Dopravné správy

Aktualizovaný cestovný poriadok vráti vlaky na Záhorie

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že od soboty 4. mája 2024 bude plnohodnotne obnovená vlaková doprava na úseku Kúty – Šaštín-Stráže. Toto obnovenie dopravy je súčasťou mimoriadnej zmeny cestovného poriadku, ktorá prinavráti vlaky na vybrané trate západného Slovenska.

Celú správu nájdtete na tomto odkaze.

V Praze-západ vykolejil vlak bez strojvůdce. Rychlostí až 100 kilometrů v hodině...

Osobní vlak bez cestujících vykolejil ve čtvrtek odpoledne u Klínce v okrese Praha-západ. Rozjel se samovolně, uvnitř v té době nebyl strojvůdce ani nikdo jiný z personálu. Po nehodě skončil na boku mimo koleje. Událost se obešla bez zranění, příčinu vyšetřují policisté a Drážní inspekce.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Južné okresy spojila 30-kilometrová cyklocesta. Označili ju za najkrajšiu v krajine

V čase, keď sa o nej len hovorilo, mnohí neveriacky krútili hlavou. Neverili, že sa ambiciózny plán spojiť dve okresné mestá môže niekedy stať skutočnosťou. Dokonca pochybovali aj na jeseň 2022, kedy stavenisko prevzala spoločnosť OHLA-ŽS.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Postavia nám Číňania druhú koľaj z Bratislavy do Komárna? Fico má plán a chce o tom s nimi rokovať

Trasa medzi Bratislavou a Komárnom patrí medzi najvyťaženejšie železničné trate na Slovensku. Vysoký počet cestujúcich železniční dopravcovia registrujú predovšetkým medzi hlavným mestom a Dunajskou Stredou. Nakoľko je však trať jednokoľajná, viac vlakov, ako jazdí dnes, sa už na ňu nezmestí.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nedostatok železničiarov už ovplyvňuje prevádzku vlakov na Záhorí

Železnice sú personálne poddimenzované niekoľko rokov. Nedostatok zamestnancov už začínajú pociťovať aj samotní cestujúci. Najhorší stav je v Bratislavskom kraji a problém sa v tejto chvíli nedarí vyriešiť najmä v staniciach medzi Kútmi a Bratislavou.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V noci zo soboty na nedeľu bude obmedzený predaj lístkov na vlak

V noci zo soboty na nedeľu (5. 5.) bude obmedzený predaj cestovných lístkov cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. Vo štvrtok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

MHD čaká zlepšenie grafikonu, pozývame na verejnú prezentáciu

Autobusy mestskej hromadnej dopravy Trenčín začnú počas roka 2024 premávať podľa nového vylepšeného cestovného poriadku. Jeho tvorbe predchádzala dôkladná analýza súčasného grafikonu a vyhodnotenie dát o vyťaženosti jednotlivých liniek. Verejná prezentácia novej koncepcie bude 15. mája 2024 v Kultúrno-kreatívnom centre Hviezda.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Primátor o lístkoch MHD: Budú o niečo DRAHŠIE, desaťminútové možno zaniknú

Na cestách už v meste sú prvé trolejbusy, ktoré môžu jazdiť aj mimo trolejového vedenia. S tým však súvisia aj zmeny, ktoré pocítia peňaženky cestujúcich. Na prešovské cesty vyrazili vo štvrtok prvé parciálne trolejbusy. Ide o prvé kusy dokopy z desiatich vozidiel – šiestich kĺbových s dĺžkou 18 metrov a štyroch 12-metrových trolejbusov. Prinášajú so sebou väčší komfort, moderné technológie a možnosť pohonu aj mimo trolejového vedenia. Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) ich nakúpil zo zdrojov EÚ.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Expresní spojení mezi Varšavou, Brnem a Vídní nabídne FlixBus

Flix, rychle rostoucí společnost v oblasti technologie a mobility, pokračuje ve své expanzi a oznamuje start linky z Varšavy do Šoproně. Brno získává touto linkou expresní spojení s Varšavou i výběr ze tří vyhledávaných letišť. Brno se opět stává křižovatku tras FlixBusu. Nový přírustek v rodině spojení přinese velmi rychlé spojení Brna s Varšavou a přidá další možnost dopravy do centra Vídně v příjemném ranním čase a zpřístupní maďarskou Šoproň.

Celú správu nádjete na tomto odkaze.

