Tlačové správy

Správa železnic se zapojila do akce Milostivé léto II

6.10.2022

Také Správa železnic je zapojená v akci Milostivé léto II, která umožňuje splatit dluhy bez poplatků a sankci. Pokud máte u naší státní organizace dluh vymáhaný soudní exekucí, můžete nyní využít jedinečné možnosti zbavit se tohoto závazku.

Akce trvá od 1. září do 30. listopadu 2022 a vztahuje se na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021. Pro vypořádání závazků nyní stačí uhradit základní dlužnou částku (bez úroků z prodlení, poplatků advokátům, soudních poplatků atd.).

 

Veškeré informace a postupy naleznete na webu www.exekuceinfo.cz. Máte-li dotaz na Váš konkrétní dluh u Správy železnic, napište nám na upominky@spravazeleznic.cz.

Certifikační středisko personálu defektoskopie (CPD) získalo osvědčení o akreditaci na dalších 5 let

Certifikační středisko personálu defektoskopie (CPD) na drahách získalo osvědčení o akreditaci na dalších pět let

5.10.2022 - 10:40

Všichni drážní dopravci musí dodržovat předpisy a nařízení platná pro lokomotivy, osobní i nákladní vozy a další činnosti. Lze to přirovnat k povinnostem každého motoristy, který přijíždí se svým vozem v předepsaných lhůtách na Stanoviště technické kontroly (STK). Při takových kontrolách se využívá nejmodernější technika, přesto je nadále nezastupitelná role zkušených odborníků, včetně specialistů na defektoskopii. Ti se musí vedle technických znalostí průběžně vzdělávat a k samostatnému výkonu práce potřebují získat nebo obnovovat certifikát podle mezinárodních pravidel a norem. Pro železniční dopravu v České republice uděluje tuto způsobilost jediný certifikační orgán (CPD), který historicky provozují České dráhy. Díky své vysoké profesionalitě získalo akreditaci na dalších pět let. 

Odborníci na defektoskopii dokáží odhalit skryté vady nebo únavu materiálu dříve než dojde k závadě, která může v krajním případě přerůst v nehodu. Proto je nastaven systém pravidelných preventivních defektoskopických zkoušek u mnoha důležitých součástí a konstrukčních celků. Ty se provádějí v různých pěvně stanovených limitech údržbového plánu podle dosaženého kilometrického proběhu nebo podle přesně daných časových lhůt, případně při vyšších stupních oprav. Kromě těchto plánovaných zkoušek se provádějí i mimořádné zkoušky v případě podezření na vznik skryté vady. Mezi nejvýznamnější a mimořádně namáhané části drážních vozidel, které se pravidelně podrobují defektoskopickému zkoušení, jsou především části podvozků s dvojkolím (kola a nápravy). Navzdory nejmodernějším technologiím využívaným v defektoskopii zůstává zkušený odborník nejdůležitějším článkem správného vyhodnocení dat. Proto je nastaven jednotný evropský systém vzdělávání a akreditace vzdělávacích, kvalifikačních a certifikačních pracovišť.

„Defektoskopické zkoušky součástí a konstrukčních celků při údržbě a opravách kolejových vozidel mají svá přesně daná pravidla, která vycházejí z dlouhodobých poznatků chování materiálů, součástí a větších konstrukčních celků. Pravidla vycházejí také z charakteru, průběhu, umístění a rychlostí šíření vad, které vznikají při provozním namáhání drážních vozidel. Velmi důležitým faktorem je tedy správné provedení defektoskopických metod a neméně důležité je správné vyhodnocení indikovaných výsledků. Protože se jedná o předcházení nehod a škod velkého rozsahu, je nezbytná vysoká odpovědnost, poctivost a kvalifikace defektoskopických specialistů. Tyto vlastnosti osvědčuje certifikát, který vydal akreditovaný certifikační orgán. Akreditace (tzn. „Je důvěryhodný“) je vydávána nebo prodlužována, po splnění náročných kritérií, vždy na pět let. Národní akreditor, Český institut pro akreditaci (ČIA o.p.s.), na základě mezinárodní legislativy však i v tomto období provádí průběžný dozor a udržuje celosvětově přístupnou databázi schválených subjektů. Toho využívají zejména zahraniční dopravci k oslovení těch opravců, kteří splňují jejich požadavky nejen v defektoskopii. Dlouhé roky máme příjemný pocit u českých opravců, kteří mají objemné zakázky, např. z Francie, Německa a dalších evropských států, ve kterých je důraz kladen právě na provádění defektoskopie,“ vysvětluje vedoucí hlavního defektoskopického střediska kolejových vozidel Českých drah Vladislava Sekerášová.

Certifikační středisko kvalifikuje a certifikuje personál pro defektoskopii v ultrazvukové, magneticképenetrační metodě a se zvyšujícími se požadavky na rozsah preventivních prohlídek při provozní údržbě a opravách železničních kolejových vozidel se činnost CPD rozšířila také o metodu vizuální.

Jedinečnost CPD, dlouholetá zkušenost jeho personálu a průběžně osvědčovaná nestrannost a nezávislost je poptávaná pro kvalifikaci a certifikaci odborníků i mimo České dráhy a Českou republiku. Více jak třetina z 850 aktivních certifikátů je využívána v privátním sektoru u nás i v zahraničí. Další třetina certifikátů míří do dceřiných společností ČD, a.s., včetně špičkového pracoviště VUZ, a.s.

„Mezi hlavní cíle Certifikačního střediska personálu defektoskopie patří především zabezpečit prováděné činnosti v souladu s normami ČSN EN ISO/IEC 17 024, ČSN EN ISO 9712 a Kodexem UIC 960 V, zajistit odbornou a etickou úroveň držitelů certifikátu, ale také například trvale zajistit nediskriminační přístup k našim službám. V žádném případě tak nerozlišujeme mezi uchazeči o certifikát z Českých drah nebo z externího prostředí,“ zdůrazňuje Vladislava Sekerášová a vysvětluje, jak funguje Středisko nedestruktivního testování u Českých drah: „Hlavní defektoskopické středisko kolejových vozidel je nejdůležitějším pilířem Střediska nedestruktivní defektoskopie Českých drah a jeho řídícím dokumentem je předpis ČD V 26. Druhým pilířem našeho systému je pak Školicí středisko personálu defektoskopie, které zodpovědným a vysoce profesním způsobem připravuje další uchazeče o tento obor ke kvalifikačním zkouškám z defektoskopických metod. Specifická část školení je tam zaměřena nejen na seznámení s konkrétními technologickými postupy zkoušení, ale studenti musí získat rovněž povědomí o konstrukci železničních vozidel a jejich součástí, aby dokázali předvídat a kvalitně vyhodnocovat vznik vad při jejich provozování.“

Základy organizované defektoskopické služby v Evropě je třeba hledat již v polovině minulého století. O tom, že česká (československá) stopa v tomto oboru byla od počátku na úrovni, svědčí fakt, že desítky let starou metodiku defektoskopických zkoušek převzaly postupem času i některé západoevropské železniční společnosti.   

Vznik CPD jako akreditovaného certifikačního orgánu, započal v roce 1998, kdy Mezinárodní železniční unie vydala závazný Kodex UIC 960 V s cílem harmonizovat postupy drážních podniků a organizací všech železnic Evropské unie. Poměrně rychle byly vypracovány základní dokumenty dle normy EN 473 (později EN ISO 9712)  pro kvalifikaci a certifikaci personálu nedestruktivní defektoskopie s požadavky pro železniční opravárenství, které zmíněný Kodex stanovuje. V této souvislosti zřídily České dráhy Certifikační středisko personálu defektoskopie (CPD), které bylo 28. dubna 1999 akreditováno ČIA o.p.s. Praha, jako zodpovědný a nezávislý Certifikační orgán (CO), organizovaný v souladu s požadavky evropské normy EN ISO/IEC 17 024. V období let 1999 – 2005 bylo CPD součástí Technické inspekce GŘ ČD, a.s., v letech 2005 – 2008 bylo organizačně začleněno do vzniklé Technické ústředny Českých drah (TÚČD) a v průběhu roku 2008 se stalo součástí Generálního ředitelství ČD, a.s., Odboru servisu kolejových vozidel – Oddělení specializovaných činností (O12/4).

CZ LOKO připravuje třetí CZ Trainee program pro maturanty

Ještě do konce října se mohou maturanti technických středních škol a odborných učilišť z Českotřebovska a Jihlavska zapojit do CZ Trainee programu CZ LOKO. Největší český výrobce lokomotiv v něm studentům nabízí možnost, jak zahájit svou profesní kariéru u stabilního zaměstnavatele. Program začne v polovině listopadu a potrvá do května 2023. Jeho součástí je i stipendium  až do výše 22 tisíc Kč.

