Dopravné správy

Letnú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria už čoskoro

Letnú turistickú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria v nedeľu 12. mája. Premávať bude historická parná lokomotíva Gontkulák. Informovali o tom z Oravského múzea. Pre návštevníkov pripravili hudobný program v podaní zoskupenia muzikantov Trombitášov Štefánikovcov, predstavia sa aj Oravanček a sokoliarska skupina Biatec. “Svoje výrobky odprezentujú pozvaní remeselníci a nebudú chýbať ani aktivity pre najmenších návštevníkov. Program bude od 12.30 do 16.00 h,” dodali z múzea.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Medzi Levicami a Šuranmi nepremávajú viaceré vlaky, obmedzenia sa týkajú aj frekventovaného rýchlika

Železničná osobná doprava medzi Levicami a Šuranmi na trati Nové Zámky – Zvolen je 9. a 10. mája obmedzená pre plánovanú úpravu infraštruktúry na viacerých úsekoch. Cestujúci môžu za regionálne a diaľkové vlaky využiť náhradnú autobusovú dopravu, pričom Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upozornila na predpokladané meškanie vlakov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky plné hokejových fanúšikov. Prvý vlak ZSSK z Košíc do Ostravy odchádza v piatok 10. mája ráno

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Českými dráhami vypraví prvý vlak plný hokejových fanúšikov. Národný dopravca vo štvrtok informoval, že mimoriadny vlak odchádza z Košíc v piatok ráno o 8:26 a do Ostravy plánuje doraziť o 14:15. V každom zo siedmich hracích dní v B-skupine majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji od 10. do 21. mája zabezpečí ZSSK mimoriadne vlaky na zápasy reprezentácie Slovenska.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Viaceré vlaky medzi Partizánskym a Prievidzou vypadli pre práce na trati, vrátane rýchlikov

Železničnú osobnú dopravu v týchto dňoch obmedzili aj výluky na hornom Ponitrí medzi Partizánskym a Prievidzou. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) za vlaky zaviedla tradične náhradnú autobusovú dopravu, pričom vopred avizovala predbežné meškanie vlakov v súvislosti s obmedzeniami v trvaní asi 25 minút.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Európa chystá ďalší podvodný tunel dlhý takmer 30 kilometrov. Otvoriť sa má už do roku 2030

Horské či morské tunely výrazne zrýchľujú a uľahčujú dopravu. Na stole je nový plán, ktorý chce výstavbu zrealizovať už v priebehu štyroch rokov. Ide o podvodný vlakový tunel, ktorý by spojil Španielsko a Maroko. Otvoriť by sa mohol už do majstrovstiev sveta v roku 2030, páše Moroccoworldnews.  Ambiciózny plán na prepojenie dvoch kontinentov by mohol byť dokončený už o päť rokov, teda by mohol začať fungovať začiatkom roku 2030.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Seniorka pri nástupe spadla pod vlak. Amputovalo jej prsty na nohe

Nastupovanie do vlaku skončilo pre 66-ročnú cestujúcu takmer tragicky. Spadla do koľajiska na železničnej stanici v Poprade. Kolesá vlaku jej amputovali prsty na nohe a utrpela ďalšie vážne zranenia.

Celú správu a reportáž TV JOJ nájdete na tomto odkaze.

Objevujte Evropu po železnici: Těchto 6 zemí je obzvláště vhodných pro cestování vlakem

Vtip o Českých drahách si na tomto místě necháme pro sebe. I když ve srovnání s jinými evropskými zeměmi nemá Česko se svou železniční sítí co skrývat. Ale pokud jde o dovolenou a cestování, měli byste svůj hněv na ČD jednoduše spolknout a dát šanci jiným zemím a jejich vlakům. Cestování vlakem v Evropě nabývá na významu. Neuvěřitelné panoramatické výhledy, rychlé vlaky a perfektní spojení. Máme pro vás šest evropských zemí, do kterých byste měli příště cestovat vlakem. Hrdost na vlak místo studu za létání!

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Michalovciach budú jazdiť elektrické autobusy

V rámci minuloročnej výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Programu Slovensko na podporu verejnej osobnej dopravy s nulovými emisiami boli schválené prvé projekty. Jedným z nich je projekt Bezemisná mestská autobusová doprava v Michalovciach, ktorý predložil tamojší dopravca DZS-M. K. Trans zabezpečujúci mestskú dopravu na základe zmluvy s mestom Michalovce. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vítkovická nádražní budova projde proměnou, investice 275 milionů korun

To bude proměna! Modernizace vítkovické nádražní budovy může začít, Správa železnic už totiž vybrala zhotovitele rekonstrukce této památkově chráněné nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Vlak s cestujícími najel přímo do stromu, který spadl na koleje

