Priemyselné železnice a železničné vlečky
Súčasťou železničnej infraštruktúry Slovenska sú aj železničné vlečky, i keď nepatria do infraštruktúry ŽSR. Myslím si, že táto téma je tiež zaujímavá a je o čom diskutovať.
Podradené diskusné témy
10. Ešte existujúce priecestie (vpravo Bottova ulica a nákupné stredisko - tu sídli firma Shark computers, to len na okraj), vpravo je ešte jedna odbočka, pravdepodobne viedla do Kablovky z inej strany, ďalej vlečka pokračovala cez Košickú a Prístavnú ulicu do prístavu s odbočkou na Košickej do závodu Gumon
11. Krátka vlečka do Gumonky
12. Tu sa koľaj vlečky zo žst. BA-Nivy napájala na prístavnú vlečku (za chrbtom križovatka ulíc Košická, Prístavná, Landererova
7. Odbočka z vlečky viedla voľakedy do BAZ (?), teraz končí koľaj vo firme Cargo Transport, s.r.o., Internationale Spedition (vľavo budova BAZ, v pozadí nové Business centrum)
8. Koľaj z Chalupkovej ulice do závodu Kablo (za nadchodom v pozadí výšková budova VÚB, voľakedy tu bola ďalšia výhybka, označená N1 (pri oplotení), ale ako boli koľaje, to mi nie je známe
9. Chalupkova ulica - nedávno tu boli obe koľaje, dnes tu kablováci uskladňujú bubny na káble (vľavo druhá časť závodu Kablo, vpravo Továrenská ulica)
4. Bývalé priecestie na Mlynských nivách smerom na Súkenícku ulicu (vľavo za stromami budova závodu Gumon, tesne za ňou ulica Košická, v pozadí výšková budova VÚB)
5. Ešte raz pohľad na priecestie smerom k SPP (budova vpravo, vľavo za stromami nové Business centrum), za priecestím vidno kadiaľ viedla koľaj vlečky, ktorá končila pred Bajkalskou ulicou v dnes už zrušenom Kovošrote
6. Ďalšie priecestie (už bez koľají) potvrdzuje aj dopravná značka, ktorú kupodivu nezlikvidovali, vzadu vjazd do SPP, za chrbtom Turčianska ulica na jednej strane s Business centrom a na druhej s Bratislavskými automobilovými závodmi (BAZ)
Čosi z pozostatkov vlečky na Mlynských nivách som odfotil, kým to všetko nezlikvidujú.
1. Tu bola voľakedy železničná stanica Bratislava-Nivy (predtým Bratislava-Nové Mesto), vľavo je Karadžičova ulica, za chrbtom výšková budova VÚB)
2. Koľaj bývalej vlečky z niekdajšej žst. Bratislava-Nivy v telese vozovky ulice Mlynské nivy (vľavo závod Kablo, vpravo autobusová stanica BA-Nivy)
3. Pokračovanie po ulici Mlynské nivy (ľavá vetva) s odbočkou do druhej časti závodu Kablo a na Chalupkovu ulicu (koľaj vedúca cez chodník), ďalšia koľaj vedie z Chalupkovej do závodu Kablo
V Budapesi ma zaujala miestna cast Kobanya, konkretne tam, kde je to velke trhovisko. Cez cesty tam vedie velke mnozstvo vleciek a napodiv su aj funkcne. Sice byvaju zapratane stankarmi, ale videl som, ako museli narychlo premiestnit svoje predajne miesta inam, lebo krizom cez cestu prave prechadzala lokomotiva.
na Zozname najdes aj vlecky v Senci. Ta co smeruje na sever je uz asi 2 - 3 roky zrusena - viedla cez mlyn (vyhorel cca v r. 1996, dnes je na jeho mieste hypermarket Lidl) a energeticke zavody (podla Zoznamu tam vlecka konci) at do tehelne cca o 400 m severnejsie na zapadnej strane hl. cesty Senec - Trnava.
Jednou z najvacsich vleciek na Slovensku je vlecka Hornonitrianskych bani Prievidza, kde som zamestnany a tak posielam aspon dva zabery nasho rusna T 669 1 509 pred remizou v casti Bana Novaky o.z. ktorym prepravujeme energeticke uhlie do ENO Zemianske Kostolany. Mame jednu slovensku raritu - mame tri pripojove stanice - z toho dve spajame vlastnou kolajou, takze sa mozete previezt z Prievidze do Zemianskych Kostolian po "nasej" kolaji. Mate niekdo nieco taketo zaujimave, napiste mi!
Prikladam dva zabery rusna T 669 1 509 - este sme neprecislovali - naco? - ktroym vozime energeticke uhlie do ENO Zemianske Kostolany.