Tlačové správy

Zoznám sa s povolaniami na železniciach.

22.9.2022

Zoznám sa s povolaniami na železniciach. Doprava ti otvorí dvere do stabilného a perspektívneho pracovného sveta

  • Opäť sa blíži termín obľúbeného podujatia Kam po skončení základnej školy – ŠTUDUJ DOPRAVU.
  • Tentokrát bude dňa 27. 9. 2022 v Trnave
  • Železničná spoločnosť Slovensko žiakom základných škôl poskytne informácie o spoločnosti, predstaví štipendijný program a zoznámi ich možnosťami praxe

 

BRATISLAVA – Putovné podujatie Kam po skončení základnej školy – ŠTUDUJ DOPRAVU je opäť tu. Tentokrát však v Trnave. Opäť však bude pod záštitou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky a tradične sa na ňom zúčastní aj národný dopravca – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Podujatie, ktoré má motivovať nádejných budúcich dopravcov sa uskutoční dňa 27. 9. 2022 v Trnave v priestoroch Strednej priemyselnej školy dopravnej na Študentskej 23 od 9:00 do 12:30. Žiakom základných škôl a mládeži na ňom odborníci poskytnú kariérové poradenstvo s odporúčaním ich ďalšieho študijného smerovania a výberu povolania. Budú im tiež predstavené odbory vzdelávania z oblasti dopravy, ktoré je možné študovať na rezortných stredných odborných školách, prípadne vysokých školách.

Súčasťou bohatého sprievodného programu budú ukážky výkonu povolaní najmä v cestnej doprave, riadenie rušňa prostredníctvom vlakového trenažéra, diagnostika vozidiel, dopravná výchova s informáciami o bezpečnosti cestnej premávky a cyklistickej dopravy, dopravné simulátory vrátane simulátora nárazu vozidla, nácvik poskytovania prvej pomoci, dopravné kvízy a súťaže. Vstup na podujatie je bezplatný.

„ZSSK žiakom poskytne informácie o spoločnosti, predstaví im štipendijný program a možnosti praxe. Prostredníctvom virtuálnych okuliarov sa dostanú do 3D priestoru, v ktorých ich privíta vlakový personál a prezrú si kabínu rušňovodiča. K dispozícii bude aj videoprojekcia s ukážkami povolania rušňovodiča a práce na údržbe. Pre mládež sme tiež pripravili ukážky práce s prístrojom, ktorý využívajú vlakvedúci. Budú si tak môcť vytlačiť vzorové cestovné lístky, zobraziť meškania vlakov či trasy vlakových spojení. Pre najmenších bude aj kreatívna aktivita v podobe odtláčania rúk na plagát s témou Pridaj sa k nám, cestujeme vlakom. Učiteľom poskytneme informácie o možnej spolupráci so školami a priblížme ponúkané exkurzie pre žiakov stredných škôl na pracoviskách spoločnosti,“ spresňuje Roman Koreň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Cieľom podujatia je zvýšiť záujem žiakov základných škôl o štúdium na stredných odborných školách a vysokých školách v oblasti dopravy. Sektor dopravy im predsa ponúka stabilné a perspektívne uplatnenie. V ZSSK aktuálne zamestnávame 5691 zamestnancov, pričom k 31. 8. evidujeme 225 neobsadených pozícií. Priemerná mzda zamestnancov národného dopravcu bola za obdobie od januára do augusta tohto roku 1 437 eur brutto. Zamestnancom sa v roku 2022 zvýšili mzdy vďaka kolektívnej zmluve, pričom tento trend bude pokračovať aj v roku 2023.  Jedným z najatraktívnejších povolaní v železničnej spoločnosti je povolanie rušňovodiča. Tých má ZSSK 1230 a ich priemerný zárobok je 1543 eur. Na kurzy pre rušňovodičov sa záujemcovia môžu prihlásiť na našej stránke → https://www.zssk.sk/kurz-rusnovodica/. Viac o práci ZSSK a benefitoch pre zamestnancov nájdete na našej stránke → https://www.zssk.sk/kariera/.

Podujatie už tradične organizujú spolu s ministerstvom dopravy aj rezortné stredné odborné školy, univerzity a rezortní zamestnávatelia vrátane železničných spoločností a vybraných regionálnych partnerov. Klub priateľov železníc Trnavy a okolia zároveň pozýva účastníkov akcie na železničnú stanicu (nástupište č. 4) na prehliadku stálej expozície pamiatok železničnej dopravy. Bližšie informácie nájdete na www.studujdopravu.sk.

Památkově chráněné letní čekárně v Roztokách se vrátila původní podoba

22.9.2022

Správa železnic dokončila rekonstrukční práce ve stanici Roztoky u Prahy. Zatímco kolejiště disponuje moderními bezbariérovými nástupišti, výtahy a prodlouženým podchodem, památkově chráněné letní čekárně se vrátil původní historický vzhled z doby jejího vzniku v roce 1911. Celkové investiční náklady stavby dosáhly 408 milionů korun.

Rekonstrukce stanice odstartovala loni v únoru. Přestavbou prošla všechna nástupiště, která jsou nově vyvýšená do úrovně 550 mm nad kolejí pro pohodlný nástup do vlaků. Bezbariérový přístup z podchodu směrem k nástupištím zajišťují výtahy. Zmodernizován je i podchod z roku 1983. Díky investici Středočeského kraje byl navíc prodloužen až do areálu Středočeského muzea.

Na zeď podchodu směrem k muzeu bylo aplikováno řízené graffiti. O návrhy motivů se postaraly děti v místním výtvarném kroužku. Sdružení Roztoč je následně převedlo přímo na zeď. Ústředním motivem jsou Roztoky a trať Praha – Drážďany. Rekonstrukcí prošly také toalety, které jsou umístěny v nádražní budově. U jejich vstupu je instalovaná automatická pokladna a čtečka QR kódů pro otevření dveří.

Nad rámec stavby došlo po dohodě s městem také k rekonstrukci letní památkově chráněné čekárny u nádražní budovy, která vznikla v roce 1911. Byla již v nevyhovujícím stavu, během historického průzkumu stavbaři objevili uhnilé základy a ohořelé prvky v podhledu. Cílem rekonstrukce bylo navrátit čekárně vzhled z doby jejího vzniku. Obnovily se historické luxfery, původní dlažba i nátěr, který stavbaři objevili pod desítkou dalších vrstev použitých v průběhu let. V severní části letní čekárny byly dlouhodobě nepoužívané toalety. Prostor dostane po rekonstrukci nové využití, předpokládá se vznik kavárny nebo obchodu s drobným občerstvením.

Správa železnic představuje na veletrhu InnoTrans práce na vysokorychlostní trati z Prahy do Drážďan

21.9.2022

Společný česko-německý projekt vysokorychlostní trati (VRT) z hlavního města do Ústí nad Labem a Drážďan představuje Správa železnic na tradičním železničním veletrhu InnoTrans v Berlíně. Informační stánek je součástí expozice Svobodného státu Sasko a Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESÚS). Největším lákadlem projektu je příprava Krušnohorského tunelu, který bude s délkou až 30 kilometrů nejdelší ve střední Evropě.

Projekt Nového železničního spojení Drážďany – Praha je díky mezinárodní spolupráci Správy železnic a DB Netz s podporou ESÚS zastoupen na veletrhu železniční dopravy a techniky InnoTrans. Společný prezentační stánek v hale 7.2b představuje návštěvníkům aktuální stav prací na nové vysokorychlostní trati, její přínosy, způsob napojení na českou a německou železniční infrastrukturu a specifické aspekty přeshraniční přípravy.

Ve společném stánku je k vidění model razicího stroje TBM. Právě tato technologie umožní vznik Krušnohorského tunelu, který je klíčovou, a zároveň nejsložitější stavbou na úseku Praha – Drážďany. Připraveny jsou také modely železničních jednotek provázejících historií, současností a budoucností železničního spojení Via Vindobona, které propojuje tři hlavní města střední Evropy.

Projektanti již pracují na zpracování technického návrhu v podrobnosti dokumentace pro územní rozhodnutí na úsecích VRT Podřipsko a Krušnohorský tunel. Většina trati je navržena pro rychlost 320 km/h s výhradním provozem osobní dopravy. Část ale využije také nákladní doprava. Jízdní doba mezi Prahou a Drážďany se po dokončení trati zkrátí ze současných 2,5 hodiny na 60 minut. Zrychlení dopravy zaznamená nejen významná část obyvatel Středočeského, ale především Ústeckého kraje, a to díky propojení vysokorychlostní infrastruktury se stávající železniční sítí. Zahájení výstavby prvního úseku předpokládá Správa železnic v roce 2027.

Biela pastelka za podporu nevidiacich a slabozrakých aj vo vlakoch ZSSK na tratiach TEŽ

21.9.2022

  • V piatok 23. 9. sa uskutoční verejná zbierka pre nevidiacich a slabozrakých Slovenska s názvom Biela pastelka
  • Prispieť budú môcť aj cestujúci vo vlakoch národného dopravcu na tratiach TEŽ a ako poďakovanie dostanú bielu pastelku

 

BRATISLAVA – Biela pastelka – symbol solidarity s nevidiacimi a slabozrakými. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska hľadá riešenia v často ťažkých situáciách a pomáha začleniť sa do bežného každodenného života ľuďom so zrakovým postihnutím. Rovnako im pomáha s výučbou Braillovho písma a iných špeciálnych zručností, podporuje ich rozvoj, sebadôveru, samostatnosť v súkromnom i spoločenskom živote a podporuje ich v množstve ďalších aktivít.

Za svoju 20-ročnú históriu Biela pastelka vyzbierala takmer dva milióny eur v čistom výnose. Všetky peniaze putovali na aktivity spojené s obhajobou záujmov či presadzovanie legislatívnych zmien v prospech nevidiacich a slabozrakých. Ako po minulé roky, tak aj tento rok ostáva cieľ Bielej pastelky rovnaký – upozorniť širokú verejnosť na problémy nevidiacich a slabozrakých a získať podporu na ich riešenie.

Tento rok sa do podpory nevidiacich a slabozrakých zapojí aj Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) verejnou zbierkou, ktorá prebehne v piatok 23. 9. 2022 od 7:00 do 17:00 vo vlakoch na tratiach Tatranských elektrických železníc (TEŽ).

