GVD 2009 [ARCHIV]
Za chvilu sa nam rozbehne priprava noveho GVD 2009.
Myslim si ze je tam co menit.
Aky mate nazor vy? Co by ste radi zmenili?
http://vlaky-sk.wz.cz
Presny harmonogram tvorby GVD najdete na strankach ZSR v sekcii marketing - sietove vyhlasenia
Navrh GVD ŽSR 2009 ZO SEPTEMBRA http://vlaky-sk.wz.cz
Táto diskusná téma je ukončená a nie je v nej možné pridávať diskusné príspevky.
Rasťo
trocha od temy politika na MF sa naozaj nevymenili všetci...
pán štátny tajomníkl Palko (SNS) robil štátneho tajomníka aj p Miklošovi
poradcu tesne po volbách robil aj p Sulik ktorý potom odišiel,určite sa nevymenilo na MF všetlko od prvej do poslednej stoličky.A Ak by sme mali v buducnosti žiť v slušnom štáte ani by to nemala byť samozrejmosť. a čo sa týka poznámky ktorá garnitúra viac klame alebo klamala preberáš maďarský vzor k čomu sa priznal Gyur....neplatí na Slovensku.Osobne si nijaké iluzie nerobím,ale rozhodne by som Mikiho nenazval pragmatikom....
trocha od temy politika na MF sa naozaj nevymenili všetci...
pán štátny tajomníkl Palko (SNS) robil štátneho tajomníka aj p Miklošovi
poradcu tesne po volbách robil aj p Sulik ktorý potom odišiel,určite sa nevymenilo na MF všetlko od prvej do poslednej stoličky.A Ak by sme mali v buducnosti žiť v slušnom štáte ani by to nemala byť samozrejmosť. a čo sa týka poznámky ktorá garnitúra viac klame alebo klamala preberáš maďarský vzor k čomu sa priznal Gyur....neplatí na Slovensku.Osobne si nijaké iluzie nerobím,ale rozhodne by som Mikiho nenazval pragmatikom....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/330488/
Rasto, vlakom v smere do BJ cestuju bud zelezniciari, rodina zelezniciarov, sotousi alebo ti, ktorym je zle v autobuse. Hustota spojov, kvalita a rychlost Bardejovskych striel uspesne odradza mnozstvo potencionalnych cestujucich
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/330475/
Ja nevidim nic zle na tom, ze sa kedysi davno, 5 rokov dozadu, stopla premavka na vybranych tratiach. Ono ked sa na to realne pozeram teraz, tych par vlakov za den nestalo naozaj za nic - radsej tie vlaky, podla mna, premiestnit na frekventovanejsiu trat, kde by mohol vzniknut pravidelny interval a po vlakoch by tam bol dopyt - to ale vidim ako hudbu buducnosti. Radsej by som vrazil peniaze do modernizacie lokalky, ktora prepravi viac cestujucich a ma potencial - kvalita vlakov a infrastruktury dokaze prilakat dalsich cestujucich. Nehnevajte sa na mna, ale co si tak narychlo spomeniem, trat do Lednickych Rovni. Rovnobezna s koridorom a to par kilometrov pri sebe. Trat cez Secovce - bez potencionalu. Pritom na Slovensku chybaju rozne trate, teraz si troska povymyslam, ale napriklad Hanusovce - Giraltovce - Stropkov - Svidnik ci trat na juznom Slovensku v okoli Velkeho Krtisa.
Tot moj nazor.
Tot moj nazor.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/330470/
Komunizmus (typu ČSSR) bol myslený len v prípade odbornosti úradníkov (vzhľadom k terajším politickým nominantom), na druhej strane bolo až smiešne ideologické správanie sa a zvrhlý ekonomický systém, ktoré toto zriadenie pochovali. Dnešný režim v Severnej Kórey alebo v Čine je úplne iný než ten, čo bol v ČSSR. Venezuelu nedokážem posúdiť. KĽDR je skôr izolované kráľovstvo a nie nejaký dokonalý komunizmus...
Thomas_1, upresním, ako by som tú konfliktnú situáciu vyriešil - nosný systém Prešov - Bardejov = vlak, autobusy doplnkový, konkrétne v našom prípade:
> 18.30 vlak Bardejov - Prešov
> 18.20 autobus Bardejov - Hertník - Osikov - Raslavice
> 18.25 autobus Bardejov - Kobyly - Raslavice
- v Raslaviciach prestupný uzol medzi všetkými regionálnymi linkami (+ linky Raslavice - Giraltovce,...). V praxi som docielil zrušenie súbehov a skvalitnenie dopravy do obcí mimo priamej spojnice BJ - PO.
