Tlačové správy

První patro výpravní budovy Děčín východ využije místní dům dětí a mládeže

DĚČÍN, 23. července 2021

Správa železnic a Město Děčín se dohodly na využití celého 1. patra nádražní budovy v železniční stanici Děčín východ. Doposud nevyužitý rozsáhlý prostor bude upravený zejména pro technické obory domu dětí a mládeže.

Do nádražní budovy se přestěhují zájmové kroužky Domu dětí a mládeže Teplická (DDM) – železniční modelář a plastikový modelář. Kromě toho zde nově vznikne kroužek šití.

Mám velkou radost, že se podařilo domluvit tuto spolupráci. Obrovským přínosem je přímé propojení železničních modelářů se skutečnou železnicí, kterou tak budou mít přímo pod okny. Do budoucna by se do prostor mohla nastěhovat také autodráha nebo robotika, v plánu je i využití opuštěné osobní pokladny jako vrátnice, Děčín I tak získá novou pobočku DDM v blízkosti dopravního uzlu MHD Myslbekova,“ uvedl náměstek děčínského primátora pro školství Martin Pošta.

Správa železnic proto v nejbližší době zahájí úpravy rozsáhlých nevyužitých prostor o rozloze cca 500 m2.  „I touto formou chceme podporovat zájem dětí o drážní obory, které můžou studovat na nedaleké střední průmyslové škole a najít uplatnění v mnoha perspektivních oborech na železnici. Správa železnic bude s kroužkem modelářů spolupracovat a umožní exkurze na svá pracoviště,“ řekl Martin Kašpar, ředitel Oblastního ředitelství Správy železnic v Ústí nad Labem.

Technické kroužky DDM by se do nových prostor měly přestěhovat na podzim letošního roku. Díky stěhování se pro další využití uvolní prostory ve stávajících objektech DDM.

Jízdenku OneTicket využilo za půl roku více než půl milionu cestujících

20.7.2021

Jednotná jízdenka na železnici je v prodeji od prosince loňského roku. Od té doby si ji pořídilo 505 tisíc lidí. Celkově se jedná o prodeje za téměř 50 milionů korun. Zájem o OneTicket vzrostl zejména s ohledem na letní prázdniny.

Jízdenku OneTicket využilo za půl roku více než půl milionu cestujících

„Jednotná jízdenka je ideálním parťákem na výletech. Řada lidí tráví letos dovolenou v Česku a díky OneTicket nemusí řešit kolony, parkování ani jiné starosti často spojené s automobilem. Zájem více než půl milionu cestujících a znatelný nárůst prodejů během prázdnin ukazuje, že řada lidí již její výhody využila. Pokud bude tento trend i nadále pokračovat, je to v letošním Evropském roce železnice jen dobře,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Ještě v polovině června byl počet prodaných kusů OneTicket 350 tisíc. Za měsíc prázdnin se prodalo takřka 160 tisíc jízdenek, přičemž průměrný prodej v ostatních měsících dosahoval pouze 50 tisíc. 

OneTicket je dostupná nejen jako jednorázová jízdenka, ale také v traťové verzi pro pravidelné dojíždění nebo síťové pro neomezené cestování po určitou dobu. Cestující si mohou zvolit, zda chtějí jízdenku v papírové či elektronické formě a v případě potřeby si rovněž zakoupit i místenku na vybraný spoj. Místenek se za uplynulý měsíc prodalo přibližně 10 tisíc.   

OneTicket se ve spolupráci s agenturou CzechTourism také soustředí prostřednictvím serveru Kudyznudy.cz na zajímavá místa Česka, která jsou snadno dostupná vlakem. Krom toho také nabízí asistenční službu pro handicapované. V letošním roce pomoc při cestování po železnici využilo více než 220 lidí.

Systém jednotného tarifu, zjednodušeně OneTicket, umožňuje lidem cestovat po železnici s jednou jízdenkou bez ohledu na dopravce na zvolené trase. Cestující tedy snadno přestoupí mezi vlaky různých společností. 

OneTicket spustilo ve zkušebním období ministerstvo dopravy spolu se s.p. CENDIS v létě loňského roku. Od prosince pak vše funguje v plnohodnotném provozu. V červnu přibyla možnost pořizování místenek a od července se zapojují i komerční spoje, tedy ty vlaky, které neobjednává ani stát ani kraje. Tyto spoje jsou provozovány především na trasách Praha – Ostrava a Praha – Brno.

Cestujete přes celou republiku? Zaparkujte pohodlně u nádraží a pokračujte vlakem ČD!

21.7.2021 - 10:35

České dráhy nabízejí svým zákazníkům možnost kombinování cest vlakem a vlastním automobilem. Díky službě ČD Parking řidiči výhodně zaparkují u jednoho ze čtyřiceti nádraží po celé republice a dál už můžou pohodlně pokračovat vlakem národního dopravce. U 32 železničních stanic je takto možné zaparkovat zcela bezplatně na vyhrazených místech, u dalších šesti nádraží nabízí ČD ve svém e-shopu rezervaci parkovacích míst a v Praze a Plzni jsou k dispozici místa ve velkokapacitních parkovacích domech poblíž hlavních nádraží.

V bezprostřední blízkosti některých významných stanic na hlavních železničních tratích nabízejí České dráhy k vlakovým jízdenkám možnost předchozí rezervace parkovacího místa za zvýhodněnou cenu ve svém e-shopu. „Příkladem jsou Pardubice, Chrudim, Česká Třebová, Zábřeh na Moravě nebo Otrokovice. Protože naši zákazníci často jezdí z těchto stanic dálkovými vlaky na větší vzdálenosti, je u některých z nich stanovena minimální vzdálenost, kterou je potřeba absolvovat vlakem. Velkým benefitem pro řidiče ale je, že mají garanci, že u těchto vlakových stanic zastaví. Právě to bývá v běžném silničním provozu poměrně zásadní překážka,“ říká Petr Vondráček, ředitel Odboru dálkové dopravy Českých drah.

Vyhrazená parkovací místa u další více než třicítky převážně menších stanic, ze kterých je dobré vlakové spojení do velkých aglomerací, pak můžou cestující Českých drah využít bezplatně. „Vlakem se dá pohodlně dojet do Prahy třeba z Dobřichovic, Poděbrad nebo Hněvic, do moravské metropole ze Zaječí nebo Hodonína a do Ostravy pak třeba z Návsí, Frenštátu pod Radhoštěm či Bohumína. U všech těchto stanic bezplatně odstavíte své auto na vyhrazených místech a do centra měst dojedete příměstskými vlakovými linkami, případně rychlíkovými spoji Českých drah. Kromě samotného faktu, že nebudete muset hledat v centru Prahy, Brna nebo Ostravy volné parkovací místo, navíc ulevíte životnímu prostředí a podpoříte ekologickou železniční dopravu,“ popisuje výhody moderního způsobu přepravy Petr Vondráček.

Pokud se cestující naopak vydávají vlakem ven z velkých měst a například kvůli velkému množství těžkých zavazadel potřebují zaparkovat v blízkosti nádraží v centru, můžou využít velkokapacitní parkovací domy. Ty jsou aktuálně v nabídce dva – poblíž hlavního nádraží v Praze a Plzni. I zde mají cestující s jízdními doklady Českých drah zajištěnou zvýhodněnou sazbu parkovného.

Počet parkovišť v rámci služby ČD Parking není konečný. „Do budoucna počítáme s dalším rozšiřováním této služby. V řadě případů jednáme také s místními samosprávami o možnostech dalšího využití nevyužitých ploch u železničních stanic, které jsou v našem vlastnictví, právě pro účely parkování a zajištění pohodlného přestupu do našich vlaků. Celý systém veřejné dopravy se tak ještě více přiblíží reálným potřebám našich zákazníků,“ uzavírá Petr Vondráček.

Podrobnosti včetně umístění jednotlivých parkovišť, jejich provozních řádů a ceníků jsou k dispozici na webu www.cd.cz/cdparking.

Trestání dopravních podniků za ekologické chování končí. ...

Trestání dopravních podniků za ekologické chování končí. Poslanci je osvobodili od poplatků za obnovitelnou energii /POZE/ při používání silové elektřiny

Společným úsilím se Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) a drážním dopravcům podařilo dotáhnout do úspěšného konce změnu zákona o podporovaných zdrojích energie. Novela zákona odstraňuje rozpor v aktuálním přístupu státu k provozování elektrických trakcí a jeho závazkem na snižování emisí oxidu uhličitého. Sněmovna tento zákon včera schválila i ve třetím, tedy závěrečném čtení.

Podle SDP ČR je to hlavně vítězství zdravého rozumu a důležitá podpora další modernizace a ekologizace vozových parků. Rozhodnutí poslanců uvítali všichni provozovatelé vozidel na elektřinu, dopravní podniky i železniční dopravci. „Je to pro nás silný společenský signál. Vnímáme pozitivně, že náš návrh měl podporu napříč politickými stranami. V našich očích je to poprvé, kdy poslanecká sněmovna podpořila veřejnou dopravu a tím i veřejný zájem. Toto rozhodnutí vidíme jako rozhodnutí principiální. Samozřejmě chápeme, že půjde o výdaj ze státního rozpočtu, který ale bude mít i vyšší smysl: podporu ekologického chování dopravních podniků v ČR,“ říká Tomáš Pelikán, předseda SDP ČR.

Předkladatelem klíčového pozměňovacího návrhu byl místopředseda Hospodářského výboru Martin Kolovratník, který dodává: „Veřejná doprava je celospolečenské téma. Dýchají přece i ti, kteří MHD nejezdí. Motivovat dopravce, aby nebyli pokutováni za své ekologické chování, vnímám jako zásadní veřejný zájem.“

V souhrnu za všechny dopravní podniky tvoří dopravní výkon elektrických trakcí více než polovinu vozových kilometrů. Některá města v České republice jsou na tom ještě lépe a patří mezi nejekologičtější městské dopravní systémy v Evropě. Například v Plzni dvě třetiny dopravních výkonů zajišťují tramvaje a trolejbusy, které nezatěžují životní prostředí města škodlivinami. Z hlediska počtu přepravených cestujících je význam elektrické trakce ještě zásadnější – v místových kilometrech je dnes téměř 70 % výkonů prováděno v elektrické trakci. Pro další rozvoj elektrické dopravy s významným zapojením elektrobusů mají navíc dopravci zpracovány další koncepční materiály.

