ZSSK Cargo - Železničná spoločnost Cargo Slovakia, a.s.
Železničná spoločnost Cargo Slovakia, a.s. - nákladný železničný dopravca.
http://www.zscargo.sk/
Podradené diskusné témy
yogi keby moje osobné skúsenosti hovorili že po transformacii a rozdelení železníc fungovali lepšie tak by som bol spokojný...keďže však po údajnej perfektnej transformacií fungujú horšie či už pre zamestnancov alebo zákazníkov nevidím žiadny dôvod aby som sa takejto transformácie zastával a bol duchom pri nej......
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480814/
Vážení miešate tu hrušky s jablkami dúfam,že Vám tu niektorému napísať aké je všetko skvelé SKUTOČNOSŤ=zssk cargo má väčšie dlhy než majetok,ŽSR viac ako 70%nevýhodných zmlúv plus stratu a ZSSK SLOVENSKO klame v účtovníctve,jeden o "voze" a druhý "koze" Ad.:Zámčan nie ste Vy zamestnanec a tvrdý zástanca unitárnej železnice duchom a drísty o kríze nech si dá cargo "zarámovať "-výhovorky neschopnosť
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480767/
aké tajné konšpiračné metody....... ??? to akože nemôžem okomentovať spôsob slovenskej transformácie...? za unitárne železnice asi ťažko nájdem relevantný údaj keď samostatné Cargo neexistovalo ale to že sa zisky z nákladnej vrážali do osobnej je všeobecne známe a je mi naozaj jedno či to budete spochybňovať ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480697/
Zámčan
Koľko dozadu? Prečo? Rozpíš prosím.... Lebo to vyzerá, že keď dojdú argumenty, oháňa sa tajnými konšpiračnými teóriamy, ktoré musia byť utajnené, lebo....?
A ty sa dúfam neoháňaš, len nejakými bludmi a vymyslenými teóriami... To by bolo strašné sklamanie pre mňa.
Koľko dozadu? Prečo? Rozpíš prosím.... Lebo to vyzerá, že keď dojdú argumenty, oháňa sa tajnými konšpiračnými teóriamy, ktoré musia byť utajnené, lebo....?
A ty sa dúfam neoháňaš, len nejakými bludmi a vymyslenými teóriami... To by bolo strašné sklamanie pre mňa.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480694/
Ad.:zámčan začal si len s "A" prečo nie i "B" a ahoj
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480686/
55 lukas musel by si študovať dlhšie dozadu do straty išlo Cargo po výborne prevedenom spôsobe transformácie nebudem to tu rozpisovať prečo.....ale každý so sedliackym rozumom vie že u nás sa privatizovali len ziskové veci.... je aj možnosť rozpredaja Carga na malinké časti na tom by žraloci tiež niečo trhli a ja tomu Cargu doprajem viac šťastia.....
V unitárnych železniciach sa vždy strata v osobnej vykrývala ziskami z nákladnej.Keď chceš pochybuj....
Rasťo ak je kríza tak nielen v preprave tovaru ale sa to musí prejaviť aj na opravách takže v čase krízy boli tieto činnosti skôr príťažou (nebola robota....preto boli dobré už aj HDV súkromníkov)....čo sa týka ceny za DC ten rozdiel je taký markantný že posun gratis na ŽSR to nevytrhne stačí si prepočítať kolko mali ČD tranzitu teda bez posunu....!!! čo už len sa naposunuje s vlakom z Nemecka do Devínskej alebo Rajky že......
V unitárnych železniciach sa vždy strata v osobnej vykrývala ziskami z nákladnej.Keď chceš pochybuj....
Rasťo ak je kríza tak nielen v preprave tovaru ale sa to musí prejaviť aj na opravách takže v čase krízy boli tieto činnosti skôr príťažou (nebola robota....preto boli dobré už aj HDV súkromníkov)....čo sa týka ceny za DC ten rozdiel je taký markantný že posun gratis na ŽSR to nevytrhne stačí si prepočítať kolko mali ČD tranzitu teda bez posunu....!!! čo už len sa naposunuje s vlakom z Nemecka do Devínskej alebo Rajky že......
