150/151
Prekvapuje ma, že ešte nikto nezaložil rubriku o týchto obľúbených lokomotívach ČD, ktoré majú milú prezývku "banán". Zvlášť, ak tvarom pripomínajú legendárne 350-ky.
V novom GVD sa rozšírilo ich pôsobenie aj na ŽSR. Jazda "banána" na R 810 "Horehronec" malebnými úsekmi Košice - Margecany v údolí Hornádu s tunelmi, priehradou Ružín a mohutným mostom ponad ňu a spätná strojová jazda patria medzi ozajstné skvosty.
Pozornosť si zaslúži aj nasadzovanie týchto lokomotív na osobných vlakoch v okolí Žiliny a Košíc. Nehovoriac o rýchlikoch Cassovia a Laborec a vlaku IC Odra. Budem rád, ak svoje postrehy a zaujímavosti pridáte do tejto novej rubriky.
... sú to veruže vzácne fotky. Možno z toho bude aj článoček na hlavnú stranu, v rámci toho nového seriálu o ajznboňáckych průseroch (Z archívov čiernej kroniky ).
Len keby som si našiel čas napísať pre web mastera nejaký čitateľný príspevok ... ...
Pravidelný vlak zostavený z lôžkových a lehátkových vozňov, premávajúci na trase Košice - Praha (a opačne).
Z Košíc v ten deň (29.1.1981) odišiel načas, t.j. o 20:42 hod. Do Sp. N. Vsi by došiel načas, lenže, citujem : "... v poslednom traťovom oddieli pred Žst. Spišská Nová Ves dobehol vlak ESn 51530 a narazil na jeho koniec rýchlosťou 98 km/hod. v čase podľa rýchlomeru 21,48 hod"., koniec citátu.
Inak, tá rýchlobežka (ESn 51530) sa v okamihu nárazu pohybovala rýchlosťou cca 20 km/h (vchádzala do SNV).
Kebyže stála, tak to bola "pecka jak do betonu". Kua, to si radšej ani nechcem predstaviť že ako by to dopadlo v takomto prípade. Masaker jak "sviňa".
Inak, z tej nehody mám kópiu oficiálnej zápisnice o uzatvorení NU, aj s podpismi vyšetrovateľov, ale práve preto nechcem komentovať závery komisie, nebolo by to odomňa fér voči tomu kolegovi. Takže sorráč ...
každá nehoda má iste aj svoje pozadie nakoľko sa jedná o dosť nepríjemnú situáciu a nešťastie, niekde zlihá ľudský faktor a inde aj nejaké zariadenia, pravú príčinu nehody sa dozvedia hlavne tí najbližší zamestnanci alebo okoloidúci ostatok je veľakrát len dohad alebo teória, ale to len tak všeobecne aby si si nemyslel že to je konkrétne na tvoju debatku. a inak tí hackery sú fakt všade, sú ako také chrobáky rozmnožené a len číhajú a číhaju...
redds: Aj mňa by to inak zaujímalo, prosím, napíš aj mne na osobnú poštu.
Inak k nehode viem toľko:
Otec slúžil vtedy nočnú v Spišských Vlachoch, nemal sa jak ráno dostať domov. Bol sa teda pozrieť na mieste nehody medzi vchodovou šajbou a košickým zhlavím, údajne mašinu po náraze do konca nákl.vlaku otočilo okolo svojej osi, pričom prvý vozeň, ktorý ju skrútil, sa vrýpal do nej. Bol problém s urýchlenou evakuáciou cestujúcich, nakoľko vraj v pyžamách vystupovali z rozbitých vagónov do 20 stupňových mrazov, kým cigáni zatiaľ veselo kradli dajaké hovadiny z rozbitých nákl. vozňov.
Oficiálne chýry boli také, že ujo mal vypnutý VZ a zaspinkal.