Konec jedné éry. Mezi Libercem a Jabloncem vystrojili tramvaje na poslední cestu

19. 7. 2021:

Datem 18. července 2021 skončila v Česku éra úzkokolejných tramvajových tratí. Začala před 126 lety v Teplicích v Čechách a skončila v neděli mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem. Kolejiště od pondělí obsadí stavbaři. Ti do konce příštího roku rozšíří metrový rozchod nejdelší, skoro třináctikilometrové meziměstské tratě v republice na standardních, v Evropě používaných 1435 milimetrů.

 Úzkokolejka se Dopravnímu podniku Liberce a Jablonce nad Nisou zbytečně prodražovala. Provoz nové trati vyjde natolik levněji, že se vyplatí přejít na standardní evropský rozchod.

Dopravci v neděli odpoledne vypravili tramvaje od historických kousků po ještě sloužící stroje na poslední cestu po tramvajové úzkokolejné trati. Možnost naposledy jet mezi Libercem a Jabloncem po úzkokolejce, jež sloužila 66 let, si nenechaly ujít stovky lidí z celého Česka a sousedního Německa.

„Předvedla se všechna tramvajová vozidla uzpůsobená pro úzkokolejný provoz. Asi nejcennější je tramvajová věžička z roku 1899. Ovšem pro Jablonec je cenná souprava 6MT s přívěsem, tzv. plecháčem, z roku 1939. Tramvaj z roku 1953 z vagonky Česká Lípa začala jezdit ještě mezi Libercem a Janovem,“ přiblížil záchrance historických tramvají Jindřich Berounský z Boveraclubu.

Tramvajová úzkokolejka přesto z Česka zcela nevymizí. Boveraclub počítá s provozem živé připomínky úzkokolejné trati od liberecké vozovny do Lidových sadů. „Boveraclub pracuje na tom, aby úzkokolejka propojila vozovnu s areálem libereckého technického muzea,“ plánuje Berounský.

 

Tramvaje načas nahradí autobusy

Ekologickou dopravu mezi Jabloncem a Libercem nahradí po dobu výměny kolejiště a celkové modernizace trati autobusy.

„Ve valné většině půjde o kloubové autobusy, aby byly schopny nabídnout přepravní kapacitu přibližně takovou, jakou mají tramvaje. Do autobusů jsme přidali prodejní automaty, aby cestující měli možnost si koupit jízdenku," doplnil místopředseda představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce Martin Pabiška.

DPMLJ, a.s.:

V pondělí bude zahájena první etapa prací na tramvajové trati

V pondělí 19. července začne první etapa prací na tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou v úseku mezi U Lomu a Vratislavickou výhybnou. Po dokončení této etapy nahradí 1000 mm rozchod kolejí šíře 1435 mm. Práce pro Dopravní podnik města Liberec a Jablonec nad Nisou provede EUROVIA CS a potrvají do listopadu 2021. 

Na tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou dojde v následujícím období k dokončení zásadní rekonstrukce, která byla započata před 20ti lety. Jako první nastává etapa změny rozchodu kolejí ze stávajících 1000 mm na standardních 1435 mm, a to na 3, 9 km dlouhém úseku U lomu – Vratislavice, výhybna. Tento úsek je již technicky připraven na tuto změnu, díky dříve provedeným rekonstrukcím. V  rámci prací bude trať doplněna o stacionární mazníky, svršek na dřevěných pražcích bude nahrazen svrškem na ocelových Y pražcích a dojde v celém úseku k obnovení geometrické polohy koleje strojním podbitím.

Součástí stavby je i úprava úseku Fügnerova – U Lomu, kde dojde také k podbití části tratě na pražcích. V celém úseku Fügnerova – Vratislavice, výhybna proběhne odstranění vlnkovitosti kolejnic strojním broušením. Součástí je také úprava přechodů a přejezdů a úprava trolejového vedení, které bude přizpůsobeno novému rozchodu 1435 mm. V úseku U Lomu – Nová Ruda bude provedena úprava odvodnění opěrné zdi v délce 100 m včetně sanace s ohledem na odstranění současných průsaků.

Práce budou probíhat za úplné výluky na uvedené tramvajové trati. Pro vytvoření bezpečného prostoru pro pracovníky a pro zajištění zásobování stavby zasáhnou práce rovněž do vedlejší komunikace, kde bude částečně omezený provoz.

Pro cestující bude zřízena náhradní autobusová doprava. V průběhu rekonstrukce může docházet ke změně zastávek či trasy autobusů náhradní dopravy. Změny budou zveřejněny na zastávkách a na internetových stránkách www.dpmlj.cz

Konec prací a zároveň ukončení výluky na tramvajové trati v úseku Liberec – Vratislavice, výhybna je stanoven na listopad 2021.

„Skrytá“ vozba automobilov na Ukrajinu

Na železničnom priecestí zaznie výstražný signál a po chvíli sa spúšťajú rampy. Zvuk čakajúcich áut čoskoro prehlušuje zvuk blížiaceho sa nákladného vlaku. Pri pohľade na ucelenú súpravu krytých vozňov sotva niektorý z čakajúcich vodičov vie, že mu pred očami prebiehajú ďalšie desiatky áut. Tie však ich finálna montáž ešte len čaká.

Spoločnosť ZSSK CARGO dlhodobo spolupracuje s inými prepravcami z Európy, ktorí sa spoliehajú na jej služby na území Slovenska. Už 15 rokov takáto spolupráca funguje aj s ČD Cargo. Na českom území každý týždeň vznikne ucelená súprava krytých vozňov Habbins, ktorá smeruje z Mladej Boleslavy, naprieč Českou republikou a Slovenskom až na ukrajinské hranice. Ich nákladom sú nové autá.

Štyri autá na vozeň

Z dôvodu ochrany domáceho trhu zaviedli krajiny ako Rusko a Ukrajina dovozné clá, ktoré by dovoz hotových vozidiel značne predražili. Poprední európski výrobcovia zareagovali tým, že vozidlá dopravujú ako „polotovary“ a teda len po čiastočnej montáži. Tie sú naložené do kontajnerov, alebo krytých vozňov a dopravené za hranice Schengenu tak, aby v jednej z montážnych fabrík na ruskom a ukrajinskom území dostali svoju finálnu podobu. Jedným z takto konajúcich výrobcov je aj česká Škoda Auto. Do krytého vozňa sa postupnou optimalizáciou dnes zmestia až štyri vozidlá – samostatne karoséria, aj motor.

Solomonovo a jeho potenciál

Kým v Rusku je centrom montáže automobilov mesto Kaluga, na Ukrajine je ním Solomonovo, po slovensky – Šalamúnovo. Táto obec s necelými 1 500 obyvateľmi leží len dva kilometre za slovenskou hranicou, ešte pred mestečkom Čop, ktoré je protiľahlou stanicou k pohraničnej Čiernej nad Tisou na slovenskej strane. Priamo sem vedie aj železničná trať štandardného rozchodu. Je preto veľmi výhodné dopraviť autá na finálnu montáž práve sem, keďže nie je nutná prekládka tovaru na široký, východoeurópsky rozchod.

Veľké možnosti priemyselnej zóny

Tunajšia spoločnosť Eurocar je prijímateľom vlakov s rozloženými automobilmi z Mladej Boleslavi. Z jej montážnych liniek schádzajú štyri modely značky Škoda. Medzi nimi aj najnovší model Kodiaq. Budúci rok oslávi tento montážny podnik už 20 rokov svojej existencie. Prežil aj krízu a útlm výroby okolo roku 2014 a od roku 2017 jeho produkcia opäť narastá: minulý rok zišlo z jeho liniek takmer 3 400 vozidiel. No potenciál tunajšej priemyselnej zóny je niekoľkonásobne vyšší – 80 až 100 000 vozidiel.

Dôsledné balenia na druhú

V každom z krytých vozňov s posuvnými dverami sa prepravujú štyri dôsledne zabalené vozidlá: karosérie zvlášť, motory zvlášť. Preprava takýmto spôsobom má okrem colných výhod aj ďalší benefit, ktorý je problémom pri bežnej doprave pre automobilový priemysel: ochrana áut pred poškodením. Loženie nových áut na bežné vozne, ktoré sú určené na ich prepravu, ich vystavuje riziku vandalizmu, či iných poškodení. To sa autám v krytých vozňoch nestane: veď bežný človek, popri ktorom vlak prechádza, ani len netuší, čím je plne naložený.

Východoslovenské prekladiská v plnom nasadení

Pracoviská Východoslovenských prekladísk, to je predovšetkým práca pri prekládke hromadných substrátov smerujúcich z východnej do strednej a západnej Európy. No služby tohto pracoviska ZSSK CARGO využívajú aj spoločnosti exportujúce opačným smerom – na Ukrajinu.

V Čiernej nad Tisou, kam počas celej štyristo kilometrovej cesty od českých hraníc ťahala súpravu jedna z dvojičiek ZSSK CARGO radu 131, dochádza k dôslednej prehliadke a rozdeleniu súpravy na dve časti. Jednu tvoriaca karosérie, druhú motory. Tie sú separátne presunuté do Čopu, kde sú odovzdané ukrajinským kolegom k posunu na vlečku spoločnosti Eurocar.

