Digitálne riadenie koľajiska
Nuz, kedze sme sa tu uz bavili aj o digitale a ja sam som dostal do posty par otazociek, je tu k dispozicii tato rubrika, kde sa mozete pytat, mozete odpovedat, mozete sa podelit so skusenostami, poradit vyrobcov, kde su info o vlastnych moduloch, navody na stavbu, standarty, komunikacne protokoly, programy, ....
Inak, povodne som chcel dat nazov "Analog alebo digital", avsak neviem, ci by bol spravny. Lebo priame porovnanie podla mna nie je mozne (je to ako porovnat DVD rekorder a videorekorder) ... ale zvysok uz necham na Vas ....
skialpinist - mikinko to vystihol, teda iba pol vetou. Tomu sa nehovorí programovanie, ale test odolnosti nervov ! Aj to je dôvod prečo okrem cenových dôvodov používam selfmade veci. Štandard DCC pozná niečo také :
CV513 - číslo dekodéra, platí, že pre dekodér s adr. "1" nasledujú implicitne adr. výstupov (presnejšie dvojvýstupov) 1 - 4, dek. "2" 5 - 8, atď. Intellibox (IB) to dovoľuje zmeniť, normálne však nie je dôvod
CV514 - iniciuje výstupy
CV515-518 nastavuje dĺžku výst. impulzu. Okrem svetelných návestí spínačov a pod. to používam aj na angličanov, aby som ušetril počet výstupov.
Časy - okrem iného existujú aj svetelné náveste, pohon memory vire, atď. Normálne časy sa pohybujú v milisekundách pre dvojcievkové prestavníky. Ja dávam čas 10ms, no IB ponúka ďalšie možnosti z centrály a funguje to tak, že impulz trvá po dĺžku zatlačenia tlačidla ...
Záverom postup ako iniciujem svoje ovládače svetelných návestí - súčasne zatlačím na centrále povel pre výstup a mikrospínač (servisný mód) pre daný výstup a je to. Rozsvietenie náveste je súčasne kontrolou, že operácia prebehla správne. Nijaké počítanie bliknutí LED, atď. celé to trvá pár sekúnd.
P.S.
Ani neviem ako to napísať. Postup uvádzaný u LS 150 ho dovolí nastaviť aj digsetom 1 od PIKO, hoci podľa výrobcu programovať nevie ! Štandard je totiž cez CV513 - 521 a to nievie ani multimyš. Umožňuje to len a len servisný mód dekodéra príslušenstva, napriek tomu, že je otrasný.
CV513 - číslo dekodéra, platí, že pre dekodér s adr. "1" nasledujú implicitne adr. výstupov (presnejšie dvojvýstupov) 1 - 4, dek. "2" 5 - 8, atď. Intellibox (IB) to dovoľuje zmeniť, normálne však nie je dôvod
CV514 - iniciuje výstupy
CV515-518 nastavuje dĺžku výst. impulzu. Okrem svetelných návestí spínačov a pod. to používam aj na angličanov, aby som ušetril počet výstupov.
Časy - okrem iného existujú aj svetelné náveste, pohon memory vire, atď. Normálne časy sa pohybujú v milisekundách pre dvojcievkové prestavníky. Ja dávam čas 10ms, no IB ponúka ďalšie možnosti z centrály a funguje to tak, že impulz trvá po dĺžku zatlačenia tlačidla ...
Záverom postup ako iniciujem svoje ovládače svetelných návestí - súčasne zatlačím na centrále povel pre výstup a mikrospínač (servisný mód) pre daný výstup a je to. Rozsvietenie náveste je súčasne kontrolou, že operácia prebehla správne. Nijaké počítanie bliknutí LED, atď. celé to trvá pár sekúnd.
P.S.
