený byť základom celého dopravného systému. Veríme, že aj takýmito aktivitami sa podarí urýchliť zjednocovanie železničných dopravných systémov v Európe a pritiahnuť väčšie množstvo zákazníkov.“

„Koľajová doprava je jedným z najbezpečnejších spôsobov dopravy a zároveň aj najudržateľnejším pre životné prostredie. Preto je väčšina strategických dopravných projektov v kraji orientovaná na rozvoj koľajovej dopravy - železničnej aj električkovej. Pre župu je prioritou skapacitňovanie najvyťaženejších železničných tratí ako aj budovanie prestupných terminálov integrovanej dopravy,“ uviedol Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Expres vyštartoval z portugalského Lisabonu 2. septembra a svoju cestu po Európe ukončí
7. októbra v Paríži. Prejde 26 členských štátov EÚ s viac ako 100 zastávkami, spolu pôjde o trasu dlhú približne 20-tisíc kilometrov cez 33 hraničných priechodov a do celého projektu sa zapojí až 40 rôznych partnerov.

Projekt Connecting Europe Express vznikol vďaka partnerom z európskeho železničného sektora a inštitúciám, ktoré spojili svoje sily na úrovni EÚ, národnej a miestnej úrovni. Vzhľadom na rôzne šírky rozchodu v rámci Európy bude Connecting Europe Express v skutočnosti zahŕňať tri vlaky – pyrenejský, štandardný a pobaltský vlak – ktoré sa budú stretávať pozdĺž trasy. Projekt má na jednej strane pripomenúť, že  interoperabilita medzi niektorými časťami európskej železničnej siete nie je stále úplná, na druhej strane však bude excelentnou prezentáciou veľmi dobrej spolupráce medzi železničnými podnikmi a manažérmi infraštruktúry.  

Niekoľko zaujímavostí o železniciach v EÚ:

· v Európskej únii pracuje v železničnom sektore 916 000 pracovníkov

· 21 % pracovníkov v železničnom sektore tvoria ženy

· železničná doprava je najbezpečnejším spôsobom pozemnej dopravy

· Európska únia je popretkávaná sieťou železničných tratí o celkovej dĺžke približne 201-tisíc kilometrov (ide len o železničné trate
 v prevádzke)

· v EÚ máme približne 9 100 kilometrov vysokorýchlostnej železničnej siete

· priemerná vzdialenosť medzi jednotlivými železničnými stanicami v EÚ je 6,9 kilometrov

· 75 % kilometrov je prejdených vlakmi poháňanými elektrickou energiou

· železničná doprava je udržateľná – tvorí len 0,4 % emisií skleníkových plynov z dopravy. Tento spôsob dopravy je jediným, ktorý
od roku 1990 svoje emisie značne znížil. Preto môže zohrávať dôležitú úlohu v udržateľnom cestovnom ruchu.

· Železničná doprava je nielen najčistejšia ale aj najbezpečnejšia v porovnaní s inými druhmi pozemnej prepravy. Na miliardu
precestovaných kilometrov tu pripadá len 0,1 obetí.

ŽOS Trnava zastreší časť výroby nových vlakov RegioPanter

TRNAVA  10. 9. 2021

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) včera podpísala zmluvu s konzorciom firiem Škoda Transportation a ŽOS Trnava na nákup nových elektrických jednotiek. Možno až 20 nových štvorvozových RegioPanterov bude jazdiť v Košickom a Prešovskom kraji. Flotila týchto jednotiek sa tak na Slovensku rozrastie až na 45. Rovnako ako na minulej zákazke (na celkom 25 elektrických jednotiek), prebehne časť výroby v ŽOS Trnava, ktorá sa podieľa najmä na finálnom spájaní vozňov, oživovaní celých jednotiek, na skúškach a príprave na odovzdanie zákazníkovi.

Prvých deväť jednotiek bude dodaných do konca roku 2023 a ďalšie podľa objednávky. Hodnota zákazky vrátane opcie je takmer 170 miliónov eur.

„Slovensko je pre nás dlhodobo kľúčový obchodný partner. Cestujúci už dobre poznajú naše jednotky, ktorých tu jazdí hneď niekoľko typov. Som tak rád, že môžeme s každou novou jednotkou ukazovať, ako sa posúva úroveň komfortu, bezpečnosti i udržateľnosti nových vlakov,“ hovorí Petr Brzezina, prezident a predseda predstavenstva v skupine Škoda Transportation.

„Nové vlaky východné Slovensko potrebuje ako soľ a dobrá skúsenosť zo spolupráce so Škodovkou v Žiline a okolí, kde už podobné vozne spoľahlivo najazdili 1,15 miliónov vlakokilometrov, nám dáva nádej, že ani Východoslováci nebudú sklamaní,“ hovorí Roman Koreň, predseda predstavenstva.