Fakt, že tieto prepravy prebiehajú už takmer dve dekády, je dôkazom profesionality každej zo zúčastnených strán. V segmente automotive sú klienti nároční, ale vďaka stopercentnej spolupráci so špedičnou spoločnosťou a českými kolegami  prebiehajú pravidelné týždenné prepravy úplne hladko. Vďaka včasnej a dobrej komunikácii sú tímy na ukrajinskej hranici vždy dobre pripravené na prevzatie ďalšieho nákladu nových áut k finálnej montáži.

Stavba na trati mezi Prahou a Českými Budějovicemi: Práce na rychlejším spojení běží

17.7.2021

Ministr dopravy Karel Havlíček navštívil Den otevřené stavby na 4. železničním koridoru mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Na novém úseku trati u žel. stanice Střezimíř se při výjimečné exkurzi pro veřejnost seznámil s průběhem stavby tunelu Mezno, jedné z aktuálně největších železničních staveb u nás. Po dokončení tohoto zdvoukolejnění koridoru mezi Sudoměřicemi a Voticemi převážně v nové stopě bude cestování rychlejší a trať nabídne vyšší kapacitu. Zahájení provozu je zde naplánováno na červen roku 2022.

Stavba na trati mezi Prahou a Českými Budějovicemi: Práce na rychlejším spojení běží

Po dokončení se lze těšit na zkrácení jízdních dob vlaků i další výhody: zvýšení kapacity dráhy, zajištění potřebné prostorové průchodnosti a dosažení požadované třídy zatížení. Modernizace také přinese zvýšení traťové rychlosti u nejrychlejších vlaků na 200 km/h.

Zkrácení jízdní doby může přilákat do vlakových spojů více cestujících na úkor silniční dopravy využívající k cestě mezi Prahou a Českými Budějovicemi silnici I/3 a dálnici D3, jejíž trasu bude modernizovaný úsek částečně kopírovat. 


Výrazným pozitivem bude i zvýšení komfortu, které zajistí vybudování nového železničního spodku, svršku a kolejového lože. Také se zde nainstalují moderní zařízení a technologie pro zvýšení bezpečnosti. Vzhledem k přeložení trati do nové trasy zároveň dojde k odstranění všech stávajících úrovňových křížení. 
Náklady na projekt jsou 5,5 mld. Kč, je spolufinancován z rozpočtu EU. 

Samotný tunel Mezno je dlouhý 840 metrů, ražení začalo v září 2019, skončilo v srpnu 2020. Na úseku Sudoměřice-Votice je i druhý tunel Deboreč (660 metrů) – proražen v únoru 2020.

K investicím a české železnici 

Správa železnic pokračuje i v letošním roce v intenzivní obnově nádražních budov po celé republice. Zrekonstruuje nebo opraví celkem 114 objektů; budou mít moderní odbavovací prostory, bezbariérové přístupy a stanou se tak příjemnějším a pohodlnějším místem pro tamní cestující i zaměstnance. 54 akcí zahajovaných v letošním roce, u 60 staveb jde o pokračování z roku 2020 a dokončení v drtivé většině případů ještě letos. Finanční náklady dosáhnou částky 2,015 miliardy korun.

Do konce června bylo dokončeno 28 objektů. Největšími aktuálně probíhajícími akcemi jsou rekonstrukce památkových budov v Praze (hlavní nádraží), Českých Budějovicích a Hradci Králové. Před několika týdny začala rekonstrukce výpravní budovy v Plzni a ještě letos se začne opravovat i komplex budov na nádraží v Pardubicích. Stavební práce probíhají například i v Havířově, Berouně, Hanušovicích, Hronově, Veselí nad Lužnicí, Mnichově Hradišti nebo Písku.
Klíčové modernizace a opravy tratí v roce 2021:

Dokončení modernizace 97 kilometrů tratí:

  • Elektrizace a zkapacitnění trati Uničov (včetně) – Olomouc
  • Rekonstrukce úseku Praha hl. n. – Praha-Hostivař
  • Rekonstrukce stanice Přerov, 2. stavba
  • Optimalizace trati Beroun (včetně) – Králův Dvůr
  • Modernizace a elektrizace trati Šakvice – Hustopeče u Brna
  • Rekonstrukce traťového úseku Křižanov – Sklené nad Oslavou (mimo)


Nejvýznamnější letos zahájené investiční akce:

  • Zvýšení kapacity trati Týniště n. O. – Častolovice – Solnice
  • Brno-Maloměřice St. 6 – Adamov, BC
  • Adamov – Blansko, BC
  • Ústí n. O. – Brandýs n. O. – původní stopa, BC
  • Modernizace Kladno – Kladno-Ostrovec a Praha-Bubny – Praha-Výstaviště
  • Rekonstrukce železniční stanice Praha-Smíchov 
  • Rekonstrukce stanice Vsetín


V období do roku 2030 připravuje a zrealizuje Správa železnic celkem 592 staveb v hodnotě téměř 500 mld. Kč. Další informace nalezete v interaktivní mapě Správy železnic. 

Zveme vás na den otevřené stavby modernizace trati Sudoměřice – Votice!

15.7.2021

Rádi vás uvítáme v železniční stanici Střezimíř dne 17. 7. 2021 od 10:00 do 17:00 hod.

Program:

  • Prohlídka stavby tunelu Mezno
  • Zábavný program pro celou rodinu zdarma (fotokoutek, malování na obličej, balónky a cukrová vata, skákací hrad a dětský vláček)
  • Občerstvení


Průběh akce:

Veškerý program a prohlídky začínají v prostoru železniční stanice Střezimíř.

Prohlídková trasa:

  • Minibus vás z nádraží doveze na cca 5km vzdálenou stavbu tunelu Mezno, který si pěšky celý projdete (cca 3 km)
  • Trasa končí zpět na nádraží
  • Všechny prohlídky budou ve skupinách s doprovodem a budou komentované


Parkování:

Parkování na místě bude možné na přilehlém parkovišti. Počet míst je omezen (max. 30 vozidel).

Doprava:

Doprava na místo konání je individuální. Doporučujeme využít vlak či autobus.

Pro více informací sledujte:

https://www.facebook.com/Spravazeleznic
https://twitter.com/SpravaZeleznic

Dne 17. 7. 2021 je zajištěno zastavení těchto rychlíků:

(v závorce čas zastavení) pro nástup a výstup cestujících v železniční stanici Střezimíř:
711 (10.39), 713 (11.39), 715 (12.39), 719 (14.39), 721 (15.39) a 723 (16.39),
opačně: 724 (10.19), 722 (11.17), 718 (13.18), 716 (14.17), 714 (15.19) a 712 (16.17).

Vstup na stavbu a do tunelu:

  • Umožněn pěším, vozíčkářům s doprovodem i rodinám s kočárkem.
  • Doporučujeme pevnou obuv a upozoňujeme na nezpevněný a kluzký povrch.
  • UPOZORŇUJEME, ŽE VSTUP NA STAVBU JE POUZE NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ!

Práce na elektrizaci trati z Brna do Střelic postoupily do závěrečné fáze

15.7.2021

Zatím nejnáročnější nepřetržitou výluku si vyžádaly intenzivní stavební práce, které se v současné době odehrávají v rámci elektrizace dvoukolejného traťového úseku z Brna do Střelic. Vlaky zde přestaly jezdit 2. července, až do 20. září je nahradí autobusy. Poté budou cestující moci opět využívat zrekonstruovaná nástupiště na zastávkách Troubsko a Střelice dolní. V celém úseku bude také dokončena montáž trakčního vedení. Celkové investiční náklady akce dosahují 2,7 miliardy korun. Na jejím spolufinancování se významnou měrou podílí Evropská unie prostřednictvím Operačního programu Doprava, národní zdroje zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Elektrizaci zmíněného traťového úseku provádí sdružení firem Skanska a Elektrizace železnic Praha. Stavba, jejíž přesný název zní Elektrizace trati vč. PEÚ Brno – Zastávka u Brna, 1. etapa, začala vloni v červenci, její úplné dokončení se předpokládá na jaře příštího roku. V té době už by měly běžet naplno práce na navazujícím úseku do Zastávky u Brna, příslušnou veřejnou zakázku vyhlásila Správa železnic v minulém měsíci.   

„Největší objem prací se nyní odehrává ve stanici Střelice. Konkrétně zde probíhají dokončovací práce na výstavbě podchodu a ostrovního a vnějšího nástupiště. V samotném kolejišti se stavbaři přesunuli ke kolejím, které se nacházejí dál od výpravní budovy,“ popisuje ředitel Stavební správy východ Správy železnic Miroslav Bocák. Jak dodává, pracuje se také na rekonstrukci železničního spodku a svršku na kolejích ve směru na Tetčice a Moravské Bránice a opěrné zdi mezi těmito kolejemi. Současně začaly práce na spodní stavbě nové lávky přes stanici, samotná konstrukce vzniká ve výrobních prostorách mimo stavbu.  

„Aktuální etapa je z pohledu velkého objemu prací na malém prostoru a délky výluky nejnáročnější částí stavby. V 81 dnech musíme vyměnit železniční spodek v obou částech traťových kolejí ze Střelic, realizovat nové odvodnění, vyměnit kolejový rošt a přilehlé výhybky na obou kolejových rozvětveních, sanovat opěrnou zeď a osadit novou lávku. Na závěr aktivujeme nové zabezpečovací zařízení a hlavně zbudujeme nové trakční vedení. Po 20. září proběhne poslední část výlukových prací na objízdných kolejích ve stanici Střelice. Poslední nepřetržitá výluka skončí 29. října,“ říká projektový manažer Skanska Ondřej Zedník.

V mezistaničním úseku do Brna-Horních Heršpic byla dokončena kompletní rekonstrukce obou traťových kolejí. Hotové jsou rovněž úpravy všech tří přejezdů, které společně s křížením přímo ve stanici Střelice získaly nejvyšší možné zabezpečení, tedy světelnou signalizaci se závorami.


