Dopravné správy

Dopravní podniky lákají studenty i matky na rodičovské, chtějí tak vyřešit nedostatek řidičů

Řízení tramvaje jako studentská brigáda nebo přivýdělek na rodičovské dovolené. Dopravní podniky napříč Českem řeší nedostatek řidičů a hledají nové způsoby, jak přilákat zájemce. Studenty se snaží oslovit například Dopravní podnik města Brna. Do jeho letního kurzu na řízení tramvaje se jich zatím přihlásilo jedenáct. V Ostravě zase cílí na maminky. Nejtěžší je podle dopravních podniků sehnat řidiče trolejbusů. Nové posily proto lákají i na různé benefity, nejčastěji náborové příspěvky.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Muž spadl na hlavním nádraží ze zdi a vážně se zranil. Omezil provoz vlaků

Na pražském hlavním nádraží spadl dnes dopoledne muž z vysoké opěrné zdi. V důsledku pádu utrpěl mnohočetná zranění. Vyplývá to z vyjádření mluvčích pražské policie a záchranné služby. Podle webu Českých drah byl provoz vlaků mezi hlavním nádražím, Smíchovem a Vršovicemi nejprve zhruba tři čtvrtě hodiny zcela zastavený, pak se jej podařilo částečně obnovit. Kolem 12:30 už spoje jezdily bez omezení.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

OBRAZEM: Regionální den PID v Benešově

V sobotu 20. dubna 2024 se od 10 do 17 hodin konal na vlakové stanici a v autobusovém terminálu Regionální den PID. Organizátoři dopravy připravili jízdy historickými autobusy, speciálními vlaky a bohatý doprovodný program. Historické autobusy vyjely po zajímavých místech v okolí s odjezdy od autobusového terminálu v Benešově.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Sněhová kalamita zastavila vlaky v Karlovarském kraji

Polámané stromy pod tíhou sněhu dnes ráno působily problémy na některých tratích v Karlovarském kraji. Provoz vlaků byl přerušen na trati z Františkových Lázní do Německa i na trati mezi Chebem a Luby u Chebu. Na webu o tom informovaly České dráhy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Obrazem: Honosná nádraží padají k zemi. Nahrazují je novostavby i betonové budky

Neodmyslitelně patří k železnici i k rázu českých měst a obcí. Pro stará velká nádraží se ale dnes těžko hledá využití a Správa železnic je bourá. Loni o svou historickou budovu přišel například Vsetín, letos překvapilo rozhodnutí o demolici nádraží obyvatele Kladna. Někdy se ale podaří stavby zachránit. Nejznámější případy přibližuje Aktuálně.cz v galerii.

Fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Nemecké železnice zakážu užívanie marihuany na vlakových staniciach

Nemecké železnice čoskoro zakážu užívanie marihuany na staniciach. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. V Nemecku je pritom od 1. apríla konzumácia konope na rekreačné účely čiastočne legalizovaná. Obmedzenia sa týkajú napríklad ihrísk a škôl - a čoskoro k nim pribudnú aj vlakové stanice.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Košická detská železnička má pred sebou jubilejnú sedemdesiatu sezónu

Košická detská historická železnica otvára tento rok jubilejnú 70. sezónu. Nadšenci ju na skúšku začali už tento víkend, aby železničku slávnostne spustili 27. apríla počas osláv Dňa mesta Košice. Nová sezóna mala byť pôvodne jednou z najdlhších v histórii jedinej zachovalej detskej železnice na území bývalého Česko-Slovenska. Organizátori však tentoraz museli jej začiatok, naplánovaný na úvod apríla, odložiť z finančných dôvodov.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Autobusové standardy kvality PID splnila pouze Dopravní společnost Ústeckého kraje

Každého čtvrt roku probíhá v rámci Pražské integrované dopravy (PID) měření a vyhodnocování úrovně kvality jednotlivých autobusových dopravců. Ve 4. čtvrtletí loňského roku splnil všechny sledované indikátory pouze jediný, Dopravní společnost Ústeckého kraje.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pozrite sa, kde by mali skončiť stovky miliónov eur na renováciu železničných tratí

Vlaky sa považujú za ekologickejšie vozidlá než autá. Koľko a kde by mali byť preinvestované peniaze na železničné trate, sa dozviete vo videu.

Video nájdete na tomto odkaze.

Na středočeskou železnici zamíří příští měsíc první RegioPanter

Nový vlak RegioPanter, který České dráhy představily v sobotu na Regionálním dni Pražské integrované dopravy v Benešově, zamíří na koleje v polovině května, i když zatím ve zkušebním provozu. Cestující sveze na lince S4 mezi Prahou, Kralupy nad Vltavou a Ústím nad Labem, obvykle mezi 9. a 15. hodinou.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Olomouci se loučili s legendárními vlaky Tornádo

Jednu z posledních možností svézt se klasickým pantografem mají o třetím dubnovém víkendu milovníci železnice na Olomoucku. V Olomouci se koná rozloučení s legendárními elektrickými jednotkami řady 460 přezdívanými Tornádo.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Lávka z pardubického nádraží na Duklu? Pravděpodobně od podzimu, zní z radnice

Očekávané otevření nové lávky v Pardubicích, která má zlepšit spojení mezi nádražím a sídlištěm Dukla, se odkládá. Komplikace s dokončovacími pracemi a právními dohodami mezi městem a Správou železnic způsobují, že cestující a místní si na plné využití lávky budou muset počkat až do podzimu.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou budú viaceré vlaky dočasne nahradené autobusmi

Železničná doprava bude medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou dočasne obmedzená. Na trati bude prebiehať úprava infraštruktúry, viaceré vlaky budú preto nahradené autobusmi. Ako informovala Železničná spoločnosť Slovensko, výluka bude trvať od pondelka 22. apríla do štvrtka 25. apríla a dotkne sa všetkých vlakov v čase od 7:25 do 12:35 hod.  

