Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Vlaky síce na ŠRT nejazdia rýchlo, ale riedko. Takto vám aspoň neutečú...
V žst Maťovce odovzdali 28.12.1987 do prevádzky prevazovňu sovietskych železničných cisterien. Bola vybudovaná v rekordne krátkom čase - namiesto plánovaných 45 za 16 mesiacov s rozpočtovým nákladom vyše 94 milionov. (krátené)
Ak by sa používali (plne)automatické spriahla, prinieslo by to isto mnoho komplikácií presne ako píšeš. Súčasný stav, teda potreba ručne spojiť vzduch a elektro má aj svoju výhodu - posunovač zároveň vizuálne skontroluje stav spriahel.
Ono sa zdá, že nasadenie automatických spriahel kompatibilných s SA3 v celej európe je čím ďalej väčšia utópia. Jednak sú tu dôvody čo som spomínal predtým a potom ešte morálna zastaralosť SA3-ojok. Boli by s tým určite veľké problémy.
Ešte som si tak spomenul - aj moderné automaty majú niekedy problémy - spomínam si, že kdesi mali v zimných mesiacoch spájať a najmä rozpájať súpravy. Ale kde to bolo a aký typ spriahel tak to netuším. Ktovie ako sú na tom u nás používané typy (loko rad 840, 471 ČD, ...)?
Bolo to už dávno.
Na ŠRT by aj tak zrejme spoľahlivo nefungovali. Pri váhe vozidiel a nákladu a masívnosti súčasne používaných autoscepiek by tie plnoautomatické museli byť oveľa väčšie.
Pritom tie súčasné sú často poruchové z dôvodu deformácie ich "vnútorností". Vozmajstri v USS, v Haniske či Maťovciach by Ti vedeli rozprávať...
Neviem si predstaviť, čo by sa dialo, keby v nich bol aj "vzduch" a "elektrina".
Na spádovisku som videl len previazanú skupinu vozňov na normálny rozchod, ktorá mala po oboch stranách spojovacie vozne, takže autoscepku "v akcii" som na spádovisku nevidel. Ale asi sa to dá pri držaní vyvesovacej páky.
Čo sa týka sprahovania vzduchových potrubí a elektrického vedenia, tak SA3 patrí do skupiny tkz. poloautomatických spriahel, čiže vzduch a elektro sa musí dopájať ručne (čo však nie je pre posunovačov fyzicky náročné). Existujú však aj (plne)automatické spriahla, ktoré spájajú všetko a niektoré sú toho schopné aj za jazdy (boli úvahy o spájaní/delení prímestských osobných vlakov bez ich zastavenia). Príkladom plne automatického spriahla je rada 840 ZSSK, Talenty a pod.
Pokiaľ viem tak nebolo rozhodnuté aké aut. spriahlo sa zavedie v rámci Európy (polo- alebo plne-), vyvíjali sa rôzne typy (napr. typ OSŽD). Bola však jedna nevyhnutná podmienka - museli byť kompatibilné so sovietskym SA3.
Pridám však jednu nevýhodu: Súprava z automatickými spriahadlami veľmi trhá a je "hlučná". Fakt to stojí za vyskúšanie. Pri rozbehu vlaku po spáde gravitačnou silou je veľmi nebezpečné prvé (ďalšie už menej) brzdenie. Naši rušňovodiči trhnutie očakávajú a vtedy je veľmi dôležité sedieť. Inak nabehneš hlavou o čelné sklo alebo riadiaci pult. Na autoscepkách je veľká vôľa a pri dlhej súprave je to riadne cítiť.
To isté je pri rozbiehaní, mám to vyskúšané na postrku. Pri zájdení postrku je súprava stlačená. Po rozbehu sa trhavo naťahuje, a keď je fakt dlhá, postrk alebo posledný vozeň trhne dopredu v momente asi o meter.
Každé trhnutie, či doraz, je naozaj hlučné. Možno aj preto sa musia pri klasických spriahadlách nárazníky dotýkať a skrutkovka musí byť napnutá.
V Európe sa tiež uvažovalo o zavedení automatického spriahla. Mala to byť "akcia Z" - všade by sa váľali hromady aut. spriahel a v hodine H by obrazne každý jedno zobral a namontoval do najbližšieho vozňa. Prínosom malo byť odstránenie namáhavej manuálnej práce pri zoraďovaní vlakov ako aj zvýšenie bezpečnosti (pohyb osôb v koľajisku). Od zavedenia sa však de facto upustilo preto, že vo vyspelej európe sa nájde plno robotníkov z radov prisťahovalcov ochotných robiť ťažkú prácu za lacný peniaz.
Američania si automatické spriahadlo dali patentovať presne v tom čase, ako ho v ZSSR vymyslel možno nejaký Ivan Ivanovič Autoscepkov.
Bohužiaľ, len na obrázku, som videl plány plne automatizovaného spriahadla bez nutnosti ďalšieho zásahu. Mali v ňom byť brzdové a elektrické spojky, takže spojenie vozidel bolo otázkou dvoch sekúnd.