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480685/
Ešte raz a pomaly:rozdelenie na ŽSR ZSSK CARGO a ZSSK SLOVENSKO vec v tej dobe skvelá a i v dnešnej po prvé(!):všetci vidíme ako sa za NAŠE DANE stará správca o infraštruktúru,že OTRASNE AMATÉRSKY A DRZO je fakt,ešte k 21.08.2010 vôbec nepochopili,že robia služby-žiaľ pochybujem,že pochopia už zajtra .ZSSK CARGO nákladná doprava DOTOVANÁ z CHUDOBNÝCH miest tvrdo drúcich zamestnancov potrebuje dotácie lebo pri vzniku tejto spoločnosti či pravidelného darmožráča/toť lepšie meno pre zsskcargo/mali manažéri darmožráča plné huby čo "oni všetko dokážu a utopia všetkých konkurentov"no utopili,žiaľ seba a NAŠE DANE-prečo?!?!?!BEZTRESTNE DODNES to neviem v kultúrnom svete choré,jaj onô prepáčia sme na Slovensku ZSSK SLOVENSKO žobre žobrala a žobrať vždy bude za to aby nemuseli vrátiť cestovné späť pri ktoromkoľvek vlaku,ale že z cestujúcich si z GVD robia ,že sú si až slepo istí dotovaním strát od štátu i na tie vlaky,ktoré nevozia a že sa im nakupuje cez OPD nová technika skvelo teta prepáčia zatiaľ v SR je nová poschodová jednotka ostatné sú už len šerble či múzejné rarity EU ,ale už nikomu verejne nehovoria,že za jednotku zaplatia 24%z ceny ostatné ide z NAŠICH DANÍ ,no aby to nebolo také jednoduché celý tento cirkus šašov amatérov zlodejov pätolízačov klamárov zastrešuje MDPT,no a to ako sme sa na našom drahom Slovensku naučili/v cenách prepočte euro,európsky priemer máme najdrahšiu žranicu chlievy a aroganciu-pre tých čo nepochopili slovník:žranica=jedlo chliev=novostavba bytu arogancia=služby,no a budovu MDPT zastrešujú politické strany podľa toho či vyhrali alebo podplatili parlamentné voľby,no ako vieme i nevieme manažéri štátnych železničných podnikov zarábajú veľmi málo až máličko na to aký sú dôležití skvelí a i bystrí odborníci,no že jeden je cukrár druhý traktorista tretí honelník štvrtý hlupák za to už ako si politické strany nemôžu-lebo však,kto by sa o chudobnú rodinu postaral kedˇim štát roky nič nedal,a tak takýto skvelí manažéri od roku Pána 1993na železniciach ostávajú dodnes za NAŠE DANE a my sa radujeme ,že nám na Slovensku jazdia vlaky= občas,že máme infraštruktúru 3650km tratí=dezolátnych,a že cargo vozí vlaky=od zisku do krachu,ak očakávate bod dva veľmi jednoduchý od roku 1993 by mal každý riadiaci manažér či riaditeľ okamžite zverejniť:KAM - NA ČO -ZA KOĽKO- KEDY- KOMU - O KOĽKEJ - PREČO .......to veľkým financie,po tretie každému komplet vziať majetok a to až od prarodičov a až po pravnukov a každého posadiť na 10000rokov za mreže KURVA AKO JE MOŽNÉ ,ŽE PONIEKTORÍ PRESIERAJÚ MILIARDY za 450 000Skk mesačné platy BEZTRESTNE-nerozčuľujem sa a tak si v mysli uvedomujem medvedík žiješ v jaskyni neprší Ti na labky zarábaš viac ako priemer EU dôchodok budem mať vyšší ako kávičkujúci Grék-nie netrápte sa od slovíčka "nerozčuľujem"som sa nezbláznil čo už MADE IN SLOVAKIA
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480683/
Ako bývalý zamestnanec Carga a dnes privátneho dopravcu si myslím, že všetko je to o peniazoch za vlakový kilometer na ŽSR a tam je pes zakopaný. Skoro všetky tranzitné vlaky opustili trate ŽSR a na MÁV sa idú potrhať HDV aj rušňovodiči privátnych dopravcov. Len vlaky ktoré sa napríklad od PKP tam nezmestili kapacitne, prechádzajú úsekom Kúty - Rajka. MÁV v Rajke sa nestíha čudovať nárastu za posledné roky. Prítom výhodnejšie sú PPS Komárno a Štúrovo na MÁV. Tie sú ale využívané len nevyhnutnej miere. Prečo? Lebo na MÁV nákladný vlak platí za jeden km cca 4 €, na ŽSR 11 € ! Na počte vozov nezáleží. Slovenský súkromný dopravca ide s vlakom Bratislava - Košice natrati Rajka - Hidasnémety - Košice a len 33% náklady. Obdobne u Rv vlakov na východ. Na MÁV zplatíte u Pn vlaku za km menej, ako na ŽSR za Rv vlak. Cargo ale nemôže takto chodiť všeobecne. Argumenty, že v iných je cena za vlkm napríklad 8 € prosím ale doplniť aj o napríklad 60 % dotácie od státu. Treba zobrať kalkulačku a nahodiť Košice - Ba 400 km x 11 € = 4400 €. Na MÁV 400 x 4 = 1600 €. Rozdiel 2800 € len na jednom vlaku. Je vôbec na počudovanie, že tu ešte nejaký dopravca v podmienkach EU prežil. Cargo pri súčasnej cene vlastne robí charitu, zachranňuje ŽSR a plní štátnu kasu! Infra ŽSR je štátna. Dá sa zistť počet vlkm Carga a prepočítať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480613/
haldo11
To si myslis ty,za vyvesenie rusna pytaju 300 SKK (10€) o cenach ake su, nam sa ani nesniva!!!!