„Ďalšia zákazka na nové vlaky potvrdzuje, že naša spoločnosť sa stala dlhodobým a spoľahlivým partnerom Škoda Transportation. V konzorciu s ňou vyrábame moderné a kvalitné vlaky a cestujúci sú s nimi spokojní. Predĺženie spolupráce so silným partnerom nás samozrejme veľmi teší,“ hovorí Miloš Kyselica, podpredseda predstavenstva a generálny riaditeľ ŽOS Trnava a pripomína: „Spolupráca so Škoda Transportation nie je obmedzená  len na Slovensko. V Trnave vyrábame pre Škodovku 29 samostatných vložených vozňov pre elektrické jednotky EMU 310, ktoré budú dodané pre  Juhomoravský kraj a rokujeme o dodávke aj ďalších vložených vozňov“ hovorí generálny riaditeľ    ŽOS Trnava Miloš Kyselica.

Forma spolupráce so Škoda Transportation je štruktúrovaná v projektoch tak, že Škoda vyrobí hrubé stavby skríň, podvozky a trakčné sety, ktoré bude dodávať do ŽOS Trnava. ŽOS Trnava bude realizovať aj povrchovú úpravu, montáž vložených vozňov elektrických jednotiek EMU310 a oživovanie samostatných vložených vozňov. Následne budú oživené vložené vozne transportované zákazníkovi.

„Naše konzorcium ukázalo už pri minulej zákazke vysokú kvalitu výroby a technických riešení. Teší ma, že si tento úspech budeme môcť zopakovať a ďalšie slovenské regióny získajú naše moderné jednotky,“ doplnil Petr Brzezina. 

Nové elektrické jednotky RegioPanter, ktoré nadväzujú na v súčasnej dobe dodávané a úspešne prevádzkované jednotky. Všetky nové štvorvozové jednotky budú mať dĺžku 106 m a kapacitu 343 sedadiel. Každý vozeň súpravy bude mať klasické usporiadanie dvoch podvozkov a každá elektrická jednotka bude mať vždy tri hnacie podvozky.

Vďaka tomu budú mať súpravy vynikajúce jazdné vlastnosti na všetkých elektrifikovaných tratiach Slovenska a umožnia spoľahlivé dodržiavanie jazdného poriadku v náročných zimných podmienkach s tým, že na základe požiadaviek zákazníka a skúseností z prevádzky boli zapracované zmeny, ktoré ešte zvýšia pohodlie cestujúcich. Ide napríklad o prípravu na montáž automatu na občerstvenie, automatu na lístky, či úpravu interiéru tak, aby jednotka mala viac priestoru na bicykle, lyže a ďalšie športové potreby.

„Cestujúci ocenia najmä pohodlné sedenie, elektrické zásuvky, klimatizáciu, štýlové LED-osvetlenie interiéru a vybavenie vozidla priestorným moderným WC prístupným aj invalidom. Elektrické jednotky ponúknu tiež vylepšený kamerový systém, moderný informačný systém s monitormi a aj vysokovýkonnú Wi-Fi. Dostatok miesta budú mať jednotky i pre prepravu invalidov, detských kočiarov, bicyklov, lyží, snowboardov a ponúknu i jednoduchý a bezbariérový nástup pre všetkých cestujúcich,“ dodáva Tomáš Ignačák, podpredseda predstavenstva v skupine Škoda Transportation.

 
 
 
 

ŽOS Trnava, a.s. je najväčšou dielňou na opravy železničných vozňov v strednej Európe. Korene ŽOS Trnava siahajú k prvej opravovni železničných vozňov na území Slovenska. Už v auguste 1925 bola vo Vozovke Trnava vykonaná prvá revízia na nákladnom vozni. Podnik mal vtedy 63 zamestnancov. V októbri 1994 vznikla akciová spoločnosť ŽOS Trnava, a.s. Spoločnosť vyrába nové nákladné železničné vozne, vykonáva revízie nákladných a osobných železničných vozňov, ich prestavby a modernizácie, opravy podvozkov, brzdových komponentov, ťahadlového a narážacieho ústrojenstva, výrobu a opravy dvojkolesí. Export mimo Slovenskej republiky tvorí väčšinu obratu spoločnosti. Viac informácií nájdete na www.zostt.sk.

Slovenský národný dopravca bude mať až 20 nových Panterov

9.9.2021

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dnes podpísala zmluvu s konzorciom firiem Škoda Transportation a ŽOS Trnava na nákup nových elektrických jednotiek. Predmetom zmluvy je dodanie 9 kusov elektrických jednotiek s možnou opciou na ďalších 11 kusov. Prvých 9 nových štvorvozových Panterov bude jazdiť v Košickom a Prešovskom kraji. Flotila týchto jednotiek sa tak na Slovensku rozrastie až na 34, v prípade uplatnenia opcie až na 45. Prvých deväť jednotiek bude dodaných do konca roku 2023 a ďalšie podľa objednávky. Hodnota zákazky vrátane opcie je takmer 170 miliónov eur.