„Máme za sebou již dva úspěšné ročníky s velmi pozitivními ohlasy jejich absolventů. Trainee program je totiž zajímavou možností jak si najít práci, poznat, co mě v ní čeká, s kým budu spolupracovat. Pro první zaměstnání to pokládám za velmi důležité. Proto také někteří „trainisti“ se už stali i našimi zaměstnanci,“ říká Jiří Kutálek, personální a správní ředitel CZ LOKO.

Právě atraktivita CZ Trainee odlišuje od podobných programů, které se na trhu práce objevují. Dominuje jim zážitková forma a osobní zkušenost. Studenti poznají výrobní provozy, prožijí několik dnů při praxi v odděleních podle svého studijního zaměření, zúčastní se společných teambuildingů a navštíví zákazníky jako je Liberty Ostrava či Třinecké železárny, kde lokomotivy CZ LOKO pracují v náročných ocelářských a hutních provozech. To všechno jim umožní si o firmě udělat bližší obrázek, poznat její kulturu, procesy a role jednotlivých úseků.

„Příležitost je to hlavně pro talentované a motivované studenty, kteří mají chuť pracovat na svém rozvoji a budovat si úspěšnou kariéru,“ dodal Ladislav Budin, garant programu.

Studenti posledních ročníků technických oborů středních škol mohou podat přihlášku do konce října osobně na personálním oddělení firmy v České Třebové a v Jihlavě nebo přes web milujemelokomotivy.cz.

Leo Express spustil jako první prodej jízdenek na Vánoce a nový rok

Praha, 5. října 2022

Leo Express spustil jako první prodej jízdenek na Vánoce a nový rok, zrychlil spoje mezi Prahou a Ostravskem o 16 minut a drží nejvýhodnější cenu při včasném nákupu na 99 Kč

Leo Express opět zahájil jako první železniční dopravce prodej jízdenek podle nového jízdního řádu platného od 11. prosince 2022. Cestující si již nyní mohou s předstihem zakoupit výhodné jízdenky na Vánoce či doadventního Krakova nebo Salzburgu. Zákazníci si již nyní mohou koupit jízdenky za výhodnější ceny až s půlročním předstihem. Čím dříve si jekoupí, tím pro ně budou levnější. V novém jízdním řádu na cestující čekají mimo jiné rychlejší spoje z Prahy do Bohumína i Košic, návrat zastávek v Ústí nad Orlicí s možným přestupem na populární spoje na Orlicko a turistickou oblast dolní Moravy a v Přerově přestup na Slovácko či zvýšení četnost spojů do Karviné.  

V rezervačním systému Leo Express si cestující mohou podle nového jízdního řádu platného od 11. prosince 2022 zakoupit jízdenky na vánoční a novoroční spoje, o které je každý rok vysoký zájem. Jízdenky je možno si zakoupit až do března 2023. Například ceny jízdného na trase Praha – Ostrava při včasném nákupu začínají na 99 Kč.  

V novém jízdním řádu dojde ke zrychlení některých spojení mezi Prahou a Bohumínem až o 16 minut.Díky ukončení některých výluk na trase dojde i ke zrychlení až o 37 minut na trati Praha - Košice. Obnovují se 2 páry spojů s konečnou stanicí v Karviné a po dvou letech se do jízdního řádu vrací zastávka v Ústí nad Orlicí, kde se kvůli výlukám na koridoru v předešlých letech nezastavovalo. To umožní případné přestupy na spoje na Orlickoústecku a Králicku. V platnosti zůstává i autobusový spoj na Ukrajinu, který bude navazovat dvakrát denně na zpáteční vlaky v Košicích, a to až do 31. prosince 2023. Během prosince a v lednu opět vyjede oblíbený autobusový spoj mezi Prahou a Salzburgem.  

Jízdenky je možné zakoupit na webu, v mobilní aplikaci, na pokladnách Leo Express nebo u provizních prodejců. Leo Express nabízí v Českunejkvalitnější, síťově provázané a zároveň rychlé acenově dostupné spoje. S podzimem také obměňuje menu ve vlaku a nabízí například dýňovou polévku, kuřecí tikka masala či cvrččí krekry. 

Více informací najdete na této stránce.

Jediné zmysluplné riešenie – „zastropovanie“ cien energií

30.9.2022

V polovici septembra 2022 sa v Berlíne po štyroch rokoch opäť konal najväčší európsky veľtrh železničnej techniky – InnoTrans 2022. Po prestávke, ktorú si vynútila koronakríza, sa tak mali možnosť stretnúť profesionáli z oblasti dopravného priemyslu, aby nadviazali nové kontakty, vymenili si skúsenosti a oboznámili sa s najnovšími technológiami v danom odvetví. ZSSK CARGO tu už tradične nemohla chýbať. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s Romanom Gonom, generálnym riaditeľom ZSSK CARGO, o samotnej výstave a nevyhli sme sa ani otázkam o aktuálnej situácii v spoločnosti.

Aký máte dojem z tohoročnej výstavy InnoTrans 2022?

Môj prvý dojem bol, že koronakríza aj tu „urobila svoje“. V prvé dni bolo cítiť, že ľudí prichádza menej. Navyše viacerí vystavovatelia tu nie sú. Pre ZSSK CARGO je však potrebné tu byť a byť viditeľnou. InnoTrans je veľmi dôležitý a inšpiratívny veľtrh z pohľadu údržby, komponentov, vozňov, železničných vozidiel a nových technológií. Je tu vytvorený priestor na to, aby sme sa mohli stretnúť s našimi obchodnými partnermi a vymeniť si skúsenosti s partnerskými spoločnosťami, napríklad so zástupcami ČD Cargo.

Ako hodnotíte aktuálnu situáciu v oblasti dopravy a najbližšie obdobie pred nami?

Ideme do veľmi ťažkej doby. Ceny elektrickej energie sa zbláznili, navýšenie všetkých vstupov a inflácia spôsobujú prudký nárast našich kľúčových nákladov a stojíme pred nezodpovedanou otázkou, ako sa celá situácia vyvinie. Jej riešenie bude kľúčové pre naše výsledky v budúcom roku. Moje očakávania sú, že Slovenská republika, aj po vzore Českej republiky, prijme nejaké riešenia na „zastropovanie“ cien elektrickej energie, lebo aktuálne burzové ceny sú úplne likvidačné. Ak by sme vychádzali z ceny, ktorá je aktuálne na trhu spotových cien, tak by sme za naftu, elektrinu a ďalšie vynútené vstupy zaplatili v roku 2023 o takmer 100 miliónov eur viac ako v tomto roku, čo v zásade predstavuje 50 % z našich ročných dvesto miliónových tržieb. To by znamenalo dramatický nárast cien za prepravu. A to je neúnosné: trh a naši zákazníci by takéto ceny neakceptovali.

Je teda pre naše fungovanie zásadné to, ako sa vyvinú ceny elektrickej energie?

Pre nás je pre najbližšie obdobie skutočne kľúčové to, čo „urobí“ cena elektrickej energie a ako sa s tým vysporiadame. Tieto nárasty nedokážeme ani absorbovať, ani preniesť na zákazníkov, ktorí by nám kvôli 50 až 100 percentnému nárastu asi vypovedali zmluvy. Otázkou je, čo bude ďalej? Bude tu nejaké celoeurópske riešenie, alebo každá krajina príde so svojím? Čas však hrá proti nám.

Preto je vo veľmi krátkom čase potrebné nájsť také riešenie, aby si železničná nákladná doprava udržala aspoň také postavenie aké má teraz, lebo pri tých dramaticky vyšších budúcich realizačných cenách sa stane presný opak toho, čo reálne potrebujeme – aby tovar prechádzal na železnicu. Nafta síce zdražela, ale v porovnaní s elektrickou energiou je to značný nepomer: ak by sa premietla cena elektriny do rovnakého nárastu ceny nafty, liter nafty by musel stáť 20 eur. A to by nik nekúpil.

Aký dopad majú ceny energií na kľúčových zákazníkov ZSSK CARGO?

Tí, ktorí majú platiť aktuálnu trhovú cenu elektriny už dnes, firmy ako je Slovalco, Fortischem, OFZ a ďalší významní hráči a súčasne naši zákazníci, zastavujú výrobu, lebo by vyrábali s obrovskou stratou. Pre nás to má samozrejme za následok pokles o stovky tisíc ton, ktoré nám budú chýbať v preprave. A to sa prejaví v chýbajúcich miliónoch v tržbách. Tie nebude čím nahradiť, lebo tieto vozby surovín aj hotových výrobkov sa úplne stratia. Obávam sa, aby sme sami seba „nevyoutovali“. Ak napríklad prestaneme vyrábať hliník, lebo nedáva zmysel vyrábať ho so stratou, tak sa začne vo väčšej miere dovážať z Ázie. To môže mať negatívny dôsledok pre celú Európsku úniu, ktorý, neviem, či si všetci dobre uvedomujú.