Dobrovoľníci Bielej pastelky budú mať oblečené biele tričká s textom „BIELA PASTELKA“ a so sebou budú mať zapečatenú papierovú pokladničku bielej farby s modrou potlačou a logom: „Ďakujeme, že nás vidíte“. Samozrejmosťou je aj registračné číslo vydané Ministerstvom vnútra SR a QR kód pre bankové spojenie. Poďakovaním za ľubovoľný príspevok bude obdarovanie prispievateľa predmetom verejnej zbierky – bielou pastelkou. „Každoročne sa snažíme prinášať v rámci zbierky aj nejaké novinky a hľadáme spôsoby, ako prísť k darcom bližšie alebo inak. Som veľmi rada, že sme v ZSSK našli otvoreného partnera, ktorý dá našim dobrovoľníkom príležitosť hovoriť o každodennosti so zrakovým postihnutím i zbierkovať aj v netradičnom prostredí elektrických železníc. Verím, že nám prinesú šťastie,“ hovorí Eliška Fričovská, PR manažérka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

„Aj keď ide o našu prvú spoluprácu, verím, že nebude posledná, pretože pomoc a podpora zdravotne postihnutých je dôležitá v každej spoločnosti. Aj my v ZSSK chceme podporiť nevidiacich a slabozrakých ľudí, a preto v našich vlakoch na tratiach tatranských elektrických železníc umožníme verejnú zbierku, ktorá ľuďom so zrakovým postihnutím pomôže začleniť sa do bežného života. Samozrejme, prispieť môže každý ľubovoľnou sumou,“ uviedol Roman Koreň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Žiadny ťažko zdravotne postihnutý (ŤZP) človek nám nie je ľahostajný. Preto napríklad pre slabozrakých a nevidiacich ponúkame možnosť asistencie pri cestovaní vlakom ZSSK – doprovod k/od vlaku, ak necestujú so sprievodcom (samotný výkon doprovodu k a od vlaku zabezpečujú zamestnanci manažéra infraštruktúry – Železníc Slovenskej republiky, ŽSR). Túto službu si cestujúci môžu objednať v našom Kontaktnom centre (KC) prostredníctvom interaktívneho formulára „Objednávka prepravy osôb na vozíku alebo pomoci s prepravou“ → https://www.zssk.sk/objednavka-prepravy-osob-na-voziku-alebo-pomoci-s-prepravou/ alebo nonstop tel. 18 188 (+421 24 48 58 188 pre volania zo zahraničia), prípadne aj v pokladniciach ZSSK. Prosíme však, aby tak urobili najmenej 24 hodín pred plánovanou cestou. Všetky potrebné informácie o preprave, miestach pre ŤZP, cenách a zľavách nájdete na našom webe → https://www.zssk.sk/sluzby/osoby-so-zdravotnym-postihnutim/.

Zapojiť sa do verejnej zbierky môžete aj prostredníctvom SMS správy s ľubovoľným textom na číslo 820 v hodnote 2 €. Výťažok zo zbierky bude použitý na aktivity spojené s obhajobou záujmov či presadzovanie legislatívnych zmien v prospech nevidiacich a slabozrakých, zabezpečenie bezplatnej pomoci formou sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, či organizovaním rôznych aktivít určených ľuďom so zrakovým postihnutím. Viac informácií o zbierke získate na webe Bielej pastelky → https://bielapastelka.sk/.

Tento rok sa do podpory nevidiacich a slabozrakých zapojí aj ZSSK verejnou zbierkou vo vlakoch na tratiach Tatranských elektrických železníc.

Cestujúci budú môcť na zbierku prispieť ľubovoľnou sumou vo vlakoch na TEŽ a to v piatok 23. 9. od 7-mej do 17-tej.

Nový metodický pokyn k vydávání Jednotného bezpečnostního osvědčení pro dopravce

20.9.2022

Drážní úřad uveřejnil nový metodický pokyn k vydávání Jednotného osvědčení o bezpečnosti pro dopravce

Přístup k železniční infrastruktuře (mimo vlečky a místní dráhy) je povolen pouze subjektům, kteří jsou držiteli platného jednotného osvědčení o bezpečnosti.
O vydání jednotného bezpečnostního osvědčení (anglicky single safety certificate) musí požádat všechny železniční podniky, které hodlají provozovat drážní dopravu na celostátní nebo regionální dráze bez ohledu na to, o jaký druh dopravy se jedná, zda osobní nebo nákladní.

Jak při žádosti o vydání či obnovení osvědčení postupovat, upravuje nově vydaný národní metodický pokyn Drážního úřadu, který vychází z prováděcího nařízení Evropské komise a souvisejících předpisů a doplňuje je. Žadatelům doporučujeme se seznámit také s aplikační příručkou Evropské agentury pro železnice, jejíž plné znění naleznete na v češtině na stránkách Drážního úřadu nebo v angličtině na stránkách Agentury Evropské unie pro železnice (ERA). Cílem nového metodického pokynu je usnadnit dopravcům náročný proces podání žádosti a harmonizaci procesu hodnocení bezpečnosti, kteří žádají o nové vydání, aktualizaci nebo obnovení osvědčení o bezpečnosti.

Jednotné osvědčení o bezpečnosti dokládá, že daný subjekt zavedl systém řízení bezpečnosti a je schopen plnit své zákonné povinnosti. Osvědčení platí pro definovanou oblast provozu, tedy síť nebo sítě v rámci jednoho nebo více členských států, kde chce subjekt provozovat železniční dopravu. Všechny žádosti o jednotný bezpečnostní certifikát musí být podány elektronicky prostřednictvím One-Stop Shop (OSS).

V případě, že subjekt žádá o bezpečnostní certifikát pro provozování železniční dopravy ve více členských státech, je automaticky vydávajícím orgánem ERA. V opačném případě si může vybrat, zda posuzovatelem bude ERA nebo příslušný národní bezpečnostní úřad.
Dopravce může také využít možnosti předběžné konzultace podané přes OSS, kdy před podáním vlastní žádosti si nechá ze strany bezpečnostního úřadu nebo ERA prověřit navrhované vnitřní předpisy v rámci svého systému bezpečnosti, včetně návrhů nezbytných důkazů.
Nová metodika je vypracována podle evropského vzoru a je k dispozici ZDE

Modernizace tratě z Kladna do Kladna-Ostrovce se blíží, přípravné práce začnou letos

19.9.2022

Ve stanici Kladno se za účasti ministra dopravy Martina Kupky uskutečnila prezentace modernizace traťového úseku z Kladna do Kladna- Ostrovce. Byla podepsána smlouva se zhotovitelem a letos začne přípravnými pracemi samotná stavba. Zhotovitelem bude Společnost Kladno, kterou tvoří EUROVIA CS jako správce a STRABAG Rail a Elektrizace železnic Praha jako společníci. Vysoutěžená cena je 3 691 998 007 korun bez DPH, hotovo bude na konci roku 2024. Stavba bude navržena ke spolufinancování Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava na období 2021–2027.

Modernizace trati z Kladna do Ostrovce je jedním z projektů přestavby a elektrizace spojení z Prahy do Kladna. Podle ministra dopravy Martina Kupky se jedná o stavbu mimořádně náročnou, ale také nákladnou. „Finanční prostředky pro realizaci této stavby jsme hledali od počátku letošního roku a moc mě těší, že se nám je podařilo zajistit,“ říká ministr Kupka a dodává: „Letos už díky tomu mohou začít přípravné práce.“



Modernizovat se bude zhruba 5,3 kilometru železniční trati až do Ostrovce. Kompletní rekonstrukcí projde stanice Kladno, a to včetně zdejší výpravní budovy. V rámci úprav kolejiště vzniknou dvě ostrovní a jedno mimoúrovňové vnější nástupiště s délkami od 200 do 230 metrů. Výška nástupní hrany bude ve všech případech 550 milimetrů nad kolejí.



Mimoúrovňový přístup na nástupiště bude podchodem, jeho bezbariérovost zajistí kombinace schodišť, výtahů a eskalátorů. Podchod povede pod přednádražím směrem ke kročehlavskému sídlišti, před výpravní budovou bude zajištěn přestup na městské autobusy. Dojíždějící získají i parkoviště P+R pro zhruba 270 automobilů.

Úsek z Kladna přes zastávku Kladno město až do Kladna-Ostrovce se zdvoukolejní, koncová stanice zůstane rovněž dvoukolejná. V zastávkách Kladno město a Kladno-Ostrovec jsou navržena vždy dvě vnější nástupiště s délkou nástupní hrany 230 metrů (Kladno město), respektive 225 metrů (Kladno-Ostrovec) a opět s normovou výškou 550 milimetrů.

Kladno město bude přestupní uzel


Nástupiště na zastávce Kladno město se přímo propojí s chodníky silničního nadjezdu. To zajistí schodiště a eskalátory, bezbariérový přístup pak bude pomocí výtahů. Cestující se tak dostanou přímo na zastávky kladenské MHD, díky tomu se nádraží Kladno město stane významným přestupním uzlem.

Železniční trať v kladenské zástavbě úrovňově kříží několik různě frekventovaných silnic. Ulice Petra Bezruče patří v největším středočeském městě k nejfrekventovanějším, proto bude zdejší železniční přejezd nahrazen silničním podjezdem. Zrušeno a nahrazeno podchodem bude rovněž křížení v Havířské ulici. Další železniční přejezdy projdou modernizací zabezpečovacího zařízení.

Celá trať bude elektrizovaná, moderní příměstské vlaky tak budou jezdit z centra Prahy až do Kladna-Ostrovce.

 

Podobu nových vozů lanovky na pražský Petřín navrhnou designéři ze studia Anna Marešová Designers

20.9.2022

Vítězem mezinárodní soutěže na novou podobu vozidel lanovky na Petřín se stalo české studio Anna Marešová Designers, které je také autorem konceptu ikonické výletní tramvaje T3 Coupé Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Dalším krokem projektu modernizace lanovky na Petřín bude příprava veřejné zakázky na nákup nových vozidel, kterou DPP plánuje vyhlásit do konce letošního roku. Její součástí bude právě vítězný návrh designu vozidel. První cestující by se zmodernizovanou lanovkou na či z Petřína mohli svézt na konci roku 2024.
 
Na druhém místě soutěže skončil společný návrh rakouských studií Spirit Design, Döllmann Design a Architektur ZT. Třetí místo obsadil neotřelý návrh českého studia Aufeer Design ze skupiny Matador Group. Na čtvrté příčce se umístil koncept mnichovské designérské kanceláře N+P Innovation Design.
 
Mezinárodní otevřenou designérskou soutěž vyhlásil DPP v říjnu loňského roku. Se svými referencemi a portfoliem se do ní přihlásilo celkem 26 týmů, z toho 10 zahraničních ze 7 zemí. Úkolem finalistů bylo vypracovat návrh designu karosérie i interiéru nového vozidla lanovky na Petřín. Původní soutěž musela být však zrušena téměř ve finále, kdy jeden ze dvou finalistů neodevzdal svůj návrh. Soutěž proto DPP znovu vyhlásil v červenci 2022 s novým organizátorem a úplně novou porotou, ovšem se stejnými podmínkami. Byli také poptáni čtyři finalisté z minulé soutěže, kteří se všichni mohli znovu utkat o vítězný návrh. Organizátorem nové soutěže bylo studio CCEA MOBA, které se osvědčilo při organizaci mezinárodní architektonické soutěže na lanovku Podbaba – Troja – Bohnice. Vítězi jakož i všem ostatním finalistům náleží stejná odměna ve výši 500 tisíc korun.
 
