Digitálne riadenie koľajiska
Nuz, kedze sme sa tu uz bavili aj o digitale a ja sam som dostal do posty par otazociek, je tu k dispozicii tato rubrika, kde sa mozete pytat, mozete odpovedat, mozete sa podelit so skusenostami, poradit vyrobcov, kde su info o vlastnych moduloch, navody na stavbu, standarty, komunikacne protokoly, programy, ....
Inak, povodne som chcel dat nazov "Analog alebo digital", avsak neviem, ci by bol spravny. Lebo priame porovnanie podla mna nie je mozne (je to ako porovnat DVD rekorder a videorekorder) ... ale zvysok uz necham na Vas ....
A2C - technicky to proste inak ani nejde. Dekodér nemôže poslúchať na dve adr. Nejako sa to musí prepínať, teda adr. v CV19 má prioritu. Zimo podporuje aj presmerovanie ovládania funkcii (nemusíš všetky), ale pod adr. v CV1 v pohode vieš ovládať buď všetke alebo nepresmerované funkcie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/721141/
Southern - vidim to tak, že chba bude niekde na Tvojej strane. "Multitrakcia s CV19" nie je nič svetoborné. Technicky ide len (!) o presmerovanie ovládania jazdy z adr. v CV1 na adr. v CV19. Je to štandardná funkcia podľa normy DCC NMRA a podporujú ju aj tie najstaršie dekodéry z minulého tisícročia dnešným videním archaické. Ako amatérske postavené podľa popisov FREMO, ev. MERG aj najstarie fabrické. Napr. prvý mikrodekodér Lenz LE077XF alebo so záťažovkou LE0521A, Digitrax DZ123 i 143, Uhlenbrock 73500, všetké ESU LokPilot, Zimo MX64, zvukové CTE, Kuhn T65 ... Naozaj doma ani nemám dekodér, ktorý CV19 nepodporuje aj keď to v popise podporu nemá napísanú (citované Leny a Digitrax). Podporu ovládania funkcií z adr. v CV19 (CV21 a 22) majú len novšie dekodéry avšak pod CV1 ich možno ovládať v pohode (doma aj výhodnejšie). Je to čiste záležitosť lokodekodéra, ktorá nevyžaduje nijaku podporu centrály, okrem vloženia adr. do CV19. Funguvalo to aj s tou najjednodušou domáckou centrálou podľa MERG !
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/721126/
A2C:
Ja som studoval navody Zimo a Lenz a v oboch stalo to iste. Teda, ak CV19 >0, masina jazdi na adresu MTR....
Mas pravdu, je to dost blbe zapinat a vypinat to cez PoM. Ci dakto bude robit upgrade programu v dekoderi....
Skor by ma zaujimalo, ci to ma nejaku normu v NMRA a MOROP....
Ak to je niekde normovane, pochybujem, ze nejaky vyrobca bude daco riesit.
Ja som studoval navody Zimo a Lenz a v oboch stalo to iste. Teda, ak CV19 >0, masina jazdi na adresu MTR....
Mas pravdu, je to dost blbe zapinat a vypinat to cez PoM. Ci dakto bude robit upgrade programu v dekoderi....
Skor by ma zaujimalo, ci to ma nejaku normu v NMRA a MOROP....
Ak to je niekde normovane, pochybujem, ze nejaky vyrobca bude daco riesit.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/721122/
Southern treba si pozrieť návod od Tvojho dekodéra a nastaviť! mne to funguje ale len zhruba takto ako kolegovia spomínali.
navolím adresu 4036 a zapnem zvuk aj svetlá, navolím 4041 zapnem zvuk aj svetlá, ale mašinou nejde hýbať keď má v CV19 adresu inej loko.
musím to poskúmať prípadne vydiskutovať s Zimo. Predsa je logickejšie keď mám v CV19 neustále zapísanú adresu viacrušňovej trakcie než keď musím v POM režime túto trakciu zapínať a vypínať,
Ideálne to funguje takto, prídem s mašinou 1 (4036) k súprave a pripojím ju, prídem s druhou mašinou (4041) k súprave a pripojím ju navolím adresu multitrakcie a odchádzam s celou súpravou naraz. Logické jednoduché a príjemné, teraz mi tu budú všetci namietať čo ak hento tamto... neriešim, nikto kto o tom nemá potuchy to ani len skúšať nebude. Ale je imbecilné to stále zapínať a vypínať.