Aká je súčasná situácia s elektrickou energiou v Európe a aké by bolo jej ideálne riešenie?

V energiách vládne po Európe vyčkávacia taktika a každý štát si to „rieši po svojom“. Príkladom je Česko, kde sa „zastropovala“ cena na 200 eurách a týka sa to aj ceny trakčnej energie a infraštruktúry. To je pre nich veľká výhoda, pretože vedia kalkulovať, s akými maximálnymi cenami pôjdu na trh a môžu si to premietnuť do ekonomických dát a navýšenia cien. U nás sme v tomto, žiaľ, pozadu. Prebiehajú tu diskusie, ktorých nie sme účastníkom, aj keď sme pre ne pripravovali podklady. Účastníkom nie sme preto, lebo energiu sami nenakupujeme: robí tak ŽSR ako správca infraštruktúry. Oni tam majú svoje zastúpenie. Neviem o akých cenových rovinách sa u nás „bavíme“, no ak by išlo o nejakých 200 eur, je to ako-tak akceptovateľné cenové navýšenie a týmto spôsobom by sme vedeli fungovať. Otázkou je, kedy takéto riešenie príde, pretože v októbri máme každoročné stretnutie s našimi zákazníkmi, kde prezentujeme, ako to bude vyzerať v nasledujúcom roku. Momentálne sme v situácii, že nevieme, „za koľko budeme voziť“. Každý pracuje s nejakou maržou a marže v doprave sú veľmi nízke. Odstavenie výroby a vysoké ceny za dopravu sa môžu prejaviť efektom domina.

Vláda však rieši otázky energií, minimálne pre domácnosti...

Energiám a teplu pre domácnosti sa venuje veľa pozornosti, ale moje otázka znie: „Načo budú mať domácnosti doma energiu, ak ju nebudú mať z akých peňazí zaplatiť, lebo zatvorená fabrika prepustila ľudí zo zamestnania?“

Všetci naši zákazníci – od oceliarní po chemický priemysel - sú na energiách závislí, všetci sme na jednej lodi. Ako jediné zmysluplné riešenie mi príde ceny elektrickej energie „zastropovať“ na určitú úroveň aj pre firmy, aby sme vedeli ďalej fungovať.

Čo bráni v rozvoji segmentu prepráv s najväčším potenciálom, intermodálnej doprave, na Slovensku?

Našim zámerom bolo intermodálnu dopravu výrazne rozvíjať a voziť čo najväčšie objemy tovaru v kontajneroch. Reálne prepravné toky však Slovensko obchádzajú. Cena dopravnej cesty v zahraničí je garantovaná na niekoľko rokov dopredu. V Rakúsku je výsledná cena prepravy oveľa nižšia. Na Slovensku sa skôr hovorí o tom, že „čo železnica chce?“ – „Však má zľavu“. No aj po zľave sa táto cena len priblíži tomu, ako je to v zahraničí. Problém je aj v tom, že každý rok nevieme s istotou, dokedy zľavnená cena bude platiť: je totiž závislá na objeme prepraveného tovaru. A paradoxne čím je objem prepráv väčší, tým sa suma, vyčlenená na zľavu vo výške 22,5 milióna eur, vyčerpá skôr.

Ako dosiahnuť, aby sa pozícia Slovenska na európskej dopravnej mape zvýraznila?

Keď chceme, aby tovar išiel cez Slovensko, tak musia byť ceny prepravy nižšie ako v okolitých krajinách. Generálny riaditeľ ukrajinských železníc na poslednom stretnutí hovoril, ako posilňujú prepravy do Poľska, Maďarska, Moldavska a aké nové trasy a koridory budujú do týchto krajín. Je tu obrovská príležitosť, lebo vojna sa raz, veríme, že čím skôr, skončí. A tak, ako sa po druhej svetovej vojne obrátili tovarové toky a začali prúdiť suroviny z východu na západ, pôjdu teraz zjavne opačným smerom. Keď nebude Slovensko pripravené a nebude mať kvalitnú infraštruktúru, po ktorej sa bude dať jazdiť, tak nás najdôležitejšie dopravné koridory obídu a to je veľmi zlé. Tak, ako náklady, aj ľudia sa chcú presúvať rýchlejšie, kvalitnejšie a bezpečnejšie: Takto, bez dostatočnej infraštruktúry, sa bude prehlbovať súčasný trend, kedy sa ľudia radšej presúvajú individuálnou dopravou. Pri slabej mobilite sa navyše mladí ľudia, ktorí sa vydajú do zahraničia, hoci aj len do Čiech za štúdiom, nechcú vrátiť. Chýba nám vízia pre to, aby tu obyvateľ chcel žiť, chcel sa rozvíjať, chcel mať deti a aby krajina ako celok napredovala.

My môžeme nakúpiť najnovšie rušne, no tie dosahujú rýchlosť, akú ani nevyužijeme. Tu treba začať. Krajina si musí povedať, čo je jej prioritou. Dlhé roky budujeme len diaľnice, aj to veľmi ťažkopádne. Tu si musíme určiť, aké sú národné záujmy, štátne priority. Sme hornatá krajina a keď chceme prepravovať kľúčovou severnou stranou, potrebujeme na to viac času, zdvojiť rušne. Tu by som očakával, že ak štát vie, akú má hornatú krajinu, tak podporu zvýši, aby tú geografickú nevýhodu znegoval.

Prečo je pre správcu železničnej infraštruktúry nákladná železničná doprava tak dôležitá?

ZSSK CARGO aj po zľave zaplatí správcovi infraštruktúry 15 až 18 miliónov eur – podľa toho, koľko nákladu prepravíme. Práve nákladná doprava je tá, ktorá do železničnej infraštruktúry reálne prináša peniaze. Čiže čím viac nákladu na železnici, tým viac peňazí pre správcu infraštruktúry, ktorý ju tým pádom môže lepšie modernizovať. Ale modernizovať tak, aby sa pri prestavbách koridorov nezabudlo na nákladnú dopravu. Potrebujeme odstavné koľaje, aby sme mohli pustiť pred naše vlaky rýchlejšiu a prioritnejšiu osobnú dopravu. A potrebujeme ich dlhšie, aby sme mohli voziť dlhšie a teda aj nákladovo efektívnejšie vlaky. Potrebujeme obslužné koľaje a vlečky, aby mali naši zákazníci kde nakladať a vykladať.

Rád by som tu poukázal aj na fakt, ktorý železnicu v konkurenčnom boji s cestou znevýhodňuje: na železnici platíme za každý jeden kilometer, ktorý po koľajniciach prejdeme. A to je ten základný rozdiel od konkurencie na cestách. Keď kamión nechce platiť mýto, tak zíde zo spoplatneného úseku a neplatí – vie spoplatnený úsek obísť. No my tú koľajnicu neobídeme. Hovorí sa, že sa pripravuje zmena v zľave z prepravnej cesty. Uvidíme, či k tomu dôjde a čo to prinesie.

Dominantnou témou Innotransu boli alternatívne pohony – batérie a vodík. Aký je váš pohľad na aplikovateľnosť týchto pohonov na Slovensku?

Vodík je zaujímavá alternatíva. Zúčastnili sme sa stretnutí, kde sa riešil prototyp pohonného vozidla. Ale aj tu je nutné systémové riešenie – musia byť dostupné plniace stanice. Viem si predstaviť, že vieme dať k dispozícii uzavretý okruh širokého rozchodu, kde nechodí osobná doprava a mohlo by sa to tam testovať. Malo by sa ale konať rýchlo.

Celý svet rieši elektromobilitu, batériové pohony. Baterky sú však ťažké a obrovská záťaž sa prenáša na nápravy. Preto je otázne, či je na to infraštruktúra na Slovensku nastavená. Ak bude hnacie dráhové vozidlo o niekoľko ton ťažšie, prejazdnosť cez mosty a podobne bude na Slovensku problém.

Nemá význam vymýšľať koleso, treba ísť tam, kam ide svet. Pred pár rokmi veľa ľudí aj výrobcov odmietali elektrické autá a situácia sa rýchlo zmenila. Treba byť pripravení, lebo sa nechceme pozerať na unikajúce svetlá tohto pomyselného vlaku.