O vítězích rozhodovala pětičlenná porota, jejíž předsedou byl Ivan Dlabač, vedoucí ateliéru průmyslového designu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM), zakladatel studia DIVAN, držitel mnoha ocenění včetně prestižních Red Dot Design Awards a The Good Design Awards. Dalšími členy nezávislé části poroty byli:
-        Patrik Kotas –architekt specializující se na návrhy dopravních staveb a designér prostředků hromadné dopravy. Je např. autorem designu vlaků M1 pražského metra, které jezdí na lince C. Vyučuje na Fakultě architektury a Fakultě designu ČVUT.
-        Michala Lipková – působí jako odborná asistentka v Ústavu designu Fakulty architektury Slovenské technické univerzity v Bratislavě, kde se zaměřuje na aplikovaný výzkum
v oblasti mobility, cirkulárního produktového designu a digitální výroby. Spolupracuje také s mezioborovou platformou Holis.
-        Filip Streit – úspěšný český designér zaměřující se především na průmyslový design
a držitel mnoha mezinárodních ocenění, např. prestižní Good Design Award z Chicaga. V současnosti vede na Fakultě architektury ČVUT ateliér produktového designu. Byl náhradníkem v nezávislé části poroty.
V závislé části poroty zasedli Irena Neškudlová Mádlová, architektka a projektová manažerka DPP z odboru Investice – Povrch, která byla současně místopředsedkyní poroty a Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP. Jako náhradníci závislé části poroty byli Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch, Michal Andelek – projektový manažer DPP a Václav Brejška, asistent náměstka pro dopravu Adama Scheinherra.
 
„Úkol navrhnout novou podobu další generace petřínské lanovky jsme pojali velmi zodpovědně, protože každá z předcházejících generací utvářela obraz Petřína jako zcela unikátní lokality světového významu. V situaci, kdy se ukázalo jako nezbytné vyměnit původní vozy z 80. let postavené na podvozcích z let 30., jsme se rozhodli pro designovou soutěž, jejíž výsledek nyní prezentujeme. Je skvělé, že minimálně dva finalisté pracovali ve svých návrzích s emocemi
a geniem loci Petřína a do svých návrhů vložili více, než bylo v soutěžním zadání. Tým Anny Marešové přišel mimo kvalitního a vyváženého designu s hravým nápadem interakce mrkajícího
a stydícího se vozidla při vzájemném míjení. Problikávající jedno světlo jako mrkající oko prvního vozidla a zrudnutí stydícího se druhého vozu je nádherný příklad polidštění techniky, metaforou setkávání se na Petříně a unikátem, který si, pevně věřím, oblíbí nejen Pražané, ale i návštěvníci Prahy,“
řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.
 
„Původní soutěž byla pro mě zklamáním, jak z hlediska organizace soutěže, tak atmosféry v průběhu konání jednotlivých setkání poroty, která skončila fiaskem v samém závěru, kdy jeden ze soutěžících svůj návrh zapomněl odevzdat. Vzhledem k důležitosti a významu petřínské lanovky, jak pro DPP, tak pro Pražany, a samozřejmě s ohledem na technicky dosluhující stav stávajících vozidel i tratě jsme přistoupili k nové soutěži, která však vycházela ze zadání původní soutěže
i s původními účastníky. Všichni finalisté odevzdali velmi kvalitní návrhy s neotřelým designem, z nichž každý by byl jistě důstojným pokračovatelem tradice lanovek na Petřín. Nicméně porota se v závěru jednomyslně shodla nad velmi čistým designem lanovky od Anny Marešové a jejího týmu. Jejich vítězství mě těší o to více, že už máme z předchozích let společnou zkušenost na úspěšném projektu výletní tramvaje T3 Coupé. Těším se na další spolupráci a věřím, že nové vozy lanovky na Petřín se stanou stejnou ikonou jako T3 Coupé mezi pražskými tramvajemi,“
uvedl Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.
 
 
„Odhalená, vzdušná, milovaná – to byl náš slogan celého projektu nové lanovky na Petřín. Navrhovali jsme ji s respektem k jejímu odkazu i místu, ovšem tak, aby byla komfortní́
a technologicky vyspělá. Chtěli jsme se vyhnout sportovnímu či okázalému vzhledu a zvolili jsme cestu udržitelného a funkčního designu. Maximalizovali jsme výhled a vytvořili odhalenou
a vzdušnou podobu lanovky pro co nejlepší́ pocit z jízdy. Věříme, že bude dobře sloužit lidem
a bavit je minimálně dalších 30 let,“
dodala Anna Marešová, šéfdesignérka projektu a vítězka mezinárodní designérské soutěže na novou podobu vozidel lanovky na Petřín.

Všudybylka pojede z Lužné do Plzně a zpět

20.9.2022 - 13:59

V tomto týdnu mají železniční fanoušci unikátní příležitost svést se nostalgickým vlakem v čele s parní lokomotivou Všudybylkou. Ve čtvrtek 22. září vyjede parní vlak z Muzea ČD v Lužné u Rakovníka a přes Rakovník, Blatnou u Jesenice, Plasy a Horní Břízu dojede až na plzeňské hlavní nádraží. V neděli 25. září se pak tento vlak tažený skoro sto let starou lokomotivou vydá po stejné trati na cestu zpět do Lužné.

Oblíbená parní lokomotiva osobních vlaků a lehkých rychlíků, a to zejména pro svou snadnou obsluhu a dobrou přechodnost, která jezdila v pravidelném provozu až do roku 1978 – to je lokomotiva Všudybylka (354.195). Právě tato lokomotiva z roku 1925 bude jednou z atrakcí Národního dne železnice, který se letos koná v Plzni. Díky tomu s ní mohou železniční nadšenci absolvovat cestu z ČD Muzea v Lužné u Rakovníka až do západočeské metropole.

Ve čtvrtek 22. září vyjede parní vlak tažený Všudybylkou z Lužné u Rakovníka v 9:00 a do Plzně dojede v 15:20. Cestou zastaví ve stanicích Rakovník, Jesenice, Blatno u Jesenice, Žihle, Plasy, Kaznějov, Horní Bříza a Třemošná u Plzně. Opačným směrem se tento nostalgický vlak vydá v neděli 25. září v 8:55 hod. a do Lužné přijede ve 14:05. Jízdenky na oba vlaky se prodávají ve všech pokladnách ČD a také v e-shopu ČD (zde).

Více informací najdete na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách www.cdnostalgie.cz.

DAKO-CZ představí na veletrhu InnoTrans revoluční řešení brzdových systémů

20.9.2022

Mezi vystavovateli na jednom z největších světových veletrhů železniční techniky InnoTrans bude již tradičně zastoupena společnost DAKO-CZ, přední výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla. Na veletrhu si odbydou světovou premiéru hned dva nové produkty: lehká trámcová brzda DAKO ITBL pro nákladní vozy a revoluční elektromechanická kotoučová brzdová jednotka DAKO KKBE.

Lehká trámcová brzda pro nákladní vozy kombinuje jednoduchost a robustnost v kompaktním provedení. Při jejím vývoji společnost aplikovala několik inovativních řešení. Zároveň bude v Berlíně poprvé představeno světově unikátní řešení v podobě elektromechanické kotoučové brzdové jednotky DAKO KKBE, které boří zažitá technická řešení a předčí svými parametry dosud dostupná řešení jiných výrobců.

Kromě těchto dvou světových premiér představí DAKO-CZ své produkty ze segmentů pneumatických, hydraulických i elektromechanických brzdových systémů. Řešení DAKO-CZ budou zároveň součástí exponátů zákazníků společnosti, například chorvatského výrobce nákladních vagónů Đuro Đaković či Siemens Mobility.

„Veletrh InnoTrans vnímáme jako naprosto nejdůležitější akci, na níž můžeme před zraky našich zákazníků, odborné i laické veřejnosti představit naše produkty a řešení. Také proto jsme vsadili na našem stánku na průřez produkcí,“ říká Lukáš Andrýsek, předseda představenstva DAKO-CZ, a doplňuje: „Vyzdvihnout ovšem musím jeden produkt, který vnímáme jako zásadní. Je to elektromechanická kotoučová brzdová jednotka DAKO KKBE, která je součástí naší koncepce DAKO Brake By Wire.“

Brzdová jednotka DAKO KKBE patří do produktové řady „air free and oil free“, které k zastavení vlaků nepotřebují stlačený vzduch ani olejové hospodářství. Je určena pro ucelené vlakové soupravy příměstských jednotek a vozů metra. Může však nalézt uplatnění také u moderních konstrukcí osobních i nákladních vozů: elektromechanická brzdová jednotka KKBE je plně ovládána řízením brzdy DAKO iRB a je kompatibilní se všemi běžně používanými řídícími systémy kolejových vozidel.

„V elektromechanických brzdových systémech jednoznačně vidíme budoucnost. Představují revoluci na železnici. Do budoucna postupně nahradí jak pneumatické, tak hydraulické brzdové systémy. Vzhledem k tomu, že letošní veletrh InnoTrans má motto: Budoucnost mobility v době klimatické změny, tak naše řešení DAKO KKBE reprezentuje díky své šetrnosti k životnímu prostředí příspěvek DAKO-CZ k naplnění těchto cílů,“ dodává Lukáš Andrýsek.

Z dalších produktů vystaví DAKO-CZ na veletrhu InnoTrans například brzdovou kotoučovou jednotku na kolo KKBB přizpůsobenou pro aplikaci na lokomotivu Siemens VECTRON, řídící panel pro soupravy metra Londýn včetně krytování, jenž je výsledkem spolupráce se společností Siemens a bude nasazen na nových soupravách na lince Piccadilly londýnského metra. Na stánku DAKO-CZ č. 450 v hale 1.2 berlínského výstaviště bude k vidění též například provozem ověřená tramvajová elektromechanická řídící jednotka. Nově se představí modifikovaná verze bez stavěče odlehlosti, která otevře možnosti aplikace hlavních benefitů konceptu Brake By Wire i pro projekty citlivé na pořizovací náklady. Dále bude vystavena řídící jednotka elektromechanické brzdy iRB 05.1 nebo řídící jednotka hydraulické brzdy a další produkty.