To si myslis ty,za vyvesenie rusna pytaju 300 SKK (10€) o cenach ake su, nam sa ani nesniva!!!!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480603/
Rasťo: ale pozor posun si v Česku hradí dopravca sám, na Slovensku ho platí vo väčšine prípadov ŽSR! = vyššia cena ŽDC nehrá takmer žiadnu rolu
... no to isto, najmä keď čo vlak, to v kalkulačnom vzorci položka s koeficientom miestnych operácií, ktorú mimochodom platí aj súkromník, ktorý taký posun ani vykonávať nemusí. Potom, že nás všetko obchádza, bodajby aj nie ...
... no to isto, najmä keď čo vlak, to v kalkulačnom vzorci položka s koeficientom miestnych operácií, ktorú mimochodom platí aj súkromník, ktorý taký posun ani vykonávať nemusí. Potom, že nás všetko obchádza, bodajby aj nie ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480602/
Povedzme si rovno ! Cargo je uz v tot.srackach , zatial co budovy na Drienovej v Blave a na Zeleznicnej v Kosiciach su preplnene uradnikmi a manazermi , cargo veselo necha rezat autogenom vsetko ... masinky , vagony , zariadenia v rus. a voz. depach a pod ... O prepravach sa ani nemusime bavit nie su schopny odviest vagon ani ho dokonca pristavit v pozadovanom case . Skratka dnes ked dlh carga vysoko prevysuje jeho majetok uz onho nema nik zaujem . Aspon ze SUaO poziciava hdv sukromnikom a uz aj opravuje a osetruje hdv sukr. dopravcom pred dvoma troma rokmi o tom nechceli ani pocut . V depach vystrahali rusnovodicov slovami ze sukromnikovy nepodaj ani len vodu :(
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480600/
Zámčan Vždy, keď si prečítam nejaký príspevok od teba, viem, prečo sú železnice v stave, v akom sú.
Tvrdenia o ziskvosti nákladnej dopravy si môžete prečítať na strane 23 tohoto súboru:
www.zsr.sk/buxus/docs/vyrSpravy/VyrocnaSprava2001.pdf
Komu sa nechce čítať, môže si to rovno pozrieť na obrázku. Koľko toho treba spraviť, aby niektorý pochopili, železnice nie sú také skvostné?
Aby som to zhrnul:
1999 : strata (3.19)
2000 : strata (1.18)
2001 : strata (0.83)
2002 : strata (1.40)
2003 : strata (neviem kolko, citujem dokument : " Strata nás mrzí najmä v náklad-
nej preprave, ktorá je jadrom obchodnej činnosti ZSSK" a nechce sa mi ho studovat)
Študuj aj výročné správy samostastného carga ( http://www.zscargo.sk/sk/pre-verejnost/press/vyrocne-spravy/ ) a povedz mi, kedy bolo ziskové. Neviem sa nejak k tomu dopátrať.
Tvrdenia o ziskvosti nákladnej dopravy si môžete prečítať na strane 23 tohoto súboru:
www.zsr.sk/buxus/docs/vyrSpravy/VyrocnaSprava2001.pdf
Komu sa nechce čítať, môže si to rovno pozrieť na obrázku. Koľko toho treba spraviť, aby niektorý pochopili, železnice nie sú také skvostné?