České dráhy se zapojily do podnikatelské iniciativy RETHINK

4.10.2022 - 15:50

České dráhy se včera slavnostním podpisem na francouzské ambasádě v Praze připojily k projektu RETHINK. Ten spojuje velké společností působící v České republice, které se rozhodly vzájemně spolupracovat při hledání cest, jak dosáhnout omezení klimatických změn a z nich plynoucích škod. Iniciátorem projektu je Česká podnikatelská rada pro udržitelný rozvoj.

Podpis společného prohlášení proběhl včera v prostorách francouzské ambasády v Praze a navazuje na podporu klimatických cílů Pařížské dohody a Klimatického paktu z Glasgow. Na podpis prohlášení dnes navazuje první veřejná akce projektu RETHINK, a to Inovační fórum ke změně klimatu a energetické bezpečnosti, kterého se účastní právě zástupci zainteresovaných společností.

„Jak napovídá název projektu, zapojili jsme se do iniciativy, jejímž cílem je ‚znovupromýšlení‘ způsobu, jakým podnikáme, s jakou energetickou náročností a jak to do budoucna činit s co nejmenším dopadem na životní prostředí. Přizpůsobení se změnám na energetickém trhu se týká každého z nás, ať už jde o jednotlivce nebo o firmu. Železniční doprava je energeticky úsporná a současně ekologická už ze své podstaty. Tento aspekt však hodláme dále rozvíjet a posouvat. Samozřejmě při zachování dostupnosti železniční dopravy a kvality služeb pro naše zákazníky,“ říká předseda představenstva a generální ředitel ČD Michal Krapinec.

Členství v projektu RETHINK navazuje a vhodně doplňuje stávající členství ČD ve sdružení Zelená železnice, které se ale zaměřuje pouze na železniční sektor. Součástí iniciativy RETHINK jsou např. energetické a stavební firmy, banky, železárny nebo velké obchodní řetězce, které podnikají v České republice. Zhruba desetinu pak tvoří veřejný sektor, tedy ministerstva, kraje nebo města a obce. „Připojení národního dopravce k projektu je v souladu se schválenou Strategií udržitelnosti Skupiny ČD 2030. Věříme, že toto členství nám pomůže lépe cílit naše plánované aktivity v oblasti ESG na další období,“ doplňuje Michal Krapinec.

„Tato otevřená platforma sdružuje velké společnosti, které působí v Česku, a které se rozhodly vzájemně spolupracovat a předávat si zkušenosti při hledání nového modelu svého podnikání. Od zapojení do projektu RETHINK si slibujeme partnerství a sdílení informací s ostatními velkými podnikatelskými subjekty, primárně týkající se témat nového ESG nefinančního reportingu a energetické transformace, “ říká Lukáš Svoboda, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro ekonomiku a nákup. „Připravujeme aktualizaci naší energetické koncepce, snižování energetické náročnosti našeho podnikání a návrhy modelů energetické soběstačnosti. Přirozeným sekundárním efektem těchto změn bude i následné snižování našich emisí. Nadále držíme vizi dopravce s nejnižší uhlíkovou stopou v ČR do roku 2030,“ upřesňuje Lukáš Svoboda.

České dráhy investují miliardy korun do nových úsporných vlaků, které umí rekuperovat a vracet vyrobenou „zelenou“ elektřinu zpět do sítě. Další investice směřují do úsporných systémů LED osvětlení nebo moderních pro životní prostředí šetrných opravárenských hal. Nejnovější vozidla nyní jezdí v Plzeňském a Jihočeském kraji a další budou dodána například do Olomouckého nebo Moravskoslezského kraje. Ve výrobě jsou ale nové soupravy i pro další regiony a také soupravy pro dálkové expresní linky. S některými kraji už probíhají jednání o  nasazení hybridních vlaků, které budou ještě šetrnější k životnímu prostředí.

Informácia o nehodách a mimoriadnostiach na tratiach ŽSR od 5. 9. do 3. 10. 2022

03.10.2022

V tomto období evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) 6 smrteľných zrážok vlaku s osobou a 3 zrážky vlaku s motorovým vozidlom.

Dňa 6. septembra v úseku Šurany – Palárikovo na priecestí s jedinečným identifikačným číslom (JIČ) SP0850 došlo k zrážke vlaku s motorovým vozidlom, ktorého vodič bol ľahšie zranený. Dňa 13. septembra bola v úseku zast. Kľače – Rajec nahlásená nehoda dvoch motorových vozidiel, pričom jedno z nich sa nachádzalo na koľaji a  druhé v blízkosti koľaje. Dňa 14. septembra rušňovodič vlaku v úseku Studený Potok - Kežmarok zastavil súpravu vlaku cca 200 m pred priecestím s JIČ SP0271, na ktoré vošlo a závorami zostalo uzavreté cestné nákladné motorové vozidlo. Po zastavení vlaku vodič motorového vozidla z miesta udalosti ušiel. Totožnosť vodiča a ŠPZ vozidla je neznáma – v pátraní PZ SR. Priecestné zabezpečovacie zariadenie vykazovalo počas jazdy vlaku správnu činnosť – vodič motorového vozidla nerešpektoval výstrahu dávanú pre užívateľov cestnej komunikácie. K poškodeniu infraštruktúry ŽSR nedošlo. Dňa 15. septembra počas jazdy osobného vlaku v úseku Bardejov – Raslavice došlo na priecestí s JIČ SP1672 k zrážke s motorovým vozidlom. Udalosť sa zaobišla bez zranení účastníkov nehody. Dňa 29. septembra počas jazdy vlaku v úseku Tekovské Lužany – Levice došlo na priecestí s JIČ SP0973 ku zrážke s motorovým vozidlom, v ktorom sa viezli 3 osoby, jedna osoba bola odvezená na ďalšie ošetrenie. Dňa 30. septembra v úseku Starý Smokovec – Tatranská Polianka kontaktné centrum záchranných zložiek nahlásilo nehodu motorového vozidla, ktoré po šmyku skončilo na koľajniciach.

Železnice Slovenskej republiky vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne.

Železnice Slovenskej republiky ako manažér infraštruktúry opakovane apelujú na všetkých vodičov, chodcov, cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie. Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou “Stoj, daj prednosť v jazde!“ je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí dbať však na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené prechádzajúcim vlakom. Tieto ustanovenia sa samozrejme vzťahujú aj na chodcov a cyklistov.

V prípade uviaznutia vozidla na železničnom priecestí je potrebné zavolať Integrovaný záchranný systém (IZS) na telefónne číslo 112 a nahlásiť JIČ, umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného zničenia. Operátori IZS následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča koľajového vozidla.

Ak dôjde k zastaveniu vozidla na priecestí, spustí sa svetelná výstraha a zatvoria sa závory, je potrebné spustené závory bez zaváhania preraziť, pretože za krátku chvíľu vojde na priecestie vlak alebo iné koľajové vozidlo, ktorého hmotnosť býva niekoľko stoviek ton, brzdná dráha stovky metrov a ktorého rušňovodič nemá v drvivej väčšine prípadov žiadnu šancu pred prekážkou zastaviť.

ŽSR evidujú aj prípady vandalizmu a preto opätovne upozorňujú aj na nebezpečné dôsledky vandalizmu, a teda aj úmyselného poškodzovania majetku. Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto prosia verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici, aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a eliminovala trestnú činnosť.

VUZ získal prostřednictvím své dceřiné společnosti VUZ Slovakia pověření MDaV SR

Výzkumný Ústav Železniční získal prostřednictvím své dceřiné společnosti VUZ Slovakia pověření Ministerstva dopravy a výstavby SR

4.10.2022 - 9:53

VUZ Slovakia, dceřiná společnost Výzkumného Ústavu Železničního, a.s., (VUZ) získala další klíčové kvalifikační pověření, „Rozhodnutie o poverení právnickej osoby posudzovaním zhody subsystémov železničného systému s vnútroštátnymi predpismi Slovenskej republiky (určený orgán DeBo)“.

„VUZ Slovakia, s.r.o., se stala teprve druhým oficiálním subjektem na Slovensku, který získal pověření Ministerstva dopravy a výstavby Slovenské republiky jako určený orgán DeBo. Na základě tohoto pověření může skupina VUZ nabízet služby ověřování železničních subsystémů ve vztahu k národním normám Slovenské republiky (tzv. národnímu referenčnímu rámci),“ komentuje získání pověření Ing. Miroslav Klich, jednatel a výkonný ředitel VUZ Slovakia, s.r.o.    

Tímto krokem získala celá skupina VUZ významnou konkurenční výhodu ve středoevropském regionu a dovršila ucelené portfolio služeb NoBo, DeBo CZ/SK, AsBo, ISA, certifikace ECM, zkoušek drážních vozidel, dynamického zkoušení komponent a další.