„Věříme, že naše expozice zaujme návštěvníky jak z řad odborné, tak široké technické veřejnosti. Bude místem, kde navážeme nové kontakty. Velmi důležitá pro nás bude také ukázka spolupráce na indickém trhu, kde DAKO-CZ založilo společný podnik s klíčovým hráčem na indickém trhu, naším partnerem, společností Medha Servo Drives Pvt. Ltd. s názvem MEDHA DAKO-CZ Pvt. Ltd. Naše spolupráce je soustředěna na dodávky ucelených a moderních brzdových systému pro nově připravované vozy EMU, METRA a lokomotiv pro indickou železnici,“ říká Jana Kavalír, manažerka marketingu DAKO-CZ.

Leo Express zavádí jako první tuzemský dopravce platbu Mastercard Click to Pay

15.9.2022

Leo Express zavádí jako první tuzemský dopravce platbu Mastercard® Click to Pay, za vyzkoušení nabízí cashback

Mezinárodní dopravce Leo Express rozšiřuje platební metody o novinku Mastercard Click to Pay, která je ode dneška nově spuštěna na českém trhu. Jde o rychlou a bezpečnou platební technologii založenou na inteligentním zabezpečení od Mastercard. Cestující, kteří ji využijí, odmění Leo Express 50 leo kredity ve formě cashbacku. Platba Click to Pay je možná jak na webu, tak v mobilní aplikaci, a Leo Express ji zavádí jako první vlakový a autobusový dopravce v Česku. 

Leo Express je progresivní a moderní dopravce, který svým cestujícím nabízí širokou škálu platebních metod. Nyní přichází s novinkou a zavádí jednoduchý a bezpečný způsob online placení s Mastercard Click to Pay. Zákazník se jednoduše zaregistruje vytvořením Click to Pay profilu, kam si uloží svoji Mastercard kartu. Díky možnosti “Zapamatovat si mě” zákazníky služba rozezná u všech dalších obchodníků, kteří novou platební metodu nabídnou. Platební údaje jsou bezpečně uloženy a není třeba je při placení znovu vyplňovat. Kromě nové platební metody mohou cestující platit leo kredity, platební kartou, mallpay, Google Pay, Apple Pay nebo bankovním převodem. Společnost Leo Express patří mezi 6 pilotních obchodníků, kteří jsou součástí kampaně Mastercard Click to Pay.  

Své cestující společnost navíc při nákupu jízdenek online odmění bonusovými leo kredity. Členové věrnostního programu Smile Club, kteří zvolí jako způsob platby Mastercard Click to Pay na webu nebo v aplikaci, získají 50 leo kreditů zpět. Bonusové leo kredity je možno využít na nákup jízdenek či občerstvení na palubě a budou připsány až po projetí jízdenky. Jeden uživatel může nabídku platby s odměnou využít maximálně pětkrát, podmínkou pro získání odměny je minimální cena objednávky 100 Kč. Platební metoda Mastercard  Click to Pay je dostupná na české mutaci webových stránek Leo Express při platbě v českých korunách. 

V sobotu se v Plzni uskuteční Národní den železnice

19.9.2022 - 17:06

Dvacátý čtvrtý zářijový den bude Národním dnem železnice. Oslava tohoto svátku se letos uskuteční v Plzni a návštěvníci se mají na co těšit. Nahlédnou do historie železniční dopravy a zároveň uvidí i ty nejmodernější vlaky, chybět nebude ani bohatý doprovodný program. Jedním z vrcholů pak bude noční show, ve které se v záři laserů a reflektorů představí ty nejkrásnější vlaky naší železnice. Na den železnice mohou návštěvníci k cestě do Plzně využít i speciální slevu z jízdného.  

Historické lokomotivy, nejmodernější soupravy našich kolejí i bohatý doprovodný program. Na to všechno se mohou těšit návštěvníci Národního dne železnice, který se letos uskuteční v západočeské metropoli. „Jsem rád, že se se všemi milovníky historických i těch nejmodernějších vlaků uvidíme v Plzni při Národním dnu železnice. Svojí techniku tu budeme prezentovat jak my, tak i naše dceřiné společnosti. Návštěvníci se mohou těšit hned na tři komentované prohlídky přímo na točně a vrcholem celé soboty pak bude noční vlaková show,“ popisuje předseda představenstva generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Návštěvníci Národního dne železnice se mohou těšit na řadu nostalgických jízd, které budou mít start na plzeňském hlavním nádraží a vyjedou směrem do Dobřan, Nezvěstic, Nýřan, Stodu, Stříbra a Třemošné. V čele nostalgických vlaků se vystřídá celá řada parních lokomotiv: 354.195 Všudybylka, 434.2186 Čtyřkolák, 475.111 Pětasedma, 534.0323 Kremák, ze Slovenska pak dorazí i legendární lokomotiva plzeňské výroby 498.104 Albatros. Jízdní řád nostalgických vlaků naleznou návštěvníci na stránkách denzeleznice.cz. Na těchto stránkách návštěvníci mohou zakoupit i vstupenky na Den železnice 2022 a najdou tu i speciální kód na slevu ve výši 33 % na jízdenku do Plzně.

Národní den železnice se uskuteční v areálu plzeňského depa. Nepřetržitou bezplatnou kyvadlovou dopravu mezi plzeňským hlavním nádražím a areálem depa bude zajišťovat souprava složená ze dvou elektrických jednotek RegioPanter. Areál bude už tradičně rozdělen do tří světů:

Svět historie

nabídne přehlídku těch nejkrásnějších historických parních, motorových i elektrických lokomotiv. Těšit se můžete také na parní jízdy a jízdy zvláštních vlaků do okolí Plzně. Návštěvníci si budou moci prohlédnout více než dvě desítky motorových a parních lokomotiv a vozů, mj. unikátní Slovenskou strelu, Stříbrný šíp nebo motorovou lokomotivu Kyklop.

Svět změny

bude prezentovat moderní flotilu Českých drah. V areálu depa ČD v Plzni bude k vidění několik vozidel ze soudobé produkce, např. soupravy InterJet nebo RegioPanter, lokomotivu Siemens Vectron nebo výstavní vůz ČD Cargo Hadgs11.

Svět zábavy

už tradičně nabídne bohatý doprovodný program pro rodiny s dětmi. Návštěvníci tu najdou řadu zábavných a hravých aktivit včetně skákacího hradu nebo ruční drezíny. Potkají tu také maskota slona Elfíka. Pro děti i rodiče jsme letos připravili unikátní možnost vyzkoušet si ruční drezínu.

Celý areál se otevře v 9 hodin ráno. Přes den budou připraveny hned tři komentované prohlídky na točně, první začne v 10 hodin, další ve 12:00 a poslední bude na programu ve 14 hodin. Konec akce je naplánovaný na 17 hodinu. Pomyslným vyvrcholením sobotního svátku železnice pak bude noční show.

Noční světelná show

Sobotní večer bude patřit exkluzivní světelné show plné historických železničních skvostů. Tato akce začne na točně muzea ve 20 hodin, přičemž nabídne více než desítku nejen historických exponátů v na míru připraveném scénickém osvětlení a hudbě. Show bude doprovázena komentářem s představením jednotlivých exponátů a zazní i řada zajímavých faktů.

Vstupné na Národní den železnice je pro dospělého 250 Kč, děti od 6 do 15 let 50 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma. Návštěvníci mohou také zakoupit rodinné vstupné (2 + 2) za 500 Kč. Vstup na noční show stojí 300 Kč.

Proč slavíme Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Podrobný program a seznam zvláštních jízd Dne železnice v Plzni je na stránkách www.denzeleznice.cz. Program naleznete i na stránkách www.vlakemnavylet.cz. Vstupenky na nostalgické jízdy a Národní Den železnice 2022 v Plzni je možné zakoupit v e-shopu ČD.

V Kladně se dnes uskutečnila prezentace modernizace traťového úseku do Ostrovce

19.9.2022

Ve stanici Kladno se dnes za účasti ministra dopravy Martina Kupky uskutečnila prezentace modernizace traťového úseku z Kladna do Kladna-Ostrovce. Byla podepsána smlouva se zhotovitelem a letos začne přípravnými pracemi realizace stavby. Zhotovitelem prací bude Společnost Kladno, kterou tvoří EUROVIA CS jako správce a STRABAG Rail a Elektrizace železnic Praha jako společníci. Vysoutěžená cena je 3 691 998 007 korun bez DPH, hotovo bude na konci roku 2024. Stavba bude navržena ke spolufinancování Evropskou unií z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava na období 2021–2027.

Modernizace trati z Kladna do Ostrovce je jedním z projektů přestavby a elektrizace trati z Prahy do Kladna. Podle ministra dopravy Martina Kupky se jedná o stavbu mimořádně náročnou, ale také nákladnou. „Finanční prostředky pro realizaci této stavby jsme hledali od počátku letošního roku a moc mě těší, že se nám je podařilo zajistit,“ říká ministr Kupka a dodává: „Letos už díky tomu mohou začít přípravné práce.“

Modernizovat se bude zhruba 5,3 kilometru železniční trati až do Ostrovce. Kompletní rekonstrukcí projde stanice Kladno, a to včetně zdejší výpravní budovy. V rámci úprav kolejiště vzniknou dvě ostrovní a jedno mimoúrovňové vnější nástupiště s délkami od 200 do 230 m. Výška nástupní hrany bude ve všech případech 550 mm nad kolejí. Mimoúrovňový přístup na nástupiště bude podchodem, jeho bezbariérovost zajistí kombinace schodišť, výtahů a eskalátorů. Podchod bude protažen pod přednádražím směrem ke kročehlavskému sídlišti, před výpravní budovou bude zajištěn přestup na městské autobusy. Pro dojíždějící bude určeno i parkoviště P+R pro zhruba 270 automobilů.

Úsek z Kladna přes zastávku Kladno město až do Kladna-Ostrovce se zdvoukolejní, koncová stanice zůstane rovněž dvoukolejná. V zastávkách Kladno město a Kladno-Ostrovec jsou navržena vždy dvě vnější nástupiště s délkou nástupní hrany 230 m (Kladno město), resp. 225 m (Kladno-Ostrovec) a opět s normovou výškou 550 mm.

Nástupiště na zastávce Kladno město se přímo propojí s chodníky silničního nadjezdu. To zajistí schodiště a eskalátory, bezbariérový přístup pak bude pomocí výtahů. Cestující se tak dostanou přímo na zastávky kladenské MHD, díky tomu se nádraží Kladno město stane významným přestupním uzlem.

Železniční trať v kladenské zástavbě úrovňově kříží několik různě frekventovaných silnic. Ulice Petra Bezruče patří v největším středočeském městě k nejfrekventovanějším, proto bude zdejší železniční přejezd nahrazen silničním podjezdem. Zrušeno a nahrazeno podchodem bude rovněž křížení v Havířské ulici. Další železniční přejezdy projdou modernizací zabezpečovacího zařízení. Celá trať bude elektrizovaná, moderní příměstské vlaky tak budou jezdit z centra Prahy až do Kladna-Ostrovce.

