Zaujímavosti z prevádzky
Diskusia o zaujímavostiach z prevádzky, ktoré sa svojim obsahom nehodia do diskusií o konkrétnych rušňoch, prípadne ani do iných diskusií.
to Milan: cize EC Vysehrad bude zruseny a EX J.Hasek bude EC J:Hasek?? no to si Vysehrad moc zivota neuzil. .. a tej 680 CD na S. Strele moc neverim. a ako to bude s R do ostravy,, ostane len Polonia? a dalej si myslim ze asi ani R Devin nebude mat dlhu zivotnost...
a ta 141.xxx bola naozaj radena z prahy do kosic na R1421/1420? no to je ine kafe....
a dakujem vsetkym za vysvetlenie, ak je ozaj relativny prebytok strojov 162/163 voci 362/363 tak potom asi naozaj treba robit preprahy v ZA na niektorych R (Sarisan, Dargov 163 az do CnT, Zemplin, a ine posilove vlaky, ... ved az take zle to neni, pamatam ako som vtedy vystupil a daco pokupil v bufete na stanici...tusim ze doba zastavenia bola 12 min ak ma pamat neklame
myslel som ze laminatiek mame dost ale asi nie... , cize ich domena je spolu s 263kami na BA-Kuty, Sturovo, Zvolen a Leopoldov, ......................ze by sa nam kukli aspon do puchova a tam preprahy za 141, 183.....atd
Podľa zápisu kolegu ufo, sa to stalo na vlaku ER 2535 v zložení 754.005 ZSSK a 5047.058 ÖBB. Okuliarnik 754.005 sa potom vrátil na "Nitranovi" ER 2538 ako príprah k 754.069, ktorý mal poruchu.
ad S@fino:
Ono je to asi všeobecně těžké. Včera se se mnou v Pardubicích dal do řeči při (mém) focení jeden strojvedoucí nejmenovaného "banánu" 151 (přijel s náskokem) a zavzpomínal na doby, kdy měl "svůj" stroj. Dnes prý přijde do depa a neví, čím pojede - dokonce ani řadu.
141.036 má poriadne "toulavé boty". 25. 3. 2005 ju priateľ vyfotil v Košiciach, kam spravila obeh s rýchlikom Praha - Košice 1421/1420. Jej dnešné nasadenie na Ex 560 "Krakonoš" svedčí o tom, že bobinka je napriek rokom v dobrej kondícii.
Ďalšia zaujímavosť sa dnes vyskytla na vlaku 7391 Bratislava hl. st. - Gänserndorf. Na príprahu motorového vozňa 5047 ÖBB išiel po Marchegg mimoriadne rušeň radu 754.
Dnes ráno jsem zaznamenal mimořádné nasazení vozidel hned na dvou vlacích, které se v Hradci Králové míjely:
151.020-6 místo řady 150 na R 961 "Úpa" [Praha hl.n. (6:10) > Trutnov hl.n. (9:28)]
141.036-4 místo řady 163 na Ex 560 "Krakonoš" [Trutnov hl.n. (6:40) > Praha-Smíchov (9:47)]
včerajšia diskusia len potvrdila, že žiadna kaša sa neje horúca a keď nám hlavy trochu vychladli, našiel sa konsenzus. Včera dopoludnia som požiadal webmastera, aby upravil názov témy, na taký, aký má teraz a Mayo to urobil, začo mu aj touto cestou ďakujem.
Táto téma má vytvárať priestor na publikovanie zaujímavostí z prevádzky (aj diskusiu), ktoré nemožno spoľahlivo zatriediť do inej kategórie. Neobávam sa, že by dochádzalo k duplicite. Takisto téma teraz nie je obmedzená len na ZSSK. Som presvedčený, že sa stane jednou z najobľúbenejších a najnavštevovanejších.
A teraz zopár zaujímavostí:
1. akosi ušlo našej pozornosti, že 22.3.2005 šiel súpravový vlak zo Zvolena do Prešova cez Plešivec a Košice v zložení 754.083 a 4 vozne 053 (Bnp). Vozne budú nasadzované na osobné vlaky do Bardejova. K presunu došlo z dôvodu, že vozne neboli v súčasnosti vo Zvolene využívané.