„Naší vizí je být nadnárodní společností, která působí napříč celou Evropu, a to nejen v železničním průmyslu. Na území bývalého Československa jsme uzavřeli tzv. vertikálu v oblasti zkušebnictví a certifikace a vytvořili si dobré předpoklady pro další expanzi napříč celou Evropskou unií včetně Slovenské republiky, kterou považujeme za náš přirozený domov. I z tohoto důvodu jsme se rozhodli uspořádat ve dnech 3. a 4. listopadu 2022 první ročník Česko–slovenské železniční konference, která proběhne v Bratislavě v rámci předsednictví České republiky v EU,“ dodává Ing. Ondřej Fanta, Ph.D., člen představenstva VUZ a jednatel VUZ Slovakia, s.r.o.

VUZ Slovakia, s.r.o.

VUZ Slovakia, s.r.o. je 100% dceřinou společností Výzkumného Ústavu Železničního, a.s. Na slovenský trh přináší bohaté zkušenosti a vysokou kvalitu služeb VUZ, evropského lídra v oblasti železničního testování a certifikace. Zákazníkům nabízí vysoce specializované služby a komplexní řešení v oblasti posuzování a certifikace železničních vozidel a všech strukturálních subsystémů železniční dopravy.

V rámci Skupiny VUZ mají tuzemští i zahraniční zákazníci z řad výrobců kolejových vozidel a komponentů pro železniční systémy a drážní dopravu, vlastníků železniční infrastruktury, provozovatelů dráhy i drážní dopravy a státních institucí k dispozici široké portfolio služeb NoBo, Debo (CZ a SK), AsBo, ISA a certifikace ECM, stejně tak jako odborné zkušebnictví, poradenství a činnosti z oblasti výzkumu a vývoje v dopravě.

Letné vlaky ZSSK prepravili rekordný počet pasažierov

4.10.2022

BRATISLAVA – Letné vlaky opäť dokázali, že Slováci obľubujú prírodné a kultúrne pamiatky svojej krajiny a podporujú domáci turizmus. Tomu aj tento rok výrazne napomohli vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôkazom je počet prepravených cestujúcich letnými vlakmi v období od 11. 6. do 11. 9. 2022. Bolo ich presne 43 376. Pre porovnanie, v roku 2021 letnými vlakmi cestovalo bezmála 42 000 cestujúcich, v roku 2020 ich bolo 23 000. Letné vlaky sa prevádzkujú od roku 2020.

Tohtoročné letné vlaky boli objednané Ministerstvom dopravy a výstavby SR (MDV SR) v spolupráci s národným portálom cestovného ruchu Slovenska Slovakia Travel, ako aj vyššími územnými celkami (VÚC). Išlo o 10 liniek naprieč celým Slovenskom, pričom tradičnými trasami boli spojenia do Muráňa, na Červenú Skalu či do obľúbenej Banskej Štiavnice. Najpopulárnejšie spojenie v rámci leta 2022 bolo na východnom Slovensku. Na linke Košice – Stará Ľubovňa sa odviezlo vlakmi ZSSK viac ako 12 100 cestujúcich. Druhé miesto v obľúbenosti získala linka Zvolen – Banská Štiavnica s viac ako 7 100 pasažiermi. Asi 6 000 ľudí sa prepravilo na trase Prešov – Stakčín.

Tohtoročnou novinkou bolo spojenie Zvolen – Štúrovo, ktoré naplnilo očakávania ZSSK počtom cca 1 300 cestujúcich.

Letná sezóna bola tradične spojená aj s lístkami SLOVAK, ktoré v júli a auguste umožnili neobmedzené cestovanie po celom Slovensku v 2. vozňovej triede všetkých vlakov ZSSK. Aj keď predaj lístkov SLOVAK oproti minulému roku klesol (2022: 2 892 predaných lístkov SLOVAK), mierne stúpol predaj lístkov v kategórii SLOVAK JUNIOR

Všetkými vlakmi ZSSK (nie len tými letnými) sa v júli a auguste prepravilo takmer 11 340 000 cestujúcich. Aj keď čísla tejto sezóny nedosiahli hodnoty spred troch rokov, počty prepráv sa každým ďalším rokom zvyšujú, čo znamená, že ľudia sa do vlakov postupne vracajú.

Myšlienka letných vlakov ako podpora turizmu naprieč Slovenskom, obzvlášť na ťažšie dostupné či odľahlejšie miesta a pamiatky, dopomohla aj vďaka spolupráci s portálom cestovného ruchu Slovakia Travel, Krajskými organizáciami cestovného ruchu (KOCR) a koordináciou verejnej dopravy spoločne so samosprávnymi krajmi k zvýšenému záujmu cestovania a k udržaniu ľudí v jednotlivých regiónoch.

Dobrou správou pre priateľov letných vlakov je, že vďaka objednávke z MDV SR, budú v roku 2023 určite ďalej prevádzkované najúspešnejšie linky: Košice – Stará Ľubovňa, Košice – Bardejov či Prešov – Stakčín. Zároveň sa v priebehu roku 2023 očakávajú rokovania o letných vlakoch, ktoré sú vedené do odľahlejších a menej známych regiónov.

Skvelé je, že v roku 2023 príde aj k rozšíreniu ponuky letných vlakov na celoročnú ponuku turistických vlakov počas nepracovných dní a v čase zimnej a letnej turistickej sezóny na linkách Zvolen – Banská Štiavnica, Margecany – Červená Skala – Banská Bystrica či Tisovec – Brezno, kde budú vlaky vedené v pravidelných intervaloch v sobotu, nedeľu a sviatok, v období od 24. 12. do 8. 1. a od 1. 7. do 3. 9. pôjdu denne.

Evropská komise uzavřela kauzu označovanou jako Falcon, České dráhy nepochybily

30.9.2022 - 17:25

Evropská komise dnes vydala prohlášení, ve kterém informuje o uzavření antimonopolního šetření údajných podnákladových cen na lince Praha – Ostrava. Evropská komise tak na základě všech důkazů, které národní dopravce předložil, neshledala na straně Českých drah závadné jednání.

Případ označovaný Evropskou komisí jako Falcon byl v šetření cca 12 let a týkal se údajného zneužití dominantního postavení ze strany Českých drah na lince Praha – Ostrava.

„Skvělá zpráva pro České dráhy. Dnes jsme od Evropské komise obdrželi rozhodnutí v kauze údajně podnákladových cen na lince Praha – Ostrava. Tvrzené protisoutěžní jednání, ke kterému mělo dojít ze strany ČD, nebylo shledáno opodstatněným. Velké zadostiučinění po letech vleklé kauzy, komentoval dnes uzavření kauzy na svém twitterovém účtu předseda představenstva a generální ředitel ČD Michal Krapinec.

České dráhy od začátku trvaly na tom, že z jejich strany nedošlo k žádnému protiprávnímu jednání. Evropské komisi o tom předložily řadu důkazů.

V prohlášení, které dnes Evropská komise zveřejnila svém webu, se mimo jiné uvádí: „Dne 10. listopadu 2016 zahájila Komise šetření s cílem posoudit, zda ČD účtovaly ceny pod úrovní nákladů s cílem vyloučit konkurenty v rozporu s antimonopolními pravidly EU. Dne 30. října 2020 přijala Komise prohlášení o námitkách, v němž vyjádřila svůj předběžný názor, že v letech 2011 až 2019 ČD na trase Praha – Ostrava využívaly predátorské ceny. Po pečlivém posouzení všech relevantních důkazů, včetně informací získaných od ČD, dospěla Komise k závěru, že důkazy nepotvrdily její původní obavy, a proto se rozhodla šetření uzavřít.“

Odkazy:

Twitter: twitter.com/MKrapinec/status/1575812978854842370?cxt=HHwWhMC-0cTjtN4rAAAA

Evropská komise: ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_22_5911

Na historicky prvých dvojdňových Profesia Days v Košiciach nebude chýbať ani ZSSK

3.10.2022

BRATISLAVA – Počas dní 5. – 6. októbra od 10:00 do 19:00 sa uskutočnia historicky prvé dvojdňové Profesia Days v Košiciach. Predstaví sa na nich 70 vystavovateľov a 5 partnerov, medzi ktorými nebude chýbať ani Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Organizátori podujatia očakávajú až 6 000 návštevníkov, ktorí sa môžu tešiť na úplne novú lokalitu v podobe moderných a dizajnových priestorov kultúrneho centra Kasárne/Kulturpark. Areál sa nachádza v blízkosti centra Košíc v obklopení parku, pričom jeho vonkajšie a vnútorne priestory majú až 1 350 metrov štvorcových. Novinkou na jednom z najväčších veľtrhov práce na Slovensku bude špeciálna zóna Skill Lab, ktorá preverí schopnosti kandidátov, odhalí zručnosti budúcnosti a poskytne návštevníkom praktické informácie z rôznych tém na jednom mieste. Viac o programe v zóne Skill Lab nájdete tu → https://profesiadays.sk/bratislava-2022/program-skill-lab/.

