Ceny modelov
Dovolil som si pridať túto tému, nakoľko už v iných témach sa objavila dosť bohatá polemika ohľadom cien - je to veľa alebo málo. Rovnako som si všimol aj v inzertnej rubrike, že sa o tom začalo diskutovať.
Keďže však ani inzercia, ani iné rubriky nie sú na túto tému primárne určené, dúfam, že tu nájdete informácie, ktoré potrebujete.
Táto téma by však NEMALA slúžiť ako LAMPÁREŇ, kde sa ideme sťažovať na to, aké je to všetko drahé. Bolo by dobré keby sme tu písali rozumné zdôvodnenia prečo sa nám to zdá drahé (resp objektívne zdôvodnenie, že nie veľmi kvalitný model je predražený a za aj nižšiu cenu sa dá kúpiť aj oveľa lacnejší), alebo naopak, prečo je tá cena dobrá.
Myslím že nielen skúsenejším, ale hlavne začínajúcim modelárom to môže pomôcť sa orientovať na trhu s modelovou železnicou.
Rovnako si myslím, budú otázky typu "je to veľa alebo je to OK", ktoré určie mnohím môžu pomôcť sa správne rozhodnúť, či sa model za tú cenu skutočne oplatí kúpiť alebo počkať na neskôr.
Samozrejme, prepoklad je že sa skôr budeme baviť o malosériovkách a ručne robených modeloch, resp. o komise, keďže cenu fabricky produkovaných modelov nemáme šancu ovplyvniť resp. je podľa môjho názoru na 95 a viac % nastavená tak akurát.
Je možné, že pre Nemca nemá niektorý model takú cenu, ako pre nás, preto ho ponúka lacno. Tiež si treba uvedomiť, že v prípade reklamácie nákupu cez e-bay ešte nikto nepochodil, možno iba hodnotiť predávajúceho. Ďalej treba zvážiť aj možnosti nákupu modelov tu v biednej predajnej sieti a z výpredaja priamo u výrobcu. Slovenský obchodník nepôjde kupovať tovar k výrobcovi len preto, že mu vytopilo sklad - cesta je drahá a výsledok nezaručený. Neobhajujem nikoho, fakt tu majú niektorí predávajúci ceny vyššie ako v obchode. Ale to sú špekulanti, ktorí si myslia, že neznalý Slovák kúpi všetko.
obsah : 30 zakrivených koľají 13 rovných 6 rôznych s napájaním 3 výhybky z toho 2 sú funkčné 4 semafory a pár kusov podložiek (na fotkách biele) 5 funkčných lokomotiu 12 vozňov 1 tunel 1 most a 1 zástavka
+ nejaké ovládacie pulty a 2 ,,trafá"
Moc sa v tom nevyznám. Dúfam, že som to napísal dosť zrozumiteľne. Budem vďačný za každý komentár. Zatiaľ díky
Pavol
Ked som napriklad kupoval u modely.biz, tak tam bola aj cena v € a ta bola po vystaveni objednavky zavazna bez ohladu na to, ako sa bude vyvijat kurz. Navyse, kurz sa tesne predtym, ako som ich vyplatil zmenil (zdaleka to vsak nebolo 27) a tak bolo vyhodnejsie to platit v CZK - nemali s tym problem ....
ja som nakupil kolaje priamo od Tilliga po 1,30 Euro ked Euro stalo 40,- SKK. No po konverzii "moje" kolaje ma vysli na 1,70 Eura. Teraz ich ponukam po 1,30 Eura. Pritom su nove, nepouzite a zabalene v originalnych obaloch. Rovnako postovy vozen MAV som kupil za 18,- Eur a teraz ho nepouzity ponukam za 18,- Eur, pricom realne na nom stracam 4,50 Eura.
Takze sa na tie "slovenske" ceny treba pozriet aj z tejto strany