O rušňovodičoch / strojvedoucích
Je známe, že v poslednej dobe veľa rušňovodičov odchádza k súkromným dopravcom. Bude to len tým, že budú mať lepšie platové podmienky ? Ako to vidíte vy ? Čo by mali ZSSK a.s., ZSSKC robiť, aby tomu mohli zabrániť ?
mlha se odstehoval do Humpolce
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892972/
TVG.001 - vetsinou cez sviatky sa smeny nemenia ,kto má voľno je doma ,kto službu musí ísť do služby,pokiaľ si turnusak tak si vianočné sviatky vieš vypočítať mesiac dopredu,pokiaľ nebyvas tam kde je RD čo je miestom tvojho nástupu musíš do RD prísť najbližším možným spojením ( vlak,autobus,auto ) pretože strojmajster ťa musí vidieť podpísať ti tvoj nástup do služby v tvojom prevádzkovom zázname , ukončenie služby, dať ti kľúče od rušňa ktorý berieš z RD,a aj urobiť pri tvojom nástupe dať ti fúkať .
charly - jasné keď je mlha rušňovodič vidí kulove ,a keď zapnete reflektor do silnej mlhy iba tá oslepi ,no keď je zasnežena krajina a svieti mesiac a je jasno vidíš celú krajinu pekné ďaleko.
charly - jasné keď je mlha rušňovodič vidí kulove ,a keď zapnete reflektor do silnej mlhy iba tá oslepi ,no keď je zasnežena krajina a svieti mesiac a je jasno vidíš celú krajinu pekné ďaleko.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892965/
Chlapi a Adi ďakujem vám za povzbudivé príspevky. Z niektorých mi až husia koža naskákala. Tiež som koľajnicou šľahnutý odkedy som prestal nosiť plienky :D Som toho názoru, že na povolanie rušňovodiča by sa mali hlásiť vyzretí ľudia, ktorí už majú rodinu a niečo odžité. Ďalej musia mať v hlave vysporiadanú tú pracovnú dobu a aspoň teoreticky situáciu keď sa niekto rozhodne pre usmrtenie vlakom - to sa ale nedá natrénovať. Je čas Vianoc a chápem tie reči o vianočnom stromčeku a večeri, ale vždy sa to dá nejako vyriešiť keď má rodina pochopenie. Dá sa večerať aj naobed, alebo aj neskôr, či na druhý deň. Ak sú dobrí kolegovia tak jeden rok zoberie Vianoce jeden a silvestra druhý a ďalší rok naopak (otec bol vojak - bežne mal 24ky služby a mama zdravotná sestra - bežne mala 12ky). Ešte jedna otázka - ako sa rieši keď je niekto z mesta v ktorom nieje depo a ani turnusová skupina? Na nástup do služby sa môže zvoliť aj najbližšia stanica kde zastavuje rýchlik, alebo v prípade nákladného vlaku mi zastaví v nejakej stanici a odvezie ma na rušni do stanice kde je kancelária strojmajstra? Pýtam sa pretože som z LM a v LM je zatiaľ TS super chalaňov zo ZSSK. No momentálne je tam stav plný a tak neviem, či ma pridelia do PP, alebo Vrútok a ak by som riešil Cargo, či nebudem musieť dochádzať autom do depa v SNV? P.S. - Cesta je cieľ! :)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892959/
**cestujúci ktorý sa pozerá len cez bočné okná z vozňa**
nie celkom, ja som už ako decko dokázal mať vystrčenú hlavu z okna z Margecian až do Zvolena... naposledy toho roku v lete :), Akurát už pri tom nemusím stáť na radiátore... A tiež na predstavku - pred 40-50 rokmi sa ešte nezamykali zadné prechodové dvere na konci vlaku. A raz som ako chlapec šiel na drevenej bedni z Vrútok až do Popradu v spešninovom vozni rýchlika, pri otvorených dverách s výhľadom na Tatry... Len môj detský sen o výhľade z toho vyklenutého okna v služobnom vozni manipuláku sa mi nesplnil, spolu s plánom cestovať v brzdárskej búdke na konci vlaku... :(