XXVIII. Setkání podnikatelů České, Polské a Slovenské republiky

18.9.2022

POZVÁNKA

Vážené dámy a pánové,

jménem představenstva Česko-polské obchodní komory z.s. dovolte mi Vás pozvat na XXVIII. Setkání podnikatelů České, Polské a Slovenské republiky, které se uskuteční dne 26. září 2022 v Ostravě.

Česko-polská obchodní komora z.s. organizuje tuto významnou událost společně s Generálním konzulátem Polské republiky v Ostravě. Tato akce se řadí k nejvýznamnějším svého druhu v regionu a je ojedinělou propagací nejen Ostravy, Moravskoslezského kraje, ale i celé České republiky, a to z hlediska rozvoje jak v oblasti podnikatelských aktivit, tak cestovního ruchu a v neposlední řadě kulturně - společenských vztahů mezi všemi účastnickými zeměmi, zejména tedy Českou, Polskou a Slovenskou republikou.

Setkání podnikatelů je akcí s celodenním programem rozděleným do dvou částí:

1)Dopolední konferenční část s diskusními panely bude probíhat v Magistrátu města Ostravy od 8:30 hod.

Hlavními tématy konference budou: 

1.téma: “ENERGETICKÁ BEZPEČNOST STŘEDNÍ EVROPY“ (podtéma: „PLYN; VODÍK; DOPRAVNÍ ALTERNATÍVA K SÍTI“)

2.téma: „KRITICKÁ INFRASTRUKTURA“ (podtéma: „VODNÍ A ŽELEZNIČNÍ DOPRAVA“)

 

2)Odpolední kulturně – společenská část XXVIII. Setkání podnikatelů proběhne tradičně v zahradách Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě od 14:00 hod.

Na organizačním zajištění akce se bude podílet řada institucí podporujících podnikání v příhraničních regionech účastnických zemí, zejména Moravskoslezského kraje, Opolského a Slezského vojvodství a Žilinského samosprávného kraje. Setkání se každoročně účastní přes 200 zástupců z řad podnikatelů, organizací na podporu podnikání, vládních i nevládních institucí, zástupců státní správy i místních samospráv.

V případě zájmu o účast na akci XXVIII. Setkání podnikatelů České, Polské a Slovenské republiky se prosím registrujte do dne 22. září 2022 na odkazu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3iJY8P8Q4Id8eq3deGZj7Slxpk49wipnXvGdGmajntEmYcA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0   (počet míst omezen). Poplatek za účast je 1500Kč /osobu; členové ČPOK – částka 500Kč pro 1 osobu za členskou firmu.  (poplatek zahrnuje: vstupenku pro 1 osobu na akci, umístění informace o firmě v katalogu v kapitole seznam účastníků do 15.9.2022, překlad zápisu do katalogu do polštiny, 1ks katalogu/účastníka, 1x obal na vizitku, občerstvení na konferenci a v zahradách GK PR).

Jsme si jisti, že XXVIII. Setkání podnikatelů je skvělou příležitostí k prezentaci Vaší společnosti podnikatelům a zástupcům veřejné správy. Obracím se na Vás s prosbou o rozeslání tohoto e-mailu s pozvánkou i Vašim členským firmám, klientům a spolupracujícím organizacím. V případě dalších dotazů prosím volejte na telefonní číslo: +420 596 612 230.

Program konference (dokument ve formátě DOC)

Stavba nové trati ke Kampusu v Brně s nejdelším tramvajovým tunelem vstupuje do ověřovacího provozu

15.9.2022

Po 35 měsících od poklepání základního kamene zkušebně vyjely tramvaje na nové trati spojující zastávku Osová a bohunický univerzitní kampus. Stavba za 1,4 miliardy korun vstupuje do závěrečného ověřovacího režimu. Po odzkoušení trati a všech technologií zde Dopravní podnik města Brna v prosinci spustí ostrý provoz s cestujícími.

„Stavba tramvajové trati spojující zastávku Osová s oblastí univerzitního kampusu je projekt, který se připravoval několik let. Za pouhé dva roky se pak podařilo jej zrealizovat, a to i přes veškeré komplikace spojené s covidem a dodávkami materiálu. Stavba bude obrovským přínosem pro čtyřicet tisíc lidí, kteří do této části Bohunic denně dojíždějí, ať už to jsou studenti, zaměstnanci Masarykovy univerzity nebo Fakultní nemocnice Brno. Děkuji zejména obyvatelům Starého Lískovce a Bohunic, kteří zvládli nekomfortní situace spojené se stavbou, nyní nás čekají poslední tři měsíce prací,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Nová trať s nejdelším tramvajovým tunelem v Česku měří 912 metrů, samotný tunel 602 metry. „Součástí stavby je i vybudování nové podzemní zastávky Západní brána. Ta bude v dohledné době sloužit obyvatelům stejnojmenné zástavby s více než tisícovkou nových bytů,“ vysvětlil radní pro dopravu Petr Kratochvíl. Zcela nový je také terminál před Fakultní nemocnicí Brno, kde mají tramvaje konečnou stanici. U ústí tunelu se nachází i odstavné koleje a provozní budova, která poslouží jako zázemí pro řidiče a předprodej jízdních dokladů.

„V tuto chvíli přecházíme do ověřovacího provozu, což je finální část celého projektu. Během necelých tří měsíců musíme ověřit, zda trať splňuje všechny provozní, technické i bezpečnostní podmínky a vyzkoušet všechny možné scénáře, ke kterým může dojít. Těšíme se, že od 10. prosince zde zahájíme ostrý provoz s cestujícími. Jsem pyšný, že jsme společnými silami dovedli tak velký projekt do konce v termínu, který jsme obyvatelům města slíbili. Děkuji všem, kteří se na stavbě podíleli a podílejí,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

„Kromě samotného ověřovacího režimu zbývá do plného zprovoznění trati ještě několik úkonů. Například doplnění chybějících částí komunikací a chodníků před portálem tunelu, terénní úpravy, dokončení provozní budovy, oplocení odstavných kolejí a montáž vrat do tunelu. Čekají nás nyní především veškeré ověřovací zkoušky, revize a náročné legislativní kroky spojené se zahájením provozu, jako jsou podání žádosti o předčasné užívání stavby a zkušebního provozu,“ vysvětlil za sdružení zhotovitelů generální ředitel firmy FIRESTA – FIŠER, rekonstrukce, stavby a.s., Pavel Borek.

Lokomotivy řady 363.5 ČD Cargo získají zabezpečovač ETCS od ČD – Telematiky

16.9.2022

Vícesystémové elektrické lokomotivy řady 363.5 nákladního dopravce ČD Cargo budou vybaveny evropským zabezpečovacím systémem ETCS. Zpětné vybavení 30 lokomotiv mobilní částí systému ETCS zajistí kompletně na klíč ČD – Telematika ve spolupráci se společnostmi Siemens, Škoda Transportation a AŽD Praha. Instalace proběhne v závodě Škoda Pars v Šumperku. Lokomotivy řady 363.5 vznikly přestavbou jednotek původní řady 163 v letech 2010 až 2013.

„Vítězství ve veřejné soutěži na dovybavení lokomotiv řady 363.5 systémem ETCS pro ČD Cargo má pro nás zvláštní význam,“ uvádí Tomáš Businský, člen představenstva a ředitel úseku Infastruktura ČD – Telematiky. „Součástí dodávky na klíč je totiž i homologace pro provoz v Maďarsku, které tak po Slovensku a Polsku dále rozšiřuje oblast, kde jsme takové služby klientovi schopni dodávat,“ zdůrazňuje Tomáš Businský.

Lokomotivy 363.5 jsou významným hnacím vozidlem ČD Cargo především v mezinárodní dopravě, kde je dopravce hojně využívá pro vedení expresních nákladních vlaků. Mohou operovat v oblastech jak se stejnosměrnou, tak i střídavou napájející soustavou a jsou plně schválené pro provoz na Slovensku a v Maďarsku, což jim umožňuje vést vlaky napříč těmito státy bez nutnosti přepřahání hnacího vozidla. Lokomotivy jsou také vybaveny tzv. dvojčlenným řízením, což v praxi znamená, že v případě potřeby mohou být pro vedení vlaku využity najednou dvě navzájem propojená vozidla.

„Cílem společnosti ČD Cargo je, aby lokomotivy řady 363.5 byly hned na počátku součástí flotily lokomotiv pro výhradní provoz pod ETCS,“ říká David Jelínek, ředitel odboru hospodaření s kolejovými vozidly ČD Cargo. „Se společností ČD – Telematika intenzivně spolupracujeme v oblasti mobilní části ETCS již od března roku 2019, kdy byla zahájena implementace zabezpečovače do lokomotiv řad 163 a 363. Za tři roky jsme společně posbírali mnoho zkušeností a zdolali řadu výzev, neboť v mnoha ohledech byl tento projekt první v České republice. Nový projekt bude z technického hlediska ještě zajímavější. S ohledem na řídicí systém lokomotiv řady 363.5 bude totiž technické řešení více provázáno s digitálním světem,“ dodává David Jelínek.

Společnost ČD – Telematika aktuálně mimo jiné pracuje na dovybavení 78 vozidel řad 163 a 363 dopravce ČD Cargo, které dokončí ještě v letošním roce.

Zrušení Regionálního dne železnice na Karlovarsku o víkendu 17. a 18. září

16.9.2022 - 9:35

S politováním musíme oznámit, že z důvodu neočekávané závady většího rozsahu na téměř sto let staré parní lokomotivě 354.195 přezdívané Všudybylka bude Regionální den železnice na Karlovarsku o víkendu 17. a 18. září 2022 zrušen. Z důvodu závady jsou zrušeny jízdy všech původně plánovaných vlaků, a to v sobotu do Bečova nad Teplou a Mariánských Lázní a v neděli do Ostrova nad Ohří a Merklína.

Všem zájemcům o Regionální den železnice na Karlovarsku a o nostalgické jízdy s parní lokomotivou Všudybylka se za zrušení programu omlouváme a děkujeme za pochopení.

České dráhy připraví Regionální den železnice na Karlovarsku a nostalgické jízdy s historickými vozidly v náhradním termínu, o kterém budeme informovat později.

Novinky na železnici se představí na veletrhu InnoTrans v Berlíně

15.9.2022

Český železniční průmysl se chystá na největší akci letošního roku. Po čtyřech letech se v Berlíně uskuteční veletrh InnoTrans, kterého se zúčastní 27 českých firem. Část z nich bude sdružena ve společném stánku Asociace podniků českého železničního průmyslu (ACRI), který vzniká za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu a bude umístěn v hale 9. Veletrh proběhne od 20. do 23. září na výstavišti MESSE Berlín a je to jeden z největších veletrhů svého druhu na světě. Během posledního ročníku v roce 2018 jej navštívilo přes 150 000 návštěvníků ze 149 zemí světa. Český železniční průmysl zaměstnává přímo přes 20 000 lidí a nepřímo (u subdodavatelů) cca 30 000 lidí a vytváří 1,5 % HDP.

