Neštátni dopravcovia na sieti ŽSR
Na sieti ŽSR majú ku dňu 31. 01. 2005 licenciu na nákladnú dopravu na dráhe tieto spoločnosti. Pretože sa s ich vlakmi budeme iste často stretávať, pripájam zoznam.
USSK - U.S. Steel Košice, sídlo Košice, ZSSK - Železničná spoločnosť Slovensko a. s., sídlo Bratislava, TSS, sídlo Bratislava, SMD (dcérska spoločnosť Slezskomoravská dráha), sídlo Čadca, ŽsKe - Železničné stavby Košice, sídlo Košice, TRSS - Trnavská stavebná spoločnosť, sídlo Trnava, LTE - Logistik a Transport Slovakia, sídlo Bratislava, BRKS - Bratislavská regionálna koľajová spoločnosť, sídlo Bratislava, PSŽ - Prvá slovenská železničná a. s. - sídlo Bratislava, PPS - Prvá prepravná spoločnosť, sídlo Komárno, HBP - Hornonitrinske bane Prievidza, sídlo Prievidza, ELTRA - sídlo Košice, AM Tuning, sídlo Belince, ŽsBA - Železničné stavebníctvo - sídlo Bratislava, ŽDD (dcérska spoločnosť OKD - doprava), sídlo Bratislava, SŽDS - Slovenská železničná dopravná spoločnosť, sídlo Bratislava, Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, sídlo Bratislava.
Ďalší dopravcovia jestvujú na vlečkách podnikov. Je možné, že niektorí z nich si postupne vybavia licenciu aj na sieť ŽSR.
V tejto rubrike je priestor na výmenu informácií o týchto dopravcoch a ich vlakoch.
Podradené diskusné témy
Tomáš, súhlasím, že priemerne zbehlý výpravca by to posúdiť zvládnuť mal. Problém vidím skôr v tom, že on rieši nejaké číslo a keď mu to "číslo" prejde popred dopravu, a to už je spravidla neskoro.. Áno, je pravda, že ak sa to dakde zaseká, info o skladbe vlaku a "rýchlosti" si už potom šíria štafetovo ešte pred samotným vlakom, ale problém je trebárs v žst. Lipt. Teplá a iných podobných na úpätí kopca. Vlak potiaľ ide relatívne rýchlo, tak ho nikto nerieši a v stúpaku v bešeňovských oblúkoch mu prvýkrát dôjde dych.
Čakať do zmeny GVD netreba, podľa mňa stačí, keď rovnako odborným okom, ako by mohol výpravca, pozrie rušňovodič, zdvihne mobil, vytočí výpravcu, dispečera a povie, že z Teplej do Paludze pôjde 30-kou, z Lehoty do Východnej 25 km/h, do Štrby 20 km/h. A je to.
Pokiaľ by sa malo učiniť za dosť Z1-ke, tak by si mal navešať toľko (upraviť normatív), aby dodržal jazdné doby.. podobne ako je tomu na západe.. skrátka rozlišovať normatív a max. hmotnosť.. viď predpis a uvedené články.
Jazdné doby na neelektrifikovaných tratiach v ZCP sú stavané pre ne čo má robiť súkromník ak má nový vlak a nemá trasu v GVD? Má čakať do zmeny GVD a potom má začať voziť vlak? To, že Cargo takmer na všetkých tratiach niečo vozí tak tam má svoje slimačie trasy a k tomu sa robia len následy neznamená, že ich majú mať aj súkromníci.
Ak furt ste v tom, že je to skôr bordel ŽSR a výpravcovia by mali bla- píšem, že výpravca a dispečer
Jazdné doby na neelektrifikovaných tratiach v ZCP sú stavané pre ne čo má robiť súkromník ak má nový vlak a nemá trasu v GVD? Má čakať do zmeny GVD a potom má začať voziť vlak? To, že Cargo takmer na všetkých tratiach niečo vozí tak tam má svoje slimačie trasy a k tomu sa robia len následy neznamená, že ich majú mať aj súkromníci.
Ak furt ste v tom, že je to skôr bordel ŽSR a výpravcovia by mali bla- píšem, že výpravca a dispečer
Ak furt ste v tom, že je to skôr bordel ŽSR a výpravcovia by mali bla-bla.. spravme to inak; prečítajte si pozorne články 1363 až 1366 predpisu Z1. Každý váš ďalší protiargument je zbytočný.
Tak moment.. výpravca dostane od dispečera raz za 6 až 12 hodín formou tzv. "dopravy" informácie o všetkých zavedených vlakoch, odchýlkach od grafikonu a ostatných mimoriadnostiach, ktoré ho čakajú. Dostane číslo, toť všetko. Áno, môže si pozrieť, ale akože sorry, to sa má výpravca popri svojej všetkej inej robote hriebsť v SR1013, zisťovať výkon, trvalú rýchlosť príslušného HDV a podľa tonáže (ak dopravca zo 400 ton nezatají, ako majú poniektorí privátni zvykom) vyhľadať v tabuľkach rýchlosť a vypočítať si jazdnú dobu? Nehovoriac o tom, že tie košľavé vlečkové generátory dymu nejdú ani len tak ako by podľa tabuliek mali.
