Dopravné správy

Městská vlaková linka v Trutnově v prosinci ukončí svůj provoz. Vagony často jezdí úplně prázdné

Město Trutnov ukončí v prosinci provoz městské vlakové linky. Ta je na trase Hlavní nádraží - Poříčí - Libeč v provozu rok a půl. Mezi lidmi ale o ni není podle statistik zájem. Vlaky tu často jezdí prázdné. 

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Mezi Bojkovicemi a Bylnicí nepojedou vlaky

Provoz na železniční trati mezi stanicemi Bojkovice na Uherskohradišťsku a Bylnice na Zlínsku, kde zajišťuje přepravu cestujících společnost Arriva vlaky, zastaví od pondělí téměř dvoutýdenní výluka. Pro cestující budou připraveny náhradní autobusy, uvedl dopravce na webových stránkách.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Oprava železničního přejezdu komplikuje dopravu na hlavním tahu z Českých Budějovic na Rakousko

Opravuje se poničený železniční přejezd v Kaplici – nádraží na hlavní silnici, která spojuje České Budějovice a hraniční přechod s Rakouskem v Dolním Dvořišti. Je tam proto uzavírka a řidiči musí jezdit po objízdných trasách. Obvykle rušný železniční přejezd se uzavřel a auta se mezitím vydávají na objízdné trasy.

Celú správu a reportáž nájdete na tomto odkaze.

ŽSR eviduje za posledný mesiac jednu smrteľnú nehodu na trati

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cestujúci na Kysuciach sa sťažujú na vlakový grafikon...

Cestujúci vlakom na trati Čadca – Makov sa sťažujú na grafikon spojov. Niekedy totiž musia prestúpiť na stanici v Turzovke, inokedy nie. Problémy s krátkymi prestupmi majú hlavne seniori a matky s deťmi. Na problémové prestupy nás upozornila diváčka. Na trase Čadca – Makov denne prejde okolo 700 cestujúcich. Niektoré spoje sú priame, iné sú však prestupné.

Celú správu a reportáž RTVS nájdete na tomto odkaze.

Hokej priťahuje oveľa viac ľudí do vlakov, týka sa to najmä spojov zo Slovenska do Ostravy

Záujem o cestovanie po železniciach zo Slovenska do Ostravy v týchto dňoch výrazne vzrástol. A to aj o pravidelné spojenia okrem špeciálnych spiatočných vlakov z Košíc do tohto mesta. Potvrdila to Železničná spoločnosť Slovensko v súvislosti s tým, že na začínajúcich sa majstrovstvách sveta v hokeji u našich západných susedov hrajú reprezentanti Slovenska práve v ostravskej B-skupine.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cesta vlakom do Košíc sa premenila na PEKLO: Partnerskú dvojicu dohrýzli ploštice!

Cesta z Prahy na východ Slovenska vlakom sa pre cestujúcu partnerskú dvojicu skončila poriadne dramaticky! Lôžkový vozeň okrem nich obývali aj ploštice, ktoré im zanechali nemilú pamiatku. Ako prvý informoval o šokujúcom prípade český portál iROZHLAS. Zo stanice vlak odchádzal pred desiatou hodinou večer, nakoľko cesta z hlavného mesta Českej republiky na východ Slovenska trvá nespočetne dlho, dvojica si zakúpila miestenky do lôžkového vozňa. 

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Železničnú dopravu na Orave prerušila zrážka vlaku s autom, posádka vyviazla bez zranení

Včera 9. mája v podvečerných hodinách prerušila železničnú dopravu na Orave kolízia vlaku s automobilom v koľajisku. O incidente a následnom obmedzení v doprave informovala facebooková stránka Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR. Po 18:00 hod. večer sa osobný vlak s označením Os 7925 zrazil s osobným motorovým vozidlom. Na nevyhnutne dlhý čas prestali premávať železničné spoje v úseku trate medzi Tvrdošínom a Trstenou.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničnú dopravu z Bratislavy do Trnavy zdržala tragická udalosť

Železničná doprava medzi Šenkvicami a Pezinkom na hlavnej trati Bratislava - Žilina bola v piatok popoludní takmer na hodinu prerušená. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na sociálnej sieti informovala, že iný dopravca zrazil osobu neoprávnene sa pohybujúcu v koľajisku. Bratislavská krajská polícia spresnila, že nákladný vlak idúci v smere z Trnavy do Bratislavy na železničnej stanici v Pezinku usmrtil 40-ročnú ženu, ktorá mu vstúpila do dráhy.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Policisté na Novojičínsku strhli muže z kolejiště těsně před přijíždějícím vlakem

Pro záchranu lidského života a zdraví musí v některých případech nasadit vlastní život také policisté. To dokázali i policisté z obvodního oddělení Nový Jičín, kteří ani vteřinu nezaváhali, když uviděli muže, který si lehl do kolejiště. Když strážci zákona nastupovali ve sváteční den 8. května 2024 na noční směnu, zřejmě netušili, jak zasáhnou do osudu jednoho člověka.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Už se ví, kudy Karvinskem pojedou rychlovlaky do Polska