Aby som to zhrnul:
1999 : strata (3.19)
2000 : strata (1.18)
2001 : strata (0.83)
2002 : strata (1.40)
2003 : strata (neviem kolko, citujem dokument : " Strata nás mrzí najmä v náklad-
nej preprave, ktorá je jadrom obchodnej činnosti ZSSK" a nechce sa mi ho studovat)
Študuj aj výročné správy samostastného carga ( http://www.zscargo.sk/sk/pre-verejnost/press/vyrocne-spravy/ ) a povedz mi, kedy bolo ziskové. Neviem sa nejak k tomu dopátrať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480538/
Zámčan, pri technológii dopravy aká v Cargu vládne je dosiahnutie zisku možné len pri vysokánskych cenách prepráv, čo pri konkurencii dopravcov znižuje schopnosť Carga podnikať.
Nikto nevyvráti stav, že technológia v Cargu je zastaralá a neaktuálna a vyznačuje vysokým stupňom predimenzovanosti (čo ale nevedie k zlepšeniu kvality prepráv, ale skôr naopak). T.j. v nemenovanej stanici sa rozposunuje za deň 40 vozňov (z toho je 30 vozňov z končiacich a na východzie Mn), v tejto stanici sa drží nepretržite staničný posun a na Mn vlaky na každé rameno extra mašina. Tie Mn idú 3x týždenne a každý z nich berie max 5 vozňov. Na to, kde stačí 1 mašina a 1 vlaková čata je dnes mašín 5 (!) a 5 čiat. Dnes je tu 15 ľudí, stačilo by 5. Takýchto staníc je po Slovensku x. Ďalšia vec, je skutočne nutné držať tak hustú sieť zriaďovacích a strojných staníc, keďže v celom rade prípadov takéto stanice robia len umelú prácu (napr. dopĺňajú do vlakov minimum vozňov, ale preraďujú cele skupiny vozňov do iných vlakov bez nutnosti rozraďovania, ďalej sú to rôzne umelé preprahy atď).
Teraz k Zámčanovmu tvrdeniu, že cenová a časová konkurencia idú protikladne a Cargo si nemôže dovoliť voziť vlaky s pár vozňami. Toto mi pripadá ako vtip dňa (aj keď umelecky sa mi viac páčili Braňove príbehy Jana a Pepu, samozrejme podľa idey smiech cez slzy). Úplne normálne je totiž v Cargu voziť Mn s 0-1 vozňom, Pn s 10 vozňami, predvádzať stav, kde je jazda s prázdnou súpravou väčšia než s loženou (a pomer prázdne behu k loženému detto).
Zisk Carga v časovom horizonte a "nekorektné" porovnanie so susednými spoločnosťami.
- akú konsolidáciu predviedlo vedenia Carga v rokoch 2007 a 2008? Žiadnu. Akurát začali voziť viac ucelených vlakov, teda tých ziskových a predpotopná a predražená technológia vozby jednotlivých vozňových zásielok si stratovosť udržala.
- ČD Cargo má lacnejšiu DC (ale pozor posun si v Česku hradí dopravca sám, na Slovensku ho platí vo väčšine prípadov ŽSR! = vyššia cena ŽDC nehrá takmer žiadnu rolu), a navyše ČD-C nerobí výhradne ziskovú činnosť v podobe údržby vozidiel ZSSK (toto je krásny štátny lievik ako dotovať Cargo), taktiež nemá takú možnosť tranzitu ako Slovensku (ktorý samozrejme vďaka neexistujúcej flexibilite cenotvorby za ŽDC a vysokým cenám Carga Slovensko obchádza) . Takže naozaj, ak by sme mali byť korektný, tak možnosti dosiahnuť zisk sú v prípade ZSSK-C vyššie než pri ČD-C.
Nikto nevyvráti stav, že technológia v Cargu je zastaralá a neaktuálna a vyznačuje vysokým stupňom predimenzovanosti (čo ale nevedie k zlepšeniu kvality prepráv, ale skôr naopak). T.j. v nemenovanej stanici sa rozposunuje za deň 40 vozňov (z toho je 30 vozňov z končiacich a na východzie Mn), v tejto stanici sa drží nepretržite staničný posun a na Mn vlaky na každé rameno extra mašina. Tie Mn idú 3x týždenne a každý z nich berie max 5 vozňov. Na to, kde stačí 1 mašina a 1 vlaková čata je dnes mašín 5 (!) a 5 čiat. Dnes je tu 15 ľudí, stačilo by 5. Takýchto staníc je po Slovensku x. Ďalšia vec, je skutočne nutné držať tak hustú sieť zriaďovacích a strojných staníc, keďže v celom rade prípadov takéto stanice robia len umelú prácu (napr. dopĺňajú do vlakov minimum vozňov, ale preraďujú cele skupiny vozňov do iných vlakov bez nutnosti rozraďovania, ďalej sú to rôzne umelé preprahy atď).