navolím adresu 4036 a zapnem zvuk aj svetlá, navolím 4041 zapnem zvuk aj svetlá, ale mašinou nejde hýbať keď má v CV19 adresu inej loko.
musím to poskúmať prípadne vydiskutovať s Zimo. Predsa je logickejšie keď mám v CV19 neustále zapísanú adresu viacrušňovej trakcie než keď musím v POM režime túto trakciu zapínať a vypínať,
Ideálne to funguje takto, prídem s mašinou 1 (4036) k súprave a pripojím ju, prídem s druhou mašinou (4041) k súprave a pripojím ju navolím adresu multitrakcie a odchádzam s celou súpravou naraz. Logické jednoduché a príjemné, teraz mi tu budú všetci namietať čo ak hento tamto... neriešim, nikto kto o tom nemá potuchy to ani len skúšať nebude. Ale je imbecilné to stále zapínať a vypínať.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/721115/
southern:
No, ale ktori soudruzi z Rakuska? Bez toho, aby si napisal typ dekodera, nik toho vela nenamuti.
No, ale ktori soudruzi z Rakuska? Bez toho, aby si napisal typ dekodera, nik toho vela nenamuti.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/721106/
southern:
Kde udelali soudruzi z NDR chybu?
Napis, ake dekodery pouzivas.
Kde udelali soudruzi z NDR chybu?
Napis, ake dekodery pouzivas.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/721052/
Verbubdadresse (zviazaná adr.) v CV19 umožňuje prevádzku multitrakcie. Je štandardnou funkciou DCC NMRA. Viac-menej z recesie som aktivoval CV19 a CV22 u prastarého dekodéra postaveného podľa návodu FREMO z r. 1998 & inovovaným FW z r. 1999 a ono to ŠLO, normálne bez problémov. Podporujú to aj všetky dekodéry ESU LokPilot od V1.0 až po najnovšiu V4.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/720999/
Co sa funkcii tyka, pri naprogramovanej CV19 nemozem vylucit, ze rozne dekodery sa chovaju rozne.
Laci: Na web-e sa da najst vselico, treba hladat temu DCC, resp. Digital Command Control.
Co sa europskych vyrobcov tyka, vacsina dokumentacie je, zial, v nemcine.
Su aj preklady do anglictiny, ale je ich menej. Pre Lenz to prekladal kamarat do cestiny, takze by sa cosi naslo.
Anglicky - to by som sa popozeral po vyrobcovi Digitrax.
Co sa DCC tyka, vacsina firiem pouziva protokol DCC. Existuju aj ine - Maerklin, Trix, Fleischmann... pouzivaju aj ine protokoly....
Co sa komunikacie ovladacov s centralou tyka, spatnych hlaseni, dalsich funkcii (ABC) , to zavisi od konkretneho vyrobcu a kompatibilita s inym systemom byva viac-menej nemozna. Su centraly, ktore vedia pripojit viacero typov zbernic, ale pravidlo to nie je.
Laci: Na web-e sa da najst vselico, treba hladat temu DCC, resp. Digital Command Control.
Co sa europskych vyrobcov tyka, vacsina dokumentacie je, zial, v nemcine.
Su aj preklady do anglictiny, ale je ich menej. Pre Lenz to prekladal kamarat do cestiny, takze by sa cosi naslo.
Anglicky - to by som sa popozeral po vyrobcovi Digitrax.
Co sa DCC tyka, vacsina firiem pouziva protokol DCC. Existuju aj ine - Maerklin, Trix, Fleischmann... pouzivaju aj ine protokoly....
Co sa komunikacie ovladacov s centralou tyka, spatnych hlaseni, dalsich funkcii (ABC) , to zavisi od konkretneho vyrobcu a kompatibilita s inym systemom byva viac-menej nemozna. Su centraly, ktore vedia pripojit viacero typov zbernic, ale pravidlo to nie je.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/720993/
A2C:
Akonahle je v CV19 nejaka adresa rozna od 0, masina nefunguje standardne!!!!!
----------------------------------------------------------------------------------------------
Pozor, akonahle je naprogramovana CV19 > 0 (hocijaka adresa rozna od 0),
masina jazdi na adresu z CV19 (adresa viacnasobnej trakcie). Svetla naproti tomu posluchaju zas len adresu z CV1 (resp. z CV17+18).
Pristavit na supravu kazdu masinu samostatne a potom ich spriahnut do viacnasobnej trakcie (MTR) nezvlada kazda centrala.
