Stavba kolajiska a modulov - rady, tipy, triky
Tu môžete písať svoje otázky ohľadom stavby koľajiska, modulov, rady, nápady, ....
K strku:niekto pouziva prirodny strk, niekto to imituje suchym cajom...Strk si mozes aj nasitkovat.
Samozrejme nechám prírodnú farbu, veď je rozličnej farby - viď staničku Vernár ...
Pozri tiež na http://zmrail.webpark.sk - koľajisko všobecne, tam je pohľadov viac (dole odkaz obrzom bez komentára), napr. telgártsky viadukt.
Predsa prírodný materiál. Vždy sa dá niekde niečo zohnať a nasitkovať. Spodom dávam korkovú drť zo starých špuntov posekanú na starom mlynčeku na kávu k mixéru. Prírodný materiál - najlepší je kremičitý piesok. Dokonca aj skaly používam (tie menšie) prírodné - viď. predošlé foto. V staničke Vernár (na konci) sú skaly autentické dokonca priamo odtiaľ.
Na tuto velkost v TT je dokonca idealny penovy polystiren. Krajina do drevenej kostry - rámu s roštom, trať vytýčená na sololitových podložiach (spodkoch násypu). Niekedy v rámci šetrenia penového polyst. a hmotnosti koľajiska sa dajú využiť aj kartónové platne. Tunel je kartónový "rukáv", kvôli zníženiu hlučnosti (tenké vrstvy dobre "vedú" zvuk).
To zmar
Myslím si, že robiť skladané srdcovky je výhodnejšie, ale nakoniec sa to dá domaskovať, napr. tzv. minútovým kovom (= rýchlym epoxidom šedej farby) - po krajoch utesniť a zvrchu tam naniesť trochu toho epoxidu. Aspoň bude srdcovka pevnejšie držať na pražcoch. Robil som kadejaké prekopávky vyhybiek a ako najrýchlešia mi vychádza skladaná srdcovka. Pri dobrej trpezlivosti to ide dokamuflovať aj spájknutím plechových prúžkov.
Ad terén
Nejde ani tak o rýchlosť, ale dobrú tvarovateľnosť povrchu a prípadnú opravu keby že niečo nepasovalo. Z tohto pohľadu je jednotkou penový polystirén (prípadne tuhšie odnože). Ide to naozaj rýchle, je to ľahúčke, proces je suchý (lepepí sa obyčajnou disperziou). Vrch možno líznuť jemnulinkým sádrovým poterom a vrstvou latexu príslušnej farby, aby netrčala nikde biela (ružová), kde nemá. Dobre ide do takého terénu aj vsádzať stromy. Kompaktný penový terén by mal pôsobiť tiež tlmiaco. Pár obr. to dokreslí.
Poradte mi ako najjednodukšie postavím terén ? skúšal som to z namáčaných novím ale to je moc pracné a zdĺhavé.
Zeleznicne modelarstvo nie je prilis rychly sport. Trpezliivost je zäkladnym predpokladom uspechu..... Nevzdävaj sa az tak rychlo
Re: zmar
"Normálne" srdcovky - nie som expert na výhybky, ale srdcovky ako ich poznáme z modelovej železnice sa používajú snáď len u žliabkového koľajiva električiek. Mám foto ČHŽ (Čiernohronskej lesnej ... ) z rokov plnej prevádzky a sú ako dnes. Trate boli postavené ešte za cisárstva, za prvej ČSR sa ešte do nich neinvestovalo a za socíku sa už neinvestovalo. Mám foto aj Kysuckej úvraťovky, či Košicej detskej (1m z B. Štiavnice a Smolníka) a tiež "skladané" srdcovky. Bežné normálne výhybky sú tiež skladačka do kovových podloží, resp. "masiek". V modele to je naozaj OK.