nie celkom, ja som už ako decko dokázal mať vystrčenú hlavu z okna z Margecian až do Zvolena... naposledy toho roku v lete :), Akurát už pri tom nemusím stáť na radiátore... A tiež na predstavku - pred 40-50 rokmi sa ešte nezamykali zadné prechodové dvere na konci vlaku. A raz som ako chlapec šiel na drevenej bedni z Vrútok až do Popradu v spešninovom vozni rýchlika, pri otvorených dverách s výhľadom na Tatry... Len môj detský sen o výhľade z toho vyklenutého okna v služobnom vozni manipuláku sa mi nesplnil, spolu s plánom cestovať v brzdárskej búdke na konci vlaku... :(
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892955/
**Ten pohľad za vlakom s 15 vozňami os. dopravy, ktorý sa osvetlený valí v nočnom čase zasneženou krajnou dole Čremošným**
Ten pohľad som si vychutnával pravidelne v pražskom rýchliku v 80-tych rokoch z opačného konca, spod teplej deky zásadne na najvyššom lehátku (sa ešte obsadzovalo aj to tretie), spolu s kolísaním vozňa a vtedy vzácnym plzenským pivom to bola nádherná uspávanka. Netušil som vtedy, že aj rušňovodič tú nádheru takto vníma... (handshake)
Ten pohľad som si vychutnával pravidelne v pražskom rýchliku v 80-tych rokoch z opačného konca, spod teplej deky zásadne na najvyššom lehátku (sa ešte obsadzovalo aj to tretie), spolu s kolísaním vozňa a vtedy vzácnym plzenským pivom to bola nádherná uspávanka. Netušil som vtedy, že aj rušňovodič tú nádheru takto vníma... (handshake)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892951/
charly - veľmi pekné si to napísal to je tá jedná stránka tohto povolania,no je aj tá druhá stránka toho povolania ktorá je väčšia, vianočný stromček doma svieti štedrovečerný stôl je pekné pripravený a ty máš nástup do služby o 15,00 hod a musíš opustiť rodinu a ísť do služby,a z idúceho rušňa pozeras sa po zasneženej krajine a v dedinkách pri trati uvidíš rozsvietene vianočné stromčeky a ty sám sedíš na stanovišti rušňa stlacas tlačítko bdelosti a myslíš na svoju rodinu, a na prázdne tvoje miesto pri štedrovečernom stole.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892949/
TGV.001. Rušňovodič je naozaj aj napriek úskaliam, ktoré popísal YOGI krásne povolanie. Len dve veci, ktoré tiež stoja za to. Ten pohľad za vlakom s 15 vozňami os. dopravy, ktorý sa osvetlený valí v nočnom čase napr. zasneženou krajnou dole Čremošným a pocit ja mu šéfujem je k nezaplateniu. Prísť domov po šichte na štedrý večer pred polnocou, keď ťa rodina čaká s večerou, deti s nerozbalenými darčekmi pod stromčekom. Je to neopísateľný, hrejivý pocit ako si rodina váži a toleruje tvoju prácu rušňovodiča. P.S. Vydrž a choď za svojim cieľom nech sa ti splní sen.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892947/
Ale určite jazdil na dvojičkách zo 754, na ktorých si zas nejazdil ty.
Tak ktorý hoch má väčšieho pipíka, chlapci?
:D
Tak ktorý hoch má väčšieho pipíka, chlapci?
:D
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892941/
* .. on nejazdil na zavislej trakcii na rozdiel odomna. * Asi bolo od vtedajšieho vedenia Zvolenského depa vrcholne nezodpovedné, keď mi ako RI, nemajúc skúsenosti so závislovou trakciou pridelili rušňovodičov Ts 251p (ľudovo sme ich v depe volali elektrikári), obsluhujúcich vozebné ramená Zvolen-Ba a Zvolen- N.Zámky.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892931/
No to tu vypadá.....
rakana123.............''aj chrobák Truhlík,trúsil to čo veľakrát počul :-)''-a reálne nezažil.
