Neštátni dopravcovia na sieti ŽSR
Na sieti ŽSR majú ku dňu 31. 01. 2005 licenciu na nákladnú dopravu na dráhe tieto spoločnosti. Pretože sa s ich vlakmi budeme iste často stretávať, pripájam zoznam.
USSK - U.S. Steel Košice, sídlo Košice, ZSSK - Železničná spoločnosť Slovensko a. s., sídlo Bratislava, TSS, sídlo Bratislava, SMD (dcérska spoločnosť Slezskomoravská dráha), sídlo Čadca, ŽsKe - Železničné stavby Košice, sídlo Košice, TRSS - Trnavská stavebná spoločnosť, sídlo Trnava, LTE - Logistik a Transport Slovakia, sídlo Bratislava, BRKS - Bratislavská regionálna koľajová spoločnosť, sídlo Bratislava, PSŽ - Prvá slovenská železničná a. s. - sídlo Bratislava, PPS - Prvá prepravná spoločnosť, sídlo Komárno, HBP - Hornonitrinske bane Prievidza, sídlo Prievidza, ELTRA - sídlo Košice, AM Tuning, sídlo Belince, ŽsBA - Železničné stavebníctvo - sídlo Bratislava, ŽDD (dcérska spoločnosť OKD - doprava), sídlo Bratislava, SŽDS - Slovenská železničná dopravná spoločnosť, sídlo Bratislava, Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, sídlo Bratislava.
Ďalší dopravcovia jestvujú na vlečkách podnikov. Je možné, že niektorí z nich si postupne vybavia licenciu aj na sieť ŽSR.
V tejto rubrike je priestor na výmenu informácií o týchto dopravcoch a ich vlakoch.
Podradené diskusné témy
Tak to uz mal davno aj taurus..... Dokonca ako civilna osoba som si mohol pozriet strojovnu 1116 pod napatim. Fira ma po dojazde do Viedne zbadal, ako si pozeram masinu, tak ma pozval dnu.
Velmi prijemne cakanie, kym mi pristavili vagon s autom.
Ale inak strojovna dnes vyzera v novych masinach dost nudne. Sama skrina.
Je to asi tak vzrusujuce, ako tie skrine, s ktorymi mam do cinenia v napajackach.
16.6.2017.
(761.007), Moldava nad Bodvou: https://www.flickr.com/photos/133009033@N03/34898841242/in/dateposted-public/lightbox/
https://en.wikipedia.org/wiki/J%C5%BD_class_441
Ona je to taka balkanska obdoba nasej laminatky, ktoru vymysleli Svedi.
Vsak aj preto ma na uzemi ex-Juhoslavie prezyvku Svedka.
Faktom je, ze som na tu juhoslovansku Svedku vo farbach TCDD vyvaloval oci
pred asi 20 rokmi v Istanbule.
Je len zaujimave, ze CFR nakupovali licencne 4-napravove Svedky od Juhoslovanov a JZ zasa 6-napravove licencne Svedky od Rumunov.
Obe na licenciu ASEA.
A hoci sa Skodovka aj LEW Henningsdorf snazili uplatnit na vychodnom trhu s loko na 25kV / 50Hz, na Balkane prerazili Svedky... Aj ked skodovke sa predsa len zadarilo v Bulharsku...