Zaujímavosti z prevádzky
Diskusia o zaujímavostiach z prevádzky, ktoré sa svojim obsahom nehodia do diskusií o konkrétnych rušňoch, prípadne ani do iných diskusií.
Zdá sa mi, že to Zbyněk správne vystihol, možno by stálo za úvahu keby to administratíva premenovala trebárs na "Postrehy alebo poznatky z prevádzky" a vôbec by sa to nemuselo týkať len ZSSK. Pripúšťam, že som to možno nepomenoval práve najšťastnejšie. Mal som však na mysli zaujímavosti z prevádzky, ktorých je každý deň viac ako dosť na celom Slovensku i v Čechách a nemožno to vždy zaradiť do jestvujúcich tém. A pokiaľ ide o určité neoficiálne zdelenia, alebo informácie z kuloárov, ani to vždy nemožno publikovať v AKTUALITÁCH.
Trošku sa pozerám na návštevnosť rubrík, ktoré som priviedol do života a počty návštev potvrdzujú, že patria k veľmi prezeraným a aj počty diskusných príspevkov hovoria o opodstatnenosti. Mám tiež snahu, tieto rubriky živiť aktuálnymi informáciami.
Bol by som určite nerád, keby som svojimi príspevkami vnášal do atmosféry vlaky.net akýsi "nekľud" a už tobôž by som nerád polemizoval s adminmi.
ad Garin x administrátoři:
Otázka, kterou jste tady začali řešit, je otázkou koncepční. Nedá mi to, abych nevyjádřil svůj zcela soukromý názor:
Chápu, že se tady ocitly dvoje "Aktuality". Aktuality na hlavní stránce mají tu nevýhodu, že se postupem zařazování dalších ocitnou jaksi v nedohlednu. To je ke škodě věci zejména v případech, že daná událost má pokračování v čase: někdo napíše nový příspěvek - ale ostatní návštěvníci to prostě nezaregistrují, pokud administrátoři neprovedou aktualizaci. Tomu by odpomohla úprava stránek v tom smyslu, aby se daly všechny aktuality seřadit podle kritéria času posledního příspěvku. Jestliže tomu tak není, tak nacházím smysl Garinova tématu přinejmenším v tom, že se s ním (v případě zájmu, o němž nepochybuji) bude neustále pracovat. Toto však uvádím jen nad rámec zdůvodnění, které napsal Garin, a s nímž také souhlasím.
A ještě poznámka: Garinovo diskusní téma mohlo být možná uvedeno jiným slovem než právě "Aktuality" - třeba "Poznámky" nebo "Poznatky", potom by ani formálně k žádné kolizi snad nedocházelo.
Napokon Ťa nik a nič neobmedzuje, aby si získaval a publikoval aktuálne informácie hneď, ako ich získaš. Máš predsa umožnený vstup do rubriky AKTUALITY. Všetko záleží od Tvojej vôle, šikovnosti, informovanosti a od časových možností.
Nazdávam sa, že aktuálne informácie sa nezískavajú ani v Bratislave ľahko a určite je to ešte ťažšie z iných miest Slovenska. Každý člen klubu však má možnosť napísať vhodným spôsobom o tom, o čom je presvedčený, že bude zaujímať návštevníkov vlaky.net. Vo svojej profesii som zvyknutý publikovať informácie bez akýchkoľvek zásahov iných osôb a nemyslím si, že by som nemal dôveryhodné informácie.
Iste si si všimol, že niektoré podklady, ktoré si použil v poslednej informácii zo Strediska depa Bratislavy hlavné boli uverejnené v príslušných rubrikách už pred pár dňami a diskutovalo sa o nich. To nie je na škodu.
ad Garin:
Nechcem byť proti tebe, ale táto diskusia fakt nie je vhodná. Súhlasím s peršingom. Už som ti viackrát napísal, že radšej to pošli mne alebo peršingovi a ja to hodím medzi aktuality, kde si to isto prečíta omnoho viac ľudí. Ak si všimneš nie je nás moc diskutujúcich.
Železničná spoločnosť Slovensko pripravuje zefektívnenie obehov lokomotív radu 362/363. Od letnej zmeny GVD už nemá modrý „peršing“ prichádzať s vlakom 1505/1504 Šarišan do Prešova (kde stál nečinný od piatku večera do nedeľného popoludnia). V stanici Žilina sa uskutoční preprah a v úseku Žilina – kysacká spojka – Prešov a späť má byť nasadený zelený „peršing“ 163. S preprahom v Žiline sa počíta aj na nočnom páre rýchlikov 613/612 Zemplín. Takisto lokomotíva 362/363 od piatkového rýchlika 1503 Inovec nastúpi v ten istý večer na ďalšie výkony a nebude v Žiline odstavená do nedeľného popoludnia. Nie sú vylúčené ani ďalšie preprahy.
2.
Pripravuje sa ďalšia redislokácia rušňov radu 754. Do Bratislavy by mali byť presunuté najmenej dva okuliarniky (z Prešova?). S jedným štvorkovým okuliarnikom sa uvažuje, že by jazdil s vlakmi 722/723 Vtáčnik v celej trase Bratislava hl. st. – Leopoldov – Prievidza a späť bez preprahu.
3.
Ďalšia „štvorka“ by mala jazdiť s ďalším párom vlakov EURegio do Viedne, aby zmiernila nepriaznivú bilanciu v naturálnej kilometrickej výmene medzi ZSSK a ÖBB.
4.
Vlaky 720/721 Bojnice majú v celej trase Bratislava hl. st. – Leopoldov – Prievidza voziť novozámocké hybridy (750).
5.
Takisto vlaky 1730/1731 Zobor na celej trase Bratislava hl. st. – Leopoldov – Nitra s hybridmi 750 bez preprahu.
6.
Vlaky 1520/1521 Tríbeč Bratislava hl. st. – Leopoldov – Prievidza s lokomotívami radu 754 bez preprahu na celej trase.
7.
ZSSK sa usiluje získať od spoločnosti ZS Cargo Slovakia ostávajúcich osem strojov radu 750. Argumentuje, že hybridy s generátorom na elektrické vykurovanie vlakov sú pre nákladného dopravcu zbytočné. V prípade, že to nebude priechodné, zvažuje možnosť zapožičania určitého počtu motorových lokomotív od susedných železničných správ. Do úvahy prichádzajú ČD - 750/754, MÁV - M41, ÖBB - 2143.
BEZ ZÁRUKY!