Prípoje BJ - VnT v prvej fáze (2h takt) úplne zrušené, v 2.fáze pri zavedení 1h takte VnT - PO zachované.
Thomas_1, upresním, ako by som tú konfliktnú situáciu vyriešil - nosný systém Prešov - Bardejov = vlak, autobusy doplnkový, konkrétne v našom prípade:
> 18.30 vlak Bardejov - Prešov
> 18.20 autobus Bardejov - Hertník - Osikov - Raslavice
> 18.25 autobus Bardejov - Kobyly - Raslavice
- v Raslaviciach prestupný uzol medzi všetkými regionálnymi linkami (+ linky Raslavice - Giraltovce,...). V praxi som docielil zrušenie súbehov a skvalitnenie dopravy do obcí mimo priamej spojnice BJ - PO.
Prípoje BJ - VnT v prvej fáze (2h takt) úplne zrušené, v 2.fáze pri zavedení 1h takte VnT - PO zachované.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/330465/
Thomas_1, žiaľ nepochopil si ma. A žiaľ tvojím cieľom je zo železnice robiť doplnkový dopravný prostriedok. Pri takejto politike prvé čo sa bude rušiť budú doplnkové spoje (lebo budú slabo obsadené a potrebná dotácia do 1 os.km. bude v porovnaní s inými na extrémnej úrovni) a celé táto tvoja opičia láska k železnici skončí na smetisku dejín...
Mne je jedno, že tým vlakom bude cestovať denne z práce 5 ľudí, ale ten vlak bude mať použiteľnú polohu a dokáže prilákať pravidelných cestujúcich, ktorý ním budú jazdiť každý deň. Na druhej strane je snaha o realizáciu pochybného spojenia (intenzita 2 vlaky za deň), kde žiadnych pravidelných cestujúcich neprilákaš.
Vlak má jazdiť:
1. pre pravidelných cestujúcich
2. pre ostatných
3. má tu byť nejaká slušná ponuka spojov.
Ak budú vlaky slúžiť len ako 2., tak potom budú schopné odviezť tak 10 % potenciálnych cestujúcich, pričom v prípade 1+3 to môže byť 50 %...
Rušenie vlakov, jasné, ministerstvo nedokáže zistiť rozdiel medzi štatistickým a ekonomickým ukazovateľom, tak budú chcieť ušetriť 30 % na dotáciách, zrušia 30 % vlakov, ale celkovo ušetria len 10 % nákladov...
Miesto toho, aby sa robili poriadky v zefektívnení železničnej dopravy, tak sa budú nezmyselne rušiť spoje...
Ak sa budú rušiť spoje, tak:
1. na žiadnej trati sa doprava nebude zastavovať = rozširovanie grafikonu typu Šaľa - Neded alebo Rožňava mesto
2. budú sa rušiť vlaky nezmyselne, to čo zmysel nemá ostane, to čo je životne dôležité sa zruší
3. Ušetrí sa malý zlomok nákladov a výraznejšie poklesnú tržby
Zámčan, slovenská realita je taká, že po každých voľbách sa na každom úrade vymení celé vedenie (od GR, cez riaditeľov až na úroveň vedúcich oddelení). Takže výhovorka o tom, že na MD parazitujú dzurindovci nie je trefná. Ministerstvá a iné štátne úrady by mali by profesionálne inštitúcie plné odborníkov, no slovenský postup tomu zabraňuje a zo špecializovaných inštitúcií sa stávajú orgány pre uplatnenie sa politických nominantov, ktorých odborné zdatnosti sú žalostné (nie len MD ale všetky štátne inštitúcie). V tomto zmysle je po odbornej stránke toto zriadenie výrazne horšie ako "najväčšie zlo na svete" komunizmus.
Nemyslím si, že v čase hospodárskej krízy je rušenie spojov verejnej dopravy to pravé riešenie na podporu zamestnanosti...
splinterX, na Slovensku sa skutočne nedá nájsť normálna politická strana, ktorá by sa správala pragmaticky a rozumne, dnes vo všetkých ide na 80 % o populizmus, poprípade o značný klientelizmus a rodinkárstvo, žiaľ...
Mne je jedno, že tým vlakom bude cestovať denne z práce 5 ľudí, ale ten vlak bude mať použiteľnú polohu a dokáže prilákať pravidelných cestujúcich, ktorý ním budú jazdiť každý deň. Na druhej strane je snaha o realizáciu pochybného spojenia (intenzita 2 vlaky za deň), kde žiadnych pravidelných cestujúcich neprilákaš.