Ešte raz. Dispečer oznámi výpravcovi rýchlostné obmedzenie, ak ho dopravca oznámi a oň požiada. Ak má dopravca pridelené číslo Cargo vlaku tak má dodržiavať ZCP! Ak to z najrôznejšich technických príčin nedokáže, má o tom bezodkladne informovať.
Nie je pravda, že sa Cargo nejak zvýhodňuje.. ja keď som mal na rudnom vlaku rakaňu, nestíhal som a rýchlik za mnou zarval, automaticky šiel dispečerák na mňa, výpraca sa so mnou nebavil, práskol 41-ku (prekročenie jazd. dôb, teda na rušňovodiča) a bolo. Po rozbere pásku sa dokázalo alebo vyvrátilo, či rušňovodič robil všetko čo bolo v jeho silách alebo nie. Samozreme sa prihliadalo na to že bola rakaňa, človek bol viac menej von z obliga, ale aj tak sa to preverovalo.
Keď som jazdieval na váhu, keď som prepravoval rušne po nehodách a vedel som o obmedzení rýchlosti, sám som na to skrz Cargo rušňového dispečera správcov infraštruktúry upozornil. Tí to zohľadnili a z Košíc do Hanisky som šiel v predimenzovaných pauzach hoc aj pol dňa.
To že majú staré prehnité dízle v Cargu.. ešte raz: Jazdné doby na neelektrifikovaných tratiach v ZCP sú stavané pre ne. Taskže ako som písal, zopakujem ešte raz, pre mňa je ZCP zákon! Ja musím jazdné doby dodržiavať, ak výrazne prekročím, musím o tom informovať.
OK, ak má normálny súkromník Herkula, ES46F4, Traxx.. nech ide aj pred Cargo. Ak má na to, takému fandím.. ale prečo má naopak dvojička cupkať za 740-kami len preto, že majú rovnaké číslo? To je choré. Aký problém by vol zaviesť v ZCP jednu voľnu trasu pre málo výkonné HDV, jednu pre stredne výkonné a jednu pre vysokovýkonné? Veď nákladné vlaky podľa CP nejazdia, tam ide len o tie jazdné doby.
To si im nemal písať. Ja keď som toto tvrdil pár týždňov dozadu na FB pri príležitosti prvého uviaznutia vlaku LTS, išli ma zožrať. Akurát tam som tvrdil, že s vinou sú si fifty fifty. Vrcholný alibizmus - vedieť v PISe zloženie vlaku, rad HDV a iné omáčky okolo toho, napriek tomu umožniť postavenice VC takémuto vlaku a potom sa diviť, že ono to uviazlo v kopci. Hlavne že to isté ŽSR vydáva TTP, SR1013. Načo ...
Na inú tému. Nieje reko, ako reko. Ak v jeden deň dokáže HDV 753.7, zhodou okolností dopravcu AWT, urobiť výkon kdesi z Maďarska cez Štúrovo, Kúty do Ostravy a ešte v ten deň vykonať jazdu na ťažkom vlaku cez Mosty, Čremošné, Kriváň, Lenártovce, tak evidentne to až tak mizerná rekonštrukcia nebude.
preboha a Cargo jazdí s čím? Veď takmer všetky ucelenky ťahané dieslami jazdiacimi v kopcoch majú vyrátané na tonu presne na normu a štverajú sa 20 - 25 km/h akurát teda keďže sú to pravidelné vlaky tak majú slimačie jazdy v GVD, súkromnici nemajú rôzne občasné prepravy v GVD tak sa len spoliehajú na číslo pridelené dispečerom ... taktiež hádam aj výpravca by mohol vedieť odhadnúť, že asi dané HDV s danou hmotnosťou (má si kde zistiť) asi nepôjde tak rýchlo hore kopcom ako rýchlik. Podľa mňa je to skôr bordel ŽSR a nie dopravcu.
staré, málo výkonné črepy v lepšom prípade neefektívne málotrvácne a technicky prekonané modernizáty má okrem nenávideného štátnoželezničného Zvolena aj väčšina súkromníkov
chcem vidieť ako by súkromník modernizoval HDV za cenu ER20 tak ako ZSSK + s od výroby nedostatočnými parametrami
Ešte k tomuto "chcem vidieť ako by súkromník modernizoval HDV za cenu ER20 tak ako ZSSK". Súkromník nič modernizovať nebude, ten si objedná vozidlo za nejakú cenu, či už modernizát, alebo Traxx, či hajzle typu 740. Posúdi cenu vs. kvalitu a ideme. Teda sorry, niekto len cenu.
"Ak furt ste v tom, že je to skôr bordel ŽSR a výpravcovia by mali bla- píšem, že výpravca a dispečer" Chlapci, bordel je tu úplne všade....