Stavba kolajiska a modulov - rady, tipy, triky
Tu môžete písať svoje otázky ohľadom stavby koľajiska, modulov, rady, nápady, ....
to Igi: To Roco ma dost sokovalo. Ale trochu ma upokojilo, ze hadam vyroba bude pokracovat.
INak, ako si pisal, nevyzera to velmi ruzovo - ked take stalice na modelarskom trhu ako Marklin a Roco maju vyrazne problemy, tak sa obavam, ze sa stahuju nad nasim "konickom" neprijemne mracna.
Je to ako pises zacarovany kruh - decka radsej sedia pri PC (je to pre ne a aj pre ich rodicov pohodlnejsie ako sa im venovat), o MZ je tym padom nizsi zaujem a tym idu zasa ceny dole (ak by Roco malo odbyt na segejov CSD napriklad 5000 ks, tak by ta cena bola urcite inaksia) a tak dokola - vyssie ceny, mensi zaujem, ....
Nuz, a ked uz to inak nepojde, dame sa dokopy a zalozime si vlastnu firmu ....
to stalker: Nuz, tu by som ti poradil len jedno - nejake plany sice su, ale treba si uvedomit, ze stavieb je tisice typov a to sa proste neda vsetko nakreslit do casopisu. Tazke, ako Igi spominal, da sa nieco zo starych modelarov alebo aj zo Zeleznicare.
Ale my to riesime velmi jednoducho a efektivne. Zober fotak, vyhliadni si stavbu, ktoru chces postavit a zacni fotit - vsetko - stany, dataily, strachu, okna, ..... Fotky ale nesmies robit "perspektivne", teda z rohov - postav sa proste vzdy presne kolmo na kazdy stenu a fot.
Pozor, nezabudni na "rozmerovu pomocku" - urobi si 1m tyc a tu si vzdy poloz k jednej stene na niektorej z fotiek. Tym ziskas takmer presnu predstavu o rozmeroch stavby (nakolko na fotke budes vediet presny rozmer jedneho predmetu a tak zistis aj "mierku" fotky).
(My sme to riesili aj tak, ze sme boli viaceri a jeden sa postavil k stene - a dotycneho sme si potom odmerali).
Nuz, a potom zistis rozmery zakladnych stien a ostatne je uz len praca s pravitkom a kalkulackou - pre kazdu fotku vypocitas jej realnu mierku a na zaklade toho aj skutocne rozmery stavby. A tie uz len potom zmensis podla pozadovanej velkosti a kreslis - najlepsie v PC (vynikajuci je CorelDraw, kde si mozes nastavit mierky, velkosti, .... takze v konecnom dosledku tam ani nemusis prepocitavat do zopvlenej mierky).
Navyse, moje skusenosti su take, ze aj ten najlepsi nakres bez podrobnej fotodokumentacie nema tu spravnu hodnotu, lebo je to vzdy len 2D a ty modelujes 3D, a priestor je dobre zachyteny len na fotke. A z velmi schematickeho nakresu s kopou fotiek sa mi stavalo lahsie ako z detailneho nakresu, kde som kopec priestorovych dispozicii musel pracne zistovat z toho nakresu (porovnavanim pohladov, ....).
Ja viem, je to sice robota, ale ved modelarstvo je o "piplacke" a trpezlivosti.
P.S. Netvrdim, ze tato metoda je na 100% presna, ale odchylka je pri presnom spracovani tak okolo 5% co je na budovy velmi slusny vysledok.
Ad Igi: Myslel som najma rozmerove udaje: rozmery stien, vyska, sirka okien, dveri, vzdialenosti, uhly, atd atd... Proste vsetko to, co je po zmenseni potrebne, na model v presnej mierke. Momentalne to riesim "priblizne" porovnavanim napr. s tovarenskymi modelmi, ale to nie je ono :(
ad Stalker
Vidiet ako povrhne su tlacove agentury:
Presna informacia ja taka, ze predvcerom oficialne oznamili zanik firmy ROCO s 800 zamestnancami. Vcera o 12:00 oznámili ludom, ze ktori budu prijati do novej firmy Modelleisenbahn GmbH. Zatial len 70 ludi naslo tam zamestanie, ktori od pondelka zacnu analyzovat moznosti novej spolocnosti, co sa moze a co sa nemoze vyrabat.