TGV.001................Po prvé,pokiaľ máš reálny záujem držím palce áno je jedno či osobná alebo nákladná,
žiaľ úplne amatérsky sa rozdelila odborná skúška v SR,niektorí ministerskí úradníci bud´ nevedeli
anglicky alebo len čítať našťastie je tu ešte 24B,žiaľ preč sú časy ked´ rušňovodič letmo musel mať
v pridelenom depe všetky rady HDV a i poznania tratí inak by bol bez roboty alebo by len celú kariéru
posunoval po depe vtedy bolo jedno či to bol R,Os,Zn,Nex,Mn-tie mali a aj majú svoje špecifiká pri
poznaniach tratí a pod.,hlavne toto platilo pri rušňovodičoch zaradených ''letmo'' určité roky som
takéto zaradenie veľmi v obľube :-).U tejto profesie je skvelé to,že sa ani jednu smenu nenudíš,vždy
je niečo nové na ''štreke'' a áno 754032 Ti píše veľmi dobre ani jeden vlak rovnako nebrzdí ani jeden
vlak sa nespráva na tej istej trati aj kedˇ ''ucelený''_časom sa dozvieš čo to je,aj my sme sa učili mnohí
z nás vedia čo sú ''plochy'' na prvých osobných vlakoch,okno na posune vie dať riadne po ''hube'' ked
si neodhadneš burinu prach či ''osoplenú'' koľaj.Dôležité je pri jazde vlaku mať nesmierny cit,
trénovaný odhad,zodpovednosť,rozumieť si s rušňom i súpravou vlaku,kinetickou energiou,
miestnymi pomermi,ale i počasím atdˇ.,atd´.,Mal by si mať aký taký prehľad o technických veciach
nemal by si mať problém chodiť do roboty v noci cez víkendy alebo sviatky áno aj v tejto profesii
sa chodí do roboty aj 24.12/ako v mnohých iných/,pokiaľ si uvedomuješ čo je zodpovednosť za ľudský
život(je jedno či je to pri 60km/h,100km/h alebo 160km/h)pokiaľ si uvedomuješ čo sú fyzikálne
zákony budeš rozumieť 2200tonám ocele kdesi na 18-20promilovom klesaní tak ,že ručička rýchlomeru sa Ti nepohne ani o milimeter pri predpísanej rýchlosti,budeš rozumieť technickému zaťaženiu rušňa
i jeho technických zariadení a ich následných opotrebení či poškodení budeš sa vedieť rozhodnúť v danej dopravnej
situácii rýchlo zodpovedne a hlavne bezpečne, nemáš problém so žalúdkom po strete vlaku s osobou-nie v žiadnom
prípade Ťa nestraším,ale žiaľ aj toto k tejto profesii patrí/osobne nerozumiem takejto ľudskej činnosti-život je nesmierne vzácny dar/,pripravíš svojich blízkych na to,že sa už nikdy nemusíš vrátiť z roboty domov/ono u mňa nikde
v SR neexistujú nebezpečné priecestia u mňa existujú len arogantní a nezodpovední vodiči cestných motorových
vozidiel/a hlavne by si si mal uvedomovať aj to čo je trestno-právna zodpovednosť.Pokiaľ si toto všetko uvedomuješ tak Ťa čakajú skvelé zážitky,práca s množstvom ľudí/áno i tu stretneš pár arogantných tupcov/,ale takými sa netreba
zaťažovať,naučíš sa veľa veľa nového a budeme radi ked´Ťa v našom ''fachu'' privítame tak si potom po rokoch
uvedomíš čo je to ''stavovská česť'' :-),ono myslím,že dodnes platí,že najstabilnejším povolaním v SR je podľa štatistického úradu profesia rušňovodič a to 18 rokov čo je skvelé číslo.A neboj k tomuto povolaniu patrí aj humor
dobrá nálada pohoda a množstvo príjemných zážitkov.Takže držím palce nech Ti to všetko vyjde tak ako si predstavuješ.Potom niekedy pri pivku ak všetko zvládneš aj so 754032 porozprávame príbehy a skúsenosti s viac ako
20 ročnou praxou jazdenia a áno i z iných železničných sietí.
PS.:754032-Ďakujem,že
rakana123.............''aj chrobák Truhlík,trúsil to čo veľakrát počul :-)''-a reálne nezažil.