Ani neviem ako to napísať. Postup uvádzaný u LS 150 ho dovolí nastaviť aj digsetom 1 od PIKO, hoci podľa výrobcu programovať nevie ! Štandard je totiž cez CV513 - 521 a to nievie ani multimyš. Umožňuje to len a len servisný mód dekodéra príslušenstva, napriek tomu, že je otrasný.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240512/
to skialpinist: Multimaus nepoznam a tak nebudem komentovat. Co ma vsak nenechalo chladnym je tvrdenie, ze "kto si chce nahriat prestavnik 10 sekundovym ..." Je to zavadzanie, nakolko:
1. prestavniky su roznych typov, taky Tillig motoricky by sa par sekudnam len potesil
2. Vacsina, ak nie vsetky, KVALITNE prestavniky maju koncove vypinanie, takze mozes do nich prud pustat aj minutu a nic sa nestane (zmysel toho je aj v tom, ze ak pouzivas jednoduche tlacitko na prestavovanie, tak nemusis tlacitko mackat so stopkami v rukach, resp mozes pouzivat ovela lacnejsie riesenie - prepinace)
3. Dekodery prislusenstva NESLUZIA LEN na prestavovanie vyhybiek. Uz len keby sme sli po Lnezovi tak sa daju nastavit impuls, trvale zopnutie, trvale impulzy a podobne.
V kazdom pripade, ked vyrobcovia dali k dekoderu tieto funkcie asi vedeli preco. To ze to niekto nepochopil este neznamena, ze ich nastavovanie je zbytocne.
Nizsie popisany navod asi funguje. Ale po jeho kratkom precitani dakujem modelarskemu Bohu za IBX a LDT a nemusim sa unuvat pocitanim poctu blikani diod, zapisovanim hodnot v CV ....
Jasne, funguje aj to, ale ked niekto chce, nech si nakopne MS DOS (command.com) a pise prikazy do dialogoveho riadku, ked niekto iny chce, nech si nakopne WIN a robi to v oknach ....
Takze aj ja sa priklanam k nazoru Zdenka a NNN - ked niekto uvazuje nad serioznym ovladanim kolajiska cez DCC, nech si vybera profesionalne riesenie. Ked sa chce niekto len tak zabavit na ovale, tak mu urcite postaci aj ta MM (sety Roco su skutocne za bagatel). Akonahle vsak bude chciet riesit spatne hlasenia, PC, route control, ... tak napriklad IBX ta vyjde asi lacnejsie ako k MM zacat dokupovat jednotlive casti.
1. prestavniky su roznych typov, taky Tillig motoricky by sa par sekudnam len potesil
2. Vacsina, ak nie vsetky, KVALITNE prestavniky maju koncove vypinanie, takze mozes do nich prud pustat aj minutu a nic sa nestane (zmysel toho je aj v tom, ze ak pouzivas jednoduche tlacitko na prestavovanie, tak nemusis tlacitko mackat so stopkami v rukach, resp mozes pouzivat ovela lacnejsie riesenie - prepinace)
3. Dekodery prislusenstva NESLUZIA LEN na prestavovanie vyhybiek. Uz len keby sme sli po Lnezovi tak sa daju nastavit impuls, trvale zopnutie, trvale impulzy a podobne.
V kazdom pripade, ked vyrobcovia dali k dekoderu tieto funkcie asi vedeli preco. To ze to niekto nepochopil este neznamena, ze ich nastavovanie je zbytocne.
Nizsie popisany navod asi funguje. Ale po jeho kratkom precitani dakujem modelarskemu Bohu za IBX a LDT a nemusim sa unuvat pocitanim poctu blikani diod, zapisovanim hodnot v CV ....
Jasne, funguje aj to, ale ked niekto chce, nech si nakopne MS DOS (command.com) a pise prikazy do dialogoveho riadku, ked niekto iny chce, nech si nakopne WIN a robi to v oknach ....
Takze aj ja sa priklanam k nazoru Zdenka a NNN - ked niekto uvazuje nad serioznym ovladanim kolajiska cez DCC, nech si vybera profesionalne riesenie. Ked sa chce niekto len tak zabavit na ovale, tak mu urcite postaci aj ta MM (sety Roco su skutocne za bagatel). Akonahle vsak bude chciet riesit spatne hlasenia, PC, route control, ... tak napriklad IBX ta vyjde asi lacnejsie ako k MM zacat dokupovat jednotlive casti.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240482/
NNN pisal : Dĺžku výst. pulzu, aktiváciu/deaktiváciu výstupov ani vo sne !!! ... koniec citátu.