Teraz k Zámčanovmu tvrdeniu, že cenová a časová konkurencia idú protikladne a Cargo si nemôže dovoliť voziť vlaky s pár vozňami. Toto mi pripadá ako vtip dňa (aj keď umelecky sa mi viac páčili Braňove príbehy Jana a Pepu, samozrejme podľa idey smiech cez slzy). Úplne normálne je totiž v Cargu voziť Mn s 0-1 vozňom, Pn s 10 vozňami, predvádzať stav, kde je jazda s prázdnou súpravou väčšia než s loženou (a pomer prázdne behu k loženému detto).
Zisk Carga v časovom horizonte a "nekorektné" porovnanie so susednými spoločnosťami.
- akú konsolidáciu predviedlo vedenia Carga v rokoch 2007 a 2008? Žiadnu. Akurát začali voziť viac ucelených vlakov, teda tých ziskových a predpotopná a predražená technológia vozby jednotlivých vozňových zásielok si stratovosť udržala.
- ČD Cargo má lacnejšiu DC (ale pozor posun si v Česku hradí dopravca sám, na Slovensku ho platí vo väčšine prípadov ŽSR! = vyššia cena ŽDC nehrá takmer žiadnu rolu), a navyše ČD-C nerobí výhradne ziskovú činnosť v podobe údržby vozidiel ZSSK (toto je krásny štátny lievik ako dotovať Cargo), taktiež nemá takú možnosť tranzitu ako Slovensku (ktorý samozrejme vďaka neexistujúcej flexibilite cenotvorby za ŽDC a vysokým cenám Carga Slovensko obchádza) . Takže naozaj, ak by sme mali byť korektný, tak možnosti dosiahnuť zisk sú v prípade ZSSK-C vyššie než pri ČD-C.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480532/
Brano u Teba je problem že všetko štátne je u teba moralne zlo....preto ťa tak irituje že to zlé Cargo s problemami aké tam realne existujú dokázalo mať v roku 2008 vyrovnaný hosp.výsledok na rozdiel od minulých rokov keď sa pripravovalo na privatizáciu.Riešenie krízy v roku 2009 pre Cargo by bola výrazná redukcia zamestnanosti čo nebolo politicky priechodné aj tesne pred volbami neoblúbené a ešte k tomu v čase keď by si väčšina v čase krízy nevedela prácu nájsť a skončila by tak či tak v socialnej sieti štátu.Ano Cargo má prezamestnanosť ale v kanceláriach.,možno má aj nezaslúžené platy managerov len som zvedavý kde sa stratia slová pani premierky Nestrašte v Cargu sa prepúšťať nebude.........
ano Cargo potrebuje silného partnera ale nie preto že štátne vlastníctvo je zlé ale preto že v globalizovanej Europe bude buď malinká firma ktorá si čo to odhyzne alebo partnerská ktorá bude realizovať prepravy velkého hráča,dnes už DB CArgo má kúpenú pol Europy tak mi nerozprávajte ako by bola dobrá deregulovaná žel nákladná doprava viacero malých spoločností to ako keby ste mi tvrdili že lepšie je nakupovať v malom obchode u súkromníka ako v hypermarkete....(možno ano ale aká je realita.....)
neviem prečo stále porovnávaš posledné 4 roky...Nákladná žel.doprava bola väčšinou stále zisková a keby nebola nikto by ju nechcel privatizovať ...privatizuje sa iba to čo sa oplatí a v našich podmienkach bez velkej námahy a rizika.Nákladná doprava sa dostala do mínusu len pred privatizáciou otázka kto vie prečo? a možno preto keď sa oddelila alebo transformovala od unitárnych železníc,dovtedy vždy vykrývala časť straty z osobnej prepravy a deje sa to v niektorých krajinách EU dodnes hoci smernice krížové financovanie už dávno zakazujú.
