Žel.stanica Bratislava-Nové Mesto
Stanica je prevádzkovaná od r. 1962, hoci trať medzi Odb. Ba citorín a žst. Ba predmestie existuje už od r. 1954. Slúži ako druhá koncová stanica v uzle, ale i ako odstavné koľajisko. V posledných rokoch však sa však silnie len jej odstavný charakter. Najmä v rannej špičke však veľké množstvo osobných vlakov odtiaľto sprostredkováva dopravu zamestnancov priemyselnej juhovýchodnej časti mesta.
Po otvorení hraničného prechodu Ba-Petržalka - Kittsee prudko vzrástol počet prechádzajúcich nákladných vlakov medzi žst. Ba východ a Viedňou. Problémy spôsobuje chýbajúca 2. koľaj na hl. stanicu, keďže vedenie ZSSK i napriek nepostačujúcej kapacite hl. stanice stále "tlačí" viac a viac vlakov práve do nej, popri nevyužitej kapacite nástupíšť žst. Ba-N.Mesto a Ba-Petržalka.
V období r. cca 2001 - 2007 prebieha rekonštrukcia stanice zahrňujúca očistenie fasády staničnej budovy, inštaláciu elektronického informačného systému, rekonštrukciou osobnej pokladnice a nástupíšť. V lete 2006 konečne pribudol tak prepotrebný bankomat.
Cez žst. prechádzajú trate 120 (ZCP 127) a 132 (ZCP 127), ukončené sú tu trate 130 (ZCP 127) a 131 (ZCP 124).
Ďalšie informácie: http://www.rail.sk/arp/slovakia/zst/146167.htm .
a už sa mi to bežne stalo v Budapešti a v Prahe na hl. Neviem či je to pravidlo ale Hašeka pristavujú 5 min pred odchodom.
zaujimave ja v v poslednej dobe ked idem na vlak tak zvycajne tak 20-30 min skor a vlak tam uz stoji alebo ho prave pristavuju, na vchodovom si pamatam cakanie max 5min aj to bola vtedy velka cast stanice out
Do Petržalky ide 93ka, ktorá v špičke chodí každé 3 minúty
Vlaky na hl.st. sú pristavené min. 20 minút pred odchodom. Dostatočný čas na nastúpenie pre pár sto cestujúcich
20 minútové čakanie na návestidlách som nikdy nezažil. Max. 5minútové, aj to len veľmi zriedka
Priemyselná oblasť juhovýchodu mesta - to akože Slovnaft? Tak ten je lepšie dostupný z hl.st. než z Nového Mesta (iné by to bolo jedine ak by zachádzali vlaky priamo na vlečku Slovnaftu, čo je viac než nereálne), to isté platí aj pre väčšinu Petržalky.
"aby nemuseli na hl.st. pristavovat vlaky k nastupistiam 2 minuty pred predpisanym odchodom al. aj 5 minut po, aby prichadzajuci vlak nestal 20 min. pod vchodovym navestidlom"
No čo ja viem - v poslednom čase vídam skôr pristavené vlaky na hl.st. aj desiatky minút pred odchodom. A či bude cestujúci stáť 20 minút pred vchodovým návestidlom (čo má aj tak bližšie k megazveličovaniu než k realite, osobne som také dlhé čakanie nezažil nikdy a to už pekných pár rokov chodím na hl.st. dosť často) alebo 20 minút na zastávke MHD kdesi v paži, je zjavne dosť jedno.
Len to, aby sa substrat z priemyselnej oblasti juhovychodu mesta a Petrzalky, kde su nevyuzite nastupistia nemusel trepat na/z hl. st. a to, aby nemuseli na hl.st. pristavovat vlaky k nastupistiam 2 minuty pred predpisanym odchodom al. aj 5 minut po, aby prichadzajuci vlak nestal 20 min. pod vchodovym navestidlom, ... - co som nie raz zazil.
Tranzitne R/EC/EN (MAV -) Sturovo - Ba - Breclav - Bohumin/Praha (-DB) musia chodit na Hl.st., ale preco nemoze aspon 1/4 Os, vsetky vikendove R, vsetky R Ba - Palarikovo - Sturovo/ZV-BB chodit z (Petrzalky-)N.Mesta, by som celkom rad - a nie som sam - vedel.
nebudem sa s tebou hádať čo by mohlo a čo nemohlo...
ale keď sme u tých trendoch,mne sa skôr zdá že je trend skôr budovať len jednu centrálnu stanicu (viď Viedeň,Berlin)
umiestnenie stanice no mňa sa zdá BNM mimo mesta.....čo je rozdiel napr od Budapešti a cestujúci si sami žiadajú vedenie vlakov na BA HL ,
Napr. vo Viedni desatrocia funguju 3 megastanice, v Parizi 5, v Madride 2, v Prahe 4, atd., kde je nutne pouzivat MHD.
My mame Vinohrady a Predmestie 50 m od seba a nie sme schopny to vyuzit k spokojnosti substratu. Je mi z toho na grc ...
Pokial nie je vyluka al. nehoda, tak z hl.st. ziadny vychodiaci vlak nepustia ...
Zobrat vlak z hl.st. znamena pre nich asi to, keby si sa chcel v kostole pocas omse vy*rat a vygrcat na oltar ...