Vlak má jazdiť:
1. pre pravidelných cestujúcich
2. pre ostatných
3. má tu byť nejaká slušná ponuka spojov.
Ak budú vlaky slúžiť len ako 2., tak potom budú schopné odviezť tak 10 % potenciálnych cestujúcich, pričom v prípade 1+3 to môže byť 50 %...
Rušenie vlakov, jasné, ministerstvo nedokáže zistiť rozdiel medzi štatistickým a ekonomickým ukazovateľom, tak budú chcieť ušetriť 30 % na dotáciách, zrušia 30 % vlakov, ale celkovo ušetria len 10 % nákladov...
Miesto toho, aby sa robili poriadky v zefektívnení železničnej dopravy, tak sa budú nezmyselne rušiť spoje...
Ak sa budú rušiť spoje, tak:
1. na žiadnej trati sa doprava nebude zastavovať = rozširovanie grafikonu typu Šaľa - Neded alebo Rožňava mesto
2. budú sa rušiť vlaky nezmyselne, to čo zmysel nemá ostane, to čo je životne dôležité sa zruší
3. Ušetrí sa malý zlomok nákladov a výraznejšie poklesnú tržby
Zámčan, slovenská realita je taká, že po každých voľbách sa na každom úrade vymení celé vedenie (od GR, cez riaditeľov až na úroveň vedúcich oddelení). Takže výhovorka o tom, že na MD parazitujú dzurindovci nie je trefná. Ministerstvá a iné štátne úrady by mali by profesionálne inštitúcie plné odborníkov, no slovenský postup tomu zabraňuje a zo špecializovaných inštitúcií sa stávajú orgány pre uplatnenie sa politických nominantov, ktorých odborné zdatnosti sú žalostné (nie len MD ale všetky štátne inštitúcie). V tomto zmysle je po odbornej stránke toto zriadenie výrazne horšie ako "najväčšie zlo na svete" komunizmus.
Nemyslím si, že v čase hospodárskej krízy je rušenie spojov verejnej dopravy to pravé riešenie na podporu zamestnanosti...
splinterX, na Slovensku sa skutočne nedá nájsť normálna politická strana, ktorá by sa správala pragmaticky a rozumne, dnes vo všetkých ide na 80 % o populizmus, poprípade o značný klientelizmus a rodinkárstvo, žiaľ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/330454/
... no z Dzurindovho kabinetu sme tu už mali jedného ministra, ktorý aj keď bol od Svidníka, dokázal iba to, že viaceré lokality kam chodil vlak sa majú teraz úplne ako Svidník
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/330444/
splinto, myslim, ze v Dzurindovom kabinete su naozaj ludia, ktori sa aspon trocha rozumeju do zeleznic. ver, ze keby sa na to naozaj nasli financie, splnili by si svoj zivotny sen, a to zeleznicnu do svidnika cez stropkov
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/330441/
samozrejme ze zartujem, ale aj v tazkej dobe 1939 - 1945 sa slovenske zeleznice rozvijali, spomeniem zdvojkolajnovanie trati BA - Leo alebo potom dnesnej 180ky spolu so zvysenim tratovej rychlosti na 100km/h, ktora prakticky vydrzala dodnes, potom tu mame novostavby BB - Horna Stubna alebo Gemerske spojky alebo Strazske - kapusany
kym teraz je mier a aj financie by sa nasli, len to by sa muselo kompetetnym chciet..
stale nadavame na Meciara, Dzurindu, Fica, komunistov a tak zo slovenskych politikov ostal len Tiso...
kym teraz je mier a aj financie by sa nasli, len to by sa muselo kompetetnym chciet..
stale nadavame na Meciara, Dzurindu, Fica, komunistov a tak zo slovenskych politikov ostal len Tiso...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/330439/
Rasťo
K Tvojej otázke ... ak Ti dobre rozumiem, tak podľa Teba je OK, že vlak pôjde o 18:25, pritom autobus odchádza o 18:30 do PO a ďalší o 18:35 do Raslavic. Ako tu už bolo povedané je to o prioritách a ak je priorita to, že v rovnakom čase pôjdú naraz 3 spoje aj za cenu toho, že sa doserú celkové prípoje no tak potom tomu asi naozaj nerozumiem. Pravdepodobne si tým vlakom nikdy necestoval - choď uvidíš to kvantum ktoré tam cestuje z práce v BJ- vo finále to vyzerá totiž tak, že najväčší záujem o tento vlak je práve úseku Raslavice - PO. Pozri sa do starších CP, a nemusíš ísť do ďalekej histórie stačí minuloročný CP, kde vlak okrem nedele odchádzal o 19:14 - nikdy to nebol primárne spoj pre ľudí z práce končiacich po 18hod. - a navyše do 18:00 nejaká podivná smena, možno v Bratislave by sa našiel počet ľudí, ktorí by stáli za nejakú frekvenciu vlakom v tomto čase ale určite nie BJ. Prípoj smer VnT bol 15 minútový prestup v KapPP
....zvyšok už bolo povedané, debata je v podstate o ničom.