„Slovensko je pre nás dlhodobo kľúčový obchodný partner. Cestujúci už dobre poznajú naše jednotky, ktorých tu jazdí hneď niekoľko typov. Som tak rád, že môžeme s každou novou jednotkou ukazovať, ako sa posúva úroveň komfortu, bezpečnosti i udržateľnosti nových vlakov,“ hovorí Petr Brzezina, prezident a predseda predstavenstva v skupine Škoda Transportation.

„Nové vlaky východné Slovensko potrebuje ako soľ a dobrá skúsenosť zo spolupráce so Škodovkou v Žiline a okolí, kde už podobné vozne spoľahlivo najazdili 1,15 miliónov vlakokilometrov, nám dáva nádej, že ani Východoslováci nebudú sklamaní,“ hovorí Roman Koreň, predseda predstavenstva ZSSK.

„Naše konzorcium ukázalo už pri minulej zákazke vysokú kvalitu výroby a technických riešení. Teší ma, že si tento úspech budeme môcť zopakovať a ďalšie slovenské regióny získajú naše moderné jednotky,“ doplnil Petr Brzezina.

Nové elektrické jednotky Panter, ktoré nadväzujú na v súčasnej dobe dodávané a úspešne prevádzkované jednotky, budú dodávané pre regionálnu prevádzku elektrifikovaných tratí v Košickom a Prešovskom kraji, najmä na tratiach Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Michaľany – Trebišov, resp. po elektrifikácii až po Humenné, Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou pre rýchlosti až do 160 km/h a napätie  3 kV a 25 kV. Všetky nové štvorvozové jednotky budú mať dĺžku 106 m a kapacitu 343 sedadiel. Každý vozeň súpravy bude mať klasické usporiadanie dvoch podvozkov a každá elektrická jednotka bude mať vždy tri hnacie podvozky. Vďaka tomu budú mať súpravy vynikajúce jazdné vlastnosti na všetkých elektrifikovaných tratiach Slovenska a umožnia spoľahlivé dodržiavanie jazdného poriadku v náročných zimných podmienkach s tým, že na základe požiadaviek zákazníka a skúseností z prevádzky boli zapracované zmeny, ktoré ešte zvýšia pohodlie cestujúcich. Ide napríklad o prípravu na montáž automatu na občerstvenie, automatu na lístky, či úpravu interiéru tak, aby jednotka mala viac priestoru na bicykle, lyže a ďalšie športové potreby.

Široké nástupné dvere spolu s plne prechodným moderným interiérom bez vnútorných dverí umožní rýchly a plynulý pohyb cestujúcich. Nástup do vozidla bude možný u väčšiny štandardných nástupíšť výšky 550 mm priamo bez nutnosti schodov. U ostatných nástupíšť bude nástup zaistený s pomocou výsuvných schodov. „Cestujúci ocenia najmä pohodlné sedenie, elektrické zásuvky, klimatizáciu, štýlové LED-osvetlenie interiéru a vybavenie vozidla priestorným moderným WC prístupným aj invalidom. Elektrické jednotky ponúknu tiež vylepšený kamerový systém, moderný informačný systém s monitormi a aj vysokovýkonnú wi-fi. Dostatok miesta budú mať jednotky i pre prepravu invalidov, detských kočiarov, bicyklov, lyží, snowboardov a ponúknu i jednoduchý a bezbariérový nástup pre všetkých cestujúcich,“ dodáva Tomáš Ignačák, podpredseda predstavenstva v skupine Škoda Transportation.

Rovnako ako na minulej zákazke (na celkom 25 elektrických jednotiek), prebehne časť výroby v ŽOS Trnava, ktorá sa podieľa najmä na finálnom spájaní vozňov, oživovaní celých jednotiek, na skúškach a príprave na predanie zákazníkovi.

Aktuálne jazdí na Slovensku už 20 nízkopodlažných jednotiek Panter a ďalších 5 bude uvedených do prevádzky ešte do konca tohto roku. S novou objednávkou tak bude mať ZSSK k dispozícii až 45 jednotiek tohto typu. Tie sú jedny z najúspešnejších produktov skupiny Škoda Transportation. Zákazníci totižto podpísali zákazky už na celkom 250 týchto jednotiek, z nich viac ako polovica pripadá na Českú republiku. Nízkopodlažné elektrické jednotky zo Škodovky však nejazdia iba v Českej republike a na Slovensku, ale aj v Litve a na Ukrajine a osobné vozne z dcérskej spoločnosti Škoda Transtech vozia cestujúcich vo Fínsku. Aktuálne prebieha výroba nových jednotiek pre Lotyšsko a podpísaná je zákazka aj na šesť kusov do Estónska.