„Český železniční průmysl je velmi úspěšný na zahraničních trzích, kde export tvoří 56 % obratu. Je to důkazem konkurenceschopné nabídky inovativní produktů a služeb, které úspěšně navazují na více než 200letou tradici. Firmy chtějí svoji pozici na mezinárodní poli ještě více posilovat. Pro expandování na nové trhy jsou společnosti připraveny, a právě berlínský veletrh je skvělou příležitostí, kdy představit inovativní produkty a služby, navázat nové kontakty a exportní příležitosti. Unikátní know how, které české podniky drží tak může být velkým přínosem nejen pro ně samotné, ale i pro budoucí zákazníky,“ říká Marie Vopálenská, generální ředitelka ACRI.

Firmy budou vystavovat od vozidel až po jednotlivé komponenty

Na stáncích budou české podniky představovat svoje novinky. K vidění bude například nová tramvaj z produkce Škoda Group pro trojměstí Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg. AŽD představí dispečerské pracoviště dálkového řízení TrafficSWing DOZ-1 s telematickou nadstavbou TrafficSWing GTN a pokročilým systémem pro automatické stavění vlakových cest ASVC pro železniční trať Praha Vršovice – Uhříněves. Výrobce DAKO bude mít na expozici k vidění exponáty pneumatických i hydraulických brzdových systémů pro kolejové vozidla, včetně mechatronických řídících komponent.

Svou premiéru na veletrhu InnoTrans zažije sedadlo určené pro premium class všech zákazníků a dopravců, kteří se chtějí odlišit mírou nabízeného komfortu. Sedadlo navazuje na tradici elektricky ovládaných sedadel, vyráběných ve společnosti BORCAD od roku 2012. BONATRANS GROUP pak na veletrhu představí několik typů svých kol pro kolejová vozidla. Například se jedná o napěťově optimalizované kolo BONA320 pro nákladní vozy s tlumičem BONASILENCE®R+ nebo kolo s tlumičem BONASILENCE®P pro soupravy pražského metra. Veletrhu se aktivně zúčastní také výzkumné ústavy a zkušebny a také firmy, které dodávají elektrické komponenty. To je jen krátký výčet toho, co si společnosti sdružené v ACRI pro veletrh připravily, více na webu acri.cz.

Představení novinek u účast na diskuzích

Kromě samotných produktů na stáncích se budou společnosti účastnit i diskuzí či přednášek. Na stánku společnosti AŽD proběhne ve středu a čtvrtek (21. a 22. září) od 14.00 AŽD Forum, kde se budou diskutovat nejnovější trendy v oblasti autonomní železnice, ERTMS a nejnovějších technologií. Téma bude uvedeno krátkou přednáškou následované diskusí s odborníky. Ve středu 21.09. vystoupí od 14.00 Antonin Diviš, R&D Director Deputy, AŽD Praha, v panelové diskusi na téma „ERTMS: the foundation of a future global operation automatization“ na stánku UNIFE.

Škoda Group si na úterý 20. září od 13.00 připravila představení tramvaje pro trojměstí Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg, která je výjimečná v tom, že kombinuje prvky tramvajové i s prvky vlakovými. Ve středu v 11.00 pak skupina představí antikolizní systém pro kolejová vozidla a v 15.00 proběhne také přednáška Ladislava Sobotky, Engineering & R&D Director for Electric systems and components ve Škoda Group, na téma Moderní trakční pohony pro kolejová vozidla.

Členské firmy ACRI, které se představí na společném stánku českého železničního průmyslu (hala 9, stánek 310):

  • AV R&D
  • HŽP
  • LAPP Czech Republic
  • RETIA
  • ROSTEX
  • SKD TRADE
  • SVUM
  • SVV Praha
  • ŠKODA GROUP
  • T-CZ
  • TTC MARCONI
  • VUKV
  • Výzkumný a zkušební ústav Plzeň

Členské firmy s vlastní expozicí na veletrhu InnoTrans 2022 (hala, stánek):

  • AMiT                                     27           421        
  • AŽD PRAHA                        27           650
  • BONATRANS GROUP      21           640
  • BORCAD CZ                         1.1          540
  • DAKO CZ                              1.2.         450
  • IGW                                       20           460
  • MSV elektronika               27           500
  • OLTIS Group                       4.1.         430
  • Pars Komponenty            3.1.         650
  • První Signalni                     22           100
  • RETEX                                    7.1a        140
  • ŠKODA GROUP                  3.2          660
  • STROJÍRNA OSLAVANY   9              541
  • VUZ                                       27           551
  • ZKL Bearings CZ                 23           930

Další podrobnosti k veletrhu jsou k dispozici na webových stránkách https://www.innotrans.de/en/

Co všechno podniky ACRI na veletrhu InnoTrans představí:

AV R&D

AV R&D je přední česká společnost orientovaná na vývoj kolejových vozidel a výrobků ve strojírenství. Poskytuje služby v oblasti vývoje, konstrukce, technických výpočtů, zkoušek a měření produktů a kolejových vozidel. Je dodavatelem speciálních zkušebních zařízení.

Na veletrhu bude představovat Testovací zařízení lepených spojů dle DIN 6701 – AV036/043

AŽD

Společnost AŽD bude v rámci veletrhu představovat koncept Autonomní železnice. Nové technologie v Automatizaci přináší na železnici vyšší efektivitu a jsou podstatným faktorem pro zvyšování bezpečnosti. Vyšší stupně automatizace s podporou autonomních systémů v železniční dopravě jsou nutné předpoklady pro efektivní řízení dopravy. Spolupráce autonomních systémů za podpory člověka vytváří celek autonomní železnice.

Hlavním exponátem bude Dispečerské pracoviště dálkového řízení TrafficSWing DOZ-1 s telematickou nadstavbou TrafficSWing GTN a pokročilým systémem pro automatické stavění vlakových cest ASVC pro železniční trať Praha Vršovice – Uhříněves v ČR.

Na stánku AŽD proběhne AŽD Forum, kde se budou diskutovat nejnovější trendy v oblasti Autonomní železnice, ERTMS a nejnovějších technologií. Téma bude uvedeno krátkou přednáškou následované diskusí s odborníky.

Středa 21.09. 14.00-15.30 proběhne „AŽD Forum on Autonomous railway“ s diskusními bloky

14:00     Demonstration of Driverless Train Operation

14:30     AŽD Railway Lines: history, presence and future

15:00    Autonomous railways – Deep dive – Technology, visions and reaility

Čtvrtek 22.09. 14.00-15.30 proběhne „AŽD Forum on Latest technologies and innovations“ s diskusními bloky

14:00     AŽD solution for ATO over ETCS (GoA2)

14:30     ETCS experiences for integration of ETCS OBU and opportunities for Trackside Technologies

15:00    AŽD Innovations for the future

Ve středu 21.09. 14:00-15:00 vystoupí Antonin Diviš (R&D Director Deputy, AŽD Praha) v panelové diskusi na téma „ERTMS: the foundation of a future global operation automatization“ na stánku UNIFE.

BORCAD

Svou premiéru zažije sedadlo určené pro premium class všech zákazníků a dopravců, kteří se chtějí odlišit mírou nabízeného komfortu. Sedadlo navazuje na tradici elektricky ovládaných sedadel, vyráběných v BORCADU od roku 2012. Bude mít 3-4 motory umožňující nastavení ergonomie podobně jako v letecké dopravě, více odkládacích prostorů a volitelné příslušenství v bočnicích sedadla. Je určeno také pro dálkové trasy, kde klasické lehátkové nebo lůžkové vlaky nelze plnohodnotně využít pro denní provoz. BORCAD dále představí sklopné sedadlo, jež je možné elektricky uzamknout v základní poloze, přičemž zároveň je možné zamknout i celou řadu sedadel. Tento požadavek zákazníků vychází z potřeby měnit layout vozu v dopravní špičce kvůli nutnosti zvýšení kapacity vlaku, případně pro zajištění většího prostoru pro kola.

Na stánku uvidí návštěvníci sedadla do vlaků.

BONATRANS

Napěťově optimalizované kolo BONA320 pro nákladní vozy s tlumičem BONASILENCE®R+

  • BONA320 s tlumičem BONASILENCE®R+ je třetí generaci napěťově optimalizovaných kol; kolo je konstruováno v souladu s EN 13979-1 a certifikováno dle TSI WAG.
  • Optimální kolo pro vozy vybavené brzdovými špalíky L, LL, K.
  • Dlouhá životnost kol díky inovativní jakosti oceli BONASTAR®ER7.
  • BONA320 je vybaveno tlumičem hluku nové generace BONASILENCE®R+.
  • Životnost nové generace tlumičů BONASILENCE®R+ není omezena životností kola; snadná demontáž a aplikace na nové kolo; průměrné snížení válivého hluku kola činí 4 dB(A) a průměrné snížení kvílivého hluku může dosáhnout až 15 dB(A) ve frekvenčních pásmech, kde je kvílivý hluk významný.

Pryží odpružené kolo BONAE-LOCK pro tramvaje, LRV a metro

  • Klíčové výhody BONA„E”-LOCK snižují LCC a uhlíkovou stopu:
  • E = „easy lock“ jednoduchý zámek / snadná demontáž a montáž kola / jednoduchá výměna obruče;
  • E = ekonomické, delší životnost díky inovativním jakostem oceli BONASTAR®;
  • E = ekologické, šetrné k životnímu prostředí s tlumením hluku a vibrací díky pryžovým segmentům mezi kotoučem a obručí.
  • Až o 30 % delší životnost díky inovativním jakostem oceli BONASTAR®B6, BONASTAR®B7.
  • BONAE-LOCK dosahuje průměrného snížení válivého hluku kola 5 dB(A) a průměrné snížení kvílivého hluku může dosáhnout až 10 dB(A) ve frekvenčních pásmech, kde je kvílivý hluk významný.
  • Pro ještě vyšší snížení hluku tato kola mohou být vybavena tlumiči hluku BONASILENCE®.

Kolo s tlumičem BONASILENCE®P pro soupravy pražského metra

  • Kolo je vybaveno tlumičem hluku BONASILENCE®P třetí generace a je určeno pro výměnu kol (po 1,6 mil. km) na stávajících soupravách Siemens M1 pražského metra.
  • Životnost nové generace tlumičů BONASILENCE®P není omezena životností kola; snadná demontáž a aplikace na nové kolo; průměrné snížení válivého hluku kola činí 5 dB(A) a průměrné snížení kvílivého hluku může dosáhnout až 10 dB(A) ve frekvenčních pásmech, kde je kvílivý hluk významný.