Vlaky se na modernizovaný úsek vrátí 20. září, kdy se také otevřou pro cestující zmodernizované zastávky Troubsko a Střelice dolní. Nově vybudované zastávky Brno-Starý Lískovec a Ostopovice začnou sloužit veřejnosti od nového jízdního řádu, který letos vstoupí v platnost 12. prosince. Všechna nástupiště budou mít nástupní hranu v normové výšce 550 milimetrů nad kolejí, samozřejmostí bude bezbariérový přístup.   

Celý traťový úsek bude elektrizován střídavou trakční soustavou. Současně dostane nové zabezpečovací zařízení, které se bude po dokončení ovládat dálkově ze stanice Brno hl. n. Maximální rychlost vlaků se po vybudování systému ETCS zvýší na 120 km/h, do té doby budou vlaky jezdit maximálně 100 km/h.

Prešovský kraj zavádza letný turistický spoj Pod Tatrami

Prešovský kraj zavádza letný turistický spoj Pod Tatrami

Premávať bude z Popradu na Štrbské pleso

 

Turisti budú mať po novom ďalšiu možnosť, ako sa dostať z Popradu na Štrbské pleso. Prešovský samosprávny kraj zavádza nové letné autobusové spojenie. Premávať bude cez Svit a Tatranskú Štrbu.

Prešovský samosprávny kraj zavádza od štvrtka 15. júla letný turistický spoj pod Tatrami. Autobusy budú premávať na trase Poprad – Svit – Tatranská Štrba – Štrbské pleso každý deň od pondelka do nedele každú hodinu.

Z Popradu odchádza prvý spoj o 7.00 hod., posledný o 19.00 hod, späť zo Štrbského plesa pôjde prvý spoj o 7.55 hod, posledný o 19.55 hod. Cieľom tejto novinky je znižovať počet áut vo Vysokých Tatrách a využívať systém P+R (park and ride), teda odparkovať auto a pokračovať autobusom. Samospráva chce tiež odbremeniť turistov od hľadania parkoviska v Tatrách.

Spoje zároveň dopĺňajú zubačku a tvoria spoločne hustejšiu dopravnú obsluhu, umožňujú cestujúcim z vlakov, ktorí vystupujú v Štrbe, resp. Poprade plynulo pokračovať do Vysokých Tatier, aj keď dôjde k meškaniu vlakov. Turisti môžu spoje využiť od 15. júla do 15. októbra.

Kraj posilnil spoje aj na trase Prešov – Poprad, a to s odchodom z Prešova o 4.30 hod., 11.30 hod. a 12.30 hod. Z Popradu majú doplnené spoje odchod o 9.40 hod., 14.30 hod. a 21.30 hod. Autobusy sú vedené po diaľnici a zastavujú na zastávkach Prešov, Prešov – Levočská – Široké OÚ – Spišské Podhradie, nám. – Levoča – Poprad.

Link na plagát.

ŽOS Trnava získala medzinárodné manažérske certifikáty potvrdzujúce kvalitu ...

ŽOS Trnava získala medzinárodné manažérske certifikáty potvrdzujúce kvalitu energetického manažérstva a BOZP

ŽOS Trnava sa po úspešných certifikačných auditoch stala držiteľom certifikátu ISO 45001 – Systém manažérstva bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci  a certifikátu ISO 50001 – Systémy energetického manažérstva. Oba certifikáty predstavujú významný prínos do integrovaného  manažérskeho systému, ako aj do každodenného života spoločnosti.

Audit bol realizovaný akreditovaným certifikačným orgánom 3EC International a. s. s medzinárodnými skúsenosťami. „Cieľom auditu bolo overenie zhody s požiadavkami medzinárodných noriem a relevantnými právnymi požiadavkami. Auditný tím skonštatoval zhodu s preverovanými požiadavkami, ako aj skutočnosť o efektívnom fungovaní integrovaného systému manažérstva kvality, životného prostredia, riadenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ako aj manažmentu energií,“ hovorí Mária Wendt, zmocnenkyňa pre kvalitu v ŽOS Trnava.

Integrovaný manažérsky systém

ŽOS Trnava bola prvýkrát certifikovaná podľa normy ISO 9001 – Systém manažérstva kvality  už  v roku 2000. Na základe požiadaviek doby a zároveň prirodzeným vývojom spoločnosti bola spoločnosť certifikovaná v roku 2003 aj podľa normy ISO 14001 – Systém environmentálneho manažérstva.

Oba manažérske systémy boli prepojené do integrovaného manažérskeho systému.

 

Bezpečnosť a ochrana zdravia

Dôležitosť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci podčiarkuje nielen národná a európska legislatíva, ale aj praktické skúsenosti vo všetkých, najmä veľkých výrobných podnikoch, ŽOS Trnava nevynímajúc.

„Implementácia systému manažérstva BOZP umožňuje našej spoločnosti riadiť riziká BOZP, predchádzať úrazom a poškodeniu zdravia zamestnancov, poskytovať bezpečné a zdravé pracoviská a zlepšovať výkonnosť BOZP,“ hovorí Alena Ponechalová, riaditeľka personálneho úseku ŽOS Trnava.

Norma ISO 45001 je dobrovoľným nástrojom vedenia spoločnosti, ktorým definuje politiku BOZP, plnenie cieľov a stratégie v oblasti BOZP a uskutočňovanie zmien, s cieľom neustáleho  zlepšovania.

 

 

 

 

Systém energetického manažérstva

Energetický audit je jedna z nevyhnutných zákonných podmienok, ktoré musia významní spotrebitelia energií v štvorročných cykloch opakovať.

Vrcholové vedenie spoločnosti v roku 2020 rozhodlo, že sa podnik vyberie cestou certifikácie podľa ISO 50001. „Cieľom bolo zavedenie systému a procesov nevyhnutných na trvalé zlepšovanie hospodárenia s energiou, vrátane zlepšovania energetickej účinnosti, používania energie a jej spotreby a to pri osobnej angažovanosti každého jedného zamestnanca spoločnosti,“ pripomína Zdenko Lančarič, výkonný riaditeľ ŽOS Trnava.

Uhlíková stopa, zelená elektrina, zelená energia, elektromobilita. To sú pojmy, ktoré postupne vstupujú do každodennej reality. ŽOS Trnava sa  svojim serióznym prístupom k certifikácii ISO noriem v postupných krokoch tejto realite približuje.

Operační program Doprava OPD3

Dekarbonizace dopravy je pomalá ve srovnání s jinými ekonomickými odvětvími, jako jsou dodávky energie a průmysl. V protikladu stále rostoucími emisemi z dopravy, emise železničního sektoru se v posledních třech desetiletích významně snížily a tento trend pokračuje i nadále. Železnice je nejméně znečišťujícím prostředkem veřejné dopravy, na celkovém znečištění z dopravy se podílí 0,5 % emisí CO2. Logicky bude dekarbonizace dopravy závist právě na zvýšení podílu železnic na trhu dopravy. Železnice by se měla jasně stát základem všech národních dopravních strategií s důrazem na ekologii a udržitelnost

Strategie Evropské komise pro udržitelnou a inteligentní mobilitu, zveřejněná v prosinci 2020, požaduje „rozhodná opatření k přesunu větší aktivity k udržitelnějším způsobům dopravy“. Strategie identifikuje zdvojnásobení vysokorychlostní železniční dopravy v Evropě do roku 2030 a ztrojnásobení do roku 2050 jako milníky osobní dopravy. U železniční nákladní dopravy je jejím cílem 50% nárůst do roku 2030 a zdvojnásobení do roku 2050. 

Evropská unie klade velký důraz na dekarbonizaci a klimatickou neutralitu a tím pádem klade větší důraz na železniční dopravu. Zdroje přidělené na rozvoj železnice v následujícím víceletém finančním rámci EU budou hrát klíčovou roli při zajištění, aby dopravní systém jako celek podporoval hospodářské oživení a růst EU. A investice do železniční dopravy by měly být na předním místě. 

A jaký je návrh pro Operační program doprava pro roky 2021 – 2027?

Výchozím dokumentem pro tvorbu Operačního programu Doprava 2021–2027 je Národní koncepce realizace politiky soudržnosti v ČR po roce 2020. Jako strategický cíl si v této koncepci Česká republika vytyčila „Efektivní dostupnou a k životnímu prostředí šetrnou dopravu“. Pro Českou republiku je jednoznačnou prioritou rozvoj páteřní, příměstské a městské dopravní infrastruktury a udržitelné dopravy, což umožní lepší propojení mezi regiony a mezi Českou republikou a ostatními státy EU.

Operační program Doprava 2021–2027 bude mít tři věcné priority a čtvrtá priorita je určena pro Technickou pomoc:

•             Priorita 1 – Evropská, celostátní a regionální mobilita v silniční a železniční dopravě

•             Priorita 2 – Celostátní a regionální mobilita v silniční dopravě

•             Priorita 3 – Udržitelná městská mobilita a alternativní paliva

•             Priorita 4 – Technická pomoc

Alokace: 4,9 mld. EUR (cca 126,8 mld. Kč)

 

OBDOBÍ Železniční infrastruktura
mld. EUR
Silniční infrastruktura
mld. EUR
Udržitelná mobilita a alternativní paliva
mld. EUR
Technická pomoc
mld. EUR
Celkem mld. EUR
2014 – 2020 2,3 2,1 0,1 0,1 4,6
2021 – 2027 0,9 2,9 0,9 0,2 4,9

Je třeba přesunout priority směrem k udržitelným dopravním řešením a přehodnotit plán projektů, aby byl zajištěn modální přechod od silniční dopravy k železnici a čisté městské mobilitě. Na základě stávajících specifických cílů v návrhu operačního programu Doprava je výše silničního krytí více než dvojnásobná oproti železnici a tento nevyvážený přístup odrážejí odpovídající ukazatele z hlediska modernizace dopravní sítě. 

Prezident ALDR: České hory jsou bezpečné v zimě i v létě, provozovatelé dodržují ochranná opatření..