O projekte

9 ks elektrických jednotiek → projekt EÚ + vlastné zdroje

    hodnota zákazky: 76 284 000 eur

    oblasť nasadenia: Košický a Prešovský kraj (Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Trebišov, resp. po elektrifikácii až po Humenné, Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou)
    podpis zmluvy: 9. 9. 2021
    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023


Financovanie

    Celková výška oprávnených výdavkov pre projekt generujúci príjem: 76 284 000,00 eur
    Celková výška oprávnených výdavkov: 74 346 386,40 eur
    Výška NFP (EÚ zdroj + ŠR SR): 74 346 386,40 eur
    Spolufinancovanie ZSSK: 1 937 613,60 eur


Zrealizované a plánované (už podpísané) investície do vozidlového parku od roku 2016:

25 ks elektrických jednotiek (ucelený vlak) → projekt EÚ

    celkový objem: 160 miliónov eur
    predpokladané dodanie: 2020 – 2021 (20 ks EJ je už v prevádzke)
    nasadzovanie: regionálna doprava (Žilinský a Trenčiansky kraj)


21 ks dieselmotorových jednotiek (ucelený vlak) → projekt EÚ

    celkový objem: 77 miliónov eur
    predpokladané dodanie: 2019 – 2021 (všetkých 21 ks DMJ je už v prevádzke)
    nasadzovanie: regionálna doprava (Banskobystrický, Žilinský a Trenčiansky kraj, Prešovský kraj)


5 ks elektrických jednotiek (ucelený vlak) a 1 multifunkčný rušeň → projekt EÚ + vlastné zdroje

    celkový objem: 38,8 milióna eur
    predpokladané dodanie: január 2021 – december 2021
    nasadzovanie: regionálna doprava (tatranské elektrické železnice a ozubnicová železnica)


35 ks nových osobných vozňov série Ampz (7 ks) a série Bmpz (28 ks) → vlastné zdroje

    celkový objem: 66,8 milióna eur
    predpokladané dodanie: 2018 – 2021 (všetkých 35 ks nových vozňov je už v prevádzke)
    nasadzovanie: diaľková doprava (Žilina – Praha; Bratislava – Košice)


51 ks modernizovaných osobných vozňov série Bmz → vlastné zdroje

    celkový objem: 37,8 milióna eur
    predpokladané dodanie: 2018 – 2021 (48 ks modernizovaných vozňov je už v prevádzke)
    nasadzovanie: diaľková doprava (Žilina – Praha; Bratislava – Košice)

 

37 ks renovovaných diaľkových vozňov série Apeer (11 ks) a série Bpeer (26 ks) → vlastné zdroje

    celkový objem: 3,9 milióna eur
    predpokladané dodanie: 2016 – 2020 (všetkých 37 ks renovovaných vozňov je už v prevádzke)
    nasadzovanie: diaľková doprava (Budapešť – Košice; Ostrava – Žilina – Banská Bystrica; Praha – Žilina; Bratislava – Zvolen – Košice; Bratislava – Žilina – Košice)


35 ks modernizovaných osobných vozňov radu Bdt

    celkový objem: 37,8 milióna eur
    predpokladaná oblasť nasadenia: Košický a Prešovský kraj (Košice – Liptovský Mikuláš, Košice – Čierna nad Tisou, Košice – Čaňa, Košice – Lipany – Plaveč)
    podpis zmluvy: 15. 1. 2021
    prvý dodaný vozeň: predpokladáme 3/2022
    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 9/2023


17 ks nových osobných vozňov (klimatizované vozne druhej triedy s možnosťou prepravy bicyklov pre regionálnu dopravu)

    celkový objem 32,98 milióna eur
    predpokladaná oblasť nasadenia: Košický a Prešovský kraj (Košice – Liptovský Mikuláš, Košice – Čierna nad Tisou, Košice – Čaňa, Košice – Lipany – Plaveč)
    podpis zmluvy: 15. 1. 2021, dodatok č. 1 zverejnený 26. 2. 2021
    predpokladané dodanie prvých vozňov: 8/2022
    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 9/2023


15 ks modernizovaných elektrických jednotiek 425 – ukončený proces VO vydaným Rozhodnutím zo strany ÚVO, v ktorom bolo konštatované, že nedošlo k porušeniu zákona o VO, aktuálne prebiehajú procesy pred podpisom Zmluvy o dielo s dodávateľom

    celkový objem 3,495  milióna eur

    oblasť nasadenia: Vysoké Tatry
    predpokladaný podpis zmluvy: 9/2021
    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023


