Neštátni dopravcovia na sieti ŽSR
Na sieti ŽSR majú ku dňu 31. 01. 2005 licenciu na nákladnú dopravu na dráhe tieto spoločnosti. Pretože sa s ich vlakmi budeme iste často stretávať, pripájam zoznam.
USSK - U.S. Steel Košice, sídlo Košice, ZSSK - Železničná spoločnosť Slovensko a. s., sídlo Bratislava, TSS, sídlo Bratislava, SMD (dcérska spoločnosť Slezskomoravská dráha), sídlo Čadca, ŽsKe - Železničné stavby Košice, sídlo Košice, TRSS - Trnavská stavebná spoločnosť, sídlo Trnava, LTE - Logistik a Transport Slovakia, sídlo Bratislava, BRKS - Bratislavská regionálna koľajová spoločnosť, sídlo Bratislava, PSŽ - Prvá slovenská železničná a. s. - sídlo Bratislava, PPS - Prvá prepravná spoločnosť, sídlo Komárno, HBP - Hornonitrinske bane Prievidza, sídlo Prievidza, ELTRA - sídlo Košice, AM Tuning, sídlo Belince, ŽsBA - Železničné stavebníctvo - sídlo Bratislava, ŽDD (dcérska spoločnosť OKD - doprava), sídlo Bratislava, SŽDS - Slovenská železničná dopravná spoločnosť, sídlo Bratislava, Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, sídlo Bratislava.
Ďalší dopravcovia jestvujú na vlečkách podnikov. Je možné, že niektorí z nich si postupne vybavia licenciu aj na sieť ŽSR.
V tejto rubrike je priestor na výmenu informácií o týchto dopravcoch a ich vlakoch.
Podradené diskusné témy
1. Modernizáciu za 70 - 80% ceny nového si nik normálny neobjedná. Keď už štátu má ísť o pracovné miesta tak pri tendri na iks nových rušňov sa mala dať do tendra podmienka, že všetká údržba a oprava bude vykonávaná v SR, výroba prebehne v SR alebo sú tu ešte offsetové programy kde sa dodávať zaväzuje v SR investovať čojaviem 100% hodnoty kúpených rušňov
2. Súkromník si za svoje avantúry zodpovedá vlastnými prostriedkami. V štátnych firmách sa kradne najlepšie, v súkromných sa šetrí na každej skrutke čo nie je potrebná. Takže súkromník vie najlepšie prečo si kúpil také stroje aké si kúpil a prečo radšej nešiel do modernizácii v ŽOSkách ale len do nejakej základnej opravy tak aby sa na tom dalo jazdiť ďalších čojaviem 10 rokov
3. Kupovanie 361, 756, 757 je možné len v štátnej firme, keby to bolo aspoň spoľahlivé a na novom a nie 30ročnom ráme tak nepoviem nič
a poviem plat ked je robota mam lepsi, ale take pokusy u zakaznika s funkcnostou " mojej" roboty by som skusil len raz (smajlika s kopancom do tu namame)
Potom si našli ďalšieho.
Už snáď nič viac, rozumný pochopí, čo som chcel medzi riadkami napísať.
K tej "mojej" pravde. Ono to nie je moja pravda, je to zozbierana pravda viacerých ľudí z branže, ktorí do toho vidia, len ich doslovné názory a poznatky tu nemôžem oficiálne publikovať. Chcel som vniesť do veci aj druhý pohľad. Kus objektivity, že nič nemusí byť také, aké sa na prvý pohľad zdá. K tým inžinierom zo ŽOS a ich produktom.. mal som tam spolužiakov, sám som mal ponuku svojho času ako neskúsený absolvent ísť robiť do ŽOS. Sorry, v tomto tiež kus viac vidím pod pokrievku, ale ako som písal v úvode, písať sem objektívne príspevky je ako hrach na stenu hádzať, lebo hneď som zotretý.
Fórum je a priori na to, aby si tu každý do systému kopol a uľavil, stalo sa takou virtuálnou krčmou. A každý tu má ku všetkému čo povedať, každý všetko najlepšie vie...
Jo, ešte čosi. Ak si myslíte, že ak by sme všetkých tam hore za jeden deň vystrieľali a dosadili namiesto nich trebárs vás - členov vlaky.net klubu na čele trebárs s yogim a robili by ste to všetko inač a lepšie tak poviem len jedno.
Nerobili.
- ako skusme si tipnut ,ze keby minst. dopravy v tejto dobe bolo pod SNS, tak by asi to neprebratie opice bolo nemozne a zametene pod koberec.
admini ak som uz moc OT tak to maznite
inac novym skaredym masinam prajem vela km a obsluhe spokojnost a dobre zdravie.
Otázka.. kto a ako môže posúdiť, že či za cenu dostali primeranú muziku? Trúfnete si to? Ja nie. 50-80% ceny nového. Lenže pre väčšinu užívateľov, s ktorými rozprávam, trebárs tá 757 predstavuje minimálne tých 50-80% kvality a užitočnej hodnoty nového, tak kde je potom vlastne problém? Pomer zachovaný.