Prezident ALDR: České hory jsou bezpečné v zimě i v létě, provozovatelé dodržují ochranná opatření i nad rámec povinných.

Asociace lanové dopravy ČR (ALDR), která sdružuje téměř 150 provozovatelů osobní lanové dopravy (lanové dráhy, lyžařské vleky, městské dopravní systémy, bobové dráhy) obdržela v minulých dnech oprávnění Světové rady pro cestování a turismus (World Travel & Tourism Council (WTTC)) k užívání známky „Safe Travels“ (Bezpečné cestování) a dostala tak na světový seznam bezpečných provozů většinu českých provozovatelů osobní lanové dopravy.

Stalo se tak na základě schválení vypracovaných metodických postupů pro provozovatele a zákazníky českých hor a pro bezpečné provozy v době pandemie COVID-19. Tyto metodiky vypracovala ALDR již před zimní sezónou 2020/21 a nabízela je ministerstvu zdravotnictví jako podklad pro umožnění alespoň regulovaného provozu lanové dopravy na českých horách. I přesto však byla lyžařská střediska plošně uzavřena (dle nálezu NSS však protizákonně) a ministerstvo zdravotnictví nereflektovalo na žádné výzvy k jednání. I nyní, kdy jsou standardy ALDR pro bezpečné provozy schváleny a mezinárodně ohodnoceny, přístup ministerstva zdravotnictví zůstává setrvalý a na tuto skutečnost není brán zřetel.

ALDR tak prokázala zájem a konkrétní kroky, které činila, aby poukázala na připravenost provozovatelů a bezpečnost lanové dopravy v době pandemie COVID-19. Důkazy o tom, že ALDR aktivně instruovala a informovala své členy, jak upravit podmínky provozu v souladu s epidemiologickýcmi opatřeními prostřednictvím bezpečnostních standardů, vedlo WTTC ke kladnému posouzení registrace a získání známky „Safe Travels“.

„Bezpečnost pracovníků i návštěvníků českých hor je pro nás prioritou. Když pominu skutečnost, že v současné době mají oprávnění k užívání této známky pouze dvě asociace v České republice, z nichž jednou z nich je ALDR, jsem přesvědčen, že jsme udělali maximum možného, abychom ukázali, že provozovatelé na českých horách byli, jsou a budou připraveni poskytovat své služby i za regulovaných podmínek. Považuji to také za dostatečný argument k tomu, že plošné zastavení provozů lanové dopravy je neodůvodněné, diskriminující a do budoucna již nepřichází v úvahu.“ Konstatoval prezident ALDR Jakub Juračka.

Prezident ALDR: České hory jsou bezpečné v zimě i v létě, provozovatelé dodržují ochranná opatření i nad rámec povinných.

Rekonstrukcí už letos prošlo přes šedesát přejezdů

PRAHA,8. července 2021

Správě železnic se daří realizovat plán zrekonstruovat v průběhu letošního roku 200 železničních přejezdů. Do modernizace spojené z velké části také se zvýšením úrovně zabezpečení investuje správce drážní infrastruktury podle předpokladů téměř 2 miliardy korun. V prvním pololetí byly rekonstrukce dokončeny na 65 přejezdech. Na dalších 67 v současnosti stavební práce probíhají.

Z více než šesti desítek dokončených úprav křížení železnice s dalšími pozemními komunikacemi se téměř polovina týkala přejezdů zabezpečených původně výstražnými kříži. Na 19 takových přejezdech je nově nainstalováno světelné zabezpečovací zařízení. Dalších 10 je kromě výstražných světel osazeno také závorami. O závorová břevna bylo při modernizaci doplněno i dalších 14 přejezdů s původně světelným zabezpečovacím zařízením. Na 9 místech v republice také dosloužily ručně ovládané závory. Nahradila je většinou zabezpečovací zařízení se světelnou signalizací, ve 3 případech doplněná i závorami.

Moderní zabezpečovací zařízení tak namísto původního ze 70. let získala například šestice přejezdů v úseku Ústí nad Labem-Střekov – Svádov, kde v minulosti docházelo ke střetům s osobami nebo vozidly většinou s tragickými následky. Čtyři z těchto přejezdů byly při rekonstrukci navíc vybaveny závorami. Ve dvou případech byla použita moderní kompozitní závorová břevna s výstražnými LED svítilnami. Výstražné kříže byly nahrazeny například na dvojici přejezdů na trati mezi Vraným nad Vltavou a Dobříší, a to světelným zabezpečovacím zařízením doplněným v jednom případě závorami.

Také aktuálně probíhající úpravy řeší zvýšení úrovně zabezpečení nejčastěji u přejezdů původně s výstražnými kříži a s výstražnými světly. Správa železnic tak přispívá k vyšší bezpečnosti železničního i silničního provozu. Modernizace přejezdů se odrazila i v nižším počtu nehod. V loňském roce došlo na železničních přejezdech k 143 střetům, což je o 22 méně než v roce předchozím a zároveň jde o nejnižší počet událostí od vzniku Správy železnic v roce 2003.

Tempo modernizace přejezdů zároveň zrychlilo. V loňském roce Správa železnic zrekonstruovala celkem 155 úrovňových křížení za více než 1,5 miliardy korun. Letos očekáváme naplnění avizovaného počtu 200 opravených nebo zmodernizovaných přejezdů.

Veľký vlakový výlet odvezie za umením do Strážok, Spišskej Belej, Kežmarku, aj po zabudnutej trati

Košice, 3.7.2021
 
Horúci tip na príjemný letný výlet pre celú rodinu prináša Detská železnica Košice a pozýva na Veľký vlakový výlet Po zabudnutej trati za umením do Strážok, Spišskej Belej a Kežmarku už v sobotu 10. júla. Lístky je potrebné zakúpiť vopred.

Nostalgická súprava červenožltých motorákov sa tentoraz vyberie za umením i slávnym rodákom zo Spišskej Belej. Do výletného vlaku je možné nastúpiť v Košiciach (7:23) a pristúpiť aj po trati: v Kysaku (7:38), Prešove (8:03), Sabinove (8:25), Plavči (9:08) či v Starej Ľubovni (9:27).

„Veľký vlakový výlet za umením odštartujeme v Strážkach, kde navštívime kaštieľ s kolekciou portrétov zo 17. – 19. storočia, prezrieme si dielo slovenského maliara stredoeurópskeho významu Ladislava Mednyánszkeho  a vyše 400 rokov starú knižnicu s 8 500 titulmi. Neobídeme ani pôsobivý anglický park s exteriérovou expozíciou významných sochárov druhej polovice 20. storočia,“ pozýva Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice.

„Následne sa účastníci výletu prevezú v súčasnosti už pre osobnú dopravu zabudnutou traťou Strážky – Spišská Belá - Horná stanica, po ktorej v súčasnosti premávajú už len nákladné vlaky,“ upozorňuje Ľ. Lehotský na zaujímavosť výletu.

V Spišskej Belej navštívime múzeum optiky a kinematografie slávneho rodáka Jozefa Maximiliána Petzvala. Po skončení programu v Spišskej Belej  sa cestujúci presunú vlakom do Kežmarku, kde navštívia najvýznamnejšiu a najstaršiu pamiatku mesta - drevený artikulárny kostol Najsvätejšej Trojice z 18. storočia. Nevynechajú ani neprehliadnuteľný na oranžovo natretý nový evanjelického kostola  z  19. storočia, postavený podľa projektov pôvodne určených pre orient. Vďaka nim sa stal výnimočným a získal svoj exotický vzhľad obsahujúci byzantské, maurské a orientálne prvky.

Viac informácií o výlete a kúpe lístkov nájdete na www.detskazeleznica.sk
 
Zuzana Lehotská
Detská železnica Košice, o. z.
www.detskazeleznica.sk, kezeleznica@gmail.com, +421 905 496 426

Na Volarsko se vrací parní vlaky Českých drah

2.7.2021 - 12:33

 Pravidelně každou neděli a pondělí od 4. do 19. července se malebnou šumavskou krajinou rozjedou nostalgické vlaky v čele s parní lokomotivou Kafemlejnek (310.093). Výletníci se můžou svézt mezi Volary a Lenorou, mezi Volary a Novým Údolím se zajížďkou do Nové Pece a navíc v sobotu 3. července z Polné na Šumavě do Volar nebo v úterý 20. července z Volar do Černé v Pošumaví.

Pro příznivce železniční romantiky připravily České dráhy ve spolupráci s dalšími partnery jízdy parních vlaků, které se v červenci objeví na šumavských lokálkách, konkrétně 4., 5., 11., 12., 18. a 19. července. Soupravu historických vozů poveze parní lokomotiva Kafemlejnek (310.093) z roku 1901.

Dopoledne se návštěvníci můžou svézt parním vlakem z Volar do Lenory. Z volarského nádraží odjíždí nostalgický vlak v 9:35 a do Lenory dorazí v 9:56. Na zpáteční jízdu po stejné trase se vlak vydá v 10:16 s příjezdem do Volar v 10:37. Ve Volarech návštěvníci mají možnost prohlédnout si volarské muzeum

Na další jízdu se parní vlak vypraví z Volar v 11:10 a přes Stožec dorazí ještě před polednem do Nového Údolí (příj. 11:54). Po ani ne hodinové přestávce vyjede vlak z Nového Údolí (odj. 12:46) a přes Stožec dorazí do Nové Pece ve 13:32.

Poslední jízdu uskuteční parní vlak z Nové Pece (odj. 14:30) přes Černý Kříž do Volar (příj. 15:20).

Jízdenky do parních vlaků jsou v předprodeji ve všech pokladnách a také na e-shopu ČD. Případný doprodej jízdenek bude probíhat u vlaku.

