169.001/184.5
Diskuze o lokomotivach rady 169/184.
Pôvodné, v tej dobe svetovo ojedinelé, prevedenie s pomalobežnými motormi priamo na nápravách sa počas prototypových skúšok neosvedčilo kvôli nízkemu záberovému momentu a s tým súvisiacimi ťažkosťami pri pohýňaní.
Po dosadení alternatívnych podvozkov s rýchlobežnými motormi a prevodovkami sa tento jeden problém odstránil, no rušeň stratil hlavný primát sľubovanej bezúdržbovosti.
Vozidlo do určitej miery vzbudzovalo nedôveru u ČSD, ktoré sa napokon rozhodli pre nákup ďalších sérii (98E, 99E) vtedy už osvedčených rušňov radu 162/163. Stroj 169.001 po páde železnej opony a otvorení západného trhu, predovšetkým s technológiami výkonovej elektroniky, sa stal v tom okamihu, hoc nový, no technicky zastaralý aj po stránke elektrickej.
Počiatkom 90-tych rokov (v ére GTO tyristorov a IGBT štruktúr) bolo už zrejmé, že koncepcia asynchrónného rušňa s prúdovým striedačom a impulzovým meničom (ktorú si vyžiadala s ohľadom na použitie klasických tyristorov) bola slepou uličkou vývoja, preto rušeň (najmä po elektrickej stránke) nemal a už ani nikdy nebude mať pokračovateľa alebo sériu.
Do histórie československého rušňového priemyslu sa nepochybne navždy zapíše ako unikát s desiatkami patentov na inovačné technické celky, ako jedinečný prototyp rušňov tretej generácie, ale zároveň aj ako ukážka a príklad toho, kde cesta konštrukcie vozidiel s asynchrónnym pohonom neviedla.
Pri neúspešnom pokuse o jeho prestavbu na rad 380 bol rušeň rozložený a dnes sa torzo jeho skrine nachádza v areáli firmy Škoda.
(362.001)
Lokomotiva rady 184.5 se provozuji v Sokolovsko - Mostecke panvi, kde jsou tepelne elektrarny Tusimice a Prunerov. Vice o techto lokomotivach napsal Ing. Martin Balkovsky na tema ''Ponorky na kolajniciach''
Fotka lokomoitvy rady 169 je stahla z internetovych stranek http://elektricke.atlaslokomotiv.net/169/index.html
Ale veď nechaj vášho nášho pruvodce rozhodovať za seba. Hádam sám najlepšie vie, ako naloží so svojími prebytočnými končatinami.
Zas mu už len pokoj nedám, vieš, koľko námahy a peňazí nás to stálo obtelefonovať mikulášske štrkopiesky zriadiť pieskovisko, len aby sme ukojili hviezne maniere 163.072? A ona sa Ti rozhodne celkom drzo pokaziť.
Holt, hnusná je to doba! Ak chceš byť celebrita, stačí, že sa na niekoľko dní vyváľaš v blate a už Ti celý šotosvet leží pri nohách (podvozkoch).
Zbyněk, mimochodom, vieš, čia je to zas chyba?
No samozrejme, že Tvoja!
Už si mi dávno mohol napísať, ako asynchrónka bzučala, fučala, syčala, klepotala, pískala, trúbila. ...a rozprávala!
Ja by som chrochtal šťastím a pruvodce by mohol teraz nerušene písať svoju zaujímavú reportáž.
Zbyněk, ak mi aspoň zapískaš a zabzučíš ako 169-ka, sľubujem, a to malo byť prekvapenie, že v dohľadnej dobe prispejem reportážou o třebovských peršingoch pod Tatrami, už kompletizujem materiál.
A a keďže dobre viem, že Ty si po reportážach večne hladný, som samé uch, môžeš spustiť...
Jsi nenasyta! Podá-li Ti někdo prstík, už držíš v chrupu celou končetinu.
