Dopravné správy

Viaceré vlaky medzi Partizánskym a Prievidzou vypadli pre práce na trati, vrátane rýchlikov

Železničnú osobnú dopravu v týchto dňoch obmedzili aj výluky na hornom Ponitrí medzi Partizánskym a Prievidzou. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) za vlaky zaviedla tradične náhradnú autobusovú dopravu, pričom vopred avizovala predbežné meškanie vlakov v súvislosti s obmedzeniami v trvaní asi 25 minút.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Elektrické autobusy prídu aj do Prievidze a Bojníc

Úspešným žiadateľom o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Programu Slovensko na podporu verejnej osobnej dopravy s nulovými emisiami sa stala aj spoločnosť SAD Prievidza prevádzkujúca MHD v Prievidzi a Bojniciach. Dňa 7. mája 2024 jej bol schválený zámer projektu s názvom Nákup elektrobusov

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Třetí trolejbusová trať v Praze. DPP vypsal soutěž na trať k Waltrovce

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vypsal dne 7. 5. 2024 dlouho očekávanou zakázku na zhotovitele stavby třetí pražské trolejbusové tratě, jež by měla spojovat terminál Na Knížecí na Smíchově s konečnou u Waltrovky. Trasa je dnes obsluhována linkou číslo 137, po dokončení elektrifikace by měly trolejbusy nést číslo 52, což odpovídá původnímu značení trolejbusové linky, jež takřka ve stejné relaci jezdila od roku 1939 do roku 1969.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Tečka za provozem meziměstských trolejbusů v italském Sanremu

V italském Sanremu od 27. 2. 2024 dochází k postupné likvidaci místního unikátního trolejbusového systému, a to navzdory protestům odborné i laické veřejnosti. Trolejbusy jezdící po pobřeží Ligurského moře spojovaly originálně Sanremo s městy Taggia na východě a Ventimiglia na západě, přičemž celková délka tratě činila 29 km. Na trase byly původně provozovány tři linky písemného značení T, V a U. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vozový park DPMK sa rozšíri o 11 nových elektrobusov

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) bude mať od budúcich letných prázdnin 11 nových elektrobusov spolu s príslušnou nabíjacou infraštruktúrou. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) odobrilo poskytnutie finančného príspevku z eurofondov vo výške takmer 14 miliónov eur na projekt s názvom Verejná osobná doprava s nulovými emisiami v meste Košice, I. etapa.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Opravy nádraží v Berouně skončily. Cestující potěší větší komfort i nové obchody

V pondělí 6. května byla, po dlouhých třech letech, kdy do oprav vstoupila pandemie covidu a nedostatek pracovníků, opět otevřena nádražní hala v Berouně. Návštěvníkům bude k dispozici také několik obchodů nebo kaváren a dokonce i fitness.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Na Přerovsku někdo vyskládal na koleje kamení. Po pachateli pátrá policie

Kriminalisté z oddělení obecné kriminality v Přerově prověřují protiprávní jednání, které je kvalifikované jako zločin obecné ohrožení. Ke skutku došlo dne 15. dubna, někdy v době mezi 18:00 a 18:30. Na jednokolejné železniční trati z Kojetína do Měrovic nad Hanou, poblíž kilometrovníku č. 69,1, doposud neznámý pachatel umístil na obě koleje několik kusů kamení o průměru cca 7 cm, které byly umístěny v délce 3 – 4 metrů na každé z kolejí.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

ČD začnou ve čtvrtek u Klínce odstraňovat vozy po vykolejené vlakové soupravě

České dráhy (ČD) začnou ve čtvrtek u Klínce nedaleko Prahy odstraňovat dva vozy po vlakové soupravě bez strojvůdce a cestujících, která tam minulý týden vykolejila. Provoz mezi Čisovicemi a Měchenicemi bude přerušen, pro cestující bude zavedena náhradní autobusová doprava, informoval dnes ČTK mluvčí ČD Filip Medelský.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Na veletrh Rail Business Days 2024 bude k vidění i první bateriový vlak v ČR

Díky trojici České dráhy, Škoda Group a Moravskoslezský kraj bude na veletrhu Rail Business Days 2024, který se bude konat ve dnech 11. až 13. června v Ostravě, k vidění i historicky první bateriový vlak, jenž bude v pravidelném provozu na české železnici.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železniční koridor opět stál. V Pardubicích vlak srazil člověka