Druhá vec. ZSSK je štátna firma, to značí nástroj v rukách štátu. Ja viem, že vy, alebo racionálne zmýšľajúci súkromníci by ste nechali obe ŽOS-ky vyhynúť. Len potom ten istý štát, ktorý vlastní ZSSK, by musel živiť o tisíc neviem koľko nezamestnaných viac prepustených práve zo ŽOSiek. V cene 757, 361, 861.. nemožno hľadať len ten jeden krátkozraký pomer kvalita/cena ale aj príspevok na zamestnanosť, domácu produkciu (priemysel, HDP), subdodávateľstvo (od firiem ako EVPÚ, HMH..) a následne rozvoj intelektuálnej sféry, uplatnenie absolventov škôl. Áno, to celé je v konečnom dôsledku nástroj politickej moci a nechcem sa tu dostávať na tenký ľad, len sa snažím poukázať, že keď by sa kúpila namiesto 757 lacnejšia česká 753.7, keby sa namiesto 361 kúpila radšej 363.5 a podobne, či by to pre štát v KONEČNOM DôSLEDKU, teda po zohľadnení všetkého, čo som napísal, bolo stále až také lacné. Ako dobre viete, sám som neraz veľkým kritikom týchto modernizácií, ja sám kritizujem kvalitu prác hlavne tej severnejšej ŽOS-ky, len teda snažím sa nemať klapky na očiach.
Tretia vec. Ako s istotou môžme vedieť a povedať, že aj súkromník neurobil nejaký kiks v podobe predraženej kúpy a modernizácie vozidiel, ktoré nenáležite, prípadne vôbec nevyužil..? Viď trebárs BRKS so svojími holandskými jednotkami atď.. akurát že on sa nemusí spovedať, lebo sú to jeho peniaze a jeho zlý kšeft, kdežto štát musí byť v tomto transparentný a vidí to každý. Hovorím, aj súkromník urobí niekedy zlý, resp. predražený kšeft, nedá sa bez omylov podnikať, len sa o tom nevie.
No a štvrtá vec.. to zahraničie.. každý si myslí, že u suseda je lepšie. Len preto, lebo im nevidíme pod pokrievku, nepoznáme ich vnútropolitické prešľapy atď.. Verte, že aj Nemci, Francúzi, Briti riešia a vnímajú podobne citlivo interné problémy, o ktorých my tu nemáme ani potúch. A zas, keď tu príde ten Brit - fanda gúgls-mašín a fotí na Horehronci 757, príde mu tá mašina maximálne v poriadku a páči sa mu. On nič netuší o jej ekonomicko-politickom pazadí, o finančných tokoch štát-ŽOS ako my nevieme o kauzach a tuneloch u nich.
Rozdiel medzi súkromníkom a štátom je aj ten, že súkromník (dopravca) si zaobstaráva vozidlá v záujme dosiahnutia čo najväčšieho zisku pri minimálnych investičných nákladoch. Jeho zaujíma, len koľko ho ten rušeň stojí a koľko z neho dostane, koľko mu zarobí... ak je dobrý, nech je aj z tramtárie..
Štát, rozumej Slovenská republika, nie je železničný dopravca, na to mnohí zabúdate. Preto ten štát pri zaobstarávaní onoho vozidla musí logicky zaujímať a musí zohľadňovať toho oveľa viac.
K tomu, čo píšeš.. prečo myslíš (ak o tom vôbec vieš), že ešusy majú podvozky pod vložákmi z tej zlej zlej "zločineckej" ŽOS Zvolen? Myslíš, že Škodovka ich vyrábať kapacitne nestíhala? Prečo vznikli úvahy u novej série ešusov dať si podmienku vyrobiť hrubé skrine vložákov opäť v tej Tvojej nemenovanej zločineckej firme? Prečo sa 840, 425.95 monotvali u nás?
To len tak na okraj, nehovoriac o tom, že keď som spomenul ešusy, servis začína troskotať na českých subdodávateľoch. To sa samozrejme nevidelo, keď ujo Figeľ o ne trieskal fľašu omšového.
Pozri sem.. Aj toto je cesta: OK, montujme tu podľa českých a švajčiarských výkresov za pár šupov podvozky a hrubé stavby (skladajme pod kórejským bičom autá..) a absolventi technických škôl nech chodia ďalej utierať zadky a zbierať jablká na západ.
Ja som bol jeden z posledných ročníkov, v ktorom sme sa v Žiline mali možnosť učiť trakciu.
Nie je o to ani záujem, ani nám to tu asi netreba. Nám treba robotníkov, montérov.
1000 rokov sme mali v krvi nepremýšľať ale podvoľovať sa, prečo by to malo byť teraz inak?
Prečo by sme mali investovať do tvorby domáceho know-how (aj za cenu, že dočasne pretrpíme, že sa na tom nabalí Móric, Poor..), keď si všetko môžme bez rozmýšľania na západe hotové kúpiť a maldí inžinieri môžu rovnako bez rozmýšľania na západe tie zadky utierať..?
Ja viem, rozmýšľanie, občas aj v týchto fórach, bolí.