Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Trať Vojany - Bánovce nad Ondavou dlhá 20 km sa stala prvou slovenskou železničnou traťou postavenou štátom po roku 1918. Stavebné práce sa začali v januári 1920, do prevádzky v bola uvedená 20.10.1921. Na hlavnú trať bola súčasne prebudovaná miestna železnica z Užhorodu do Vojan , a tak bol vytvorený druhý významný pozdĺžny spoj najvýchodnejšieho Slovenska.
... a az cca od r. 1966 1524 mm.
Pred 11 rokmi sa konala veľká obnova traťového zvŕšku priebežnej koľaje z Maťoviec až po Hanisku + niektorých vedľajších koľají v celkovej dĺžke 90 km. To bolo péňazí, čo?
keď si spomínal, že koľajnice sú drahé, tak čo stojí taký kus koľajnice? Teraz myslím čisté železo, nič viac, žiadne podvaly. No a potom by ma zaujímala cena jednej koľaje (teda celku dvoch koľajníc spojených podvalmi, ospravedlňujem sa za to, že nepoužívam odborné termíny, lebo ich nepoznám, ale rád sa nechám poučiť).
Na DELČ sa popýtam, lebo teraz už ku nám chodia veľmi málo stroje z Mechanizačnej základne. Na obnovu nie sú peniaze, takže veľké výluky sú tiež v nedohľadne. Drobné opravy si riešia traťováci svojími prostriedkami.
Pivec: V Haniske som bol naposledy dávnejšie, vtedy som tam videl vzadu ešte torzá nejakých mašiniek. Ako je tam teraz neviem.
M 131 funguje na ŠRT na mimoriadne jazdy pre cudzincov a na NR napríklad ako kyvadlová doprava n Košiciach pri prebúdzaní Katky.
Na comsi ako hradle tiez, co som riesil "vyskolenim" prednostky stanice ...
V Trebisove a Banovciach n/O. som bol relativne casto.
jozin:
nevies preco Ukrajinci vytrhali kolaj 1435 mm Uzhorod - Matovce gr.?
Traťováci majú "centrálny mozog" a mechanizačnú základňu v Trebišove, sídlia však aj v Haniske a Maťovciach. Svoje miestnosti majú v každej výhybni, takže nie je problém stretnúť MUVky alebo "degeše" (DGKU) hocikde v šturci.
Do leta pre vás prichystám komplet dokumentáciu o trati a vozidlách. Mám aj niekoľko ZCP 102 starších ročníkov.
Nemám prejdenú časť z Budkoviec do Maťoviec, takže o nej veľa info neviem. V Maťovciach som bol, nepoznám len vozmajstrov.