15 ks dieselmotorových jednotiek (Modernizácia vozového parku ŽKV v rámci OPII – 6. časť) – prebieha kontrola dokumentácie VO na ÚVO. Zároveň tak v súčasnosti prebieha aktualizácia štúdie uskutočniteľnosti a CBA analýzy na základe pripomienok zo strany ÚHP

    predpokladaná hodnota zákazky: 67 250 000 eur

    predpokladaná oblasť nasadenia: Žilinský kraj (Kysuce – Čadca, Žilina, Rajec)
    predpokladaný podpis zmluvy: 9/2021
    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023


9 ks elektrických jednotiek → projekt EÚ + vlastné zdroje

    hodnota zákazky: 76 284 000 eur

    oblasť nasadenia: Košický a Prešovský kraj (Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Trebišov, resp. po elektrifikácii až po Humenné, Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou)
    podpis zmluvy: 9. 9. 2021
    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023


4 ks elektrických jednotiek pre regionálnu dopravu (Modernizácia vozového parku ŽKV v rámci OPII – 7. časť) –  dokumentácia z procesu VO bola predložená na výkon kontroly na ÚVO

    predpokladaná hodnota zákazky: 76 955 000 eur

    predpokladaná oblasť nasadenia: Nové Zámky, Bratislava, Žilina
    predpokladaný podpis zmluvy: 10/2021
    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 10/2023


30 ks modernizovaných osobných vozňov Bdtmee (Modernizácia vozového parku ŽKV v rámci OPII – 8. časť) – prebieha kontrola dokumentácie VO na ÚVO

    predpokladaná hodnota zákazky: 32 400 400 eur
    predpokladaná oblasť nasadenia: Zvolen – Košice, Brezno (južná trasa)
    predpokladaný podpis zmluvy: 10/2021
    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023

 

 

 

 
 
 

 

Fanoušky parních lokomotiv dovezeme na jejich festival, soutěžíme o vstupenky

7.9.2021

Pojeďte s námi na festival STEAM 52 do Trenčianské Teplé!

Trenčinská Teplá ožije o víkendu 18. a 19. září krásnými stroji a při pohledu na ně každému fanouškovi železnice srdce zaplesá. Pokud se chystáte na druhý ročník Festivalu parních lokomotiv v Trenčianské Teplé, využijte náš vlak, který Vás sem po Vláře doveze.

V sobotu 18. září vyjede náš vlak 8 minut po osmé hodině ranní ze Starého Města u Uherského Hradiště a přes Kunovice, Uherský Brod, Bojkovice, Slavičín a Vlárský průsmyk dojede pár minut po desáté do Trenčinské Teplé. Zpět vyjede náš vlak v 17:04. Jízdní řád.

Jízdenky si můžete do našeho zvláštního vlaku koupit na palubě vlaku nebo už teď v našem e-shopu. Za nejdelší trasu ze Starého Města u Uherského Hradiště do Trenčinské Teplé zaplatíte za jízdenku 100 korun, ze Slavičína bude jízdenka za 50 Kč. Platit můžete i v eurech.

Pokud plánujete vyrazit na festival krásných strojů a páry, máme pro Vás ještě jednu skvělou zprávu. Sledujte náš facebook a když se na Vás usměje štěstí, nemusíte si vstupenku kupovat, protože ji můžete vyhrát v soutěži!

A jaké skvosty mají být podle organizátorů k vidění?

Parní lokomotivy

  • lokomotiva 424.247
  • lokomotiva 220.194
  • lokomotiva 310.23
  • lokomotiva 310.433
  • lokomotiva 555.3008

Motorové lokomotivy

  • lokomotiva M61.019
  • lokomotiva 751.131
  • lokomotiva T 435.003

Motorové vozy

  • motorový vůz M 131.1443
  • motorový vůz M 262.007
  • motorový vůz M 286.0018
  • motorový vůz M 262.004
  • motorový vůz M 152.0160

Elektrické lokomotivy

  • lokomotiva E 499.062
  • lokomotiva S 499.001
  • lokomotiva 363.0
  • lokomotiva 131.001 + 131.002

Do Lednice zamíří parní lokomotiva „Skaličák“ s historickými vozy

9.9.2021 - 13:24

V sobotu 11. září 2021 vyjede z Břeclavi do Lednice naposledy v této sezóně historický vlak. Tentokrát se bude jednat o vlak v čele s parní lokomotivou „Skaličák“, vozy Rybáky a historickým restauračním vozem. Účastníci vyjížďky se mohou v Lednici těšit na řadu kulturních a přírodních památek a atrakcí.

Jedenáctého září vyjede na trať mezi Břeclaví a Lednici historický vlak. Motoráček Hurvínek tentokrát nahradí parní lokomotiva 433.001 „Skaličák“ s vozy tzv. Rybáky a historickým restauračním vozem. Parní vlak ukončí letošní sezónu na této turistické trati.