Kolo pro velmi vysoké rychlosti určené pro jednotky Velaro e320 EUROSTAR and Velaro TCDD HT80000

  • Je určeno pro rodinu vysokorychlostních jednotek Velaro společnosti Siemens.
  • S těmito koly je možné se setkat po celé trase legendárního Orient Expressu.

DAKO

Klíčovým produktem, který DAKO představí na veletrhu je integrovaná brzda, která je určena pro nákladní vozy, u kterých se vyžaduje nízká pohotovostní hmotnost. Tím je následný provoz šetrnější k životnímu prostředí a z pohledu provozovatele celkově ekonomičtější. Další výhodou je, že má brzdový válec vybavený oboustranným stavěčem odlehlosti. Nenáročnou instalaci brzdy do podvozku zajišťují čtyři závěsky. Brzda se vyrábí v jednoduchém provedení (ITBL J) nebo s ruční brzdou (ITBL R).

V expozici společnosti budou k vidění exponáty pneumatických i hydraulických brzdových systémů pro kolejové vozidla, včetně mechatronických řídících komponent.

IGW
 

IGW je předním světovým výrobcem železničních převodovek, spojek a poskytovatelem servisních služeb. Na veletrhu bude prezentovat své výrobky a služby a na stánku budou přítomni zástupce firmy z poboček Česka, Indie a USA.

LAPP

Sortiment produktů pro kolejová vozidla společnosti LAPP nabízí více než 545 typů kabelů a 485 konektorů, kabelové průchodky, ochranné hadice a označovací systémy. Celý sortiment nabízí komplexní řešení pro tento obor. Na skladě má firma přes milion metrů kabelů pro kolejová vozidla. Dokáže nabídnout i řešení na míru v podobě hotových kabelových svazků dle individuálních požadavků zákazníka.

Trh kolejových vozidel je pro firmu jednou z nejdůležitějších rozvojových obchodních aktivit. Produktová řada speciálních kabelů ÖLFLEX® TRAIN byla vyvíjena tak, aby splňovala nejvyšší požadavky na kvalitu a odolnost a zároveň vyhovovala mezinárodním standardům a normám.

Řešení je založeno na těchto základech:

•             Certifikace IRIS

•             Vlastní výroba elektronově zesítěných kabelů

•             Konstrukce kabelů podle EN standardů (EN 50306, EN 50264)

•             Zkušenosti na trhu s kolejovými vozidly

•             Krátké dodací lhůty, skladová dostupnost

•             Malá objednací množství a balení

•             Možnost komplexních dodávek kabelů, konektorů, kabelových vývodek, ochranných hadic, označovacích systémů a příslušenství

•             Řešení na míru dle požadavků zákazníka

Vzorky kabelů, konektorů, vývodek a ochranných hadic budou k vidění na společném stánku ACRI.

OLTIS Group

Skupina OLTIS Group představí na své expozici na veletrhu InnoTrans Berlín 2022 stávajícím i potenciálním zákazníkům nejnovější vývojovou verzi informačního systému LWP (Logistický Webový Portal) a jeho funkcionality pro železniční dopravce a operátory. Jedná se především o modul Personalistika/EDORAT, modul Mobilní aplikace strojvůdce/MobiDriver, modul Záznam o jízdě, či komunikační rozhraní OKOS. Další představovanou novinkou jsou nové satelitní sledovací jednotky TF ATEX a jejich zobrazení a vyhodnocení ve specializované aplikaci LWP SIMON. Tato aplikace byla primárně vyvinuta pro použití na železnici a disponuje specializovanými funkcemi, které z ní dělají jedinečný nástroj pro sledování provozu a pohybu železničních vozů a lokomotiv.

Na veletržním stánku si budou moci návštěvníci fyzicky prohlédnout nové sledovací jednotky TF ATEX, zobrazování jejich dat a funkcionalit v aplikaci LWP SIMON. Dále představí zákazníkům na informačních pointech portfolio informačních systémů pro manažery infrastruktury a železniční dopravce, živé napojení některého z dispečerských systému na aktuální data dopravce.

PARS KOMPONENTY

Společnost bude vystavovat vstupní dveřní systém s výsuvnou stupačkou pro Regiojet – výrobce PESA, typ jednotky EMU ELF III a také rampu PRM pro DURMAZLAR – projekt Resita, okno pro PUSHPULL – Škoda Group a lámací systém pro tramvaje.

RETEX

RETEX představí na veletrhu InnoTrans materiály s vysokou přidanou hodnotou. Jedinečné textilie jsou určené pro kolejová vozidla. Vyspělý akusticko-tepelně izolační materiál pro kolejová vozidla s vynikajícími parametry. Produkt splňuje nejvyšší bezpečnostní požární odolnosti – je nehořlavý. A společnost na veletrhu uvede i další unikátní materiály s vysokou přidanou hodnotou určené pro kolejová vozidla.

RETIA

Systém ReDAT nabízí chytrý způsob pro záznam, uchování a následnou analýzu zákaznických interakcí. Vysoce spolehlivý a stabilní systém, pracující v nepřetržitém provozu, přináší modernější a uživatelsky přívětivější prostředí pro správu a záznam nejen dispečerských dat. S naším systémem ReDAT budete schopni v kterýkoliv okamžik analyzovat, online sledovat nebo pouze kontrolovat vzniklé situace komplexně s využitím všech dostupných prostředků. Díky technologické vyspělosti, úzké spolupráci s železničními dopravci a individuálnímu přístupu ke každému zákazníkovi je možné nalézt nejvhodnější řešení běžných i velice specifických požadavků.

K vidění pak bude ReDAT KMM box a ReDAT5 záznamová jednotka.

SKD TRADE

Nové digitální regulátory DR20 od SKD TRADE

Úsek technického rozvoje společnosti SKD TRADE neustále přichází s novými vylepšeními náhradních dílů kolejových vozidel z provenience ČKD. Jednou z posledních novinek je nový digitální regulátor typového označení DR20, který je primárně určen k řízení trakčního pohonu drážních vozidel. Tento regulátor je koncipován jako náhrada různých typů původních analogových regulátorů vozidel vyráběných ČKD s výzbrojí TV14 a jejich modifikací, dříve označovaných typem GC 108P a GC 109P.

Pružné segmenty kol 15T

SKD TRADE repasuje pro DP Praha již několikátým rokem kola tramvají 15T. Konstrukce kola je charakteristická vložením pružných segmentů mezi náboj kola a obruč, čímž je zajištěn přenos hnacího a brzdného momentu, přenos sil vznikajících od dynamických účinků z vlastní hmotnosti vozidla a interakce mezi kolem a kolejnicí. Od počátku byly pro pružné segmenty používané pryžové směsi různých výrobců. SKD TRADE, a.s. vyvinulo zcela nový materiál na bázi polyuretanu (PUR). Na tramvajích 15T proběhly rozsáhlé statické, dynamické, hlukové a vibrační zkoušky včetně dlouhodobých zkoušek jízdních. Ve všech parametrech PUR segmenty obstály, jsou nyní homologovány a běžně používány.

ŠKODA GROUP

Přední evropský výrobce vozidel pro hromadnou dopravu se představí na veletrhu InnoTrans 2022 hned s několika novinkami. Hlavním produktem, který bude vystaven kolejišti mezi halami bude nová tramvaj, nebo spíše lehké kolejové vozidlo, pro trojměstí Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg. Jedná se o první kus ze zakázky 80 tramvají pro německého zákazníka. Moderní vozidlo zažije na veletrhu premiéru v úterý 20. září od 13 hodin.

Hned druhý den veletrhu představí skupina další novinku. Tou je antikolizní systém, který je první stupněm na cestě k autonomní tramvaji. Kdo se chce dozvědět více, tak musí dorazit ve středu 21. září v 11.00 na stánek Škodovky. Ten samý den v 15 hodin vystoupí Ladislav Sobotka, Engineering & R&D Director for Electric systems and components ve Škoda Group, se svojí přednáškou na téma Moderní trakční pohony pro kolejová vozidla.

Kromě toho pak přímo na stánku bude skupina představovat elektrické komponenty jako jsou: motor s převodovkou, trakční jednotka a různá další řešení. Nechybět nebudou ani velmi populární modely produktů nových i starších.

T-CZ

Společnost T-CZ představí na veletrhu hned tři své produkty.

o             VO67NG – nová zobrazovací jednotka s barevným displejem a lehkým rámem

o             VA56 – nová vícepásmová anténa pro pásma 160/450 MHz, LTE, GNSS.

o             VS67NG – nová vozidlová radiostanice GSM-R pro instalaci do 19″ racku

VÚKV

VÚKV je společnost, která provádí aplikovaný výzkum, vývoj a zkušebnictví v oblasti kolejových vozidel pro železniční a městskou kolejovou dopravu. Pro tyto klíčové činnosti, které bude nabízet a prezentovat v rámci české účasti na veletrhu Innotrans 2022, disponuje týmem zkušených odborníků a příslušným vybavením konstrukční kanceláře v Praze a zkušební laboratoře v Cerhenicích.

VÝZKUMNÝ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV PLZEŇ

Společnost má 115letou tradici ve zkušebnictví a nabízí široké spektrum specializovaných služeb pro výrobce dopravních prostředků a energetický průmysl. Mezi hlavní odborné kompetence společnosti patří: komplexní materiálová diagnostika, akreditované testování mechanických vlastností a únavové životnosti konstrukcí dopravních prostředků, pevnostní a termodynamické výpočty, měření hluku a vibrací, vývoj a aplikace žárových nástřiků, únavové a seismické zkoušky.

VUZ

Společnost Výzkumný Ústav Železniční (VUZ), jakožto lídr v posuzování a hodnocení v železničním sektoru, nabízí službu posuzování odolnosti proti kybernetickým hrozbám v oblasti železniční dopravy. Kybernetickou bezpečnost testuje na základě vlastních standardů a také podle technického standardu CENELEC 50701, který zavádí systematický přístup k problematice kybernetické bezpečnosti použitelný pro všechny oblasti drážních aplikací. Celý proces testování je sledován a zaznamenáván. Výstupem je vždy hodnotící zpráva a certifikát vydaný naší společností na základě standardu VUZ, v souladu s ISO 27000, IEC 62443 a TC 50701.

Během prvních dvou dnů veletrhu (20. a 21. 9.) představí experti společnosti na stánku VUZ portfolio odborných zkoušek a profesionálních služeb poskytovaných VUZ. Jejich prezentace se zaměří zejména na zkoušky EMC, zkoušky hluku, brzdové zkoušky, zkoušky na ložiskovém a brzdovém stavu, zkoušky rámu podvozku na klíč a hodnotitelství VUZ.