Kto si chce napriek tomuto tvrdeniu nastaviť ( naprogramovať) dĺžku výstupného impulzu s Multimausom na LS 150 nech postupuje nasledovne: (bežne to netreba, stačí továrenské nastavenie ale kto si chce nahriať elmag. prestavník 10 sekundovým zopnutím výstupu môže experimentovať . Ja som to spravil a potom som trhal prívod trafa zo siete :-) ).
Nižšie ide o preklad z angl . manuálu ( zmenu ,preprogramovanie adresy som pre jednoduchosť vynechal)
1. Stlačiť a podržať tlačítko na LS 150 až červená LED začne trvale svietiť
2.Stlačiť opäť krátko tlačítko na LS 150,LED začne blikať. 1x blikne pauza ,budete nastavovať výstup 1, 2x blikne pauza budete nastavovať výstup 2....atď
3.stlačíte opäť tlačitko na LS 150 ,LED začne krátko blikať
4. Na MM v režime výhybky nastavte adresu od 5 do 100 . 5 zodpovedá 0,5 sek, adresa 100 zodpovedá 10 sekundám.Hodnoty medzi sú lineárne. Prepnite výhybku raz tlačítkom na MM. LS 150 preberie (naprogramuje sa) adresu ako dĺžku impulsu. (Lenz tvrdí v manuále ,že pri zadaní 1 ako adresy pre nastavenie dľžky výstupného impulzu sa nastaví výstup na 0,1 sec. Mne sa však hodnotu 0,1 sek nepodarilo nastaviť, hoci Lenz tvrdí že po resete sú všetky výstupy nastavené na 0, 1 sec. Hodnota po resete bola cca 0, 5 sec. ..nemám stopky)
5.LED začne blikať ako v bode 2 a môžete nastavovať ďalší výstup. Zopakujte tento postup pre všetkých 6 výstupov. Na záver stačte tlačítko na LS 150 a proces nastavovania ( programovania) dĺžky výstupného impulzu na LS 150 s pomocou Multimausu ukončíte.Ak chcete daktorý výstup preskočiť jednoducho stlačte tlačítko na LS 150 a to skočí na ďalší výstup.
Pri programovaní loko dekodérov s Multimausom je u neho obmedzenie, že si nenačíta aktuálnu hodnotu CV z dekodéra. Keď však viete fabrické hodnoty ( z návodu dekodéra) a pri zápise novej hodnoty ( napr . pre maximálnu rýchlosť) si ju poznačíte vyskúšate jazdu a potom opäť zmeníte podľa výsledku testu, nie je táto funkci pre bežného užívateľa potrebná.
Všetko som overil u seba v praxi..
Kto si chce napriek tomuto tvrdeniu nastaviť ( naprogramovať) dĺžku výstupného impulzu s Multimausom na LS 150 nech postupuje nasledovne: (bežne to netreba, stačí továrenské nastavenie ale kto si chce nahriať elmag. prestavník 10 sekundovým zopnutím výstupu môže experimentovať . Ja som to spravil a potom som trhal prívod trafa zo siete :-) ).
