Dopravné správy

Správa železnic dokončila opravy nádraží v Bílině a Benešově nad Ploučnicí

Nádražní budova v Bílině na Teplicku je opravená. Podle Správy železnic celkové náklady přesáhly 102 miliony korun. 70 milionů korun pak Správa železnic investovala do nádraží v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku. Tam se do patra nastěhovala policie a do přízemí archiv městského úřadu.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Policie evakuovala vlakové i autobusové nádraží v Plzni kvůli podezřelému zavazadlu

Policejní hlídky evakuovaly a prohledaly plzeňské vlakové a nedaleké autobusové nádraží. Naštěstí uvnitř žádný nástražný výbušný systém ani jiný podezřelý předmět v prostorech nenašly. O události informovali policisté na sociální síti X. Kolem 21. hodiny napsali, že zasahují na hlavním vlakovém nádraží a přilehlém autobusovém, kde někdo oznámil nástražný výbušný systém. Do akce se zapojil také psovod. Ve stanici byl zastaven provoz.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky mezi Prahou a Kolínem zastavil zkrat trakčního vedení. Do terénu vyjely náhradní autobusy

Porucha trakčního vedení v Úvalech omezila v pátek večer provoz na hlavní železniční trati z Prahy na Kolín. Provoz v úseku Praha-Běchovice - Český Brod více než hodinu zcela stál, ve 20:00 byl obnoven po jedné ze tří traťových kolejí. Vyplývá to z informací na webu Českých drah (ČD).

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Z německých vlaků se stávají zóny strachu. Zaměstnanci zoufale píší o pomoc

Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím. To vše den co den zažívají zaměstnanci durynské železnice, píší německé deníky s odkazem na dopis, který poslali vedení železniční společnosti. Doslova katastrofální situace je na trati Erfurt–Arnstadt–Suhl-Meiningen. Pachateli násilí jsou migranti a obyvatelé uprchlického domova v Suhlu, uvádějí zaměstnanci v dopise.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na zrekonstruované tramvajové trati do Jablonce bude možné přestoupit do vlaku

Na zrekonstruované tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou budou mít cestující možnost přestoupit z tramvaje do vlaku, a naopak. V prostoru bývalého nádraží v Proseči nad Nisou vznikl společný přejezd pro vlaky i tramvaje osazený závorami, kde bude možné přestoupit. Provoz se na nejdelší meziměstskou trať v Česku vrátí téměř po třech letech 1. května. Podle původních plánů měly tramvaje začít jezdit už loni v červenci. Rekonstrukci za zhruba devět set milionů korun ale zkomplikovaly odkupy pozemků, rostoucí náklady na stavební materiály a počasí.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Vlakové nádraží ve Vsetíně se otevře 3. května, podchody u něj ozdobí malby dětí

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Dva nové podchody U Křivačkárny a pod železniční stanicí, které vznikly v rámci jeho stavby, dostanou originální vzhled s místní tématikou. Ozdobí je malby místních umělců a dětí ze všech vsetínských základních a základních uměleckých škol.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Plánovanou drážní promenádu v Praze 10 zkomplikovaly další plány Správy železnic

Plán Prahy vybudovat promenádu s parkem na místě zrušené železniční trati mezi Vršovicemi a Zahradním Městem narazil na komplikaci kvůli pozemkům v majetku Správy železnic (SŽ), které budou potřeba pro plánovanou stavbu vysokorychlostní tratě. Podle starosty Prahy 10 Martina Valoviče (ODS) o tom město se státní organizací jedná. Mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová ČTK sdělila, že by řešení mohlo být v řádu měsíců.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem

Spolu se zahájením turistické sezony se na železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem vrátí víkendové spoje. Na trase byl ukončen celoroční provoz před více než dvěma lety, vlaky se na ni vrací jen při speciálních příležitostech a pak na část roku (o víkendech a státních svátcích), kdy slouží pro přepravu výletníků. Letošní provoz bude zahájen v sobotu 27. dubna a ukončen v neděli 29. září.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rusko chce podle ukrajinského zdroje před ofenzivou paralyzovat železniční síť

Rusko se chystá na další útok, před ním chce ochromit ukrajinskou železniční síť. Agentuře AFP to řekl anonymní vysoce postavený ukrajinský zdroj. Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to v pátek řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železniční luxus. Japonské šinkanseny nabídnou kupé pro jednoho