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nový dopravný systém v Banskobystrickom kraji: Časť problémov ostala a prichádzajú ďalšie zmeny

Banskobystrický samosprávny kraj má za sebou viac ako dva mesiace ostrej prevádzky nového Integrovaného dopravného systému (IDS). Jeho spustenie spočívalo v nainštalovaní nových odbavovacích zariadení do autobusov a tiež zavedení novej tarify cestovného. Štart projektu však sprevádzali problémy – meškanie spojov, výpadky tlačiarní pre výdaj lístkov v autobusoch, nefunkčné svetelné tabule pre zobrazovanie cieľovej zastávky a trasy spoja či nefunkčné predplatené časové lístky, v dôsledku čoho mali niektorí ľudia platiť za cestu duplicitne.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Sezónna prevádzka električky Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice (1.5. – 1.9.2024)

Počas tohtoročnej turistickej sezóny od 1. mája do 1. septembra 2024 bude opäť zavedená pravidelná víkendová prevádzka električky z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc. Dopravu na trati 122 zabezpečuje nezisková organizácia Trenčianska elektrická železnica, n.o. Na trati budú premávať štyri páry spojov počas víkendov a sviatkov. Zastávkový cestovný poriadok je k dispozícii aj na našich stránkach.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Schwerin ukončil provoz poštovní tramvaje

Na podzim 2022 zaujala svět (nejen) dopravních médií zpráva o zahájení provozu nákladní tramvaje v německém Schwerinu. Pilotní projekt řešený v kooperaci místního DP a Deutsche Post – DHL byl spuštěn nejprve zkušebně v září 2022 a oficiálně od 28. 10. téhož roku. Prokázat měl reálnost využití stávající infrastruktury tramvají pro přepravu poštovních zásilek, tedy model, který byl v řadě měst v minulosti běžný (než poštovní tramvaje vytlačily automobily). Hlavním benefitem měla být pochopitelně úspora CO2. S velkou pompou představený projekt ovšem v tichosti na podzim 2023 skončil, ačkoli ještě podle na jaře 2023 publikovaných zpráv měl probíhat do konce roku 2024.  

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Unikátní sbírka modelů vláčků Lubomíra Kysely (†74) v Technickém muzeu Brno

Kysela svou sbírku rozšiřoval desítky let, byla to jeho vášeň. Loni bohužel zemřel. I díky dohodě s dědici se dostalo Technickému muzeu v Brně pocty celou sbírku převzít. Nyní je součástí výstavy nazvané Jízdenky, prosím! Návštěvníci uvidí modely parních, motorových i elektrických lokomotiv, různé druhy osobních i nákladních vozů i speciální podnikové vozy. „Sbírka je až na několik výjimek v měřítku 1:45, tedy v oficiálním měřítku značeném 0. Rozchod modelových kolejí tak činí 32 milimetrů," prozradil kurátor výstavy Zbyněk Rederer.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Mezi Kroměříží a Hulínem nepojedou vlaky

Mezi Kroměříží a Hulínem na Kroměřížsku nepojedou více než týden vlaky. Nepřetržitá výluka na jednokolejné regionální trati 303 začne v pondělí 22. dubna ráno a skončí v pátek 26. dubna večer. Vlaky nepojedou od rána do večera ani v dalších dnech, a to až do pátku 3. května. České dráhy, které v úseku zajišťují regionálními spoji přepravu cestujících, nasadí namísto vlaků náhradní autobusy.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Rušňovodičov si školia sami. Keď sa osvedčia v inej práci

Oravské múzeum hľadá pre lesnú úvraťovú železnicu v Oravskej Lesnej rušňovodičov. Nie každý túto prácu zvládne a nie každý ju môže robiť. Zodpovedný prístup k práci, zmysel pre poriadok, spoľahlivosť, dochvíľnosť, to sú hlavné požiadavky Oravského múzea na zamestnanca historickej železnice. Pracovnou náplňou rušňovodiča bude vedenie a údržba vlaku, sprevádzanie návštevníkov počas jazdy a kúrenie.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Program Slovensko podporuje rozvoj verejnej dopravy. Prinesie nové trate, inteligentné semafory...

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR spolu s rezortom dopravy podporia prostredníctvom novej výzvy z Programu Slovensko 2021 -2027 rozvoj verejnej dráhovej dopravy. Vďaka výzve Podpora rozvoja udržateľnej mobility mimo Bratislavského samosprávneho kraja budú môcť sídla zmodernizovať či vybudovať nové trate dráhovej mestskej hromadnej dopravy (MHD)

Celú správu nájdete na tomto odkaze.