Nižšie ide o preklad z angl . manuálu ( zmenu ,preprogramovanie adresy som pre jednoduchosť vynechal)
1. Stlačiť a podržať tlačítko na LS 150 až červená LED začne trvale svietiť
2.Stlačiť opäť krátko tlačítko na LS 150,LED začne blikať. 1x blikne pauza ,budete nastavovať výstup 1, 2x blikne pauza budete nastavovať výstup 2....atď
3.stlačíte opäť tlačitko na LS 150 ,LED začne krátko blikať
4. Na MM v režime výhybky nastavte adresu od 5 do 100 . 5 zodpovedá 0,5 sek, adresa 100 zodpovedá 10 sekundám.Hodnoty medzi sú lineárne. Prepnite výhybku raz tlačítkom na MM. LS 150 preberie (naprogramuje sa) adresu ako dĺžku impulsu. (Lenz tvrdí v manuále ,že pri zadaní 1 ako adresy pre nastavenie dľžky výstupného impulzu sa nastaví výstup na 0,1 sec. Mne sa však hodnotu 0,1 sek nepodarilo nastaviť, hoci Lenz tvrdí že po resete sú všetky výstupy nastavené na 0, 1 sec. Hodnota po resete bola cca 0, 5 sec. ..nemám stopky)
5.LED začne blikať ako v bode 2 a môžete nastavovať ďalší výstup. Zopakujte tento postup pre všetkých 6 výstupov. Na záver stačte tlačítko na LS 150 a proces nastavovania ( programovania) dĺžky výstupného impulzu na LS 150 s pomocou Multimausu ukončíte.Ak chcete daktorý výstup preskočiť jednoducho stlačte tlačítko na LS 150 a to skočí na ďalší výstup.
Pri programovaní loko dekodérov s Multimausom je u neho obmedzenie, že si nenačíta aktuálnu hodnotu CV z dekodéra. Keď však viete fabrické hodnoty ( z návodu dekodéra) a pri zápise novej hodnoty ( napr . pre maximálnu rýchlosť) si ju poznačíte vyskúšate jazdu a potom opäť zmeníte podľa výsledku testu, nie je táto funkci pre bežného užívateľa potrebná.
Všetko som overil u seba v praxi..
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240454/
Oprava :"Dekodéry príslušenstva majú samozrejme servisný mód a opäť ", vypadlo mi - Lenz LS 150 - za dekodéry príslušenstva.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240420/
skialpinist - nemožno zmiešavať jablka s hruškami. V tzv. servisnom model ide pracovať s adresami dekodéra príslušenstva aj s digisetom 1 od PIKO. Dám servisný modus, vyšlem povel a zmení sa adresa. Ešte ide o to ako. U toho PIKA paradoxne OK.
Treba si pozrieť a prečítať, čo je na webe Roco. Na nastavovanie dekodérov príslušenstva Roco sa vyžaduje Route Control. Z jednej možnosti v servisnom móde nemožno generovať všeobecnú možnosť ! Dekodéry príslušenstva majú samozrejme servisný mód a opäť niejde o prodramovanie iba nastavenie adresy. Dĺžku výst. pulzu, aktiváciu/deaktiváciu výstupov ani vo sne !!!
Roco má takú podporu akú jeho tvorca (= fy Lenz) podporovala. T.j takmer žiadnu tajením protokolu XpressNet a tak amatéri prešli ku konkurencii - LocoNet.
"Myslím si ,ale v praxi som to neoveroval , že MM naprogramuje ľubovoľný dekodér (loko či príslušenstva) ktorý je DCC kompatibilný.
Tu je priestor pre praxou overené poznatky iných."
To je samozrejme nepravda ! U lokodekodéra jesto dosť obmedzení, no buďjiž, avšak dekodéry príslušenstva vylučne tie, ktoré majú servisný mód a tie vie "programovať", vlastne iba zmeniť adresu aj digiset 1 PIKO. To mám a sakra overené. Urobil som dosť dekodérov príslušenstva, hlavne pre svetelné náveste a medzi odberateľmi boli aj vlastníci Rocomyší. Napriek ešte lepšiemu nástroju ako servisný mód, si nechali adresy programovať.
Záver - nemám vo zvyku šíriť dohady a domnenky. Staviam na osobne overených veciach a hlavne prosbach o pomoc, keď nejde to či ono.
Treba si pozrieť a prečítať, čo je na webe Roco. Na nastavovanie dekodérov príslušenstva Roco sa vyžaduje Route Control. Z jednej možnosti v servisnom móde nemožno generovať všeobecnú možnosť ! Dekodéry príslušenstva majú samozrejme servisný mód a opäť niejde o prodramovanie iba nastavenie adresy. Dĺžku výst. pulzu, aktiváciu/deaktiváciu výstupov ani vo sne !!!
