Ceny modelov
Dovolil som si pridať túto tému, nakoľko už v iných témach sa objavila dosť bohatá polemika ohľadom cien - je to veľa alebo málo. Rovnako som si všimol aj v inzertnej rubrike, že sa o tom začalo diskutovať.
Keďže však ani inzercia, ani iné rubriky nie sú na túto tému primárne určené, dúfam, že tu nájdete informácie, ktoré potrebujete.
Táto téma by však NEMALA slúžiť ako LAMPÁREŇ, kde sa ideme sťažovať na to, aké je to všetko drahé. Bolo by dobré keby sme tu písali rozumné zdôvodnenia prečo sa nám to zdá drahé (resp objektívne zdôvodnenie, že nie veľmi kvalitný model je predražený a za aj nižšiu cenu sa dá kúpiť aj oveľa lacnejší), alebo naopak, prečo je tá cena dobrá.
Myslím že nielen skúsenejším, ale hlavne začínajúcim modelárom to môže pomôcť sa orientovať na trhu s modelovou železnicou.
Rovnako si myslím, budú otázky typu "je to veľa alebo je to OK", ktoré určie mnohím môžu pomôcť sa správne rozhodnúť, či sa model za tú cenu skutočne oplatí kúpiť alebo počkať na neskôr.
Samozrejme, prepoklad je že sa skôr budeme baviť o malosériovkách a ručne robených modeloch, resp. o komise, keďže cenu fabricky produkovaných modelov nemáme šancu ovplyvniť resp. je podľa môjho názoru na 95 a viac % nastavená tak akurát.
Samozrejme, je potrebne brat do uvahy aj kupyschopnost modelarov a urcenie modelov. Ak predavas model za 800 - 1300 € neda sa cakat, ze sa ozve hned nejaky zaujemca - predza len pre taketo modely je trosku uzsi okruh zaujmu a tak si treba pockat.
Brejlovce su cenovo v pohode, ale tam je zasa treba pocitat s tym, ze trh je uz dnes brejlovcami od Roco nasyteny, takze zaujem nebude hned.
Ostatne elektriky a diesle - opat, treba pockat, cena je logicky vyssia (aj ked zodpovedajuca) a tak sa ten spravny zaujemca neozve hned.
Jedine s cim by som na tvojom mieste pohol smerom dole je:
- 350.002 - tam sa asi budes musiet zmierit s tym, ze trosku prerobis. Dovodom nezaujmu je podla mna ocakvanie modelov od A.C.M.E., ktore ked sa podaria tak budu kvalitativne niekde uplne inde a cena bude nizsia
- 810 + prives - opat asi trosku prerobis - predsa len sa da zohnat model ovela lacnejsie v slusnej kvalite do Bramosu. Jazdne vlastnosti sice Bramos nema prilis valne, ale cena je menej ako polovicna a to za klasicky seriovy model, ktorý ma napríklad ovela lepsie vyriesený motorák (prihladne okna).
Na zaver by som ti skusil poradit, aby si tie drahsie modely skusil umiestnit aj na zahranicne (hlavne nemecke) inzertne servery, resp. na ebay. Medzi zahranicnymi zberatelmi skor najdes zaujemcu o tak drahe modely .....
Pokiaľ niekomu nevyhovujú súčasné ceny vozňov Railtop, tak ich rozhodne nemusí kupovať, nikto ho predsa do toho nenúti. Treba sa skôr zamyslieť nad tým, prečo niektorí členovia aj tohto diskusného fóra sa stále "zabávajú" tým, že si nechajú poslať dobierku a neprevezmú ju, keď už im tak strašne ide o serióznosť.