Žel.stanica Bratislava-Nové Mesto
Stanica je prevádzkovaná od r. 1962, hoci trať medzi Odb. Ba citorín a žst. Ba predmestie existuje už od r. 1954. Slúži ako druhá koncová stanica v uzle, ale i ako odstavné koľajisko. V posledných rokoch však sa však silnie len jej odstavný charakter. Najmä v rannej špičke však veľké množstvo osobných vlakov odtiaľto sprostredkováva dopravu zamestnancov priemyselnej juhovýchodnej časti mesta.
Po otvorení hraničného prechodu Ba-Petržalka - Kittsee prudko vzrástol počet prechádzajúcich nákladných vlakov medzi žst. Ba východ a Viedňou. Problémy spôsobuje chýbajúca 2. koľaj na hl. stanicu, keďže vedenie ZSSK i napriek nepostačujúcej kapacite hl. stanice stále "tlačí" viac a viac vlakov práve do nej, popri nevyužitej kapacite nástupíšť žst. Ba-N.Mesto a Ba-Petržalka.
V období r. cca 2001 - 2007 prebieha rekonštrukcia stanice zahrňujúca očistenie fasády staničnej budovy, inštaláciu elektronického informačného systému, rekonštrukciou osobnej pokladnice a nástupíšť. V lete 2006 konečne pribudol tak prepotrebný bankomat.
Cez žst. prechádzajú trate 120 (ZCP 127) a 132 (ZCP 127), ukončené sú tu trate 130 (ZCP 127) a 131 (ZCP 124).
Ďalšie informácie: http://www.rail.sk/arp/slovakia/zst/146167.htm .
Paralelne sa robí aj na hl. st. 3. perón, a niektoré vlaky sú presmerované na BA-NM, tak sa to snáď kapacitne bude zvládať...
V Petržalke sa mi marí, že by malo byť elektronické stavadlo, a v Rusovciach je nejaké predpotopné, pravdepodobne dočasné zariadenie, s miestne stavanými výhybkami, skupinovými odch. návestidlami, bez rýchlostnej sústavy a bez vzájomnej závislosti vch. a och. náv.
Problem je cely v inom. Duobusy su super, aj ked, samozrejme, trolejbusy by boli dobre po celom meste.
Kym sa nedokonci tunel Sitina, je nad slnko jasne, ze Duobus - neduobus, bude mat meskania a dlhe casy kvoli zapcham na Karloveskej.
A to nehovorim o nabrezi, Patronke a s tym suvisiacich spojoch....
Duobusy maju byt na okraji mesta, mozno na nejakych frekvencne slabsich linkach (tusim v HK to tak je).. Dlhe diely su velmi zly priklad ich vyuzitia (politicky).. proste tam nemaju co robit (rovnako tak moja myslienka nie je uplne koser)..
S tou 50 je to tak, ze ide o par minutiek dlhsie a nejde tak hlboko do centra.. tolko moja uvaha.. preto sa mi 205 vidi viac..
Závěr zněl, že jestliže se stanice jmenuje podle městské části, která má v názvu pomlčku (například Praha-Bubny), tak tam je. Jde-li o případ jiný (ona Opava východ, Praha Masarykovo nádraží atp.), tak nikoliv. Mělo by to platit v češtině jako ve slovenštině.
Jinak zajisté existuje oficiální seznam dopraven, kde to musí být správně.
Popri rekonstrukcii 1. nastupista sa vykonava aj oprava uvedeneho pristupoveho tunelu, takze "macanie si clenkov" zadara (snad) uz nebude.