Roco má takú podporu akú jeho tvorca (= fy Lenz) podporovala. T.j takmer žiadnu tajením protokolu XpressNet a tak amatéri prešli ku konkurencii - LocoNet.
"Myslím si ,ale v praxi som to neoveroval , že MM naprogramuje ľubovoľný dekodér (loko či príslušenstva) ktorý je DCC kompatibilný.
Tu je priestor pre praxou overené poznatky iných."
To je samozrejme nepravda ! U lokodekodéra jesto dosť obmedzení, no buďjiž, avšak dekodéry príslušenstva vylučne tie, ktoré majú servisný mód a tie vie "programovať", vlastne iba zmeniť adresu aj digiset 1 PIKO. To mám a sakra overené. Urobil som dosť dekodérov príslušenstva, hlavne pre svetelné náveste a medzi odberateľmi boli aj vlastníci Rocomyší. Napriek ešte lepšiemu nástroju ako servisný mód, si nechali adresy programovať.
Záver - nemám vo zvyku šíriť dohady a domnenky. Staviam na osobne overených veciach a hlavne prosbach o pomoc, keď nejde to či ono.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240415/
citujem príspevok NNN:Roco multimaus nenaprogramuje nič, stačí si prečítať manuál. LDT má tzv. servisný mód a tam ide meniť adresu, teda nie vďaka multimausu ... koniec citátu
Bez Multimausu na LTD dekodéri adresu nezmeníte ( nenaprogramujete) t.j na displeji Multimouse musíte zadať adresu ,ktorú si potom LTD v programovacom režime zapamätá.
ROCO Route control má 2 hlavné funkcie: programovanie dekodérov výhybiek ( to dokáže aj MM) a stavanie až 32 vlakových ciest (toto je myslím funkcia ktorá predáva Route control, nie programovanie dekodérov výhybiek).T.j jedným tlačítkom naraz pravdepodobne prestavíte viac výhybiek (nemám ho , v praxi som neskúšal).
V článku http://www.vlaciky.eu/newsdesk_info.php?newsPath=15&newsdesk_id=23 nájdete doplnok, že s pomocou MM naprogramujete aj dekodér výhybiek od Lenza LS 150.
Zhrniem môj názor:
MM a ROCO je dobrý systém so slabou podporou na nete a kto v živote nechce používať plnú verziu SW Traincontroleru ( a uspokojí sa s jeho odvarom s názvom ROCOMOTIOM) tomu to bude zrejme stačiť. Oproti LH 100 od Lenza ( ručný ovládač) sa aspoň mne pomocou MM príjeme ovláda jazda manuálne a budem MM používať ako ručný ovládač k Lenz systému.
Multimaus spoľahlivo naprogramuje ( zadá do pamäte dekodéra potrebnú adresu) minimálne 3 typy dekodérov : ROCO, LTD a LENZ LS 150 čo som v praxi odskúšal a popísal na nete vo vyššie uvedenom článku Ako zábrániť pavučinám pod koľajiskom.
Myslím si ,ale v praxi som to neoveroval , že MM naprogramuje ľubovoľný dekodér (loko či príslušenstva) ktorý je DCC kompatibilný.
Tu je priestor pre praxou overené poznatky iných..
Na záver si aj ako posunovač dovolím malú poznámku. Renomovaní autori by mali zvažovať čo napíšu a presne formulovať svoje myšlienky, lebo neznalí ich berú za bernú mincu a tým je ich zodpovednosť obrovská.
Bez Multimausu na LTD dekodéri adresu nezmeníte ( nenaprogramujete) t.j na displeji Multimouse musíte zadať adresu ,ktorú si potom LTD v programovacom režime zapamätá.
ROCO Route control má 2 hlavné funkcie: programovanie dekodérov výhybiek ( to dokáže aj MM) a stavanie až 32 vlakových ciest (toto je myslím funkcia ktorá predáva Route control, nie programovanie dekodérov výhybiek).T.j jedným tlačítkom naraz pravdepodobne prestavíte viac výhybiek (nemám ho , v praxi som neskúšal).