Stánok ZSSK návštevníci nájdu neďaleko od hlavného pódia vedľa vystavovateľov z Národnej diaľničnej spoločnosti a NESS Digital Engineering. Náš stánok môže prilákať svojím autentickým vizuálom, ktorý budú tvoriť dve dvojsedačky, stolík a okno na zadnej stene, čím pripomenie kupé vo vlaku.

ZSSK ako jeden z najväčších zamestnávateľov na Slovensku s takmer 6 000 zamestnancami chce na veľtrhu popularizovať železničnú dopravu a osloviť široké spektrum potenciálnych zamestnancov. Uchádzačom ponúka prácu v stabilnej spoločnosti, zamestnanecké cestovné výhody, rekondičné pobyty, vzdelávanie a školenia vrátane jazykovej prípravy, profesionálny rast a mnoho ďalších benefitov. Výhodou je aj to, že zamestnávateľa môžete stretnúť na jednom mieste, prezentovať sa a získať okamžitú spätnú väzbu. Viac o benefitoch v našej spoločnosti nájdete na webovej stránke → https://www.zssk.sk/benefity/.

Spoločnosť v rámci svojej posily hľadá predovšetkým záujemcov o kľúčové pracovné profesie v oblasti prevádzky a opráv, konkrétne rušňovodičov, mechanikov, elektromechanikov, zámočníkov koľajových vozidiel, posunovačov či vedúcich posunu. Všetky aktuálne informácie o voľných pracovných miestach v ZSSK po celom Slovensku nájdete aj na našom webe → https://www.zssk.sk/kariera/.

Priemerná mzda zamestnancov národného dopravcu bola za obdobie od januára do augusta tohto roku 1 437 eur brutto. V roku 2022 sa im zvýšili mzdy na základe výsledku kolektívneho vyjednávania s našimi odborovými centrálami, pričom tento trend bude pokračovať aj v roku 2023.  Hlavne platy rušňovodičov sa od 1. 1. 2022 zvýšili až o 180 eur. Viac o tom sme písali v tlačovej správe → https://www.zssk.sk/aktuality/zssk-ma-novu-kolektivnu-zmluvu-pre-roky-2022-2023-rusnovodici-si-za-tieto-dva-roky-zarobia-o-260-eur-mesacne-180-80-viac/. Od roku 2023 sa rušňovodičom opäť zvýšia mzdy o ďalších 80 eur mesačne. Priemerný plat rušňovodiča je v roku 2022 viac ako 1 800 eur.

Čo sa týka odmeňovania našich zamestnancov, treba ešte dodať, že pre podporu náboru sme zaviedli náborový príspevok 3 000 eur. Pre podporu mobility v podobe príspevku na ubytovanie do 400 eur mesačne pre tých, ktorí dochádzajú z iných regiónov. Takisto odmeňujeme kolegov, ak nám odporučia nováčika, 500 eurami. Viac informácií o náborovej kampani nájdete tu → https://www.zssk.sk/aktuality/zaujem-o-zeleznicu-zacina-uz-v-mladom-veku-zssk-chce-dualnym-vzdelavanim-vychovat-novu-generaciu-rusnovodicov-elektromechanikov-ci-mechanikov/.

 

Den pro zelené město

29.9.2022

V úterý 27. září 2022 se v Českých Budějovicích, konkrétně v areálu výtopny Vráto, konala akce s názvem Den pro zelené město. Jejím cílem bylo nejen představit současný způsob zásobování města horkou vodou a teplem, ale především přiblížit projekt výstavby zařízení pro energetické využití odpadů (ZEVO) v této lokalitě.

Akce se jako jeden z partnerů zúčastnilo i ČD Cargo, které zde návštěvníkům nabídlo možnost dozvědět se mnoho zajímavého o naší společnosti v prezentačním voze. Děti a studenti středních škol si zde také mohli zasoutěžit o zajímavé ceny. A že jich nebylo málo – akci navštívilo okolo 1 500 studentů z Českobudějovicka.

Na vlečkové koleji byl také vystaven speciální vůz řady Slps ložený třemi zaplachtovanými nástavbami ACTS na přepravu komunálního odpadu. Právě tyto nástavby jsou ve spolupráci se společností Brnie využívány ke svozu „komunálu“ ze Svitav a Zábřehu na Moravě do ZEVO v Brně.

Ve Vrátu by v blízké budoucnosti mělo vyrůst další ZEVO a je žádoucí, aby přeprava odpadu ze širšího okolí byla realizována po železnici. ČD Cargo chce být u toho.

Trať z Olomouce přes Krnov do Opavy slaví 150 let, výročí připomenou historické vlaky

29.9.2022 - 10:57

První říjnový víkend se budou konat oslavy 150 let tratě Olomouc – Krnov – Opava a 150 let společnosti Krnovské opravny a strojírny. Součástí oslav budou jízdy historických vlaků Českých drah a pestrý doprovodný program na nádraží v Krnově. V sobotu 1. října bude také slavnostně vrácena parní lokomotiva BS 200 na podstavec před krnovským nádražím.

Na mimořádných vlacích vlacích se o víkendu 1. a 2. října vystřídá parní lokomotiva 423.009 Velký bejček se soupravou vozů Ce, motorová lokomotiva 749.250 Zamračená (Bardotka) se soupravou tzv. „Ypsilonů“ a také historické motorové vozy M131.1 Hurvínek a M120.417 Věžák.

Jízdenky budou v prodeji pouze u vlakového personálu a budou platné jen ve spoji, ve kterém budou vydané (nejsou přestupní). V parních vlacích bude platit jednotné jednosměrné jízdné 120 Kč, děti od 6 do 15 let zaplatí 80 Kč. Za jízdu motorovými vlaky zaplatí cestující jízdné podle ujeté vzdálenosti:

  • 0 – 15 km: 60 Kč / zlevněné 40 Kč
  • 16 – 30 km: 80 Kč / zlevněné 60 Kč
  • 31 – 60 km: 120 Kč / zlevněné 80 Kč
  • 61 – 90 km: 160 Kč / zlevněné 120 Kč

Na krnovském nádraží bude po oba víkendové dny probíhat doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na výstavu kolejových vozidel (T679.1529 Sergej, T466.0007 Pilštyk, T669.1172 Čmelák ad.), na modelovou železnici, expozici České pošty nebo Vláček hráček. V sobotu 1. října bude také připravena ukázka hasičské techniky Správy železnic a ukázka vozidla pro údržbu tratí MUV.

Ti, kteří se do Krnova vypraví v sobotu 1. října, si budou moci užít i doprovodný program města a oslavy 150 let společnosti Krnovské opravny a strojírny. V areálu KOS se bude od 9 do 17:30 hod. konat den otevřených dveří s bohatým kulturním programem. Podnik založený už v roce 1872 mohou zájemci navštívit v rámci prohlídkových tras, na kterých budou moci sledovat ukázky opravy a výroby kolejových vozů. Pro děti budou připravené oblíbené atrakce. V 11 a 14 hod. zahraje Stanley‘s Dixie Street Band a v 16 hod. Rock & Roll Band Marcela Woodmana.

První říjnový den bude také slavnostně navrácena parní lokomotiva BS 200 na podstavec u nádraží v Krnově. Akce proběhne v 11 hodin.

Podrobné informace o oslavách na trati Olomouc – Krnov – Opava včetně jízdních řádů historických vlaků jsou k dispozici na portálu Vlakem na výlet.

AŽD získala první zakázku v Maďarsku

29.9.2022

Dvě velké národní stavební společnosti, maďarská R-KORD (součást holdingu V-Híd) a česká AŽD, podepsaly smlouvu na dodávku zabezpečovacího zařízení a jednotného evropského zabezpečovače ETCS pro projekt Szeged – Röszke – HU/SRB hranice v Maďarsku.

V rámci modernizace zabezpečovacího zařízení bude společnost AŽD v Maďarsku instalovat plně elektronické staniční zabezpečovací zařízení ESA 44, které bude řídit provoz ve dvou železničních stanicích (Szeged-Rendező a Röszke). Součástí dodávky je také integrované traťové zabezpečovací zařízení, dodávka LED návěstních svítilen, železničních přejezdů a také dodávka a instalace stacionární části systému ETCS L1 v celkové hodnotě 5,7 mil. eur.