TGV.001................Po prvé,pokiaľ máš reálny záujem držím palce áno je jedno či osobná alebo nákladná,
žiaľ úplne amatérsky sa rozdelila odborná skúška v SR,niektorí ministerskí úradníci bud´ nevedeli
anglicky alebo len čítať našťastie je tu ešte 24B,žiaľ preč sú časy ked´ rušňovodič letmo musel mať
v pridelenom depe všetky rady HDV a i poznania tratí inak by bol bez roboty alebo by len celú kariéru
posunoval po depe vtedy bolo jedno či to bol R,Os,Zn,Nex,Mn-tie mali a aj majú svoje špecifiká pri
poznaniach tratí a pod.,hlavne toto platilo pri rušňovodičoch zaradených ''letmo'' určité roky som
takéto zaradenie veľmi v obľube :-).U tejto profesie je skvelé to,že sa ani jednu smenu nenudíš,vždy
je niečo nové na ''štreke'' a áno 754032 Ti píše veľmi dobre ani jeden vlak rovnako nebrzdí ani jeden
vlak sa nespráva na tej istej trati aj kedˇ ''ucelený''_časom sa dozvieš čo to je,aj my sme sa učili mnohí
z nás vedia čo sú ''plochy'' na prvých osobných vlakoch,okno na posune vie dať riadne po ''hube'' ked
si neodhadneš burinu prach či ''osoplenú'' koľaj.Dôležité je pri jazde vlaku mať nesmierny cit,
trénovaný odhad,zodpovednosť,rozumieť si s rušňom i súpravou vlaku,kinetickou energiou,
miestnymi pomermi,ale i počasím atdˇ.,atd´.,Mal by si mať aký taký prehľad o technických veciach
nemal by si mať problém chodiť do roboty v noci cez víkendy alebo sviatky áno aj v tejto profesii
sa chodí do roboty aj 24.12/ako v mnohých iných/,pokiaľ si uvedomuješ čo je zodpovednosť za ľudský
život(je jedno či je to pri 60km/h,100km/h alebo 160km/h)pokiaľ si uvedomuješ čo sú fyzikálne
zákony budeš rozumieť 2200tonám ocele kdesi na 18-20promilovom klesaní tak ,že ručička rýchlomeru sa Ti nepohne ani o milimeter pri predpísanej rýchlosti,budeš rozumieť technickému zaťaženiu rušňa
i jeho technických zariadení a ich následných opotrebení či poškodení budeš sa vedieť rozhodnúť v danej dopravnej
situácii rýchlo zodpovedne a hlavne bezpečne, nemáš problém so žalúdkom po strete vlaku s osobou-nie v žiadnom
prípade Ťa nestraším,ale žiaľ aj toto k tejto profesii patrí/osobne nerozumiem takejto ľudskej činnosti-život je nesmierne vzácny dar/,pripravíš svojich blízkych na to,že sa už nikdy nemusíš vrátiť z roboty domov/ono u mňa nikde
v SR neexistujú nebezpečné priecestia u mňa existujú len arogantní a nezodpovední vodiči cestných motorových
vozidiel/a hlavne by si si mal uvedomovať aj to čo je trestno-právna zodpovednosť.Pokiaľ si toto všetko uvedomuješ tak Ťa čakajú skvelé zážitky,práca s množstvom ľudí/áno i tu stretneš pár arogantných tupcov/,ale takými sa netreba
zaťažovať,naučíš sa veľa veľa nového a budeme radi ked´Ťa v našom ''fachu'' privítame tak si potom po rokoch
uvedomíš čo je to ''stavovská česť'' :-),ono myslím,že dodnes platí,že najstabilnejším povolaním v SR je podľa štatistického úradu profesia rušňovodič a to 18 rokov čo je skvelé číslo.A neboj k tomuto povolaniu patrí aj humor
dobrá nálada pohoda a množstvo príjemných zážitkov.Takže držím palce nech Ti to všetko vyjde tak ako si predstavuješ.Potom niekedy pri pivku ak všetko zvládneš aj so 754032 porozprávame príbehy a skúsenosti s viac ako
20 ročnou praxou jazdenia a áno i z iných železničných sietí.
PS.:754032-Ďakujem,že
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892928/
Amen....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892926/
TGV.001 - máš úplnú pravdu ohľadom postupnosti rušňovodiča,aby nabral skúsenosti. 754.032 - ak chces jazdiť s osobnými vlakmi rýchlosťou 160 km/h tak tie úkony musíš zvládať,ak ich nezvladas lebo nemáš prax a skúsenosť tak tam nemáš čo hľadať na posune som bežné robil trhaka tam hlavne musíš mať skúseného masinkara,keď vieš o čom píšem,s Pn vlakmi sa oveľa náročnejšie brzdí ako s osobnými vlakmi pri ktorých máš pekné postahovanu súpravu .