To "spriahnutie do MTR" znamena len tolko, ze centrala v rezime PoM zapise do masiny CV19 adresu MTR.
Opatovne vyviazanie masiny z MTR znamena opat len tolko, ze centrala v rezime PoM zapise do CV19 nulu.
Ak centrala PoM nepodporuje, neostava nic ine, ako kazdej masine zadat CV19 samostatne, zostavit supravu so vsetkymi masinami, kedze motory reaguju len na adresu z CV19.
Akonahle je v CV19 nejaka adresa rozna od 0, masina nefunguje standardne!!!!!
----------------------------------------------------------------------------------------------
Pozor, akonahle je naprogramovana CV19 > 0 (hocijaka adresa rozna od 0),
masina jazdi na adresu z CV19 (adresa viacnasobnej trakcie). Svetla naproti tomu posluchaju zas len adresu z CV1 (resp. z CV17+18).
Pristavit na supravu kazdu masinu samostatne a potom ich spriahnut do viacnasobnej trakcie (MTR) nezvlada kazda centrala.
To "spriahnutie do MTR" znamena len tolko, ze centrala v rezime PoM zapise do masiny CV19 adresu MTR.
Opatovne vyviazanie masiny z MTR znamena opat len tolko, ze centrala v rezime PoM zapise do CV19 nulu.
Ak centrala PoM nepodporuje, neostava nic ine, ako kazdej masine zadat CV19 samostatne, zostavit supravu so vsetkymi masinami, kedze motory reaguju len na adresu z CV19.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/720991/
A2C - u multitrakcii cez CV19 samozrejme funkcie FUNGUJÚ ! Nastavujú sa :
- v CV21, F1 až F8
- v CV22, F0, F9 až F15
Problém je v nejednotnosti funkcií (ktorá FX, čo zapína). Na koľaj som dal:
- Sergeja (CV1=17, ako "hlavnú")
- T478.3093 (so zvukom, samostatne spínaným reflektorom, koncovými svetlami a tzv. vedľajšími zvukmi); nast. CV19=17, CV21=223, CV22=3
- T478.3095; CV19=17, CV22=3
Lokomotívy šli celkom v pohode. Dalo sa spínať čelné osvetlenie, pri zmene smeru sa prepínalo. Pokiaľ by sa zaplo svetlo pod adr. CV1, vtedy síce svieti, prepína sa podľa smeru, no nedá sa vypnúť. Viac funkcii sa aktivovať nedalo, lebo T478.3093 je so zvukom a ten sa obvykle aktivuje F1. Ostatné loko by mali trvale zapnuté reflektory alebo niečo iné ...
- v CV21, F1 až F8
- v CV22, F0, F9 až F15
Problém je v nejednotnosti funkcií (ktorá FX, čo zapína). Na koľaj som dal:
- Sergeja (CV1=17, ako "hlavnú")
- T478.3093 (so zvukom, samostatne spínaným reflektorom, koncovými svetlami a tzv. vedľajšími zvukmi); nast. CV19=17, CV21=223, CV22=3
- T478.3095; CV19=17, CV22=3
Lokomotívy šli celkom v pohode. Dalo sa spínať čelné osvetlenie, pri zmene smeru sa prepínalo. Pokiaľ by sa zaplo svetlo pod adr. CV1, vtedy síce svieti, prepína sa podľa smeru, no nedá sa vypnúť. Viac funkcii sa aktivovať nedalo, lebo T478.3093 je so zvukom a ten sa obvykle aktivuje F1. Ostatné loko by mali trvale zapnuté reflektory alebo niečo iné ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/720958/
Este som zabudol dodat, sme doma pomerne slusne kolajisko TT, nuz ale kedze sa skladoval v spazizi zavesene na stene, tak som bol obmedzeny rozmermi tej spajze. Ale inak bolo v pohode, milion druotov, kadejke relatka, ovladaci pultik. No, to boli casy .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/720932/
Chlapci, a nedalo by sa to cele pozriet na webe ? Ja nie som modelar, ale ta problematika okolo digatelneho riadenia kolajiska ma naozaj zaujala. Ak by sa nieco naslo, resp. limky, tak poprosim, vdaka. A este cosi: nemcinu neovladam, ale angictina celkom v pohode. k ak by prislo nieco aj od s. Putina, to zvladam .