Obě společnosti budou spolupracovat na vývoji, výrobě a instalaci železničního zabezpečovacího zařízení v Maďarsku. Spolupráce bude zahrnovat aplikaci českého know-how a nástrojů při výrobě finálního zařízení v Maďarsku a také vývoj softwaru speciálně přizpůsobeného maďarským potřebám.

Jsme rádi, že naše společnost může přispět k modernizaci maďarského zabezpečovacího zařízení. Tento první významný projekt v Maďarsku je pro nás završením ohromného úsilí a velkou výzvou prokázat kvalitu českých systémů a profesionalitu AŽD. Důvěra k naší společnosti, kterou při podpisu smlouvy vyjádřil generální ředitel holdingu V-Híd István Sárváry, nás zavazuje,“ řekl po podpisu smlouvy generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle. 

Na zabezpečení tratě Szeged – Röszke – HU/SRB hranice se budou významnou měrou podílet dceřiné společnosti AŽD Slovakia a Projekt Signal.

Znepokojené matky spustili petíciu Vlaky na jednotku

22. septembra 2022

Znepokojené matky dnes na Medzinárodný deň bez áut pred Ministerstvom dopravy a výstavby spustili petíciu na podporu železničnej osobnej dopravy. Výkričník zostavený z detských vláčikov pred budovou ministerstva mal symbolicky upozorniť na dlhodobé zanedbávanie rozvoja verejnej dopravy, a špeciálne tej vlakovej. Znepokojené matky žiadajú, aby rezort dopravy a Vláda SR začali pristupovať k železničnej osobnej doprave ako k priorite a pomohli tak nielen k zníženiu výdavkov ľudí na pohonné hmoty, ale aj systematickému znižovaniu emisií skleníkových plynov.

“Železničná osobná doprava na Slovensku je dlhé roky na chvoste záujmu politikov. Vlaky by mali byť základným pilierom verejnej dopravy, ktorá má pomôcť znížiť ľuďom výdavky za pohonné hmoty, zlepšiť kvalitu ovzdušia a znižovať emisie skleníkových plynov. Chceme rýchlu, spoľahlivú, modernú železničnú osobnú dopravu, dostupnú pre všetkých,“ uvádza sa vo verejnej výzve, ktorú oddnes môže verejnosť podpísať na stránke Znepokojených matiek.

Na to však podľa organizácie treba dobrú infraštruktúru, na medzinárodných, národných aj regionálnych trasách, a zároveň dobre prepojenú v integrovaných systémoch dopravy.

“Zlý stav osobnej vlakovej dopravy nemusíme ani rozpitvávať. Dôverne to pozná každý z nás. Či už sa snažíme cestovať do práce, na dlhšie trasy alebo za rekreáciou. Napriek tomu, že sa plánujú výdavky do rozvoja vlakov, stále ide o čiastkové riešenia a chýba nám systematický prístup premietnutý do štátnych politík. Dnes je verejná doprava v stave, kedy v podstate vyháňa ľudí stále do áut. To spôsobuje zvyšovanie emisií z osobnej dopravy a zhoršuje akútnu situáciu s rastúcimi nákladmi ľudí na dopravu. Je naozaj čas to zmeniť,” uviedla Lucia Szabová za Znepokojené Matky.

Znepokojené matky upozorňujú, že zlepšiť treba celý súbor nastavení dopravy, od zrýchlenia tempa modernizácie  železníc, cez prepojenia integrovanej dopravy a uľahčenie platenia, až po samotné služby. Dôležitou súčasťou je aj zlepšenie dostupnosti a viaczdrojové financovanie rozvoja osobnej vlakovej dopravy. Jedným z veľkých problémov je aj nedostatočné vybavenie vlakov či bezbariérové cestovanie.

Jednou zo signatárok petície je Zorka Lednárová, úspešná sochárka, ktorá trpí svalovou dystrofiou. “Za tie roky, odkedy som na invalidnom vozíku, som sa stretla s mnohými kurióznymi či frustrujúcimi zážitkami pri cestovaní vlakom. Prioritou vlády by malo byť prístupnenie dôstojného a komfortného cestovania pre všetkých, aj pre zraniteľné skupiny obyvateľov, ako sú osoby so zdravotným znevýhodnením, starší ľudia, či matky s deťmi.”

Organizácia Znepokojené matky vznikla ako reakcia na nedostatočné kroky politikov smerom k znižovaniu emisií skleníkových plynov. Práve doprava je sektor, ktorý sa dotýka nielen rodičov, ale všetkých ľudí v ich bežnom živote. Riešenia pritom existujú a aplikujú sa vo viacerých krajinách. “Nemusíme vymýšľať, čo už je vymyslené. Stačí uznať verejnú dopravu s osobnou vlakovou dopravou ako prioritu a začať naprávať, čo sa dlhé roky zanedbáva,” uzavrela Szabová.

Petícia sa nachádza na stránke OZ: https://znepokojene.sk

Výluka Rakúskych spolkových železníc ÖBB sa dotkne aj stanice Petržalka.

27.9.2022

Veľký prehľad: Výluka Rakúskych spolkových železníc ÖBB sa dotkne aj stanice Petržalka. Vlaky, ktoré nepôjdu, nahradia tieto autobusy

V období od 1. októbra do 27. novembra 2022 bude správca železničnej infraštruktúry v Rakúsku (ÔBB Infra) realizovať rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré budú mať za následok výrazné obmedzenia vlakovej dopravy v úseku Bruck/Leitha (AT) – Wien Hbf. (AT).

V dôsledku výlukových prác budú vybrané vlaky na uvedenom úseku nahradené náhradnou autobusovou dopravou (NAD). Medzi nimi bude časť vlakov linky REX 6 (na Slovensku REX 77xx) z/do stanice Bratislava-Petržalka.

Autobus z Bruck/Leitha smerom do Viedne odchádza po prestupe cestujúcich z kmeňového vlaku. Autobus z Viedne odchádza v skoršej časovej polohe tak, aby stihol odchod kmeňového vlaku zo stanice Bruck/Leitha smerom na stanicu Bratislava-Petržalka. V čase zvýšenej prepravnej špičky sú za vlaky REX vedené i priame autobusy bez medzizastavenia.


Zoznam dotknutých vlakov s náhradnou autobusovou dopravou (NAD) - dokument vo formáte DOC

Ďalšie informácie nájdete na našom webe v časti Výluky - dokument vo formáte PDF

Cestujúcich tiež upozorňujeme, že:

  • preprava bicyklov v autobusoch náhradnej dopravy nie je možná,
  • v dňoch 10.; 10. 10.; 23. 10.; 26. 10.; 13. 11. a 20. 11. 2022 bude nočný spoj 7781 vedený autobusom zo stanice Himberg do stanice Bratislava-Petržalka a v dňoch 21. 11.; 27. 11. a 28. 11. 2022 bude vedený autobusom zo stanice Himberg do stanice Götzendorf a do stanice Bratislava-Petržalka bude ďalej pokračovať ako vlak.

Výluka sa dotkne aj cestujúcich rakúskeho dopravcu, ktorých cieľovou/vychádzajúcou destináciou nie je Slovensko. Všetky vlaky linky REX 62 (Wien Hbf. – Hegyeshalom a späť) budú totiž v úseku Bruck/Leitha – Wien Hbf. nahradené autobusmi. To isté platí aj všetky linky S-Bahn S60 (Wien Hbf – Wr. Neustadt a späť).

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa spolu s ÖBB všetkým zákazníkom ospravedlňuje za problémy spôsobené obmedzeniami v železničnej doprave.

Ďalší míľnik v digitalizácii - 6000 vozňov s GPS

27.9.2022

Od začiatku tohto roka do konca augusta bolo na vozne vo flotile ZSSK CARGO osadených ďalších 1000 monitorovacích zariadení (GPS). Spoločnosť tak celkovo používa monitorovacie zariadenia už na 6000 nákladných vozňoch 20 radov, ktoré nasadzuje v medzinárodnej preprave tovarov.

ZSSK CARGO sa počtom monitorovaných vozňov a rozsahom využívaných výstupov stáva lídrom v digitalizácii železničnej dopravy v SR. Výstupy z monitoringu prostredníctvom užívateľského prostredia Wagon Monitoring System (WMS) sú jedným z nástrojom efektívneho riadenia výkonnosti nákladných vozňov. Vzhľadom na rozsah procesov a činností, ktoré spoločnosť zabezpečuje, WMS slúži pre zákaznícky servis a zákazníkov, ale aj jednotlivé zložky ako obchod, prevádzka, vrátane dispečingu, ECM a oprava a údržba železničných koľajových vozidiel. 