Pocta ‚valašskému Edisonovi‘. Na nádraží ve Vsetíně bude viset socha inspirovaná Slovenskou strelou

Nový dopravní terminál ve Vsetíně bude zdobit plastika inspirovaná legendárním vlakem Slovenská strela. Je to připomínka práce významného vynálezce Josefa Sousedíka. Plastiku tvoří červená lokomotiva v typickém odstínu Sousedíkova ikonického vlaku, dál je to svítící hybridní motor a vynálezcova skica.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Kvůli opravě trati nepojedou do půlky června vlaky mezi Táborem a Bechyní

Mezi Táborem a Bechyní začala oprava železniční trati, místo vlaků jezdí mezi oběma jihočeskými městy autobusy. Výluka na první elektrifikované trati v někdejším Rakousku-Uhersku potrvá do 14. června. Správa železnic (SŽ) uvedla, že poprvé použije na dráze elektrifikované stejnosměrnou trakcí ocelové pražce ve tvaru písmene ypsilon. Rekonstrukce vyjde na 54 milionů korun. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Švýcarská železniční chlouba se nemá zač stydět, i když nakonec zčervenala

Na světě najdeme mezi železničními lokomotivami řadu velkých legend, jednou z nich je i švýcarská elektrická lokomotiva řady Ae 6/6. Hlavním revírem těchto lokomotiv byla v letech jejich největší slávy Gotthardská dráha. A protože pohled na mašinu nikdy neomrzí, seznámíme se s řadou Ae 6/6 především prostřednictvím obrazového materiálu.

Fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Električka pred SND nebude podľa štúdie rušiť prevádzku divadla...

Električka pred Slovenským národným divadlom (SND) v Bratislave nebude rušiť divadelnú umeleckú produkciu. Ako informuje hovorca magistrátu Peter Bubla, potvrdila to štúdia realizovateľnosti vypracovaná Slovenskou technickou univerzitou a rešpektovanými odborníkmi. „Pokračujeme tak s prípravou výstavby ďalšej novej električkovej trate, Pribinova – Košická,“ uviedol.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlakvedúci dostanú stovky kamier. Na čo majú slúžiť?

Máme prvé informácie o chystanej novinke. Cieľom má byť zvýšenie bezpečnosti. Železničná spoločnosť Slovensko podľa našich informácií nakúpila pre vlakvedúcich 420 kamier. Telové kamery môžu poslúžiť na celkové zvýšenie bezpečnosti vo vlakoch. Pôjde o malú kameru typu Axis W110, ktorá sa magnetom pevne pripína na oblečenie. Nahrávať bude obsah počas celej služby, ale zábery staršie ako 30 sekúnd by sa mali automaticky mazať.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Mezi Střelicemi a Rapoticemi začala sedmiměsíční vlaková výluka. Trať čeká elektrifikace a rozšíření

Cestující, kteří jezdí vlakem mezi Střelicemi na Brněnsku a Rapoticemi na Třebíčsku musí od úterka využívat náhradní autobusovou dopravu. Správa železnic (SŽ) začala s druhou fází modernizace tratě. Kromě zdvoukolejnění se trať dočká také plné elektrifikace. Omezení potrvá přes sedm měsíců.

Celú správu a reportáž nájdete na tomto odkaze.

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté uzavřít silnici v obci Srní. Mezi obcemi Hrádek a Jehnědí spadl na auto strom. Kvůli silnému větru nejezdí vlaky na dvou tratích z Havlíčkova Brodu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Pád stromu na trať zastavil vlaky mezi Borohrádkem a Týništěm

Strom spadl ve středu dopoledne na železniční trať mezi Borohrádkem a Týništěm nad Orlicí. Pád stromu zastavil provoz na trati, podle Správy železnic má omezení trvat do 18 hodin. Se zajištěním místa události pomohly krajští hasiči. „Nedaleko zastavil spěšný vlak, evakuace cestujících nebyla nutná, vlak se vrátil do stanice Borohrádek,“ uvedli hasiči na síti X.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na kolejích se objeví nové motorové vlaky RegioFox. V prvních z nich už České dráhy školí strojvůdce

Rychlejší, bezpečnější a komfortnější budou nové motorové vlaky RegioFox, které letos začnou jezdit na vybraných tratích v celé zemi. České dráhy tak pokračují v obnově a modernizaci vozového parku, do které jen loni investovaly téměř 11 miliard korun. Aktuálně už jsou v provozu první čtyři RegioFoxy určené ke školení strojvůdců.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Nová funkcia varuje pred blížiacim sa vlakom. Funguje aj na Slovensku

Vozidlá značky Škoda dostávajú novú funkciu, ktorá ešte viac zvyšuje ich bezpečnosť. Ponúka ju aplikácia Traffication, ktorá upozorní na blížiaci sa vlak pri prejazde železničným priecestím. Aplikácia, ktorá je dostupná pre väčšinu vozidiel značky Škoda, tak rozširuje existujúce bezpečnostné funkcie a možnosti aplikácie, ako je výstraha pred vozidlami v protismere a upozornenie na riziko neúmyselného vjazdu do protismeru, napríklad na diaľnici.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky na okraji Bratislavy a v Gbeloch pre nehody zastavili, zrazili ľudí na koľajniciach

Prerušenie železničnej dopravy na bratislavskom úseku Lamač – Devínska Nová Ves a na meškali Záhorí v Gbeloch spôsobili dve nehody. V oboch prípadoch vlaky zrazili ľudí. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) o tom informovala na sociálnej sieti v súvislosti s mimoriadnosťami na železniciach.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.