Kvůli pádu stromu na koleje je přerušena doprava na trati mezi Červeným Kostelcem a Starkočí na Trutnovsku. Spěšný osobní vlak do kmene narazil, při nehodě nebyl nikdo zraněn, uvedl Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje. Na místo míří i jednotka hasičů Správy železnic.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Metro slaví padesát let, dopravní podnik vypravil na linku C historické vlaky

Zájemci o historii pražského metra se mohou dnes svézt na lince C historickými soupravami. Vlaky budou jezdit mezi stanicemi Kačerova a Florenc, původně Sokolovská, až do čtyř odpoledne. Některé soupravy pojedou na konečnou stanici v Letňanech. Akci připravil podnik k 50. výročí zprovoznění metra 9. května 1974. V soupravách platí běžný tarif jízdného.  

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Ostravská MHD a průvodce během mistrovství

Ostravská MHD se připravuje na událost roku. Do města se totiž sjíždí fanoušci v podstatě z celého světa, kteří se již netrpělivě těší na zápasy hokejového mistrovství světa. Víte ale, jak se ke stadionu dostat a jaké linky jsou během mistrovství k dispozici?

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

České dráhy v příštím týdnu oznamují výluku na trase Hlinsko - Ždírec nad Doubravou

Vlaková spojení z Hlinska do Ždírce nad Doubravou a zpět budou v termínu od 13. do 17. 5. 2024 od 7:55 do 14:00 hodin nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. České dráhy se omlouvají všem cestujícím za komplikace.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na železniciach v okolí Košíc pokračuje výluka, týka sa rýchlikov aj osobných vlakov

V okolí Košíc pokračujú obmedzenia v železničnej osobnej doprave. Aktuálna štvordňová výluka pre úpravu infraštruktúry na úseku Košice – Moldava nad Bodvou mesto sa do štvrtka 9. mája týka diaľkových a regionálnych vlakov.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Hřiště na kolejích? Železniční tratě lákají k riskantním hrám

Zprávy o dětech a mladých lidech, kteří si z kolejí dělají nevhodné hřiště, jsou čím dál častější. Jen v prvních třech měsících letošního roku bylo zaznamenáno dvacet případů, kdy byly na koleje umístěny různé předměty. To je oproti minulým rokům významný nárůst. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Viaceré vlaky medzi Partizánskym a Prievidzou vypadli pre práce na trati, vrátane rýchlikov

Železničnú osobnú dopravu v týchto dňoch obmedzili aj výluky na hornom Ponitrí medzi Partizánskym a Prievidzou. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) za vlaky zaviedla tradične náhradnú autobusovú dopravu, pričom vopred avizovala predbežné meškanie vlakov v súvislosti s obmedzeniami v trvaní asi 25 minút.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Elektrické autobusy prídu aj do Prievidze a Bojníc

Úspešným žiadateľom o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Programu Slovensko na podporu verejnej osobnej dopravy s nulovými emisiami sa stala aj spoločnosť SAD Prievidza prevádzkujúca MHD v Prievidzi a Bojniciach. Dňa 7. mája 2024 jej bol schválený zámer projektu s názvom Nákup elektrobusov

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Třetí trolejbusová trať v Praze. DPP vypsal soutěž na trať k Waltrovce

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vypsal dne 7. 5. 2024 dlouho očekávanou zakázku na zhotovitele stavby třetí pražské trolejbusové tratě, jež by měla spojovat terminál Na Knížecí na Smíchově s konečnou u Waltrovky. Trasa je dnes obsluhována linkou číslo 137, po dokončení elektrifikace by měly trolejbusy nést číslo 52, což odpovídá původnímu značení trolejbusové linky, jež takřka ve stejné relaci jezdila od roku 1939 do roku 1969.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Tečka za provozem meziměstských trolejbusů v italském Sanremu

V italském Sanremu od 27. 2. 2024 dochází k postupné likvidaci místního unikátního trolejbusového systému, a to navzdory protestům odborné i laické veřejnosti. Trolejbusy jezdící po pobřeží Ligurského moře spojovaly originálně Sanremo s městy Taggia na východě a Ventimiglia na západě, přičemž celková délka tratě činila 29 km. Na trase byly původně provozovány tři linky písemného značení T, V a U. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vozový park DPMK sa rozšíri o 11 nových elektrobusov

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) bude mať od budúcich letných prázdnin 11 nových elektrobusov spolu s príslušnou nabíjacou infraštruktúrou. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) odobrilo poskytnutie finančného príspevku z eurofondov vo výške takmer 14 miliónov eur na projekt s názvom Verejná osobná doprava s nulovými emisiami v meste Košice, I. etapa.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.