V článku http://www.vlaciky.eu/newsdesk_info.php?newsPath=15&newsdesk_id=23 nájdete doplnok, že s pomocou MM naprogramujete aj dekodér výhybiek od Lenza LS 150.
Zhrniem môj názor:
MM a ROCO je dobrý systém so slabou podporou na nete a kto v živote nechce používať plnú verziu SW Traincontroleru ( a uspokojí sa s jeho odvarom s názvom ROCOMOTIOM) tomu to bude zrejme stačiť. Oproti LH 100 od Lenza ( ručný ovládač) sa aspoň mne pomocou MM príjeme ovláda jazda manuálne a budem MM používať ako ručný ovládač k Lenz systému.
Multimaus spoľahlivo naprogramuje ( zadá do pamäte dekodéra potrebnú adresu) minimálne 3 typy dekodérov : ROCO, LTD a LENZ LS 150 čo som v praxi odskúšal a popísal na nete vo vyššie uvedenom článku Ako zábrániť pavučinám pod koľajiskom.
Myslím si ,ale v praxi som to neoveroval , že MM naprogramuje ľubovoľný dekodér (loko či príslušenstva) ktorý je DCC kompatibilný.
Tu je priestor pre praxou overené poznatky iných..
Na záver si aj ako posunovač dovolím malú poznámku. Renomovaní autori by mali zvažovať čo napíšu a presne formulovať svoje myšlienky, lebo neznalí ich berú za bernú mincu a tým je ich zodpovednosť obrovská.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240390/
skialpinist - Roco multimaus nenaprogramuje nič, stačí si prečítať manuál. LDT má tzv. servisný mód a tam ide meniť adresu, teda nie vďaka multimausu ... Treba si to však skúsiť ! Ak by to tak bolo, potom si asi môžu Route Control strčiť niekam. Na druhú stranu nikdy by som nestavial na pamätaní si adries a šaltovaní medzi režimom výhybka a loko.
Existujú aj riešenia pre Rocomyše, mnohé podnetné, no treba ich vyhľadať, preložiť si popisy, všetko to postaviť a hlavne oživiť ! Neboť prečítal a urobil, nie je totéž ! Ako ovládač až na kábel a hrubé ovládadanie (malý rozsah kolečka) je celkom fajn, hlavne pre vlastníkov systému Lenz.
Existujú aj riešenia pre Rocomyše, mnohé podnetné, no treba ich vyhľadať, preložiť si popisy, všetko to postaviť a hlavne oživiť ! Neboť prečítal a urobil, nie je totéž ! Ako ovládač až na kábel a hrubé ovládadanie (malý rozsah kolečka) je celkom fajn, hlavne pre vlastníkov systému Lenz.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240365/
to NNN:
ROCO Multimaus sa mi nepáči z iných dôvodov ,ale objektívne treba povedať že:
dokáže ovládať 1024 adries príslušenstva ( výhybky, rampy, návestidlá-
Control up to 1,024 turnout addresses ) a takisto naprogramovať adresy dekodérov čo úplne stačí
to dodike : ako MM programuje napr dekodéry LTD je tu
http://www.vlaciky.eu/newsdesk_info.php?newsPath=15&newsdesk_id=23
ROCO Multimaus sa mi nepáči z iných dôvodov ,ale objektívne treba povedať že:
dokáže ovládať 1024 adries príslušenstva ( výhybky, rampy, návestidlá-
Control up to 1,024 turnout addresses ) a takisto naprogramovať adresy dekodérov čo úplne stačí
to dodike : ako MM programuje napr dekodéry LTD je tu
http://www.vlaciky.eu/newsdesk_info.php?newsPath=15&newsdesk_id=23
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240363/
prave toto ma odradza skladat to:toto zapojit sem to tam kupit taketo prepojit to s tym a taky ovladac a teraz toto bude treba .....preto mam tie sety co mam a nespekulujem o tom ze si budem skladat pretoze ja na to nemam aby som to pozapajal...ja sa do elektroniky nerozumiem preto je pre mna vyhodnejsi set kedze nechcem mat setko plne automatizovane aj ked to neni len o tom.......,ja si to vlastne ani neviem predstavit ze si nakupim nejake komponenty/a kde?/ a pridem teraz domov /a co/ a nic pretoze by som to nezapojil.Myslim ze ten set nie je ani tak pre zaciatocnikov ale pre tych co im to staci...,pretoze oni sa s tou zeleznicou chu predovsetkym zahrat a na to ich "hranie"je to postacujuce.