2. České dráhy sa ešte stále nevzdali myšlienky, že by od nového GVD 2006 mohlo pendolino jazdiť minimálne na jednom páre vlakov EC z Prahy do Bratislavy. Ak by sa to podarilo, personálne by malo byť na celej trase, teda aj na slovenskom území, obsadené rušňovodičmi ČD. (po absolvovaní poznania trate bez pilota). Na oplátku sa zvažuje možnosť, že by rušňovodiči ZSSK jazdili s radom 350 na vlakoch EC až do Prahy, tak ako to bolo zvykom za éry ČSD.
ad peršing:
Ne, nepochopil . Možná jsem se nejasně vyjádřil. Nevyžaduji to, ale bylo by možná užitečné, aby se daly aktuality (kromě stávajících možností filtrace, které samozřejmě znám) případně seřadit podle času naposledy vložených příspěvků. (Obdobně jako to je to ve fóru, i když by to nemuselo figurovat na hlavní stránce.) A to hlavně pro případ, že diskuse někde ve starších příspěvcích pokračuje nebo by mohla pokračovat, kdyby každodenní návštěvník stránek měl šanci všimnout si nového příspěvku. Ne všechny zde uváděné aktuality mají jen krátkodobou platnost (což je jistě dobře). Nicméně původně jsem to jako návrh ani nemyslel, to bych dal do příslušného tématu "Vlaky.net".
GARIN: Ten nedostatok rušňov 750 sa mi nejak nezdá, veď si zober, koľko ich je len v Prešove a z nich v turnuse je, pokieľ viem, len jedna na trati Košice - Plešivec. Uznávam, že to pôvodné rozdelenie 750-iek medzi Cargo a ZSSK bolo trochu divné, keď Cargo získalo okolo 15 rušňov (presný počet si už nepamatam, ale písal som to kedysi do diskusie o 750), ale myslím, že sa robilo nejaké prerozdeľovanie a nejaké 750 prešli späť k ZSSK.
Garin: Ja to neberiem tak, že by ma to malo nejak obmedzovať, to vôbec nie. Ale ide o to, že Ty si tú tému založil s tým, že sa to sprehľadní. Práve o to mi ide, že, podľa mňa, to práve zneprehľadní a to tím, že aktuality budú na troch miestach: napr.: budeš chcieť nájsť správu o tom, kedy išla 350.019 do ŽOS. Budeš vedieť, že si to tu niekde čítal, ale nevieš kde. Budeš to musieť hľadať v aktualitách (keby boli všetky aktuality tu, nebol by problém to nájsť - dáš si odfiltrovať aktuality o 350 a potom dáš vyhľadať 350.019 a máš to), v diskusii o 350 a nakoniec ešte aj v tejto téme. Nepochybujem o tom, že sa na vlaky.net dokážeš bezproblémov orientovať, ja s tým taktiež nemám problém, ale vlaky.net si pozerajú aj ľudia, ktorí sa tu nedokážu až tak dobre orientovať. Ale, samozrejme, máš právo na vytvorenie tejto témy a, ako si aj sám napísal, jej účelnosť overí to, či sa bude využívať.
CFR-Romania: jeden rušeň 753 mal už z výroby prevod pre najvyššiu rýchlosť 120 km/h, ale v prevádzke sa to neosvedčilo, boli tam veľmi namáhané mechanické časti, preto sa prevod upravil na 100 km/h.
RailFun: ani 755 by rýchlosť veľmi nezvýšila, jej najvyššia rýchlosť je 105 km/h a čo sa týka tohoto čo si napísal: "asi zas úradovali vyššie záujmy" by som skôr povedal, že tie vyššie záujmy uradovali ešte pri jej vývoji a výrobe. A to, že sa nedostala do pravidelnej prevádzky, bolo už len logické vyvrcholenie celej situácie.
bubo: k preprahu na R 613 / 612: teraz je obeh urobený tak, že na tieto vlaky treba 2 rušne 362, keď sa bude robiť preprah, bude stačiť len jeden. A ten R 613 už s rušňom 362 chodí už z Bánoviec n. O. Do zmeny GVD 362-ojky vozili okrem R 613 aj jeden pár Zr vlakov na trati Košice - Bánovce n.O. - Košice. Čo sa týka nasadenia rušňa 363 alebo 362 od Šarišanu na osobáky Lipany - Košice, nevidím na to dôvod, v Košiciach je relatívne dostatočný počet rušňov 163, spôsobilích jazdiť na tejto trati (4 rušne v turnuse + 1 rušeň záloha). Uprednostňované na túto trať sú tie 163, ktoré majú rádiostanicu (z košických sú to 163.050, 163.056, 163.057, 163.060 a 163.125). Ale v prípade poruchy rušňa 163 tu už boli mimoriadne na Os nasadené aj bratislavské 363 / 362, ktoré sú všetky vybavené rádiostanicou.
Zbyněk: neviem, či som správne pochopil na čo si myslel. Ak myslíš to, že po pridaní ďalších aktualít, tie predchádzajúce zmiznú z dohľadu, tak oni sa zobraziť, samozrejme, dajú, v menu "Aktuality" klikneš na "Všetky" a máš kompletný zoznam aktualít. Cez menu "Aktuality" si môžeš odfiltrovať aj len tie aktuality, keď Ťa zaujímajú napríklad len rušne 350 (AKTUALITY -> PREVÁDZKA -> Rad 350).