splinterX
Jedine dat sancu Slovenskej pospolitosti alebo sa sklanat na Martinsky cintorin v Bratislave nad pomnikom s napisom Jozef Tiso
... dúfam, že si iba žartoval ....
K Tvojej otázke ... ak Ti dobre rozumiem, tak podľa Teba je OK, že vlak pôjde o 18:25, pritom autobus odchádza o 18:30 do PO a ďalší o 18:35 do Raslavic. Ako tu už bolo povedané je to o prioritách a ak je priorita to, že v rovnakom čase pôjdú naraz 3 spoje aj za cenu toho, že sa doserú celkové prípoje no tak potom tomu asi naozaj nerozumiem. Pravdepodobne si tým vlakom nikdy necestoval - choď uvidíš to kvantum ktoré tam cestuje z práce v BJ- vo finále to vyzerá totiž tak, že najväčší záujem o tento vlak je práve úseku Raslavice - PO. Pozri sa do starších CP, a nemusíš ísť do ďalekej histórie stačí minuloročný CP, kde vlak okrem nedele odchádzal o 19:14 - nikdy to nebol primárne spoj pre ľudí z práce končiacich po 18hod. - a navyše do 18:00 nejaká podivná smena, možno v Bratislave by sa našiel počet ľudí, ktorí by stáli za nejakú frekvenciu vlakom v tomto čase ale určite nie BJ. Prípoj smer VnT bol 15 minútový prestup v KapPP
....zvyšok už bolo povedané, debata je v podstate o ničom.
splinterX
Jedine dat sancu Slovenskej pospolitosti alebo sa sklanat na Martinsky cintorin v Bratislave nad pomnikom s napisom Jozef Tiso
... dúfam, že si iba žartoval ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/330436/
Noris: To je tak, ked vladnu populisti, ktori o doprave toho velmi vela nevedia. Nabuduce bude treba ist volit (nie smer).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/330432/
Noris
Aj ja som si to všimol že to povedal a pokladám to za realne.Naozaj veď načom už by len malo MD ušetriť,keď nie na železnici.Ja si myslím že úradníci ma MF budú tlačiť práve naodoberanie peňazí železnici,veď na tom ministerstve zostali aj miklošovi ludia,ktorí stále tvrdili že železnica je len jedna čierna diera no a ja pochybujem že MD dostane nejakú výnimku,to tie argumenty ako MD môžu použiť všetky ministerstvá a je po "záchrannom balíčku".Ale zachraňovať napr. živnostníkov na úkor zamestnanosti na žel. je pochybné taký záchr.balíček si môže vláda strčiť do.......
Rasťo ja som len reagoval že na MAV tento rok došlo k zhoršeniu.Ja viem že v okolí Budapešti je to OK no ale čím ďalej od Budapešti tým sa to zhoršuje.Ja nepatrím k tým ktorí by boli za "glorifikáciu" vlakov IC ,ale to čo predviedli Maďari že v úseku Budapest-Bekecsaba nie je rozdiel medzi rýchlikom a IC,tak načo tie vlaky pomenúvajú IC nech sú všetky R vlaky a hotovo.Už sa tu vela popísalo o kriteriach vlakov IC nakoniec kriteria si každá správa stanovuje sama,ale či je vhodné aby IC vlaky zastavovali na maďarskej puszte.....na pustých sídlach....to nie je o nejakom večernom poslednom vlaku ako je to na OBB,ale je to tak nakreslené celodenne.Taktiež na hlavnej trati z hegyeshalomu do Budapešti bol nakreslený hodinový takt obyčajných R teraz sú už v ňom obmedzenia.
Aj ja som si to všimol že to povedal a pokladám to za realne.Naozaj veď načom už by len malo MD ušetriť,keď nie na železnici.Ja si myslím že úradníci ma MF budú tlačiť práve naodoberanie peňazí železnici,veď na tom ministerstve zostali aj miklošovi ludia,ktorí stále tvrdili že železnica je len jedna čierna diera no a ja pochybujem že MD dostane nejakú výnimku,to tie argumenty ako MD môžu použiť všetky ministerstvá a je po "záchrannom balíčku".Ale zachraňovať napr. živnostníkov na úkor zamestnanosti na žel. je pochybné taký záchr.balíček si môže vláda strčiť do.......
