Znelky, gongy a hlásenia
Mnohí zbierajú fotky o železnici, ja zvuky. Stačí sa len započúvať do hlásenia a máte pocit, ako by ste boli na stanici, kde prichádzajú a odchádzajú vlaky, počuť zvuk lokomotív, bŕzd a pod. Na Slovensku síce nemáme také dobré hlásenia ako v ČR, no zaujímavosti sú aj tu. Teším sa na Vaše nahrávky! Príjemné počúvanie!
Chcel by som poprosit niekoho jazykovo vybaveneho, ci by nemohol tie nahravky z http://skoda.wz.cz/nadrazi/, tykajuce sa Budapesti, prepisat do madarciny a keby sa dalo, tak aj s nejakym prekladom, aby som vedel, co ten chlap rozprava a co to znamena, ozivujem si spomienky na moju cestu do Budapesti :-).
Vdaka .
Na MAV som si vsimol, ze na vsetkych staniciach maju jednu a tu istu znelku - ci to bolo na trati Hidasnemet-Miskolc-BUdapest alebo Komarom-Gyor-Hegyeshalom.
A pred IC je okrem tejto este aj taka ina. Ukazky su k dispozicii na nizsie uvedenom webe, ale z toho hlasenia vzdy rozumiem len "vagany" :-).
Vsetkym vrelo odporucam.. je v tom kus poznania, spomienok, zabavy..
Co by ste povedali na obnovenie znelky bratislavskej hlavnej stanice? Aspon u vybranych vlakov..
Napr.v Leviciach hlásilo motorový osobný vlak z Kozároviec (240 + 3 veľké vozne) a potom osobný vlak do Štúrova (810 + 011) alebo osobný vlak do Zvolena (812 + 011), nikomu kompetentnému to nevadilo, ale teraz sa to už zmenilo...
Ako som sľúbil, nakoľko sa zatial na VLAKY.NET nedajú uploadovať zvukové súbory, svoje nahrávky môžete posielať na Peter.vanya@atlas.sk odkiaľ budú zverejnené na stránke: http://nahravky.wz.cz, ktorá je súčasťou tejto diskusie. Ako inšpiráciu som tam dal 10 mojich nahrávok, ktoré si môžete vypočuť. Tak teším sa Vaše nahrávky, znelky a gongy!
Jakub, takto nejako si si to predstavoval?:
Budapest-Déli pu.
Személy vonat indul Veresegyháza, Vácba 11 ó 50 perckor, 5 perc múlva az 5. vágányról. Kérjük, száljanak fel a vonatra. Kérjük kedves utasainkat, hogy a vonat ajtajait csukják be. Nyitott kocsi ajtókkal a vonat nem indul.
Preklad:
Budapešť-Južná st.
Osobný vlak odchádza do Vác-u cez Veresegyháza o 11:50, za 5 minút, z 5. koľaje. Prosíme, nastupujte do vlaku. Prosíme vážených cestujúcich, aby zatvorili za sebou dvere vozňov. S otvorenými dverami vozňov vlak neodíde.