 

Jízdní řád parního vlaku Volary – Lenora

(4., 5, 11., 12., 18., 19. července 2021)

tam

stanice

zpět

Os 11271

 

Os 11272

9:35

Volary

10:37

9:56

Lenora

10:16

 

Pouze zpáteční jízdenka:

  • Volary – Lenora a zpět                               200 Kč
  • Volary – Lenora a zpět (děti 6 až 10 let)      150 Kč

 

Jízdní řád parního vlaku Volary – Nové Údolí

(4., 5., 11., 12., 18., 19. července 2021)

tam

stanice

zpět

Os 11274

 

Os 11276

Os11275

11:10

Volary

-

15:20

11:32

Černý Kříž

-

15:05

-

Nová Pec

13:32

14:30

11:44

Stožec

13:58

-

11:54

Nové Údolí

12:46

-

 

 

Pouze jednosměrné jízdenky:

  • Volary – Nové Údolí                                         200 Kč
  • Volary – Nové Údolí (děti 6 až 10 let)                150 Kč
  • Nové Údolí – Nová Pec                                    200 Kč
  • Nové Údolí – Nová Pec (děti 6 až 10 let)           150 Kč
  • Nová Pec – Volary                                           200 Kč
  • Nová Pec – Volary (děti 6 až 10 let)                  150 Kč

V případě volné kapacity vlaku bude možný nástup do soupravy v železniční stanici Stožec pro jízdu do Nového údolí a zpět do Stožce:

  • Stožec – Nové Údolí – Stožec                          100 Kč

Děti do 6 let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení.

Přeprava kočárků a kol není zajištěna.

Historickým vlakem s lokomotivou 310.093 (Kafemlejnek) se návštěvníci můžou svézt také v sobotu 3. července z Polné na Šumavě do Volar nebo v úterý 20. července z Volar do Černé v Pošumaví.

 

Jízdní řád parního vlaku Volary – Lenora

(3. a 20. července 2021)

tam

stanice

zpět

Jede jen 3.7.

 

Jede jen 20.7.

Os 11101

 

Os 11102

09:35

Polná na Šumavě

-

10:39 – 10:54

Polečnice

-

11:10

Černá v Pošumaví

13:44

11:21

Horní Planá

13:37

11:34 – 11:54

Nová Pec

13:02 – 13:22

12:41

Černý Kříž

12:38

12:53

Volary

12:08

 

Jízdenky na vlak Os11101 a Os11102
jsou v prodeji pouze ve vlaku.

 

Na Volarsko se vrací parní vlaky Českých drah

Parní lokomotiva „Kafemlejnek“ (310.0)

Kafemlejnky byly nejrozšířenějšími lokomotivami našich lokálek. Později dosluhovaly na posunu v malých stanicích, výtopnách a vlečkách. Vyráběly se přes 35 let v počtu nejméně 300 kusů ve většině lokomotivek Rakousko-Uherska. Některé ve službě vydržely až do ukončení parního provozu. Většina byla zachráněna díky umístění na podstavec, jako památka nebo se dochovaly na vlečkách.

Podrobnosti jsou k dispozici na www.vlakemnavylet.cz a www.cdnostalgie.cz


 

 

Andrej Doležal: Domáci turizmus podporíme mimoriadnymi letnými vlakmi

štvrtok 1. júla 2021

 

Bratislava (1. júla 2021) – Ministerstvo dopravy a výstavby podporí aj tento rok letnú turistickú sezónu mimoriadnymi letnými vlakmi. 58 vlakov ZSSK bude jazdiť na 12 linkách do vybraných turistických lokalít naprieč Slovenskom.
Ministerstvo dopravy a výstavby na podporu domáceho cestovného ruchu aj tento rok prináša mimoriadne letné sezónne vlaky. Tie budú jazdiť už od tejto soboty 3.7. do atraktívnych lokalík, medzi ktorými nebude chýbať Dobšiná, Banská Štiavnica, Levoča, Kremnica či populárny vláčik Záhoráčik.

,,Pandémia výrazne zasiahla cestovný ruch, po prvotnej finančnej injekcii formou schém pomoci, prinášame aj mimoriadne letné vlaky, ktoré dovezú cestujúcich do obľúbených turistických lokalít. Slovensko je skvelá a rozmanitá krajina, ktorá má čo ponúknuť domácim aj zahraničnými turistom. Dovolenka na Slovensku je dobrý nápad, verím preto, že si turisti letné vlaky užijú,” povedal Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby.

Letné vlaky bude prevádzkovať Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na základe objednávky rezortu dopravy, vybrané lokality vzišli po rokovaní s Vyššími územnými celkami (VÚC) a Krajskými organizáciami cestovného ruchu (KOCR). Letné vlaky, t. j. spoje so sezónnym obmedzením, budú premávať od 3. 7. do 19. 9. 2021.
„Okrem postupného obnovovania medzinárodných spojov so zaujímavými koncovými destináciami, autovlaku do Splitu a prvého páru našich najrýchlejších IC vlakov ponúkame po mesiacoch tvrdého lockdownu leto plné zážitkov vďaka novým sezónnym linkám, ktorými sa cestujúci dostanú do rôznych kútov Slovenska. Navyše, cestovanie vlakom je úplne bezpečné, čo potvrdil aj nedávny výskum Slovenskej akadémie vied vo vlakoch ZSSK. Naďalej sa snažíme robiť pre cestujúcich maximum a sme hrdí, že aj tento rok prispejeme k turistickým možnostiam v našej krajine,“  hovorí Roman Koreň, predseda predstavenstva.

Sezónne linky toho vôbec neponúkajú málo. Cestujúci sa budú môcť dostať napríklad Záhoráčikom do Plaveckého Podhradia a navštíviť ruiny hradu z 13. storočia, obdivovať okolie Kremnických vrchov, navštíviť Harmaneckú jaskyňu, zažiť romantiku v jedinečných harmaneckých tuneloch a viaduktoch, objavovať krásy Slovenského raja, navštíviť historickú Čiernohronskú železničku, či sa prejsť v romantických uličkách Banskej Štiavnice. Vziať si so sebou môžu aj bicykel, mnohé spoje totiž budú mať posilnenú kapacitu na ich prepravu alebo pôjde priamo o cyklovlak.

Objednávateľom dopravných výkonov je MDV SR, ktoré zároveň tieto spojenia finančne zastrešuje. Vo vlakoch platí štandardný cenník Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK) vrátane všetkých druhov zliav i bezplatnej prepravy. Vo vlakoch je možné využiť cenník REGIONAL v zmysle platného Prepravného poriadku ZSSK (tak ako vo vlakoch Os a REX). Vlaky Záhoráčik na linke Bratislava – Plavecké Podhradie sú integrované v rámci IDS Bratislavského kraja, teda sa v nich uplatňuje aj Prepravný poriadok IDS BK.

 

Kompletný prehľad všetkých letných vlakov

 

Spišská Nová Ves – Levoča (16 vlakov)

  • REX 8741 (Spišská Nová Ves 07:47 – Levoča 08:04)         
  • REX 8740 (Levoča 08:14 – Spišská Nová Ves 08:30)    
  • REX 8743 (Spišská Nová Ves 09:27 – Levoča 09:44)    
  • REX 8742 (Levoča 9:48 – Spišská Nová Ves 10:04)         
  • REX 8745 (Spišská Nová Ves 10:09 – Levoča 10:26)     
  • REX 8744 (Levoča 10:30 – Spišská Nová Ves 10:46)     
  • REX 8747 (Spišská Nová Ves 11:27 – Levoča 11:44)     
  • REX 8746 (Levoča 12:14 – Spišská Nová Ves 12:30)     
  • REX 8749 (Spišská Nová Ves 13:27 – Levoča 13:44)     
  • REX 8748 (Levoča 14:14 – Spišská Nová Ves 14:30)     
  • REX 8751 (Spišská Nová Ves 15:27 – Levoča 15:44)     
  • REX 8750 (Levoča 16:14 – Spišská Nová Ves 16:30)     
  • REX 8753 (Spišská Nová Ves 17:27 – Levoča 17:44)     
  • REX 8752 (Levoča 18:14 – Spišská Nová Ves 18:30)     
  • REX 8755 (Spišská Nová Ves 19:27 – Levoča 19:44)     
  • REX 8754 (Levoča 20:14 – Spišská Nová Ves 20:30)     

kalendárne obmedzenie všetkých vlakov: ide v (6) v období 3. VII. – 18. IX. a 4. VII.

Pôvodne plánované vlaky pre zabezpečenie dopravy počas Levočskej púte budú nahradené vyššie uvedenými „letnými“ vlakmi.

 

Prešov – Plaveč – Stará Ľubovňa (4 vlaky)

  • REX 1940 (Prešov 07:52 – Stará Ľubovňa 09:09)
  • REX 1941 (Stará Ľubovňa 10:58 – Prešov 12:15)

kalendárne obmedzenie REX 1940, REX 1941 à ide v (6) a (+) v období 3. VII. – 19. IX.

  • REX 1942 (Prešov 15:42 – Stará Ľubovňa 16:58)
  • REX 1943 (Stará Ľubovňa 17:58 – Prešov 19:15)

kalendárne obmedzenie REX 1942, REX 1943 à ide v (6) a (+) v období 3. VII. – 29. VIII., ide 4., 11. a 18. IX.

 

Prešov – Humenné – Stakčín (4 vlaky)

  • REX 1950 (Stakčín 10:02 – Prešov 12:06)
  • REX 1951 (Prešov 07:50 – Stakčín 09:50)
  • REX 1953 (Prešov 12:35 – Stakčín 14:40)
  • REX 1954 (Stakčín 16:02 – Prešov 18:06)

kalendárne obmedzenie REX 1950 – REX 1954 à ide v (6) a (+) v období 3. VII. – 19. IX.

 

Košice – Plešivec – Muráň (2 vlaky)

  • REX 1640 (Košice 07:50 – Muráň 10:26)
  • REX 1641 (Muráň 16:15 – Košice 18:53)

kalendárne obmedzenie REX 1640, REX 1641 à  ide v (6) v období od 4. IX. do 18. IX., a 1., 15. IX.