S@fino: to, že tu nebola žiadna aktuality z prevádzky iných rušňov založenie tejto témy nevyrieši. Ak nemáš zdroje informácií, tak sa tu mäže založiť aj téma o železniciach v USA a nebude v nej nič :-).
Ad ADMINi, Garin:
Vážení admini, musím tento krát vysloviť svoj nesúhlas a zastať sa Garina, aj keď sa problém už vyriešil...
Na VLAKY.NET síce existujú aktuality, aj aktuality z prevádzky, ale iba z prevádzky peršingov. Odkedy som tu zaregistrovaný a to už je vyše 3/4 roka, tu však nebola uvedená ani jedna aktualita z rekonštrukcií napríklad 199 alebo 736.
Preto veľmi oceňujem zavedenie tejto témy, kde sa dá kľudne diskutovať na tému aktuality z prevádzky ZSSK, kde sa každý môže opýtať a diskutovať na konkrétny rušeň, o ktorý sa zaujíma.
Kľudne teda podľa mňa mohol byť aj ponechaný pôvodný názov, aj keď ten súčastný je dobrým kompromisom.
peršing, rp_751: Dúfam, že sa neurazíte, ale je to iba môj osobný názor...
to Garin: dik za vysvetlenie. predpokladam ze ten persing ktory sa odpoji zo 613 pojde nazad do ba na 612 ktora pride z Ke.....a som prekvapeny ze je nedostatok laminatiek. tak potom presunut acst nasich 350ok a nech si cesi nasadia svoje stroje 372 na ECcka od Decina az po Breclav.
a nedalo by sa usporit laminu na BA-Rajka. zeby tam isli madarske HDV, jednu dobu tak bolo ale teraz som uz aj na pannonke videl 240ku..
co sa tyka nedostatkov voznov, HDV u ZSSK. to verejnost absolutne nezaujima.........ma sa to riadit tak aby taky stav nebol..... aj ja ked robim nejaku sluzbu niekomu a mam ju splnit domurciteho terminu tak zakaznika nezaujima ci som bol chory, ci som mal nieco....... nech sa opovazia zvysit cestovne... a rieseni je vela.. ale... to viem z inych oblasti... ze problem nie je len v penaizoch....
Modrý peršing sa dá vhodnejšie využiť na trasách, kde sa stýkajú dva systémy. Prešov - Lipany behajú najmä panťáky 460.
Pri preprahoch v Žiline sa na "Zemplíne" ušetrí jeden modrý peršing a doba pobytu v stanici sa pri letnej zmene GVD ošetrí. V zásade nie je problém urobiť preprah aj za 6 minút.
ZSSK má aj nedostatok vhodných osobných vozňov, preto tie modré ležadlá na ER do Viedne.
To sa tu už najmenej "miliónkrát" pretriasalo. ZSSK robí, čo je v jej silách. Mali by sme jej držať palce.
preprah z 362 na 163.... to uz sme tu daavno pradaavno mali.......... to chcete zvladat za 6 minut ak to ma byt od zmeny GVD v lete? neviem aky to ma vyznam pri R Zemplin, a poznamka preco ho netaha uz od banoviec 362/363 alebo uz je to realita? ja ked som siel tak sa v Ke robil preprah 163/362. na Sarisane pochopim... inak co tak dat na Sarisana BOBINU? ako nostalgicky vlak......... , i ked 362 by sa dala vyuzit pocas vikendu na nejaky ten OS Presov Lipany, neviem preco by tam mala zrovna stat.
a ci sa usetri ak sa nebude prepriahat v Leopoldove na ramene Ba-Le-NR/PD... spocitajte si casovo 140 km/h Ba -Trnava po rekonstrukcii (362)a 100 km/h Ba-Trnava(754)(ak budu herculesy tak som ticho)... rozdiel je na 47 km....cca 8 minut co je cca dlzka preprahu povedzme. cize casova uspora ako tu niekto pise ze 25 minut to asi tazko.... a to hovorim o priemernej rychlosti.. este tam dajte pomalsi rozjazd 754 oproti 362 a..........cize casovo sa moc neusetri ide skor o to mat k dispozicii nejaku 362/363 navyse...dalsie riesenie je..ja osobne by som na OS smer TN - ZA daval 240 s preprahom v Puchove na 163/162 pripadne funkcne rakane a bobiny z Puchova a tym sa uvolnia nejake 362/363ky.......ale robit preprahy na rychlikoch v ziline .. no nech sa na mna nikto nehneva
to uz si preprahneme rovno aj ICcka . napr 350/131.. 350/183..350/163 nech je sranda