Rasťo ja som len reagoval že na MAV tento rok došlo k zhoršeniu.Ja viem že v okolí Budapešti je to OK no ale čím ďalej od Budapešti tým sa to zhoršuje.Ja nepatrím k tým ktorí by boli za "glorifikáciu" vlakov IC ,ale to čo predviedli Maďari že v úseku Budapest-Bekecsaba nie je rozdiel medzi rýchlikom a IC,tak načo tie vlaky pomenúvajú IC nech sú všetky R vlaky a hotovo.Už sa tu vela popísalo o kriteriach vlakov IC nakoniec kriteria si každá správa stanovuje sama,ale či je vhodné aby IC vlaky zastavovali na maďarskej puszte.....na pustých sídlach....to nie je o nejakom večernom poslednom vlaku ako je to na OBB,ale je to tak nakreslené celodenne.Taktiež na hlavnej trati z hegyeshalomu do Budapešti bol nakreslený hodinový takt obyčajných R teraz sú už v ňom obmedzenia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/330404/
... žiaľ veľmi nerád, ale s tým BJ musím s Tebou iba súhlasiť.
A k tej trati cez Sečovce by si bol prekvapený, ľudia by radi mali prípoje do práce, do školy a k R v Trebišove, ale žiaľ.... čo sa raz zruší ťažko sa naspäť obnovuje hlavne keď si tam už takmer každý zabezpečil autá.
Rasťo
... ja Ti neberiem Tvoje utopistické predstavy a iba som prezentoval svoje názory. Ja na tejto trati necestujem ako denný cestujúci - asi 20 krát do roka absolvujem cestu Dlhé n.Cirochou-Bardejov a späť a tie spoje sú jedna obrovská katastrofa, ale viem určite by si mi odporučil ísť autobusom... no to budem radšej ďalej pestovať svoju tú opičiu lásku k železniciam aj keď vlastne ani neviem o čo ide, v živote som takýto výraz nepočul . Vlakom pôjdem tak či tak aj keď to bude za 5 hodín ... no tak sorry no že som sa ozval že sa mi to vidí k vzdialenosti neúmerne dlho. Ja beriem aj to že som pre ZSSK druhoradý cestujúci.... ale čakať na prípoj hodinu a pol je ozaj dlho navyše s pocitom, že pred 10 minútami mi odišiel vlak. Budem úprimný, v lete mi to až tak nevadí zájdem si do reštaurácie alebo sa prejsť po námestí prípadne si urobím nákup v neďalekom Tescu... ja si proste poradím, ale nie každý takto premýšľa
Vlak na tejto trati s komfortom, ktorý poskytuje s frekvenciou spojou a rýchlosťou cestovania jednoducho nepritiahne nových cestujúcich - to je proste FAKT a vidí sa mi škoda že sa robí všetko preto, aby aj tie zostatky cestujúcich, ktoré zostali sa likvidovali. Potom nebude vôbec žiadne prekvapenie ak dôjde k zrušeniu konkrétneho vlaku, načo vlak veď ide bus aj cez Hertník aj cez Kobyly......zvlášť v týchto časoch šetrenia.
Ten cestujúci, ktorý poslal návrh na úpravu určite vlakom cestoval, takže by cestoval tak či tak. A 20 minút čakania na prípoj v Prešove je štandardná doba. Tam podľa mňa vôbec nešlo o dochádzanie z práce, ako si tu opisoval Ty.
Ja nerozumiem Tebe? Ty nerozumieš mne. Ty sa stále snažíš svoje tvrdenia zakladať na nejakých snoch či predstavách ako by to mohlo byť... no aj mne by sa to páčilo, ale snažím sa vychádzať z reality vecí ako sú a ako to u nás ešte dlho zostane. Nejaká reforma typu február 2003, volím radšej zakonzervovať súčasný stav.
Love, Peace
Hej a ešte jedno.... ak by autobusy chodili iba BJ-Raslavice cez Hertník aj cez Kobyly a nie priamo do Prešova - čo je asi fakt nereálne, to by sa mi možno podarilo už aj konečne presvedčiť priateľku aby domov z Prešova do Kobyl cestovala vlakom do Bartošoviec a potom pešo cez pole asi 2km
doteraz to berie z mojej strany iba ako vtip Prestupovať v Raslaviciach, asi by volila už aj tento môj návrh.....