 

Košice – Plešivec – Slavošovce (2 vlaky)

  • REX 1650 (Košice 07:50 – Slavošovce 09:57)
  • REX 1651 (Slavošovce 15:40 – Košice 17:53)

kalendárne obmedzenie REX 1650, REX 1651 à ide v (6) v  období od 7. VIII. do 28. VIII.

 

Košice – Rožňava – Dobšiná (2 vlaky)

  • REX 1660 (Košice 07:50 – Dobšiná 09:52)
  • REX 1661 (Dobšiná 15:50 – Košice 17:53)

kalendárne obmedzenie REX 1660, REX 1661 à Ide v (6) v období 3. VII do 31. VII. a 5. VII.

 

Záhoráčik

Bratislava  – Zohor – Plavecké Podhradie (6 vlakov)

  • Os 2381 (Bratislava 08:21 – Zohor 8:53/9:00 – Plavecké Podhradie 09:43)
  • Os 2382 (Plavecké Podhradie 10:10 – Zohor 10:53/11:00 – Bratislava 11:35)
  • Os 2383 (Bratislava 12:21 – Zohor 12:53/13:00 – Plavecké Podhradie 13:43)
  • Os 2384 (Plavecké Podhradie 14:10 – Zohor 14:53/15:00 – Bratislava 15:35)
  • Os 2385 (Bratislava 16:21 – Zohor 16:53/17:00 – Plavecké Podhradie 17:43)
  • Os 2386 (Plavecké Podhradie 18:10 – Zohor 18:53/19:00 – Bratislava 19:35)

kalendárne obmedzenie všetkých vlakov  à ide v (6) a (+) v období od 3.VII. do 19. IX.

 

Zvolen – Banská Bystrica – Diviaky – Kremnica – Hronská Dúbrava – Zvolen  (4 vlaky)

  • REX 1670/1681 (Zvolen 9:25 – Banská Bystrica 9:58 – Diviaky 11:14 – 11:27 – Kremnica 12:15 – Zvolen 12:54)
  • REX 1672/1683 (Zvolen 13:25 – Banská Bystrica 13:58 – Diviaky 15:14 – 15:27 – Kremnica 16:18 – Zvolen 16:57)
  • REX 1680/1671 (Zvolen 8:25 – Kremnica 9:08 – Diviaky 9:53 – 10:25 – Banská Bystrica 11:44 – Zvolen 12:19)
  • REX 1682/1673 (Zvolen 14:19 – Kremnica 15:24 – Diviaky 16:13 – 16:25 – Banská Bystrica 17:46 – Zvolen 18:13)

kalendárne obmedzenie všetkých vlakov  à ide v (6) v období od 10. VII. do 18. IX.

 

Prešov – Margecany – Červená Skala – Banská Bystrica (2 vlaky)

  • REX 824 (Prešov 08:11 – Banská Bystrica 12:24)
  • REX 827 (Banská Bystrica 13:31 – Prešov 17:46)

kalendárne obmedzenie RR 824, RR 827 à ide v (7) v období 4. VII. – 19. IX., 5. VII., 1. a 15. IX.

 

Košice – Margecany – Červená Skala – Banská Bystrica (2 vlaky)

  • REX 826 (Košice 08:12 – Banská Bystrica 12:24)
  • REX 829 (Banská Bystrica 13:31 – Košice 17:45)

Kalendárne obmedzenie REX 826, REX 829 à ide v (6) v období 3. VII. – 18. IX.

 

Banská Bystrica – Červená Skala – Mlynky (2 vlaky)

  • REX 1781 (Banská Bystrica 09:45 – Mlynky 12:11)
  • REX 1782 (Mlynky 13:08 – Banská Bystrica 15:59)

kalendárne obmedzenie REX 1781, REX 1782 à ide v (7) v období 4. VII. – 19. IX., a 5. VII., 1. a 15. IX.

 

Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava – Zvolen (12 vlakov)

  • REX 1608 (Banská Štiavnica 08:04 – Zvolen os. st. 08:48)
  • REX 1611 (Zvolen os. st. 09:06 – Banská Štiavnica 09:47)
  • REX 1612 (Banská Štiavnica 10:04 – Zvolen os. st. 10:48)
  • REX 1615 (Zvolen os. st. 11:06 – Banská Štiavnica 11:47)
  • REX 1616 (Banská Štiavnica 12:04 – Zvolen os. st. 12:48)
  • REX 1619 (Zvolen os. st. 13:06 – Banská Štiavnica 13:47)

kalendárne obmedzenie REX 1608, REX 1611, REX 1612, REX 1615, REX 1616, REX 1619 à ide v (6) a (+) v období 3. VII. – 19. IX., a 1. IX.

  • REX 1624 (Banská Štiavnica 16:04 – Hronská Dúbrava 16:34 | 16:37 – Zvolen os. st. 16:48)

kalendárne obmedzenie REX 1624 na trase Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava à ide v (7) v období 3. VII. – 19. IX. a 1. IX. (V sobotu je na trase Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava možné cestovať pravidelným vlakom Os 5756 Banská Štiavnica odchod 15:55 s priamym pokračovaním do Zvolena.)| kalendárne obmedzenie REX 1624 na trase Hronská Dúbrava – Zvolen os. st. à ide v (6) a (+) v období 3. VII. – 19. IX., a 1. IX.

  • REX 1626 (Banská Štiavnica 18:04 – Hronská Dúbrava 18:34 | 18:37 – Zvolen os. st. 18:48)

kalendárne obmedzenie REX 1626 na trase Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava à ide v (6) v období 3. VII. – 18. IX., a 1., 5., 12., 15. a 19. IX. (V nedeľu je možné na trase Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava cestovať pravidelným vlakom Os 5782 s obmedzením:  ide v (7) a 1. XI., nejde 4. VII. – 19. IX., 31. X. a Os 5784 Banská Štiavnica odchod 17:55 s obmedzením: ide v 7 od 18.IV. do 29.VIII. a 5.VII., 31.X. s priamym pokračovaním do Zvolena)I

kalendárne obmedzenie REX 1626 na trase Hronská Dúbrava – Zvolen os. st. à ide v (6) a (+) v období 3. VII. – 19. IX.

  • REX 1629 (Zvolen os. st. 17:06 – Banská Štiavnica 17:47)
  • REX 1628 (Banská Štiavnica 20:04 – Zvolen os. st. 20:48)
  • REX 1633 (Zvolen os. st. 21:06 – Banská Štiavnica 21:47)
  • Os (Zvolen os. st. 19:09 – Hronská Dúbrava 19:18) priamy vozeň do Banskej Štiavnice bude radený na pravidelnom vlaku Os 5730 s pokračovaním do Banskej Štiavnice ako pravidelný Os 5757 Hronská Dúbrava 19:22
  • REX 1630 (Banská Štiavnica 22:04 – Zvolen os. st. 22:48)

kalendárne obmedzenie REX 1628, REX 1629, REX 1633 a REX 1630 à ide v (6) a (+) v období 3. VII. – 19. IX.

 

ZSSK zároveň počas letnej sezóny sprevádzkuje nasledovné vlaky:

 

  • 2 medzištátne sezónne spojenia do Poľska:

Prešovský samosprávny kraj zároveň od 3. 7. do 5. 9. 2021 plánuje počas víkendov prevádzkovať k týmto vlakom aj autobusové prípoje na autobusovej linke Medzilaborce – Havaj – Stropkov – Svidník a na linke Svidník – Potoky – Stropkov.

Po predložení medzinárodného cestovného dokladu na trase Rzeszóv Glówny – Sanok – Medzilaborce získa zákazník počas piatkov a víkendových dní (sobota – nedeľa) v termíne od 2. 7. 2021 do 5. 9. 2021:

  • zľavu 1 euro na osobu na vyhliadkový mestský vláčik mesta Medzilaborce;
  • vstup do Miniskanzenu v Medzilaborciach zadarmo;
  • zľavu zo vstupného do Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach v hodnote 0,50 eur.
  • sezónne spojenie do chorvátskeho Splitu:

S One Ticket se nově cestující svezou v komerčních vlacích a s místenkou

1.7.202

Po zhruba půl roce svého fungování vstoupila jednotná jízdenka na železnici do další etapy svého rozvoje. Od června začala fungovat možnost objednání místenek a od července se připojují se svými komerčními vlaky první dopravci. OneTicket tak nově pokrývá více než 99 % všech spojů v Česku.

S One Ticket se nově cestující svezou v komerčních vlacích a s místenkou

„Za první půl rok provozu systému se prodalo celkem 350 tisíc jízdenek. Vše funguje, jak má. Přestože zapojení tzv. komerčních spojů není pro dopravce povinné, jsme rádi, že se do systému hlásí. Výrazně se tak rozšiřuje možnost cestovat s OneTicket po celé železniční síti Česka,“ vysvětluje ministr dopravy Karel Havlíček. 

Komerční spoje na rozdíl od tzv. závazkových neobjednává stát, ale provozují je sami dopravci čistě na své komerční riziko. Tyto spoje jsou provozovány především na trasách Praha – Ostrava a Praha – Brno. Přepravu s jízdními doklady OneTicket zde prozatím nabídnou České dráhy a RegioJet. Postupně se se svými spoji připojí i další dopravci.

Vítanou novinkou je také spuštění prodeje místenek na vybrané vlaky, a to jak pro nepovinně místenkové tak i pro zapojené povinně místenkové spoje. Za první měsíc se jich prodalo téměř dva tisíce. Nabídka místenek je dostupná přímo u konkrétních spojů ve vyhledavači na webu OneTicket.cz nebo v aplikaci OneTicket, dostupné na Google Play či App Store

„Vzhledem k tomu, že se rozbíhá doba dovolených a řada lidí se rozhodla zůstat v Česku, chceme podporovat domácí cestovní ruch, cestování vlakem a logicky tak začínáme intenzivně komunikovat benefity OneTicket,“ uvádí Havlíček ke kampani, kterou ministerstvo dopravy chystá.