Je jasno! Krajští zastupitelé už s definitivní platností rozhodli, kudy má vést trasa vysokorychlostní železnice (VRT) v úseku od Bohumína po státní hranici s Polskem. Z původních pěti variant se nakonec rozhodovalo mezi dvěma. Ta, která byla nakonec zvolena, povede zprvu podél stávající železniční trati z Bohumína do Dolní Lutyně a poté se stočí směrem ke státní hranici, kterou překročí v blízkosti dětmarovické elektrárny.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Súčasné financovanie železničnej infraštruktúry je neudržateľné, tvrdia železniční dopravcovia

Financovaniu železničnej infraštruktúry by mohlo pomôcť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry po vzore Českej republiky. Navrhuje to Asociácia železničných dopravcov Slovenska (AROS), podľa ktorej je súčasný stav financovania do budúcna neudržateľný a neumožňuje zabezpečiť dlhodobé plánovanie a udržateľný rozvoj železničnej infraštruktúry.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Přestavba hlavního nádraží a budoucnost dalších pražských stanic. Sledujte e15 REsummit 2024

Nejnovější trendy ve výstavbě, udržitelnosti a digitálních technologiích, které ovlivní budoucnost developmentu v Česku, představí konference e15 REsummit 2024. Akci sledujte 13. května od 12:30 na e15.cz v živém přenosu. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vraky vagonů u Klínce jsou pryč. Škoda přesáhla devět milionů

Od železniční trati u obce Klínec nedaleko Prahy zmizely poslední dva vraky vagonů soupravy, která tam před týdnem havarovala. Prázdná souprava ujela strojvedoucímu z nádraží v nedalekých Čisovicích a ve stokilometrové rychlosti vylétla z kolejí. Nikomu se nic nestalo, škoda je ale více než devět milionů korun.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

PMÚ schválil transakciu v oblasti prenájmu nákladných vozňov a rušňov...

Protimonopolný úrad Slovenskej republiky (PMÚ) schválil transakciu v oblasti prenájmu nákladných železničných vozňov a rušňov. Spoločnosti Merchant House Holding z Lichtenštajnska a VTG z Nemecka tak získajú spoločnú nepriamu kontrolu nad spoločnosťami AAE Wagon a Cargo Wagon so sídlom v Bratislave. PMÚ o tom informoval vo štvrtok s tým, že posudzoval vstup Merchant House Holding do AAE Wagon a Cargo Wagon, keďže VTG ich kontroloval už predtým.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Budovanie európskych koľají na západe Ukrajiny bude mať vplyv na východoslovenské prekladiská

Projekt výstavby a modernizácie železníc má pre ukrajinskú stranu strategický význam. Pomôže mu totiž pri integrácii do Európskej únie a zlepšení dopravného prepojenia krajiny so zvyškom starého kontinentu. Ukrajinské štátne železnice Ukrzaliznycia už stavajú trať z Čopu do Užhorodu. Hoci koľaje už tam boli, tie nové budú mať štandardný európsky rozchod (1 435 milimetrov). Železničná infraštruktúra európskeho typu na západe Ukrajiny však môže okrem podpory osobnej dopravy či prepravy tovaru výrazne ohroziť biznis slovenských prekladísk v blízkosti ukrajinských hraníc.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pred 54 rokmi došlo k veľkej tragédii na kysuckej lesnej železnici...

Kysucko-oravská železnica bola v minulosti jednou z najvýznamnejších úzkorozchodných tratí na Slovensku. Pravidelne ju využívali na prepravu dreva, pričom došlo aj k niekoľkým tragickým udalostiam. Posledná z nich sa stala 14. mája roku 1970.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Historická električka, ktorá tento rok oslávi 115 rokov, opäť premáva. Previezť sa ňou môžete...

Začiatok mája odštartoval prvú letnú jazdu historickej električky, ktorá tento rok oslávi 115. výročie svojej prevádzky. Trenčianska elektrická železnica, n.o. (TREŽ), ktorá prevádzkuje unikátnu úzkorozchodnú železnicu medzi Trenčianskou Teplou a kúpeľným mestom Trenčianske Teplice, spustila sezónu 1. mája. Počas slávnostného otvorenia sa ňou odviezlo 388 osôb. Informoval o tom Trenčiansky samosprávny kraj na svojej webovej stránke.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Letnú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria už čoskoro

Letnú turistickú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria v nedeľu 12. mája. Premávať bude historická parná lokomotíva Gontkulák. Informovali o tom z Oravského múzea. Pre návštevníkov pripravili hudobný program v podaní zoskupenia muzikantov Trombitášov Štefánikovcov, predstavia sa aj Oravanček a sokoliarska skupina Biatec. “Svoje výrobky odprezentujú pozvaní remeselníci a nebudú chýbať ani aktivity pre najmenších návštevníkov. Program bude od 12.30 do 16.00 h,” dodali z múzea.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Medzi Levicami a Šuranmi nepremávajú viaceré vlaky, obmedzenia sa týkajú aj frekventovaného rýchlika

Železničná osobná doprava medzi Levicami a Šuranmi na trati Nové Zámky – Zvolen je 9. a 10. mája obmedzená pre plánovanú úpravu infraštruktúry na viacerých úsekoch. Cestujúci môžu za regionálne a diaľkové vlaky využiť náhradnú autobusovú dopravu, pričom Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozornila na predpokladané meškanie vlakov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.