Z břeclavského nádraží vyrazí parní vlak v 9:11, 11:10, 13:10 a 15:10, z Lednice se pak vydá na zpáteční jízdu v 10:20, 12:20, 14:20 a 16:20.

Mezi Břeclaví a Lednicí není zajišťována pravidelná železniční doprava, vlaky tu jezdí jen během letní sezóny. V nepracovní dny zajišťuje provoz motorový vlak z 50. let minulého století nazývaný „Hurvínek“ (M131.1) a zpravidla dvakrát za sezónu je motorový vlak nahrazen vlakem parním, tak jak tomu bude právě tuto sobotu.

Turistická trať do Lednice je u cestujících velmi oblíbená. V letošním roce je o jízdenky podobný zájem jako v roce 2019, tedy v době před pandemií.

Obec Lednice je nazývána perlou jižní Moravy, návštěvníky zaujme množství přírodních a kulturních památek. Lednický zámek je jedním z nejkrásnějších komplexů anglické novogotiky v Evropě. V jeho okolí se nachází parkově upravená krajina na světě, která je zapsaná na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Podrobnosti o turistických vlacích mezi Břeclaví a Lednicí jsou na portálu Vlakem na výlet.

Správa železnic zve na akci pro rodiče i děti

9.9.2021

Nádraží v Praze-Dejvicích se druhou zářijovou sobotu stane opět dějištěm Rodinného dne se Správou železnic. Pro návštěvníky akce jde zde připraven bohatý program určený pro všechny věkové kategorie. Jeho součástí budou i jízdy historických vozidel, které připravily České dráhy v rámci svého regionálního dne železnice.

Pro děti budou na louce mezi kolejištěm stanice Praha-Dejvice a ulicí Milady Horákové připraveny nejrůznější sportovní disciplíny. V jejich rámci si vyzkouší například skákání v pytli, košíkovou či minigolf, zastřílí z luku či prokáží svou obratnost při hodu kroužků na cíl. Po splnění soutěžních úkolů budou na děti čekat skákací hrad, velká skluzavka či oblíbený Lovec světla.

Pro dospělé návštěvníky jsou určeny stánky s informacemi o přípravě výstavby vysokorychlostních tratí v Česku nebo o plánovaných i probíhajících stavbách na české železnici. Zájemci zde budou moci získat například informace o aktuálním stavu přípravy modernizace železniční trati z Prahy do Kladna a realizace odbočky na Letiště Václava Havla. Prostor dostane také projekt Bezpečná železnice, na stánku se budou promítat bezpečnostní videa a budou probíhat soutěže o hodnotné ceny. Ukázky své činnosti předvedou drážní hasiči. Chybět nebude také prezentace Správy železnic jako perspektivního zaměstnavatele.

Pro dopravu z Masarykova nádraží do Dejvic můžete po celý den využít zvláštní parní vlaky v čele s unikátní lokomotivou Heligon nebo historickou motorovou soupravu.

https://www.spravazeleznic.cz/documents/50004227/141351570/Rodinn%C3%BD+den+se+Spr%C3%A1vou+%C5%BEeleznic+-+pozv%C3%A1nka.jpg/164203f9-1886-490b-a46d-768dce19aab5?t=1631189164497

Výročí tzv. Vlaku svobody připomenou o tomto víkendu nostalgické jízdy

9.9.2021 - 12:39

V sobotu 11. září uplyne 70 let od jízdy tzv. Vlaku svobody, rychlíku, kterým se podařilo projet z komunistického Československa na Západ. U příležitosti tohoto výročí budou vypraveny historické vlaky, které pojedou z Karlových Varů do Chebu, mezi Chebem, Aší a do Hranicemi v Čechách. Na nádraží v Aši bude k vidění výstava k historii železnice a modelové kolejiště.

„Když 11. září 1951 odjížděl vlak č. 3717 z Chebu, většina ze 110 cestujících nevěděla, že vlak neskončí jízdu na nádraží v Aši, ale až za německými hranicemi. Šlo o jeden z nejznámějších masových útěků na Západ, který vyvolal ohlas po celém světě a urychlil budování tzv. železné opony,“ říká Martin Hurajčík, ředitel Oblastního centra obchodu Západ Českých drah, a doplňuje: „Letošní 70. výročí připomenou jízdy historických vlaků. Na tratích kolem Chebu vypravíme parní vlaky a cestující se tu svezou také historickým motorákem, tzv. Hurvínkem.“

Už v pátek 10. září budou mít zájemci příležitost se projet parním vlakem z Karlových Varů (odj. v 16:55) přes Sokolov a Kynšperk nad Ohří do Chebu (příj. v 18:00). Parní vlak, který poveze lokomotiva 534.0323 „Kremák“, pak v sobotu 11. září uskuteční tři jízdy oběma směry mezi Chebem a Aší. Z chebského nádraží bude odjíždět v 8:30, 12:30 a 15:05, zpět z Aše pak v 10:50, 14:10 a 16:30. Jízdenky se budou prodávat pouze ve vlaku. V prodeji budou jednosměrné jízdenky za 50 Kč, děti do 15 let a cestující s průkazem ZTP a ZTP/P zaplatí 20 Kč.