PS - zrejme sa držíš hesla podľa seba súdim teba ,a o tých dementoch a cvičených opiciach som len parafrázoval kolegu čo tu má príspevok a čo sa týka charlyho ak sa nemýlim on nejazdil na závislej trakcii na rozdiel odomna.
PS - zrejme sa držíš hesla podľa seba súdim teba ,a o tých dementoch a cvičených opiciach som len parafrázoval kolegu čo tu má príspevok a čo sa týka charlyho ak sa nemýlim on nejazdil na závislej trakcii na rozdiel odomna.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892921/
Ďakujem za serióznu odpoveď. Som toho názoru, že začiatočník by mal začínať v depe, potom v nákladnej a až po rokoch praxe na osobnej... A pred dôchodkom za odmenu na TEŽ :) Taktiež sledujem vývoj v ČR a tam to ide míľovými krokmi vpred keď to porovnám so Slovenskom. Tam mi to príde, že aj v riadiacich a plánovacích pozíciách (ČD, Cargo, AŽD) sú skutoční fandovia železnice. Ale verím, že časom sa to pohne vpred aj tu. Hoc chápem, že v ČR boli tie investície oveľa vyššie a u nás to bolo väčšinou o tunelovaní, teplých flekoch a zlatých padákoch a to sa nedá zmeniť z roka na rok.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892917/
rakana ty si uplne mimo mísu. Pri rýchlosti 160km/h len mačkáš prepínače? To nemyslíš vážne?
Z nakladným vlakom zastavíš skorej a nič sa nedeje,skus to z rychlíkom? Z nakladným v lakom ked nevieš dobre brzdit,sa naučíš,a hlavne nikomu nepadaju kufre na hlavu.Skús to na rychlíku,tak ti prídu cestujuci vynadat,či nevieš brzdit z vlakom,či vezieš dobytok!!!!
Čo sa týka tvojho trhaku na posune,tak som ho robil na ustredne stavaných výmenach,viem bolo to proti predpisu,ale robili sme to,ked bolo vela roboty. A poviel ti že aj to sa dá naučit,. Trhaky sme robili,ked som bol rušnovidč jeden rok od skušok.ale učit sa brzdit z rychlíkom alebo osobným vlakom to trvalo trochu dlšie. A čo sa týka nakladnej dopravy,tak by som ta rad vydel ako by sis si poradil keby si išiel zo Štubne do Hronskej Dubravy,z 27Wapmi,a aj to sme sa naučili. Tak netrep chujoviny o dementoch a cvičených opiciach a,že na osobnej doprave len mačkaš prepínače. Pri 160tke by si si cvrkol do gatí.
každa praca rušnovodiča je náročná,a aj taký posun depo sa zdá pre mladeho rušnovodiča náročný v začiatkoch. A až ked začne naberat skusenosti- rokmi,tak potom to už bude maličkost.
Z nakladným vlakom zastavíš skorej a nič sa nedeje,skus to z rychlíkom? Z nakladným v lakom ked nevieš dobre brzdit,sa naučíš,a hlavne nikomu nepadaju kufre na hlavu.Skús to na rychlíku,tak ti prídu cestujuci vynadat,či nevieš brzdit z vlakom,či vezieš dobytok!!!!
Čo sa týka tvojho trhaku na posune,tak som ho robil na ustredne stavaných výmenach,viem bolo to proti predpisu,ale robili sme to,ked bolo vela roboty. A poviel ti že aj to sa dá naučit,. Trhaky sme robili,ked som bol rušnovidč jeden rok od skušok.ale učit sa brzdit z rychlíkom alebo osobným vlakom to trvalo trochu dlšie. A čo sa týka nakladnej dopravy,tak by som ta rad vydel ako by sis si poradil keby si išiel zo Štubne do Hronskej Dubravy,z 27Wapmi,a aj to sme sa naučili. Tak netrep chujoviny o dementoch a cvičených opiciach a,že na osobnej doprave len mačkaš prepínače. Pri 160tke by si si cvrkol do gatí.
každa praca rušnovodiča je náročná,a aj taký posun depo sa zdá pre mladeho rušnovodiča náročný v začiatkoch. A až ked začne naberat skusenosti- rokmi,tak potom to už bude maličkost.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/892913/