Resort dopravy se chce ve spolupráci s agenturou CzechTourism soustředit nejen na výhody jednotné jízdenky, ale také na zajímavá místa Česka, která jsou snadno dostupná vlakem.


„OneTicket není vázaná na konkrétní spoj, takže je ideálním prostředkem při cestách na výlety. Jsme rádi, že lidem můžeme nabídnout nejen místa, kam se podívat, ale i způsob, jak se tam jednoduše dostat,“ upozorňuje Jan Herget, ředitel agentury CzechTourism.

Statistiky prodejů

Rutinní provoz systému OneTicket byl zahájen 13. prosince 2020. Do 13. června 2021 se prodalo celkem 349.182 jízdních dokladů v celkové hodnotě 31.646.997 Kč. Z celkového počtu jízdních dokladů bylo zhruba 240.000 pro jednosměrnou jednotlivou jízdu. 

Počet prodaných jízdních dokladů podle dopravce (od 13. 12. 2021 do 13.6.2021):  
 

Prodejce jízdního dokladu Počet prodaných jízdenek
České dráhy, a.s. 320 445
ARRIVA vlaky s.r.o. 18 586
GW Train Regio a.s. 5 070
CENDIS, s.p. 2 611
RegioJet a.s. 2 508
Leo Express Tenders s.r.o. 1 935
KŽC Doprava, s.r.o. 1 439
Ostatní 3 032

Počet zkontrolovaných jízdních dokladů během přepravy dle jednotlivých dopravců (od 13. 12. 2021 do 13. 6. 2021): 
 
Dopravce Počet validací
České dráhy, a.s. 228 213
ARRIVA vlaky s.r.o. 134 098
GW Train Regio a.s. 11 462
RegioJet a.s. 10 837
Leo Express Tenders s.r.o. 6 227
Ostatní 13 007

NA ZKUŠEBNÍM OKRUHU VE VELIMI SE PŘEDSTAVILY NOVÉ VLAKOVÉ SOUPRAVY PRO ČESKÉ DRÁHY

30. 6. 2021

Skupina Škoda Transportation představila na okruhu VUZ ve Velimi nové dvoupatrové soupravy typu Push-Pull pro České dráhy. Celkem pět těchto souprav si objednal národní dopravce pro spoje v Moravskoslezském kraji. Ještě do konce roku začnou jezdit ve zkušebním provozu na trati mezi Ostravou, Frýdkem-Místkem, Frýdlantem nad Ostravicí a Frenštátem pod Radhoštěm.

„Nová generace dvoupatrových souprav, které jsme představili, plně odpovídá standardům v západní Evropě. Cestující budou jezdit v moderních pohodlných vozech, které mají ve standardní výbavě klimatizaci i zásuvky pro nabíjení drobné elektroniky. Ocení jistě i nová okna, která jsou vyrobena tak, aby lépe propouštěla mobilní signál. Již při navrhování souprav jsme mysleli i na cestující s aktivním životním stylem a v soupravě je tak dostatek prostoru pro jízdní kola a lyže,“ popisuje Petr Brzezina, Prezident a předseda představenstva ve skupině Škoda Transportation.

„Jde o první vlaky tohoto typu na území České republiky, které budou v základní sestavě složené z jednoho řídicího a dvou vložených vozů. V provozu je doplní upravené lokomotivy řady 750 z flotily ČD. V tomto složení mohou vlaky push-pull, s celkovou kapacitou až 356 míst k sezení, v cílové stanici rychle změnit směr jízdy bez dlouhého přesunu lokomotivy. To přispěje ke zrychlení dopravy a zkrácení jízdních dob,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod.

Soupravy mají kapacitu 356 míst k sezení a jsou částečně nízkopodlažní pro bezbariérový nástup z nástupišť s výškou 550 mm. Řídící mikroprocesorový systém umožňuje ovládat soupravu z kabiny řídícího vozu nebo lokomotivy jedním strojvedoucím bez přítomnosti další osoby. Standardně je souprava vybavena informačním systémem, validátorem jízdenek pro bezkontaktní nákup, Wi-Fi nebo novým zabezpečovacím systémem ETCS.

„Soupravy push-pull jsou netrakční vozy tažené nebo tlačené lokomotivou a jsou určeny pro provoz s maximální rychlostí 160 km/h. Velkou výhodou soupravy je její flexibilita a modularita. Může být totiž spojena a vedena jak s elektrickou lokomotivou, tak rovněž například dieselovou lokomotivou, tedy je možný provoz na elektrifikovaných i neelektrifikovaných tratích. Další výhodou je možnost modulárně měnit kapacitu soupravy přidáním více vložených vozů a měnit takto efektivně kapacitu soupravy dle aktuálních potřeb dopravce“ vysvětluje Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva skupiny Škoda Transportation

Velký prostor pro zavadla, kola i lyže

Nová třívozová souprava je určena pro regionální dopravu, je již standardně plně klimatizovaná s pohodlnými sedadly 2. třídy a zároveň je zde i malý oddíl první třídy. Nechybí samozřejmě ani Wi-Fi připojení k internetu a elektrické zásuvky pro napájení elektroniky cestujících. Výrobce i dopravce navíc mysleli rovněž na turisty, cyklisty a lyžaře. Prostorné multifunkční prostory umožní převoz až 30 jízdních kol, kočárků, přepravu objemných zavazadel a jsou zde mimo jiné i držáky až na 40 párů lyží.

V soupravě je pět WC, z toho jedno je určené pro osoby na vozíčku a jedno má také sklopný stůl pro přebalování kojenců. Zároveň je souprava uzpůsobena pro dopravu nevidomých cestujících a umožňuje přepravu až čtyř invalidních osob na vozíčku s doprovodem. Pro nevidomé a slabozraké cestující jsou jedny dveře řídicího vozu vybavené dálkovým ovládáním obsluhovaným slepeckou vysílačkou a vybavené akustickým majáčkem. Nezbytnou součástí je také moderní audiovizuální informační systém poskytující informace o jízdě vlaku a zastávkách všem cestujícím včetně nevidomých, slabozrakých nebo neslyšících osob. Pro nevidomé a slabozraké jsou uvnitř soupravy k dispozici také informační štítky v Braillově písmu.

Celú tlačovú správu a fotografie interiéru nájdete na tomto odkaze.

Od zítřka startují vlaky RegioJet do Chorvatska denně. ...

Od zítřka startují vlaky RegioJet do Chorvatska denně. Aktuálně je prodáno téměř 70 tisíc jízdenek, spoje na další dny jsou vyprodány

30.06.2021, Vlaky Regiojet CZ

Od zítřka – 1. července 2021 – rozšíří RegioJet provoz svých vlaků do chorvatského Splitu a Rijeky. Vlaky budou v červenci a srpnu jezdit denně namísto dosavadní frekvence 3x týdně. Nabízená kapacita se tak během těchto měsíců více než zdvojnásobí.

Na další dny je kapacita spojů vyprodaná. RegioJet již prodal celkem dohromady téměř 70 tisíc jízdenek na spoje z a do Chorvatska. To je více než za celou sezónu v loňském roce, kdy počet jízdenek přesáhl 60 tisíc. Celkem RegioJet počítá, že letos počet cestujících přesáhne 100 tisíc.

Každý den aktuálně RegioJet prodává více než 1000 nových jízdenek na chorvatské spoje – cestujícím doporučujeme, aby si rezervaci na dovolenkovou cestu udělali co nejdříve.

„Zájem o jízdenky do Chorvatska je obrovský. Je přibližně o 60 % vyšší než v loňském roce. Je to díky větší kapacitě, nabídce vícero destinací na jadranském pobřeží a rozšíření provozu do Splitu. Vidíme ale také poměrně velký počet cestujících z Maďarska a Slovenska a také poptávku chorvatských cestujících po cestách ve směru do České republiky či Maďarska – a to i z chorvatského hlavního města Záhřeb.

Ceny jízdenek jsou stejně jako loni výjimečně nízké – za jednosměrnou jízdenku včetně rezervace a všech služeb -  pro cestu ve voze se sedačkami zaplatí cestující na trase do Rijeky cenu od 490 Kč; za jízdenku ve spacím voze pak cenu od 790 Kč. Na trase do Splitu pak ceny začínají na 890 Kč za sedačku a na 1090 Kč za cestu ve spacím voze.

Přibližně 75 % cestujících nastupuje a vystupuje v České republice, 25 % pak dohromady na Slovensku a v Maďarsku. Přibližně 1/3 cestujících pak přestupuje ve Splitu, Rijece a Ogulinu na návazné autobusové spoje, které napojují na vlakové spoje RegioJet celé jadranské pobřeží – od Istrie na severu, až po Dubrovník na jihu Chorvatska a letoviska v zátoce Kotor v Černé Hoře.

Výrazně vysoká je také poptávka ze strany cestovních kanceláří, které v letošním roce již počítaly s vlakovým spojem RegioJet do Chorvatska a měly dostatek času na přípravu nabídky dovolených s pohodlnou vlakovou dopravou do Chorvatska. Velmi úzká je v tomto například spolupráce s cestovní kanceláří Čedok.

Letošní vlak provozovaný RegioJetem z Prahy do Splitu je aktuálně nejdelším vlakovým spojením podle počtu kilometrů na území EU. Vyhledávač Idos.cz uvádí u trasy Praha – Split vzdálenost 1559 km.

Kromě vlaků RegioJet do Splitu jezdí v pátek také autobusový spoj
RegioJet do Splitu vypravuje také každý pátek autobus s odjezdem z Prahy v pátek v 16.00, z Brna v 19.10 hodin a příjezdem do Splitu následující den v 9.30. Kromě Splitu zastavují autobusy RegioJet také v Šibeniku, Primoštenu a Trogiru. Zájem o toto spojení je také obrovský, v pátek jedou na spoji celkem tři autobusy (1+2 posilové).