Kromě parního vlaku bude v sobotu 11. září jezdit na Chebsku také historický motorový vůz M131 „Hurvínek“. Připravené budou celkem tři jízdy z Aše do Hranic v Čechách a zpět. Odjezdy z Aše budou v 10:25, 12:25 a 14:25, zpět z Hranic v Čechách pak v 11:00, 13:00 a 15:00. Jednosměrné jízdné bude stát 30 Kč, děti do 15 let zaplatí 20 Kč. Jízdenky se budou prodávat přímo ve vlaku.

Na nádraží v Aši bude k vidění výstava k historii železnice pana Simbartla a modelové kolejiště.

Podrobnosti o akci včetně jízdních řádů jsou na portálu Vlakem na výlet. Oslavy Dne železnice jsou v průběhu září plánované na řadě dalších míst v České republice. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na 18. a 19. září 2021 v Lužné u Rakovníka. Detaily jsou na webu www.denzeleznice.cz.

ČD Cargo smazalo loňskou ztrátu a pokračuje v expanzi do zahraničí

9.9.2021

Společnost ČD Cargo, a. s., největší tuzemský železniční nákladní dopravce a nejvýznamnější dceřiná společnost Českých drah, a.s., realizovala za první pololetí roku 2021 zisk před zdaněním (EBT) dle mezinárodních účetních standardů (IFRS) ve výši 253 mil. Kč. Společnost dokázala již za pololetí smazat ztrátu vytvořenou za rok 2020 v důsledku pandemie COVID-19 a zlepšit tak výsledek hospodaření o téměř 300 mil. Kč. Do konsolidovaného výsledku Skupiny ČD pak segment nákladní dopravy tvořený výsledky ČD Cargo a jejími dceřinými společnostmi přispěl čistým ziskem po zdanění (EAT) ve výši 247 mil. Kč. Za první pololetí letošního roku přepravila Skupina ČD Cargo na vlastní licence celkem 31,1 mil. tun zboží, tedy o 2,1 mil. tun více v meziročním srovnání.

V prvním pololetí letošního roku jsme se odrazili ode dna přepravních výkonů roku 2020, čemuž odpovídá také významný růst našich tržeb. Kromě rostoucích výkonů v České republice se značce ČD Cargo dařilo i v Rakousku, Německu, Polsku, na Slovensku a v Maďarsku. Úspěšná zahraniční expanze zůstává klíčovým pilířem naší strategie a naším dalším cílem je plně využít potenciálu přeprav na Balkán. Významnou roli hrála i racionalizace nákladů, která nám pomohla zvýšit efektivitu a produktivitu práce. Kombinace vyšších přepravních výkonů a optimalizace nám umožnila pokračovat v investicích do modernizace parku nákladních vozů a lokomotiv, bez nichž bychom na liberalizovaném evropském trhu nedokázali uspět,“ konstatuje Tomáš Tóth, předseda představenstva ČD Cargo, a. s.

V důsledku celkové situace ve světě se výkony v některých komoditách budou na objemy před pandemií vracet pomaleji. Například kombinovanou dopravu v letošním prvním pololetí významně ovlivnil nedostatek přepravních kapacit (kontejnerů) pro přepravy zboží z/do Číny, celosvětový nedostatek některých komponent v automotive, případně nižší poptávka po hnědém uhlí. Ta je navíc odrazem vývoje v oblasti evropské energetiky a aktivních snah o podporu obnovitelných zdrojů energie. „ČD Cargo svými výsledky jasně dokazuje, že umíme reagovat na měnící se skladbu přepravovaných komodit a ve střednědobém horizontu dokážeme nahradit klesající objemy přeprav energetického uhlí alternativními komoditami,“ pokračuje Tomáš Tóth.