Já Ti tvůj zápal neberu, ale nech teď našeho průvodce na pokoji, má pro nás přepracovat zajímavou reportáž. A Ty ho tady otravuješ s něčím, co prožilo většinu svého života v kopřivách a teď už se odebralo na věčnost.
No presne, super!
Toto som síce počul, ale nikto mi to viac nevedel potvrdiť.
Totižto keď bol otec po pracovnom úraze v žel. nemocnici v Prahe v roku 1990 (ešte za federácie), testovali to tam na nejakých prestavných záťažiach po Pražských spojkách alebo čo, a parkrát, keď ju videl, na hl.n., tak bola vždy zvesená so žehličkou.
Keď zo záujmu zisťoval, že prečo, jeden "místní znalec" mu pravil, že preto, lebo občas sa nedokáže vôbec pohnúť. (pomalobežné motory (ne)sprevodované do ťažka pri nízkych frekvenciách nedokázali vyvinúť potrebný moment)
Toto som bral ako zdelenú priamu skúsenosť ľudí, čo vtedy okolo 85E0-ATM krútili, nik mi tento problém nepotvrdil, nikde sa o tom viac nepísalo, až teraz Ty.
Vďaka.
A ešte, o nejakých tých záberoch zvnútra alebo manuáloch nevieš?
Mi tak napadlo, píšu že u sprevodovanej varianty znížujúce jednosmerné meniče pracovali na rovnakých frekvenciách (33 1/3, 100 a 300 Hz) ako u peršingov. To teda aj bzučala ako peršing?
Pískala ako peršing? Alebo inak? (píšťala, húkačka...)
(chcel by som totiž pre model 169.001 v H0 dať napáliť zvukový modul, len najprv potrebujem aspoň priblížne poznať zvuky, aké náš ctený udatný asynchron pri prevádzke ráčil vydávať)
Inak samozrejme že dalo. O 269, (dokonca aj 369) sa dokonca reálne uvažovalo.
Striedavé vozidlo bolo uvažované s napájaním cez trakčný transformátor s pevným prevodom, tyristorové riadené usmerňovače slúžiace zároveň aj ako regulačný prvok napätia pre prúdové striedače a zvyšok obdobný ako u 169.
U 369 to malo byť zas inak.
Ale tie šotky, ďalšie šotky asynchronky chcem, prosííííím.
Ale už před dvěma roky se jinde na našich stránkách objevil rozhovor o vývoji řady 380, v němž je také zmínka o "asynchronu".
Nejvýkonnější lokomotiva na evropských železnicích
O třísystémové lokomotivě ŠKODA řady 380 hovoří technický ředitel společnosti ŠKODA TRANSPORTATION ing. Ladislav Křivanec
Výňatek:
* Podle informací, které se mi podařilo získat, skončil prototyp škodovácké lokomotivy třetí generace s asynchronním pohonem nakonec zpět ve Škodovce. Bude vaše nová lokomotiva patřit do stejné generace nebo se bude jednat již o generaci čtvrtou. Pokud ano, jaké budou nejvýznamnější rozdíly mezi těmito generacemi?
Lokomotivy třetí generace jsou obecně lokomotivy s pohonem asynchronními motory. První lokomotiva této generace, dnes již zrušená řada 169, měla proudové měniče. Tento stav byl dán dostupností polovodičových prvků v době vývoje této řady. Nová kolejová vozidla – řada 471 i lokomotiva 380 jsou již vybaveny moderními střídači napěťovými s IGBT tranzistory. Lokomotiva řady 380 díky splnění podmínek interoperability může být považována za první řadu nové generace.
* Bude sloužit nějaká část této již zrušené řady jako část prototypu nové lokomotivy?
Lokomotiva řady 169 se nyní opravdu nachází v našem závodě. Je odstrojena a do budoucnosti s ní počítáme jako se strojem, na kterém budou zkoušeny systémy a funkční celky pro nová vozidla. Koncepce a nové směry při vývoji lokomotivy řady 380 neumožňují použití této zrušené řady jako základu řady nové.