WMS umožňuje sledovať aktuálnu polohu vozňa, jeho rýchlosť, históriu pohybu, kilometrické prebehy a nárazy, pri ktorých môže dôjsť k prípadnému poškodeniu vozňa. Užívateľ si tiež vie zadefinovať vlastné kontrolné body prípadne oblasti - polygóny, pričom systém vygeneruje správu o vstupe a výstupe monitorovaného vozňa, spracuje prehľadné štatistiky za definované obdobie. 

Vzhľadom na plánovanú štruktúru vozňov pre budúci rok bude mať ZSSK CARGO k 1. 8. 2023 v prevádzke viac ako 60 % monitorovaných vozňov. Spoločnosť využíva systém monitorovania nákladných vozňov od roku 2019, keď boli nainštalované na vozne prvé jednotky. Od novembra 2019 do augusta 2020 boli jednotky GPS dodané na 5000 vozňov spoločnosti, resp. vozňov, ktoré má v dlhodobom prenájme.

Během Regionálního dne železnice vyjedou na Ostravsku zvláštní vlaky v čele s Velkým bejčkem

26.9.2022 - 15:27

Svátek 28. září bude na Ostravsku ve znamení oslav Regionálního dne železnice. České dráhy vypraví historické vlaky v čele s parní lokomotivou Velký bejček, které pojedou z Bohumína na okružní jízdu po Ostravě a zpět. Návštěvníci se mohou těšit na výstavu modelové železnice a také moderních železničních vozidel v bohumínském depu.

Parní vlaky budou na tzv. „Ostravské kolečko“ odjíždět z bohumínského nádraží v 8:00, 10:20 a 14:00 a zpět do Bohumína dorazí v 9:45, 12:15 a 15:45. V čele těchto vlaků pojede lokomotiva 423.009 Velký bejček, souprava bude složena z historických vozů 3. třídy (tzv. Rybáků) a služebního vozu. Jízdné bude stát 150 Kč, pro děti od 6 do 15 let 100 Kč, děti do 6 let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení. Dětské kočárky lze přepravit ve služebním voze do vyčerpání kapacity. Jízdenky jsou v prodeji u všech pokladních přepážek ČD.

Návštěvníci se mohou těšit také na výstavu modelové železnice a také moderních železničních vozidel v bohumínském depu. K vidění bude elektrická jednotka RegioPanter (ř. 650), vratná souprava push-pull, motorový vůz ř. 811 s přípojným vozem BDtax nebo elektrická lokomotiva Taurus. Před bohumínským nádražím bude přistaven také výstavní autobus ODISbus a návštěvníci si tu budou moci zakoupit různé dobroty a rukodělné výrobky ve stáncích Slezského rynku. Připraven bude celodenní doprovodný program pro děti i dospělé.

Na nádraží Ostrava střed se budou ve středu 28. září konat prohlídky expozic v Železničním muzeu moravskoslezském (zlevněné vstupné).

Jízdní řád parního vlaku s lokomotivou 423.009 Velký bejček po trase tzv. Ostravského kolečka

(středa 28. září 2022)

Bohumín

08:02

10:20

14:02

Ostrava hl.n.

08:30

10:50

14:30

Ostrava střed

08:40

11:00

14:40

Ostrava-Kunčice

08:55

11:25

14:55

Ostrava-Vítkovice

09:05

11:35

15:05

Ostrava-Svinov

09:19

11:45

15:19

Ostrava hl.n.

09:32

12:02

15:32

Bohumín

09:45

12:15

15:45

 

 

Kulturní program v Bohumíně

  • 9:30–9:50 – Ladislav Kokesch & His Friends
  • 9:50–10:00 – oficiální zahájení
  • 10:00–10:20 – Ladislav Kokesch & His Friends
  • 10:30–12:30 – Klauniáda
  • 12:30–13:00 – Ladislav Kokesch & His Friends
  • 13:30–14:30 – Sluníčko
  • 14:45–15:45 – Chanson Tap

Parní lokomotivy ř. 423.0 (Velký bejček)

Lokomotivy pro osobní i nákladní vlaky a lehký posun na vedlejších tratích se vyráběly v mnoha sériích v celkovém počtu 231 kusů. Jednotlivé série se lišily modernějšími prvky v konstrukci, ale i vzhledem, zvláště uspořádáním horní části kotle. Vyvíjely se průběžně až do nové řady 433.0. Za své jméno vděčí houževnatosti a síle, kterou dokázaly vyvinout.

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Rekonstrukce nádraží v Roztokách skončila, památkové chráněné čekárně se vrátila původní podoba

21.9.2022

Správa železnic dokončila rekonstrukční práce ve stanici Roztoky u Prahy. Zatímco kolejiště má moderní bezbariérová nástupiště, výtahy a prodloužený podchod, památkově chráněné letní čekárně se vrátil původní historický vzhled z doby jejího vzniku v roce 1911. Celkové investiční náklady stavby dosáhly 408 milionů korun.

Rekonstrukce stanice odstartovala loni v únoru. Přestavbou prošla všechna nástupiště, která jsou nově vyvýšená do úrovně 550 milimetrů nad kolejí pro pohodlný nástup do vlaků. Bezbariérový přístup z podchodu směrem k nástupištím zajišťují výtahy. Zmodernizován je i podchod z roku 1983, nově je prodloužen až do areálu Středočeského muzea.
 

Na zeď podchodu směrem k muzeu bylo aplikováno řízené graffiti. O návrhy motivů se postaraly děti v místním výtvarném kroužku. Sdružení Roztoč je následně převedlo přímo na zeď. Ústředním motivem jsou Roztoky a trať Praha – Drážďany. Rekonstrukcí prošly také toalety, které jsou umístěny v nádražní budově. U jejich vstupu je instalovaná automatická pokladna a čtečka QR kódů pro otevření dveří.

Mimo stavbu samotnou došlo po dohodě s městem také k rekonstrukci letní památkově chráněné čekárny u nádražní budovy, která vznikla v roce 1911. Byla již v nevyhovujícím stavu, během historického průzkumu stavbaři objevili uhnilé základy a ohořelé prvky v podhledu.

Cílem rekonstrukce bylo navrátit čekárně vzhled z doby jejího vzniku. Obnovily se historické luxfery, původní dlažba i nátěr, který stavbaři objevili pod desítkou dalších vrstev použitých v průběhu let. V severní části letní čekárny byly dlouhodobě nepoužívané toalety. Prostor dostane po rekonstrukci nové využití, předpokládá se vznik kavárny nebo obchodu s drobným občerstvením.

RegioPantery jezdí pravidelně už také do Tábora

22.9.2022 - 11:04

Včera odpoledne se pravidelně rozjely moderní bezbariérové vlaky RegioPanter také na linku České Budějovice – Veselí nad Lužnicí – Tábor. Stalo se tak po ukončení výluk Správy železnic na 4. železničním koridoru mezi jihočeskou metropolí, Veselím nad Lužnicí a Táborem.

RegioPantery nabízejí cestujícím moderní, světlý, přehledný a klimatizovaný interiér, palubní Wi-Fi síť se snazším přístupem k internetu, elektrické zásuvky 230 V 50 Hz a USB porty pro napájení cestovní elektroniky (mobilní telefony, notebooky, tablety), na prostorném a bezbariérovém WC se nachází sklápěcí pult pro přebalování kojenců a jednotky disponují velkým prostorem pro uložení zavazadel, kočárků a jízdních kol. Soupravy jsou bezbariérové a umožnují pohodlné cestování všem cestujícím, kteří mohou mít problémy s pohybem, např. seniorům, malým dětem, osobám na vozíku, rodičům s kočárky nebo cestujícím s jízdními koly. Moderní audiovizuální systém s LCD monitory přináší informace o jízdě vlaku a následujících zastávkách. Bezpečný a pohodlný nástup zajišťují také dveře, které se ovládají snadno tlačítky, jsou centrálně zavírané a za jízdy blokované proti otevření. 

České dráhy tak nabízejí komfortní cestování moderními vlaky na všech páteřních elektrifikovaných tratích Jihočeského kraje. RegioPantery nyní obsluhují pravidelně regionální linky České Budějovice – Strakonice, České Budějovice – Písek, České Budějovice – Veselí nad Lužnicí – Jindřichův Hradec, České Budějovice – Veselí nad Lužnicí – Tábor a částečně také České Budějovice – Horní Dvořiště / Lipno nad Vltavou.

Jihočeský kraj nyní disponuje nejmladšími vlaky v Česku. Desítka nových RegioPanterů byla uvedena do provozu v první polovině letošního roku. České dráhy tak do jihočeské dopravy investovaly více než jednu miliardu korun. Celkem už v kraji jezdí 14 vlaků RegioPanter. Další významné změny v železniční dopravě pak přinese prosincová změna jízdního řádu, kdy se podstatně zkrátí cestovní časy mezi Jihočeským krajem a Prahou.