Provozní komplikace pro železniční dopravce představují rozsáhlé výluky u nás i v zahraničí, které prodlužují průjezd přes hraniční přechodové stanice do Německa a Polska. Problémy způsobují také přírodní živly, např. nedávné povodně na Děčínsku, které na několik dní paralyzovaly mezinárodní přepravu z a do Německa. Tornádo na jižní Moravě významně omezilo přepravy v létě, sněhem zapadané polské šachty či zamrzlé výhybky v Německu zase ovlivnily dopravu v zimě. „I navzdory těmto komplikacím se nám podařilo první polovinu roku zvládnout úspěšně a pevně věříme, že tento trend udržíme po celý rok,“ dodává předseda představenstva ČD Cargo, a. s. Tomáš Tóth

ČD se v prvním pololetí zlepšily o 1,8 miliardy korun

9.9.2021 - 10:40

Skupina České dráhy uzavřela podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) své hospodaření za první pololetí 2021 ztrátou 217 milionů korun. Výsledek je meziročně lepší o téměř 1,8 miliardy korun, a to navzdory protiepidemickým omezením, která trvala déle a byla přísnější než před rokem. Všechny dceřiné společnosti Skupiny skončily první půlrok ziskem, výrazně zasažena byla kvůli snížené mobilitě obyvatel pouze osobní doprava. I ta se však dokázala díky důslednému řízení nákladů zlepšit o více než 1,3 miliardy korun.  

Osobní doprava pokračuje v investicích do vozidel

Segment osobní dopravy zasáhla i v letošním roce protiepidemická opatření. Například během jarního uzavření okresů vlaky národního dopravce jezdila v průměru pouze desetina běžného počtu cestujících. „Přesto se podařilo hospodaření osobní dopravy výrazně zlepšit. Zatímco loni byla v pololetí ve ztrátě 1,92 miliardy korun, letos je to pouze 0,58 miliardy. Propad příjmů firma z velké části vykompenzovala efektivním řízením nákladů. Šetříme ve všech oblastech, ať už to jsou personální náklady, výdaje na provoz, marketing a další činnosti,“ říká předseda představenstva a generální ředitel ČD, a.s., Ivan Bednárik. Přitom podle něj nejde o jednorázová řešení. Firma zavádí systémové změny.

V osobní dopravě bylo během prvních šesti měsíců roku 2021 přepraveno 50,3 milionu cestujících. To je meziročně o 9,5 milionu zákazníků méně. Nižší byl přepravní výkon i průměrná vzdálenost, kterou lidé ve vlacích ujeli. „Jestliže jsme s těmito kartami dokázali meziročně snížit ztrátu osobní dopravy o více než 1,3 miliardy, je zřejmé, že zavedené změny zafungovaly. Ekonomicko-inovativní rada nepřetržitě sleduje dvacítku opatření zaměřených na snížení nákladů. Všechna jsou založena na lepším využití synergií uvnitř Skupiny a především na zefektivnění činností. V tuto chvíli máme schválenou dlouhodobou strategii, agentura Moody’s nám potvrdila rating na stupni Baa2 se stabilním výhledem, pokračujeme v investicích do obnovy vozidel, rozvoje služeb nebo opravárenství. V příštích deseti letech plánujeme investice ve výši zhruba 120 miliard korun. Většina z těchto prostředků půjde do nákupu nových moderních vozidel. České dráhy i celá Skupina ČD jsou tedy stabilizované a mají jasnou strategii dalšího rozvoje,“ konstatuje Ivan Bednárik.

České dráhy nedávno posílily také svou likviditu, a to uzavřením rámcových úvěrových smluv se třemi bankovními ústavy. Ty firmě umožní čerpat v případě potřeby prostředky až do výše 8,5 miliardy korun. Dalším způsobem zajištění finančních prostředků je připravované spojení se strategickým partnerem – Národní rozvojovou bankou.

Nákladní doprava smazala loňskou ztrátu

Segment nákladní dopravy vydělal během prvního pololetí 247 milionů korun. Meziroční zlepšení hospodářského výsledku je tak téměř 300 milionů korun. Ve většině stěžejních komodit došlo k navýšení výkonů i navzdory pokračující pandemii. Skupina ČD Cargo přepravila meziročně o 2,1 milionu tun zboží více, čemuž odpovídá také růst tržeb. „Opět se potvrdilo, že vstup na zahraniční trhy byl správným krokem, protože k dosažení konsolidovaného zisku významně přispěly i obchodní aktivity ČD Cargo v Rakousku, Německu, Polsku, na Slovensku a v Maďarsku. V tomto trendu dále pokračujeme a založili jsme další dceřinou společnost ČD Cargo Adria, která by měla už brzy začít využívat potenciál dopravního trhu v Chorvatsku a Srbsku,“ připomíná předseda představenstva ČD Cargo, a.s., Tomáš Tóth.

Stejně jako osobní doprava, také nákladní dopravce přijal úsporná a racionalizační opatření. Ta ale nijak neomezila jeho činnost a umožnila zachovat ambiciózní plány na obnovu a modernizaci parku nákladních vozů a lokomotiv, které jsou nezbytnou podmínkou dalšího rozvoje jeho podnikání.