S tym programovanim vyhybiek to nikdo nevie ako to je v manuale o tom neni ani zmienka,ale dako to ist musi....aspon dufam,ze nebudeme muset kupit tu "krabicu"na prehadzovanie digitalnych vyhybiek
S tym programovanim vyhybiek to nikdo nevie ako to je v manuale o tom neni ani zmienka,ale dako to ist musi....aspon dufam,ze nebudeme muset kupit tu "krabicu"na prehadzovanie digitalnych vyhybiek
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240360/
All - tak sa borci neklamte. Platí, čo napísal Zdeněk Valter ! Keď si jeden vyskladá set, túto krabičku a tamtu krabičku a ešte toto, poriadne preplatí riadny systém. Tak si priznajte ako je to s ovládaním výhybiek a tak ! Ozaj to všetko ide jedna, dve ? Veď rocomyš nevie ani nastaviť dekodér príslušenstva ! Klávesnica - Route Control. Veľký peniaz malý výkon, kopec obmedzení, nulové popisy. Komponenty iba Roco, fest oproti konkurencii predražené, lebo laik nemá na výber ! Čerešničkou na torte sú pripájacie koľaje.
Dá sa tak aj tak, no k tomu treba niečo vedieť. Namiesto Route Control použiť Encoder MERG, ten však treba urobiť, klávesnicu vyskladať, resp. nahradiť, prípadne hľadať iné riešenia.
Dá sa tak aj tak, no k tomu treba niečo vedieť. Namiesto Route Control použiť Encoder MERG, ten však treba urobiť, klávesnicu vyskladať, resp. nahradiť, prípadne hľadať iné riešenia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240353/
alann,ved jasne ze je to to iste,lenze Jaroslav-Tn chcel set v TT takze je mu lepsie kupit set rovno TT ako kupit Ho a potom rozpredat nepotrebne dielce.Myslim,ze v TT masinkach budu tie iste dekodery co su v hanulke ibaze trochu menise ale princip by mal byt ten isty kedze mulitamus je taky isty.V tt masinkach vsk v mnohyvh chyba osvetlenie,teda aspon v starsich modeloch ale nove by mali mat pripravu na digital takze ani s ovladanim svetiel by nemal byt problem
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240348/
to dodikexxx:bude to ta ista multimouse,co je i pri zac.sadach v HO,len v masinkach bude zabudovany dekoder.Ja mam napr.v N-kovych masinach digitalne dekodery Lenz 0521A,a ovladam to starsim dig.ovladacom Lokmause 2,dodaval sa do setov v HO
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240331/
Jaroslav-Tn:je to zatial len na roco stranke ale urcite to pride do obchodov,vsetky novinky by mali prist do aprila do obchodov,dam aspon link- http://www.roco.cc/content.php?id=1474&kat_id=NCwKCQkJCQkJCQkJCQk5LAoJCQkJCQkJCQkJCSwKCQkJCQkJCQkJCQlTdGFydHNldCwKCQkJCQkJCQkJCQksCgkJCQkJCQkJCQkJNAoJCQkJCQkJCQkJCSwwLDAsMQ==&spur=4
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240323/
Ja som zacal s digitalnymi setmi Roco.V sete je multimaus ktora podla mna uplne staci....Vyhodou je hlavne ze vyhybky su ovladatelne z jedneho ovladaca,ale problem asi nastane ked ich bude viac,potom by sa hodil zvlast prestavnikova klavesnica.Set obsahuje zosilnovac,centralu,multimaus,napajaciu kolaj...Na sete sa mi paci ze hned od zaciatku sa da ovladat cele kolajisko a na jednu centralu sa daju pripojit dva ovladace co uz myslim celkom staci...Navyse su sety v roznych mierkach-Ho,Hoe,TT,N
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240315/
Digitální sety jsou dobré bohužel jen na seznámení s jeho vlastnostmi.