Novy sef firmy planuje posilnit vyrobu mimo Rakuska,v BB planuju zvysit pocet z 200 na 230 zamestanancov a v 3 ostatnych fabrikach v Rakusku perspektivne planuju zamestnat dokopy 440 ludi.
Vyroba podla vsetkeho sa rozbehne buduci tyzden aspon na tie prvky, ktore nepodliehaju patentovym a inym zakonom a projektatni zacnu skumat moznosti obist tie detaily, ktore teraz znemoznuju vyrobu.
Minuly tyzden bola pomerne velka expedicna aktivita (zatial sa nevie, ci byvaly management alebo spravca konkurzu) expedoval vsetko co mali na skladoch, takze pravdepodobne obchodoch bude novy tovar.
Nova firma slubuje, ze nenecha modelarov v stichu a v septembri podla planu zacne expedovat tovar na vianocny trh.
Dufajme ze vsetko pojde hladko
Stalker: Čo konkrétne z plánov žel. stavieb ťa zaujíma?
"Podnik Roco Modellspielwaren z rakúskeho Halleinu, ktorý 45 rokov vyrába modely dopravných prostriedkov, zanikol. Zo súčasných 440 zamestancov prejde 76 do novej firmy Modelleisenbahn, ktorá bude vyrábať zlomok z produkcie Roco. Ostatné aktivity presunie na Slovensko, kde firma v Banskej Bystrici zamestná 200 pracovníkov."
Nuž toľko k správe tlačovej agentúry, ale naspäť k téme: tiež vítam túto diskusiu, môj preferovaný materiál na stavbu budov je zatiaľ papier.
Len mám malú otázočku: neviete, kde by sa dali zohnať nejaké rozmerové plány žel. stavieb? V el. forme by bolo najlepšie, o nejakých tých knihách viem.
To neviem a predpokladam, ze ani vypredaje pre normalnych modelarov nebudu, lebo je obrovsky tlak na ziskanie vacsieho mnozstva peniazi (milinony Eur) a to sa da dosiahnut len predajom pozostatku ako v celku (niekto to prebere naraz) a az po rokoch (vid Rivarossi - az vlani sa objavili ich spickove modely za bagatel a to len v USA) sa mozu objavit niekde lacne modely z terajsej produkcie (a to este v zavislosti na obnoveni produkcie).
ad basta
nie prave kvoli pravnym nezrovnalostiam nova firma MODELLEISENBAHN GmbH nema nic spolocneho s byvalym ROCOm, jedine vlastni de facto vsetky nemovitosti a stroje, zatial vsak nitko nevie do akej miery vlastni vyrobne prava (teraz sa to skuma).
V Salzburgu dostane pracu cca 70 ludi, hlavne z administrativy (na skumanie, co mozu vyrabat a co nie a predavat zasoby) a z projektu, (aby tam, kde je to mozne nasli riesenie na tu cast vyroby ktoru mozno rozbehnut okamzite alebo v dohladnej dobe).
Vyroba v Salzbrugu podla dnesneho stavu nema sancu - mozno BB alebo az Cina a inde.
Mas 3 moznosti:
Profici stavaju z mosadznych profilov (vynikajuci ale drahy material nie je jednoduche ho zohnat).
Skuseni modelari pouzivaju plastove profily (evergreen a pod). tiez nie je velmi lacny ale dobre sa s nimi pracuje.
Na zaciatok mozes to skusit aj z laminovaneho papiera (papier roznej hrubky nasiaknuty s rozpustenym polystyrolom - krabicka od Tik-Tak a pod. ).
Na fotorezacke mozno narezat 1-3 mm pruzky, v strede skriabnut nozom a ohnut do 90 st. uhla a mas vinkel. Na T a U profily potrebujes uz vacsiu trpezlivost a fortiel ako ich vyrobit. Ak to dokazes ziskal si takmer rovnocenny material k evergreen profilom.
Niekoľko plánov (aj budov) je na http://www.mo-na-ko.net/zeleznice-planky.htm.
Na http://dmaster.tar.hu/buildings.htm sú vystrihovánky maďarských drážnych stavieb, ale použiteľné aj pre "naše" modely.
jki