Ozaj, komunikujete o tomto aj so zahranicnymi modelarmi ? Nemyslim tym len masinky vagoniky, kolajisko, atd.,ale napr. toto digi. Fakt by som si rad nieco o tomto prestudoval. Inak, kedysi som robil aj programatora (BASIC & ASM & C), takze to by mi nerobilo problemy.
Ozaj, komunikujete o tomto aj so zahranicnymi modelarmi ? Nemyslim tym len masinky vagoniky, kolajisko, atd.,ale napr. toto digi. Fakt by som si rad nieco o tomto prestudoval. Inak, kedysi som robil aj programatora (BASIC & ASM & C), takze to by mi nerobilo problemy.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/720931/
Ďakujem, konečne mi to niekto vysvetlil polopate :)
Z21 vyčíta aj zapíše do dekodéru aj pri bežnej prevádzke. To je ale jedno, skôr musím otestovať či sa s loko dá prejsť z trate na programovaciu koľaj ako po bežnej koľaji :)
Čo sa týka CV19:
loko 1 adresa 4036 CV19= 99
loko 2 adresa 4039 CV19= 99
loko 3 adresa 4041 CV19 =99
modelová situácia, prídem k súprave so samostatnými mašinami a pozapájam do súpravy, zapnem svetlá ich ovládačom s nastavenou hodnotou dlhej adresy, bez programovania navolím adresu na ovládači alebo použijem freda s adresou 99 a naraz pôjdem so všetkými lokomotívami ale nebudem vedieť ovládať svetlá ale zvuky áno? mám zvukové dekodéry Zimo MX645
Bude to takto fungovať alebo musím zdlhavo programovať ešte CV19, zapínať ju alebo vypínať
zajtra to vyskúšam ale zaujímalo ma či ste to už niekto otestoval :)
Z21 vyčíta aj zapíše do dekodéru aj pri bežnej prevádzke. To je ale jedno, skôr musím otestovať či sa s loko dá prejsť z trate na programovaciu koľaj ako po bežnej koľaji :)
Čo sa týka CV19:
loko 1 adresa 4036 CV19= 99
loko 2 adresa 4039 CV19= 99
loko 3 adresa 4041 CV19 =99
modelová situácia, prídem k súprave so samostatnými mašinami a pozapájam do súpravy, zapnem svetlá ich ovládačom s nastavenou hodnotou dlhej adresy, bez programovania navolím adresu na ovládači alebo použijem freda s adresou 99 a naraz pôjdem so všetkými lokomotívami ale nebudem vedieť ovládať svetlá ale zvuky áno? mám zvukové dekodéry Zimo MX645
Bude to takto fungovať alebo musím zdlhavo programovať ešte CV19, zapínať ju alebo vypínať
zajtra to vyskúšam ale zaujímalo ma či ste to už niekto otestoval :)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/720924/
mikinko:
Pri navoleni adresy loko na ovladaci #100 budu vsetky tri jazdi sucasne.
Pri navolení #1 budem ovladat len lokomotivu 1, pri #2 len lokomotivu 2, ....
Dovolujem si drobnu korekciu:
Pri navoleni adresy 100 budu jazdit vsetky 3 masiny sucasne, nebudu sa dat ovladat svetla.
Pri navoleni adresy 1 budem ovladat svetla, pripadne nejake ine funkcie masiny s adr. 1, NIE vsak motor! Ten bude reagovat iba na adresu 100.
Detto pre dalsie masiny.
Akonahle zapisem do CV19 =0, masina bude reagovat na svoju povodnu adresu tak, ako predtym, teda nielen svetla, ale aj motor.
V mojom pokuse som mal 2 masiny s adresami 5040 a 5041, adresu viacnasobnej trakcie 10.
Na adresu 10 reagovali masiny sucasne pohybom, svetlami vsak nie.
Na adresu 5040 reagovala prva masina svetlami, nie vsak motorom.
Na adresu 5041 reagovala druha masina svetlami, nie vsak motorom.
Od nastavenia
Samozrejme, mozem kludne nastavit aj nasledovne:
Loko 1 : CV1 = 1, CV19 = 0
Loko 2 : CV1 = 2, CV19 = 1
Loko 3 : CV1 = 3, CV19 = 1
ocakavam tolko, ze prva masina bude reagovat normalne na svoju adresu, ako motorom tak i svetlami, 2. a 3. masina budu reagovat na adresu 1 motorom ale svetlami nie. Svetla loko2 budu reagovat na adresu 2, svetla loko3 budu reagovat na adresu 3.