Regionální den železnice připomene výročí tratí do Jindřichova Hradce a Nové Bystřice

Regionální den železnice připomene 135 let od příjezdu prvních vlaků do Jindřichova Hradce a 125 let tratě do Nové Bystřice

15.9.2022 - 11:22

Jindřichův Hradec se stane v sobotu 17. září centrem oslav Regionálního dne železnice. Ten připomene 135. výročí tratě mezi Veselím nad Lužnicí a Jihlavou a 125. výročí železnice Jindřichův Hradec – Nová Bystřice. Návštěvníci se mohou těšit na jízdy parních vlaků na tratích s normálním i úzkým rozchodem, výstavu drážních vozidel nebo komentované prohlídky dopravní kanceláře, stavědla a depa Jindřichohradeckých místních drah. Na nádražích v Jindřichově Hradci, Veselí nad Lužnicí, Kardašově Řečici a Jarošově nad Nežárkou bude zajištěn bohatý doprovodný program.

Hlavní atrakcí oslav budou jízdy parních vlaků. České dráhy vypraví historický vlak s parní lokomotivou Kafemlejnek z Veselí nad Lužnicí (odj. v 8:40) do Jindřichova Hradce (příj. v 10:09). Odtud bude historická souprava po poledni (ve 13:11) pokračovat až do Jarošova nad Nežárkou, kde se bude konat doprovodný program. Zpět z Jindřichova Hradce do Veselí nad Lužnicí bude vlak odjíždět v 15:55.

Parní vlaky pojedou také po úzkokolejných tratích Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). V 10:39 vyrazí z Jindřichova Hradce parní vlak JHMD do Nové Bystřice (příj. ve 13:05), odkud se bude v 15:18 vracet zpět. Parní vlaky pojedou také po úzkokolejné trati na sever od Jindřichova Hradce – do stanice Lovětín a zpět. Odjezdy z Jindřichova Hradce budou v 11:15 a 13:15, zpět z Lovětína pak v 12:22 a 14:12.

Moderní vozidla budou zastoupena elektrickou jednotkou RegioPanter, která od letošního roku zajišťuje většinu vlaků na páteřních elektrifikovaných tratích v Jihočeském kraji. Jednotka ráno přiveze cestující z Tábora (odj. v 8:25) do Jindřichova Hradce (příj. v 9:40). Během dne tento moderní vlak celkem třikrát (v 9:40, 11:30 a 14:30) sveze po kolejové splítce ke stavědlu Skrýchov, kde odbočuje z hlavní trati úzkokolejka do Obrataně. Těsně po poledni (ve 12:32) vlak vyrazí z Jindřichova Hradce také do Počátek-Žirovnice a zpět. V 15:27 odveze RegioPanter návštěvníky zpět do Tábora.

Součástí jindřichohradeckého dne železnice budou také dvě jízdy motorovým vlakem Railway Capital z Veselí nad Lužnicí do Jindřichova Hradce a zpět.

Na nádraží v Jindřichově Hradci bude zajištěn bohatý doprovodný program, který bude zahrnovat např. výstavu vozidel ČD, ČD Cargo, City Rail, Railway Capital, JHMD a Správy železnic, komentované prohlídky pracovišť řízení provozu, ukázky zásahu hasičů, hudební a divadelní vystoupení, soutěže a další atrakce pro děti. V Nové Bystřici a Lovětíně si budou moci zájemci prohlédnout železniční expozici. Cestující, kteří se zajímají o historii železnice, si budou moci prohlédnout výstavu fotografií o historii tratě Veselí nad Lužnicí – Jihlava, která budou k vidění ve stanicích Veselí nad Lužnicí, Kardašova Řečice a Jarošov nad Nežárkou. V těchto stanicích bude také další zajímavý program.

Podrobné informace o doprovodném programu jsou na portálu Vlakem na výlet.

Jízdní řád zvláštních vlaků během RDŽ v Jindřichově Hradci (17. 9. 2022) (203 kB)

Jízdné ve zvláštních vlacích během Regionálního dne železnice v Jindřichově Hradci

Parní vlak ČD

Jednosměrné jízdné (základní globální cena):

  • Veselí nad Lužnicí – Jarošov nad Nežárkou: 200 Kč
  • Veselí nad Lužnicí – Jindřichův Hradec: 150 Kč
  • Doňov – Jarošov nad Nežárkou: 150 Kč
  • Veselí nad Lužnicí – Kardašova Řečice: 100 Kč
  • Doňov – Jindřichův Hradec: 100 Kč
  • Kardašova Řečice – Jarošov nad Nežárkou: 100 Kč
  • Veselí nad Lužnicí – Doňov / Doňov – Kardašova Řečice / Kardašova Řečice – Jindřichův Hradec / Jindřichův Hradec – Jarošov nad Nežárkou: 50 Kč

Děti od 6 do 15 let mají 50% slevu. Jízdenky se prodávají ve vlaku.

Jednotka RegioPanter

  • trasa Tábor – Jindřichův Hradec a zpět: platí běžný tarif ČD
  • trasa Jindřichův Hradec – Počátky-Žirovnice: platí běžný tarif ČD
  • vyhlídkové jízdy z Jindřichova Hradce po kolejové splítce ke stavědlu Skrýchov: zdarma

Úzkokolejný parní vlak JHMD

  • celodenní jízdné 540 Kč, pro děti od 3 do 15 let 280 Kč, rodinné (2+2) 1 360 Kč, děti do 3 let cestují zdarma
  • více informací na www.jhmd.cz.

Vlaky Railway Capital

  • jednotné jízdné 50 Kč jedním směrem, děti od 6 do 15 let 30 Kč, děti do 6 let zdarma.

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Oslavy dne železnice probíhají během září na řadě míst České republiky. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na sobotu 24. září v Plzni. Podrobnosti jsou na webu www.denzeleznice.cz.

Nezajištěná jízda vlaků v Hoštejně

15.9.2022

Dnes 15. 9. 2022 v 8:46 hodin mezi Hoštejnem a Krasíkovem došlo k jízdě vlaku SC 512 Pendolino (Bohumín – Františkovy Lázně) na traťovou kolej proti osobnímu vlaku Os 3775 (Česká Třebová – Zábřeh na Moravě) jedoucímu v opačném směru.

Strojvedoucí obou vlaků stihli zastavit včas ve vzdálenosti 57,5 metru od sebe bez dalších následků. Drážní inspekce zahájila vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy. Šetření mimořádné události je teprve na začátku, ale již v tento okamžik můžeme uvést, že ve stanici Hoštejn se konala výluka staničního zabezpečovacího zařízení a řízení provozu neprobíhalo standardním způsobem, kdy byly kladeny vyšší nároky na pozornost traťového dispečera při stavění vlakových cest (tedy i poloh výhybek).

Regionální den železnice v Olomouci nabídne historické vlaky a prohlídky depozitáře ČD Muzea

14.9.2022 - 10:53

Hanácká metropole se v sobotu 17. září stane centrem oslav Regionálního dne železnice. Zájemci se mohou těšit na jízdy historickými vlaky do všech směrů z olomouckého hlavního nádraží, ale také na možnost navštívit depozitář ČD Muzea s nově opravenou točnou. Právě na ní se během dne setkají motorové lokomotivy řady T478.1 zvané Bardotka či Zamračená, jimž je letošní ročník věnován.

K hlavním atrakcím budou patřit jízdy parního vlaku s lokomotivou Velký Bejček (423.009). Ten pojede z olomouckého hlavního nádraží postupně do Šternberka (odj. v 8:27), do Prostějova hl.n. (odj. v 10:30) a do Hluboček (odj. v 14:10) a zpět. Další historické vlaky zajistí motorové lokomotivy řady T 478.1, kterým se přezdívá Bardotka či Zamračená. Konkrétně přijede do Olomouce z Veselí nad Moravou stroj T 478.1002, z Brna pak T 478.1001. Při ranní cestě z jižní Moravy a podvečerní jízdě zpět povezou obě lokomotivy vozy, kterými se budou moci svézt cestující. Mezi další zástupkyně této řady bude patřit například valašská T 478.1004 nebo domácí 749.250-7, jež se objeví v čele dalších vlaků, které během dne vyrazí směrem do Hluboček, Šternberku a Litovle předměstí.

V provozu bude také historická pantografová souprava řady EM 475.1, která během dne celkem třikrát vyrazí z olomouckého hlavního nádraží přes Prostějov či Přerov do Nezamyslic a zpět. Zájemci se budou moci svézt také soupravou s dvěma motorovými vozy řady M 131.1 Hurvínek. Ta nejdřív pojede z hlavního nádraží v Olomouci do Hluboček a zpět a potom celkem čtyřikrát projede úsek z olomouckého hlavního nádraží do stanice Olomouc-Řepčín a zpět.

Atraktivní částí programu bude možnost prohlídky depozitáře ČD Muzea. Nebude chybět ani přehlídka nostalgických vozidel na nedávno otevřené zrekonstruované točně nebo moderovaný doprovodný program. Letošní ročník Regionálního dne železnice v Olomouci bude věnován setkání motorových lokomotiv řady T 478.1 známých pod přezdívkou Zamračená, či na Moravě častěji Bardotka, Barča nebo Berta. Za zvukem jejich motoru se sjíždějí nadšenci z celého světa. V depozitáři se budou prodávat propagační předměty se železniční tematikou a občerstvení bude zajištěno tematicky v bufetovém voze BDlm.

Ceny jízdného ve zvláštních vlacích

Parní vlak Olomouc hl. n. – Prostějov hl. n. / Šternberk / Hlubočky nebo zpět

  • jízdenky v prodeji v pokladnách ČD,
  • jednosměrné jízdné 120 / zlevněné 80 Kč.

Motorové vlaky

Veselí nad Moravou / Brno hl. n. – Olomouc hl. n. a zpět

  • jízdenky v prodeji v pokladnách ČD,
  • platí pásmový tarif:
  • 1–25 km: 80 / 40 Kč
  • 26–50 km: 100 / 60 Kč
  • 51–75 km: 120 / 80 Kč
  • 76–90 km: 150 / 100 Kč
  • 91 a více km: 180 / 120 Kč

Olomouc hl. n. – Hlubočky / Litovel předměstí / Šternberk nebo zpět

  • jízdenky ve vlaku
  • jednosměrné jízdné 80 / 40 Kč

Olomouc hl. n. – Olomouc-Řepčín

  • jízdenky ve vlaku
  • jednosměrné 60 / 40 Kč.

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Podrobnosti o Regionálním dnu železnice v Olomouci včetně podrobných jízdních řádů jsou na portálu Vlakem na výlet. Oslavy dne železnice jsou během září plánované na řadě míst České republiky. Hlavní akci ČD společně s partnery připravují na 24. září v Plzni. Podrobnosti jsou na webu www.denzeleznice.cz.