Japonská železnice je synonymem funkčnosti a modernity. A teď se v populárních šinkansenech chystá další vylepšení. Od roku 2026 budou na nejfrekventovanější trati Tokaido, která propojuje Tokio, Nagoju a Ósaku, k dispozici luxusní kupé pro jednoho. Nacházet se budou ve vyšších třídách a mají cestujícím nabídnout větší soukromí třeba na práci.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Výluky vlakov v Banskej Bystrici a Tornali sa končia, cez víkend však pribudnú v okolí Lučenca

Päťdňové výluky v železničnej osobnej doprave sa aktuálne končia na úsekoch pri Banskej Bystrici a v okolí Tornale na juhu stredného Slovenska.  Cestujúci tieto obmedzenia pocítili pre práce na infraštruktúre od začiatku tohto týždňa pri viacerých rýchlikoch jazdiacich na linkách zo Zvolena do Vrútok a Košíc a opačne.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí

Podľa znaleckého posudku bol prevádzkovateľ železníc zodpovedný za to, že neprijal technické opatrenia vrátane pozemnej podpory proti nepriaznivým poveternostným podmienkam alebo záplavám.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Jihlava získala svůj první kloubový trolejbus. 15 Tr z Ústí

Dopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) si pro účely retro provozu pořídil do svého vozového parku nečekaný přírůstek – ojetý trolejbus Škoda 15 Tr původního evidenčního čísla 572 z Ústí nad Labem. Na rozdíl od článkových autobusů (v letech 1981–97 byly v Jihlavě v provozu vozy Ikarus 280.08) se kloubové trolejbusy v horácké metropoli nikdy neobjevily, což však neznamená, že se zde o nich neuvažovalo.

Celúú správu nájdete na tomto odkaze.

Most přes orlickou přehradu má duši. Stavbaři ukázali vnitřek největšího železobetonového oblouku...

Napadlo vás někdy, že mostní oblouky majestátně překlenující údolí či řeky bývají uvnitř duté? Stavbaři říkají takovému prostoru poeticky „duše“ a jednu takovou představili novinářům nad orlickou přehradou. Výstavba nového železničního mostu u Červené nad Vltavou směřuje do závěrečné fáze. Po loňském spojení největšího železobetonového oblouku v Česku stavbaři Metrostavu a Metrostavu TBR demontovali provizorní pylony a vybetonovali mostní pilíře nad obloukem. Následovat bude betonáž samotné horní nosné konstrukce.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy hospodařily loni se ziskem 3,8 mld. Kč, meziročně o 3,4 mld. více

Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3,8 miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Čistý zisk skupiny loni činil téměř 3,2 miliardy korun. Zisková byla vedle nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. Nákladní doprava se do plusu dostala v roce 2022. České dráhy v loňském roce přepravily 164,4 milionu zákazníků, meziročně o 7,3 milionu více. Na tiskové konferenci o tom dnes informovali zástupci Českých drah.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Zlodeji ukradli elektrické káble a paralyzovali železničnú dopravu

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Společnost RegioJet loni přepravila na 12 milionů cestujících

Společnost RegioJet, která provozuje autobusovou a vlakovou dopravu, loni přepravila na 12 milionů cestujících, což je o milion více než v předchozím roce. Nejvíce lidí loni sázelo na cestu vlakem, tyto dálkové i regionální trasy v Česku, na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku a Polsku absolvovalo téměř osm milionů z nich.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Táboře u železničního depa vykolejily při posunu dva vozy

Událost se stala ve čtvrtek 25. dubna dopoledne v Táboře na nádraží, ale mimo hlavní trať. Takže cestujících se karambol nedotýká. Jak potvrdil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal, v 10.25 hodin vozy vykolejily v rámci posunu v depu.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Takto zistíš, na ktoré vlaky sú už bezplatné lístky vypredané...

Funguje na trasy po celom Slovensku a informuje ťa aj o konkrétnych úsekoch, kde sa dá cestovať zadarmo. Študenti pravidelne súperia s problémom, či sa im ujde vlak zadarmo alebo budú musieť za cestu platiť. S problémom sa rozhodli zabojovať sami a v známej študentskej skupine sa objavil web, na ktorom si môžeš pozrieť, či je bezplatný lístok do tvojej cieľovej stanice ešte dostupný alebo si budeš musieť priplatiť. Nová stránka sa volá vlaky.basista.sk.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V meste osadia 13 nových prístreškov na zastávky MHD

V uliciach Žiaru nad Hronom budú v najbližších dňoch osádzať nové prístrešky na zastávkach mestskej hromadnej dopravy (MHD). Zaujímavosťou bude, že prístrešky budú mať tzv. zelené strechy. Podľa primátora Petra Antala vyšlo mesto ich obstaranie zhruba na 74.000 eur.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.