Pri navoleni adresy loko na ovladaci #100 budu vsetky tri jazdi sucasne.
Pri navolení #1 budem ovladat len lokomotivu 1, pri #2 len lokomotivu 2, ....
Dovolujem si drobnu korekciu:
Pri navoleni adresy 100 budu jazdit vsetky 3 masiny sucasne, nebudu sa dat ovladat svetla.
Pri navoleni adresy 1 budem ovladat svetla, pripadne nejake ine funkcie masiny s adr. 1, NIE vsak motor! Ten bude reagovat iba na adresu 100.
Detto pre dalsie masiny.
Akonahle zapisem do CV19 =0, masina bude reagovat na svoju povodnu adresu tak, ako predtym, teda nielen svetla, ale aj motor.
V mojom pokuse som mal 2 masiny s adresami 5040 a 5041, adresu viacnasobnej trakcie 10.
Na adresu 10 reagovali masiny sucasne pohybom, svetlami vsak nie.
Na adresu 5040 reagovala prva masina svetlami, nie vsak motorom.
Na adresu 5041 reagovala druha masina svetlami, nie vsak motorom.
Od nastavenia
Samozrejme, mozem kludne nastavit aj nasledovne:
Loko 1 : CV1 = 1, CV19 = 0
Loko 2 : CV1 = 2, CV19 = 1
Loko 3 : CV1 = 3, CV19 = 1
ocakavam tolko, ze prva masina bude reagovat normalne na svoju adresu, ako motorom tak i svetlami, 2. a 3. masina budu reagovat na adresu 1 motorom ale svetlami nie. Svetla loko2 budu reagovat na adresu 2, svetla loko3 budu reagovat na adresu 3.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/720920/
Este k programovaniu:
Drobny problem nastava pri programovani funkcnych dekoderov, kde spotrebicom su svetla realizovane pomocou LED.
Dekoder pri potvrdzovani log.1 sice svetla zopne a tieto bliknu, pre prudovy detektor v centrale je tento odber slaby a log. 1 je falosne vyhodnotena ako log.0, resp. ako chyba.
Pomoct sa tomu da, ak na funcny vystup v priebehu programovania pripojime odpor, ktoreho velkost viac-menej simuluje ziarovku...
Po programovani odpor odpojime.
Druha moznost je ignorovat chybove hlasky centraly a spoliehat sa na to, ze sme hodnoty CV zadali spravne. Programovanie zafunguje, citanie CV vsak vyhlasi chybu. Nevadi, dekoder je nastaveny a bude fungovat...
Drobny problem nastava pri programovani funkcnych dekoderov, kde spotrebicom su svetla realizovane pomocou LED.
Dekoder pri potvrdzovani log.1 sice svetla zopne a tieto bliknu, pre prudovy detektor v centrale je tento odber slaby a log. 1 je falosne vyhodnotena ako log.0, resp. ako chyba.
Pomoct sa tomu da, ak na funcny vystup v priebehu programovania pripojime odpor, ktoreho velkost viac-menej simuluje ziarovku...
Po programovani odpor odpojime.
Druha moznost je ignorovat chybove hlasky centraly a spoliehat sa na to, ze sme hodnoty CV zadali spravne. Programovanie zafunguje, citanie CV vsak vyhlasi chybu. Nevadi, dekoder je nastaveny a bude fungovat...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/720914/
mikinko: Dekoderu sa daju menit CV okrem CV1, CV17+CV18 (teda adresa lokomotivy) v rezime PoM v beznej prevadzke.
Typicky - spomalit / zrychlit rozjazd / brzenie, spriahnut loko do viacnasobnej trakcie...
Vtedy sa vysielaju do kolaji povely na zapis CV, ktore akceptuje iba adresovany dekoder (lokomotiva). Citanie obsahu CV v rezime PoM nie je technicky realizovatelne. (Aspon v DCC.)
-------------------------------------------------------------
Zapis dat do dekodera je jednoduchy - posle sa datovy blok s prikazom, co do ktorej CV treba zapisat. Jednocipak v dekoderi vyhodnoti dat. blok a do vnutonej EEPROM zapise hodnotu. Preto to funguje aj za beznej prevadzky na normalnej kolaji.
