Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Takze mozno tak nejaky osobny vlak do Uzhorodu, ale kedze po normalnom rozchode by to neslo, tak bud prevaz v Matovciach (hovadina), alebo klasicke sovietske osobakove supravy (tiez hovadina - vzhladom na ich "komfort"). Jedine stiahnut z Kyjeva jednu tu modernizovanu jednotku .
Asi najrealnejsie by mi z toho vysiel prestup v Matovciach (ale kvalitny a nie taky s 2,5 hod. dierou ako v CNT), potom prechod cez hranicu v ukrajinskej suprave (na ten usek by ten dobtyciak az tak nevadil) a v Uzhorode bud vystup pre paserakov alebo prestup na vlaky miestnej proveniencie dla vlastneho uvazenia a a uz v rezii UZ .
Neviete nahodou, ci je to uz definitivne zabudnute? Kedze tam normalny rozchod nie je, tak by zrejme jazdili ukrajinske supravy a prevazovanie by bolo v Matovciach (prip. prestup).
P.S. Uvazovalo sa aj s otvorenim cestneho prechodu Matovce - Pavlovo na ceste, co vedie povedla SRT (ktoru sme tu uz spominali), ale v sucasnosti sa nic budovat nebude, pretoze sa zistilo, ze prechod nie je potrebny.
Preto by som rad vedel ako to v skutocnosti je, pretoze ani Ukrajina nefunguje tak, ze si cez hranicu moze chodit ktokolvek a akokolvek (a prave na Ukrajine sa stale vyzivaju v kontrolovani hranice, straznych veziach, plotoch, bumazkach...).
A co by tam asi ukrajinske organy kontrolovali ? Ked ide k nam, tak moze viest ilegalne cigarety, vodku, CD´s a emigrantov z dalekeho Vychodu - co im asi velmi nevadi, to skor organom EU; a naspat neviem co by okrem ozratych zamestnancov UZ bolo mozne viezt .
Pamätám si, že po jednej takej "súdružskej" návšteve a patričnom pohostení s "garmoškou" to v tom vozni vyzeralo tak, že už vlastne nebolo koho a čo kontrolovať. Colníci len mávli rukou a poslali tento "vlak duchov" cez hranicu domov.
Meracím vlakom sa kontroluje celkový stav koľajníc, ojazdenie, bočné zrýchlenie, "sadnutie" koľaje, nepodbité styky a veľa iných neduhov. Tento vlak je postrachom traťovákov a volajú ho "prémiový". Po jeho jazde má každý traťovák po prémiách.
Meranie prvej traťovej koľaje ŠRT trate:
štátna hranica UŽ/ŽSR - Čierna nad Tisou ŠRT - štátna hranica ŽSR/UŽ a meranie staničných koľají ŠRT v žst. Čierna nad Tisou podľa požiadaviek správcu AO Trebišov, SMS Čierna nad Tisou, ktoré určí operatívne v príslušný deň merania.
Predpokladaný príchod z Ukrajiny je o 8.00 hod. Začiatok merania o 9.00 hod.
Predpokladaný odchod zo žst. Čierna nad Tisou späť na Ukrajinu je o 15.00 hod.
Meranie 1. traťovej koľaje na trati:
štátna hranica UŽ/ŽSR - Maťovce ŠRT - Haniska pri Košiciach ŠRT; pri ceste späť na trati Haniska pri Košiciach ŠRT - Maťovce ŠRT - štátna hranica ŽSR/UŽ bude meranie staničných koľají takto:
Haniska pri KošiciachŠRT - koľaj č.2 a 3,
Výh. Slančík - koľaj č.2
Výh. Červený Dvor - koľaj č.3
Výh. Trebišov - koľaj č.3
Výh. Budkovce - koľaj č.3
Výh. Vojany - koľaj č.2
Maťovce ŠRT - koľaj č. 202, 102, 2 a 4