Nemohou ale nahradit plnohodnotné digitální systémy.
Osobně nikomu nedoporučuji jít touto cestou.
Je mnohem lepší, zvlášt plánuje-li někdo olně digitální provoz na svém kolejišti, koupit dražší ale kompletní digitální systém.
Nemohou ale nahradit plnohodnotné digitální systémy.
Osobně nikomu nedoporučuji jít touto cestou.
Je mnohem lepší, zvlášt plánuje-li někdo olně digitální provoz na svém kolejišti, koupit dražší ale kompletní digitální systém.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/240307/
Tillig motorický sa k LS 150 priamo nepripája ale cez 2 diódy,lebo potrebuje JS napätie a LS 150 dáva kvoli elmag. prestavníkom striedavé..Časy sa samozrejme musia natiahnuť na cca 10 sek ( čo ide aj s pomocou MM).Tillig motorický má koncové vypínanie.
Mojou snahou bolo len korigovať informácie ,ktoré som tu čítal od MMM a reagoval som len na citované výpovede.
Ak som majiteľov a potenciálnych majiteľov MM uchránil pred debkou , že MM okrem krúženia vláčikov nič iné nedokáže , je môj cieľ splnený. ( dodike)
Základné veci ktoré začínajúci digitalista potrebuje ako je naprogramovanie lokodekodérov ( DCC) - adresy, rýchlosti , akceleráciu, deceleráciu a naprogramovanie dekodérov príslušenstva-adresy, dlžky impulzov ( ROCO,LTD, Lenz) zvládne.Taktiež zvládne s menším komfortom ako ROUTE CONTROL ovládanie výhybiek.Takisto dokáže spoluprácu s PC a ROCO dodáva redukovaný SW Rocomotion ( zúžená verzia Traincontroleru, nedokáže napr. ovládať točne). To je na začiatok a pre niekoho aj koniec až dosť.
to NNN:
citát ....:Umožňuje to len a len servisný mód dekodéra príslušenstva, napriek tomu, že je otrasný... koniec citátu
Jasné , názor je Váš. Ale vzhľadom že to majiteľ MM nerobí každý deň 7 x, tak sa to dá vydržať a spraviť.
Ani výrobca BMW si nedovolí tvrdiť že Fabia nie je auto :-) ,hoci BMW poskytuje iný komfort... za iné peniaze . A netolerantných vodičov BMW nejú ostatní šoféri v láske.. :-). Selfmade je tiež pekná a náročná cesta ..nie pre každého schodná.
Myslím že cieľom fóra by malo byť podanie kvalitného info pre tých čo ( zatiaľ) toho vedia menej.
Aké kvalitné je MM v porovanní s ostatnými digitálnymi systémami je diskusia celkom o inom. A takisto plánovanú zostavu a jej konečnú cenu , si každý musí zvážiť sám.....o tom som nediskutoval.
PS: mikinko , nnn neviem prečo neviete diskutovať bez vyjadrení typu...ak niečo niekto nepochopil ,najprv si prečítaj...
Myslím si že kvalita diskusie by bola bez invektív vyššia.Pozrite české fórum digitálne fórum napr. na modely biz, tam som prispieval pod menom Igor Kmeť a v živote som také nestretol.
To že nepúšťam v jednom diskusnom príspevku zo seba všetko čo viem, neznamená automaticky že neviem. A tiež netvrdím že všetko viem..
(MM v ponuke nemám , nepredávam a okrem myši pre manuálne ovládanie loco nebudem používať.)
Ako napísal p. Fule zo Zvolena v inej diskusii , idem radšej robiť vlastnými rukami ( a hlavou..)