no a naozaj sa hospodárske výsledky firiem dajú porovnávať keď majú rovnaké činnosti.,lenže to ty nechceš chápať
a keď chceš porovnávať prečo akurát 4 posledné roky...
ano Cargo potrebuje silného partnera ale nie preto že štátne vlastníctvo je zlé ale preto že v globalizovanej Europe bude buď malinká firma ktorá si čo to odhyzne alebo partnerská ktorá bude realizovať prepravy velkého hráča,dnes už DB CArgo má kúpenú pol Europy tak mi nerozprávajte ako by bola dobrá deregulovaná žel nákladná doprava viacero malých spoločností to ako keby ste mi tvrdili že lepšie je nakupovať v malom obchode u súkromníka ako v hypermarkete....(možno ano ale aká je realita.....)
neviem prečo stále porovnávaš posledné 4 roky...Nákladná žel.doprava bola väčšinou stále zisková a keby nebola nikto by ju nechcel privatizovať ...privatizuje sa iba to čo sa oplatí a v našich podmienkach bez velkej námahy a rizika.Nákladná doprava sa dostala do mínusu len pred privatizáciou otázka kto vie prečo? a možno preto keď sa oddelila alebo transformovala od unitárnych železníc,dovtedy vždy vykrývala časť straty z osobnej prepravy a deje sa to v niektorých krajinách EU dodnes hoci smernice krížové financovanie už dávno zakazujú.
no a naozaj sa hospodárske výsledky firiem dajú porovnávať keď majú rovnaké činnosti.,lenže to ty nechceš chápať
a keď chceš porovnávať prečo akurát 4 posledné roky...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480463/
"ak chceš porovnávať musíš porovnávať porovnatelné"
Účtovné štandardy v krajinách EÚ sú prakticky rovnaké, takže hospodárske výsledky viacerých firiem s rovnakým odborom činnosti za ten istý rok vyjadrené v rovnakej mene idú porovnať veľmi jednoducho. Ale už som si zvykol, že ak Ti jednoznačne vyjadrené údaje z reality nevyhovujú, začneš čosi o porovnávaní neporovnateľného.
"keď Jano ide do krčmy kde pivo s borovičkou stojí raz tolko ako u Pepu minie viac peňazí tolko o sedliackom rozume"
Sedliackym rozumom je jasné, že hlavným dôvodom, prečo to s Janom ide dolu vodou, asi nebude cena piva, ale predovšetkým skutočnosť, že chľastá priveľa...
Účtovné štandardy v krajinách EÚ sú prakticky rovnaké, takže hospodárske výsledky viacerých firiem s rovnakým odborom činnosti za ten istý rok vyjadrené v rovnakej mene idú porovnať veľmi jednoducho. Ale už som si zvykol, že ak Ti jednoznačne vyjadrené údaje z reality nevyhovujú, začneš čosi o porovnávaní neporovnateľného.
"keď Jano ide do krčmy kde pivo s borovičkou stojí raz tolko ako u Pepu minie viac peňazí tolko o sedliackom rozume"
Sedliackym rozumom je jasné, že hlavným dôvodom, prečo to s Janom ide dolu vodou, asi nebude cena piva, ale predovšetkým skutočnosť, že chľastá priveľa...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480236/
a na najbližšej križovatke nedáš prednosť, na klesaní dole zákrutou to neubrzdíš a vyvrátiš to krížom cez cestu. Ty upratovať nemusíš, sedíš u policajtov na protokole, alebo utečieš, aby ťa nechytili. Hasiči poupratujú rozbité fľaše, rozliatu kyselinu, pochytajú po poli živý tovar, položia na kolesá. A majiteľ nech sa stará ako a kto mu donesie kamión do servisu, alebo šrtotovne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480213/
Zámčan: práveže netvrdím že mýto vráti samo o sebe tovar na koľajnice, úplne inak, bola to veľká príležitosť, ktorej sa Cargo absolútne nechytilo. Práve drevo najviac narástlo u Carga po zavedení mýta, pretože tam vôbec nejde o rýchlosť. Ale keby sa vedeli predať, tak tak mohli voziť aj ďalšie komodity. Rýchlosť/rentabilita... nie je to len tak ako vravíš ty, keby zásielku nevozili povedzme 24 hodín, ale 12 hodín, tak ušetríš polovicu pracovného času dokonca aj pri rovnakých nákladoch
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480210/
a-jeto: skus na Drienovej popozerat
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/480208/