Dopravné správy

Električky zo Švajčiarska prvýkrát predstavili verejnosti v Čiernom Balogu

Čiernohronská železnica (ČHZ) v Čiernom Balogu počas dvoch podujatí v uplynulom týždni verejnosti prvýkrát predstavila nové električkové vozne zo Švajčiarska. V rámci ich pilotných jázd prepravili vyše 800 cestujúcich. TASR o tom informoval riaditeľ ČHZ Aleš Bílek.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Bombu v Žiline nahlásil operátorke ZSSK anonym. Policajní pyrotechnici ju hľadali aj so psami

V nedeľu 5. mája v nočných hodinách sa v okolí Žiliny ruch na železniciach utíšil. Krátko po 21:30 hod. polícia prijala na tiesňovú linku informáciu od operátorky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), že neznáma osoba jej pri telefonáte nahlásila bombu umiestnenú na žilinskej železničnej stanici.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na Kysuciach sa zrazil vlak s osobným autom

Železničnú dopravu v úseku Turzovka - Makov v pondelok okolo 16.30 h ochromila dopravná nehoda priamo v centre Turzovky. Ako informovalo operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Žiline, na železničnom priecestí sa zrazil osobný vlak s autom.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

Dne 9. května to bude přesně 50 let od chvíle, kdy v Praze vyjelo první metro. Kam až vůbec sahají plány na výstavbu pražské podzemní dráhy? A kdo stojí za prvním návrhem? V Rozstřelu o tom hovořil Robert Mara z Archivu Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Celú správu a video nájdete na tomto odkaze.

Stavěl 3D tiskárny, loď i letecký simulátor. Teď řídí IT na železnici...

Jako hlava XXII je ve slavném románu Josepha Hellera označován takový bod vojenského řádu, který kvůli svému absurdnímu znění nejde logicky vyřešit. Když David Miklas v roce 2021 nastupoval na Správu železnic, bylo to příznačně na Odbor 22. Jelikož šel do obří státní organizace s misí zmodernizovat její technologický podvozek, mnozí by to za neřešitelnou situaci skutečně považovali. Obzvlášť kdybyste byli ze světa startupů.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Koleje nejsou hřiště! Správa železnic chce kampaní apelovat hlavně na rodiče

Stovky lidí byly v nebezpečí a k vykolejení rychlíků ve stokilometrové rychlosti chybělo jen málo. Takovou situaci způsobili zatím neznámí pachatelé, kteří v polovině dubna položili na koleje v Hradci Králové kamení. Na stejném úseku je to letos už podruhé a Správa železnic na podobné a stále častěji se opakující případy upozorňuje ve své kampani.

Celú správu a reportáž TV Nova nádjete na tomto odkaze.

Cestování vlakem z Prahy do Hradce Králové a dál na Moravu se zrychlí. Chystá se modernizace tratě

Správa železnic vybrala projekční kancelář, která připraví podklady pro významnou modernizaci trati mezi Hradcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou. Jen za projekt zaplatí přes čtvrt miliardy korun, samotné práce pak vyjdou na víc než deset miliard. Co všechno se změní a kdy? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

U Českého Brodu nalezli na trati mrtvého člověka. Vlaky z Prahy do Kolína stály

Mrtvého člověka nalezli v pondělí 6. května ráno v kolejišti na trati Praha - Kolín, konkrétně v úseku z Českého Brodu do Poříčan. Na místo vyrazily všechny záchranné složky a na celém koridoru byl zastaven provoz. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Nové cezhraničné autobusové spojenie Starý Smokovec – Nowy Targ (od 27.4.2024)

Od 27. apríla 2024 je v prevádzke nová cezhraničná regionálna autobusová linka A45 poľského dopravcu Koleje Małopolskie, ktorá premáva po trase Starý Smokovec – Tatranská Lomnica – Tatranská Kotlina – Ždiar – Jurgów – Bukowina Tatrzańska – Białka Tatrzańska – Nowy Targ.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Obrazem: Jáma vedle jámy. Takhle vypadala Praha, když se stavělo metro

Před 50 lety se lidé v Praze poprvé svezli metrem. Už od poloviny 60. let ale výstavba podzemní dráhy značně ovlivňovala město. Stanice i některé úseky se budovaly z povrchu v hlubokých jámách, mizely kvůli tomu domy i celé ulice. Podívejte se na fotogalerii z výstavby pražského metra, včetně mnoha dosud nezveřejněných snímků z archivů.

Fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Zastávka na trati medzi Bratislavou a Záhorím už mala fungovať. Železnice vysvetlili, prečo nestihli

Železnice museli prerobiť projektovú dokumentáciu. Predpokladajú, že s určitými vybranými prácami by mohli začať na prelome leta a jesene. Zastávka, ktorá by mnohým ľuďom ušetrila veľa času. Na železničnej trati medzi Bratislavou a Záhorím má pribudnúť prestupný terminál v lokalite Bory. O takomto čase už mal fungovať.

Celú správu a reportáž TV Markíza nájdete na tomto odkaze.

Meškanie vlakov v žilinskej stanici môže byť až dve hodiny, budova bola evakuovaná

Ľudia cestujúci železničnou dopravou cez Žilinu si dnes večer počkajú. Prevádzka vlakov cez žilinskú stanicu bola prerušená. Informuje o tom priamo Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Podľa informácií, ktoré nám posielajú čitatelia, má byť dôvodom nahlásená bomba. Na stanici sa nachádzajú policajné hliadky a ľudia boli evakuovaní. 

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tramvajová doprava v Olomouci slaví 125 let. Tady je program oslav

Spoustu zážitků si malí i velcí návštěvníci užijí ve středu 8. května, kdy Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) pořádá Den otevřených dveří. Akce proběhne u příležitosti 125. výročí zahájení pravidelného provozu tramvajové dopravy ve městě.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Parní sobota s Papouškem. Tratě na Českolipsku křižovaly historické lokomotivy

Milovníci železniční historie si v sobotu 4. května přišli v České Lípě a okolí na své. Lidé mohli vyrazit na nostalgické jízdy zvláštními parními a motorovými vlaky a také se pro ně otevřelo bývalé lokomotivní depo, o které se stará Spolek železniční nostalgie Česká Lípa.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Z vestibulu na nitrianskej stanici už odniesli tabuľu. Lístky tam ešte predávajú

Vestibul na nitrianskej železničnej stanici si vo štvrtok prevzala vysúťažená firma. Informačná tabuľa o príchodoch a odchodoch vlakov je preč. V nedeľu tam už nebol ani automat na kávu. Lístky vo vestibule ešte predávali. Kedy sa miestnosť zmení na stavenisko a začne sa rekonštrukcia, ešte koncom týždňa nebolo známe.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Cestujúci z Dolného Hričova, dajte si pozor na druhý májový víkend. Železnice budú mať výluky

Cestujúci v okolí Žiliny by si mali dať pozor na víkend počas soboty 11. a nedele 12. mája 2024. V tomto čase totiž bude na vlakovom spojení medzi Žilinou a Dolným Hričovom prebiehať úprava trate. Cestujúci sa dostanú z bodu A do bodu B, no náhradnou autobusovou dopravou.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Lodž vypsala soutěž na dalších 30 nových tramvají

Dopravní podnik v polské Lodži (MPK-Łódź) vypsal výběrové řízení na dodávku 15 nových nízkopodlažních vozů s možností využití opce na dalších 15 vozů. Na dodávku první série tramvají je stanoven šibeniční a pro většinu výrobců patrně nereálný termín v délce pouhých 18 měsíců.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Vrstva hmyzu na skle a neustálé mačkání tlačítka. Den strojvůdce překvapí i piloty

Řídit vlak je snem kdejakého dítěte. Práce je to ale náročná, vyžaduje trvalé soustředění. K tomu je potřeba občas utřít čelní sklo od hmyzu. Strojvůdce má zodpovědnost za stovky cestujících a za zády desítky tun. Pro Radomila Elsnera je to denní chleba, přesto ho ale požitek z řízení velkých strojů i pozorování krajiny neopouští. Reportéři Aktuálně.cz s ním na cestách strávili celý den.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Muž na Novojičínsku přecházel koleje s kolem. Srazil ho osobní vlak

K vážné nehodě došlo v sobotu 4. května v čase před 17.30 hodin na kolejišti na Novojičínsku. Osobní vlak se tam střetl s mužem. K nehodě došlo v Jistebníku na 253. kilometru trati. "Muž zde přecházel kolejiště a vedl jízdní kolo," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková. V době, kdy muž přecházel kolejiště se střetl s projíždějícím osobním vlakem. Provoz na trati byl po nehodě zastaven. Příčiny a průběh nehody dále šetří novojičínští policisté.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

U Hradce někdo klade na koleje kamení, hrozí mu až osm let vězení

Kamení na kolejích a ohrožení pěti set cestujících ve dvou vlacích vyšetřují od poloviny dubna královéhradečtí policisté. Ve stejné oblasti jde přitom letos už o několikátý případ ohrožení železniční dopravy. I republikově výskyt tohoto nešvaru, kdy si zejména děti a mládež pletou koleje s hřištěm, raketově stoupá. Správa železnic proto přichází s varovnou kampaní.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.