Citanie dat z dekodera je osemetnejsie. Centrala sa dopytuje na kazdy bit prislusnej CV. V pripade, ze bit je nulovy, dekoder nezopne ziaden spotrebic (napr. motor) a prudovy detektor v centrale detekuje logicku 0.
Ak je prislusny bit nastaveny, dekoder na chvilku zopne spotrebic (motor), masinou to cukne a prud. detektor v centrale zaznamena logicku 1.
Na jednu CV teda pripada 8 dopytov na hodnotu jednotlivych bitov a cela ta procedura trva o kus dlhsie, ako zapis. Vycitanie dlhej adresy z masiny trva celkom dlho, na to je treba 16 tych cyklov.
Na citanie uz treba programovaciu kolaj. Ak by sa pouzila normalna kolaj, kde jazdi x masin, bol by prudovy detektor pomyleny trvalym odberom a nedokazal by vyhodnocovat log. 0 a log. 1.
Typicky - spomalit / zrychlit rozjazd / brzenie, spriahnut loko do viacnasobnej trakcie...
Vtedy sa vysielaju do kolaji povely na zapis CV, ktore akceptuje iba adresovany dekoder (lokomotiva). Citanie obsahu CV v rezime PoM nie je technicky realizovatelne. (Aspon v DCC.)
Zapis dat do dekodera je jednoduchy - posle sa datovy blok s prikazom, co do ktorej CV treba zapisat. Jednocipak v dekoderi vyhodnoti dat. blok a do vnutonej EEPROM zapise hodnotu. Preto to funguje aj za beznej prevadzky na normalnej kolaji.
Citanie dat z dekodera je osemetnejsie. Centrala sa dopytuje na kazdy bit prislusnej CV. V pripade, ze bit je nulovy, dekoder nezopne ziaden spotrebic (napr. motor) a prudovy detektor v centrale detekuje logicku 0.
Ak je prislusny bit nastaveny, dekoder na chvilku zopne spotrebic (motor), masinou to cukne a prud. detektor v centrale zaznamena logicku 1.
Na jednu CV teda pripada 8 dopytov na hodnotu jednotlivych bitov a cela ta procedura trva o kus dlhsie, ako zapis. Vycitanie dlhej adresy z masiny trva celkom dlho, na to je treba 16 tych cyklov.
Na citanie uz treba programovaciu kolaj. Ak by sa pouzila normalna kolaj, kde jazdi x masin, bol by prudovy detektor pomyleny trvalym odberom a nedokazal by vyhodnocovat log. 0 a log. 1.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/720913/
mikinko - najjednoduchšie je do CV19 vkladať adr. podľa príkl. adr. 1 (t.j. u 2 a 3) a v CV22 a 23 ovládanie funkcií (podľa potreby u dvoch podriadených loko)
IBX to vlastne nepotrebuje, lebo má režim multitrakcie; tiež sa ostatné loko zahrnujú pod adr. jednej z nich, ale ... Neviem, či v režime multitrakcie ide individuálne nastaviť funkcie, napr. odstaviť čelné svetla, reflektor alebo koncové červené ... IBX má niekoľko možností "programovať" na koľajisku :
- IBX má dva výstupy, na jazdenie a na programovanie (využiteľný aj na jazdenie); pri tomto je potreba mať jednu oddelenú koľaj napájanú progr. výstupom, na ktorej možno bez problémov nastavovať
- programovanie na koľajisku fixované na adresu, ktoré umožňuje meniť obsahy CV okrem CV1 (v špeci režime ide aj toto).
IBX to vlastne nepotrebuje, lebo má režim multitrakcie; tiež sa ostatné loko zahrnujú pod adr. jednej z nich, ale ... Neviem, či v režime multitrakcie ide individuálne nastaviť funkcie, napr. odstaviť čelné svetla, reflektor alebo koncové červené ... IBX má niekoľko možností "programovať" na koľajisku :
- IBX má dva výstupy, na jazdenie a na programovanie (využiteľný aj na jazdenie); pri tomto je potreba mať jednu oddelenú koľaj napájanú progr. výstupom, na ktorej možno bez problémov nastavovať
- programovanie na koľajisku fixované na adresu, ktoré umožňuje meniť obsahy CV okrem CV1 (v špeci režime ide aj toto).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/720885/
Ono sa dá aby počúvalo aj 2 adresy keď si vezmeš že ak nepresmeruješ funkcie tak ich ovládaš stále pod pôvodnou adresou takže máš v dekodéry vlastne funkčné 2 adresy!