Osobní vlak v úterý v Pardubicích srazil člověka, který na místě zemřel. Kvůli nehodě se doprava na hlavním železničním tahu zastavila. Jde o už několikátý střet vlaku s člověkem za poslední týden. Ke střetu osobního vlaku s člověkem došlo v úterý na železnici v Pardubicích. "Provoz je v tuto chvíli zastaven. Na místě probíhá zásah jednotek IZS a vyšetřování," uvedly České dráhy na síti X.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno, Jablonové, Kuchyňa, Rohožník až po Plavecké Podhradie. Informuje o tom Klub priateľov histórie železničnej dopravy. Tento rok trochu netradične skôr. Už 8. mája 2024. Lístky sa budú predávať iba vo vlaku.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Vlaky v okolí Prešova nebudú premávať tri týždne, ZSSK zabezpečí náhradnú autobusovú dopravu

Dvojdňové obmedzenie železničnej dopravy v okolí Prešova sa skončilo, ďalšie v trvaní troch týždňov môžu cestujúci očakávať od štvrtka. Pre úpravu infraštruktúry trvala do utorka krátka výluka na úseku Prešov – Veľký Šariš, dotkla sa na ňom všetkých regionálnych vlakov REX na linke medzi Košicami a Lipanmi od rána počas zhruba štyroch hodín

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vyskúšali sme cestu vlakom do Chorvátska: Scenéria krajiny je úžasná! A aké sú služby?

K "slovenskému moru" cestujú Slováci veľmi radi. Láka ich tu krásne azúrové Jadranské more, nádherné pláže, úžasné jedlo, víno i služby. Do Chorvátska však zatiaľ väčšina našincov cestuje autom. Dá sa to však aj inak. Skúste naložiť auto na autovlak a využite veľmi výhodnú cestu vlakom, ktorú ponúka Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen (ÖBB).

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Dráma na stanici v Poprade. Do koľajiska spadla žena, odniesli ju na nosidlách

Vlak, ktorý smeruje z Košíc do Bratislavy, nabral takmer hodinové meškanie pre hrozivý incident. Do koľajiska spadla cestujúca. Podľa svedkov spadla žena do koľajiska priamo na stanici. „Priamo v stanici na druhom nástupišti, rovno pod oknami, už je na nosidlách, prežila,“ opísala na sociálnej sieti hrozivé chvíle žena.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vykolejení vlaku u Klínce zavinila lidská chyba, převrácené vagony zůstávají u tratě

Za vykolejení prázdné vlakové soupravy na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi mohla lidská chyba. Podle ministra dopravy Martina Kupky to vyplývá z předběžných závěrů vyšetřovatelů. Prázdná souprava se rozjela samovolně, ujela několik kilometrů, po nehodě vagony skončily na boku a na střeše mimo koleje. Čtvrteční událost se obešla bez zranění.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Hasiči zasahují u Ejpovického tunelu. Doprava na železniční trati je omezena

V pondělí 6. května v 10:33 došlo k poruše lokomotivy u vlaku R 761 "Berounka" na trati. "U Kyšického portálu tunelu pod Chlumem došlo k technické závadě na lokomotivě vlaku. Událost se obešla bez zranění. Evakuovat cestující nebudeme. Dojde k výměně lokomotivy," uvedl Petr Poncar, mluvčí hasičů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Namiesto vstupných brán do miest bývajú často hanbou. Prečo mnohé železničné stanice chátrajú?

Vstupné brány do miest alebo zástupná hanba? Často to druhé. Taká je realita vlakových staníc. Niektoré vlakové stanice vyzerajú naozaj desivo zanedbane. Problém je však komplexnejší a širší, ako sa môže zdať. Základným problémom, prečo stanice chátrajú, sú peniaze. Štátne železnice jednoducho dlhodobo nemajú dosť peňazí ani na prevádzku a základné opravy, nieto ešte na investície.

Celú správu a reportáž TV Markíza nájdete na tomto odkaze.

Slovenské železnice výrazne zlepšili svoje hospodárenie. V minulom roku sa prehupli do zisku

ŽSR v minulom roku dosiahli celkové tržby vo výške 210,8 milióna eur a ostatné prevádzkové výnosy 510,2 milióna eur. Čistý obrat za služby dosiahol 204,5 milióna eur a tržby za tovar dosiahli 94-tisíc eur.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pozvánka na Deň železnice vo Vychylovke

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pozýva všetkých nadšencov lesných železníc, ale aj širokú verejnosť 19. mája 2024 na podujatie Deň železnice. Historická lesná úvraťová železnica (HLÚŽ) tvorí organickú súčasť Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Obmedzenia na železniciach pri Poprade pokračujú, týkajú sa tatranských električiek na tomto úseku

Železničná osobná doprava je tento týždeň opäť obmedzená na Tatranských elektrických železniciach (TEŽ) v úseku Starý Smokovec – Vyšné Hágy. Cestujúci musia v týchto dňoch počítať s vlakovou výlukou aj medzi Starou Ľubovňou a Podolíncom. Dôvodom je pokračujúca úprava infraštruktúry na oboch úsekoch 6., 7., 9. a 10. mája.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.