Rady fotografom železníc - výmena skúseností
Téma na výmenu skúseností z fotografovania vlakov
Okruhy:
* rady pre začiatočníkov
* dokumentárna fotografia
* fotografovanie v staniciach
* fotografovanie na trati
* fotografovanie a počasie
* fotografovanie pre odborné časopisy
* umelecká fotografia so železničnou tematikou
* výber vhodných filmov a spracovanie vo fotolabe
* úprava fotografií na PC
* archivácia fotografií
Ad Garin: Ďakujem za ocenenie mojich myšlienok. Súhlasím aj s tým, že na neohľaduplných fotografov si treba zvyknúť. Odporúčam ísť do MDC počas septembrových výstav a všimnúť si, ako sa niektorí fanúšikovia menia na nadávajucích... Aj keď to nie je na smiech, s rp_751 sme sa na tom príjemne minulý rok zabávali... Najhorší sú tí, čo prídu poslední a nadávajú na tých vpredu, že ich majú v zábere. Ja som minulý rok stal pri točni už 45min pred prezentáciou na točni. Aj tak mi potom fotografi, ktorí sa dotrepali za mňa nadávali . Snažil som sa im výjsť v ústrety, ale prioritné boli pre mňa moje zábery a keďže som prišiel prvý, mal som na to aj právo. KTO NESKORO CHODÍ, SÁM SEBE ŠKODÍ!!
Čo sa týka fotenia za zlého počasia ešte dodám, že niekedy je riešením aj urobenie čiernno-bieleho záberu.
Garin: Prečo už neprezradíš svoju identitu? Tuším kto si a ak je moje tušenie správne, tak sa nemáš za čo hambiť, naopak si jedným z najznámejších fotografov zo Slovenska a príkladom pre mnohých...
Iná vec je, že organizátori veľkých akcií nedokáťu zabezpečiť priestor ani v čase oficiálne vyhradenom na fotografovanie.
Ad S@fino: Tvoj príspevok vôbec nie je nudný. Nazdávam sa, že máš vzácny dar vnímať hĺbku toho, čo potrebuje fotograf vnútorne prežívať, ak chce vytvoriť hodnotný záber.
Tajomstvo dobrej fotografie naozaj nespočíva len v technických prostriedkoch a odbornej zdatnosti. Ide predovšetkým o vnútorné prežitie toho prchavého momentu, ktorý zvečňujeme, o pretlmočenie onoho úžasného pocitu, ktorý sme zaregistrovali, keď sme v hľadáčiku zazreli "náš vlak" a stlačili spúšť. Fotografia je emocionálna výpoveď. Ak sa chcete o tom presvedčiť, prezrite si snímky rôznych fotografov tej istej,ktoré urobili v tesnom susedstve. Zbadáte, že sa budú odlišovať po technickej stránke, ale najmä citovým posolstvom, ktoré budú, alebo nebudú obsahovať.
K expozičným dobám: záleží nielen od rýchlosti objektu, ale aj od uhla pod akým snímame. Pri rušňoch radu 350 v rýchlosti 120 km/h a pri uhle 90 stupňov nevyhovuje ani expozícia 1/500s a treba zvoliť 1/2000s, aby mašinka na obrázku nebola rozmazaná.
Ad peršing: Tvoje slová rád potvrdím. Pri fotení s analógom používam výhradne filmy FUJI Superia, najčastejšie 200 ASA, v zime 400 ASA Superia X-tra a som veľmi spokojný. V lete rád siahnem po 100 ASA. Filmy FUJI predstavujú momentálne vo svete absolútnu špičku. Pritom "štyristovka" patrí u profesionálnych fotoreportérov (ak už nefotia výhradne digitálne) k najpoužívanejším. Je to vynikajci univerzálny film s jemným zrnom do každého počasia. Dosahuje neobyčajnú pružnosť aj keď sa pomýlite o 2- 3 clononé čísla.
1. Při exponování užívejte krátký čas, nejčastěji 1/500 sec.
2. Pohybujte se kolem trati v závislosti na otáčení slunce.
3. Pořiďte si výkonný zoom a dobré technické vybavení.
4. Předem zvolte vhodnou kompozici.
5. Přesně reagujte na vhodný okamžik.
6. Pozor na náhodný mrak měnící světelné podmínky.
7. Nastudujte jízdní řády.
8. Přibalte si zahradnické a tábornické náčiní.
9. Dbejte na bezpečnost.
Tyto body jsou pak ještě rozvedeny, např. že pro lokálky stačí čas 1/350 sec atd.
Ad Garin (26. 2. 2005 8:48:42): Súhlasím s Tebou v tom, že dobrý fotograf nájde nejaké rieše v každom počasí ale na druhej strane je potrebné si uvedomiť, že nie každý fotograf si môže dovoliť profesionálny fotoaparát či rôzne externé objektívy. Ďalej tiež súhlasím s tým, že ťažko sa riadiť nejakými týmito radami, dôležitá je prax a začiatky obnášajú (a občas aj prax) niekoľko pokazených snímkov. Tvoje pekne sformulované posledné vety taktiež nemôžem negovať...
Ja nepatrím medzi najlepších fotografov, ale na niektoré svoje snímky som hrdý. Tiež som sa k ním však dopracoval skúšaním a trpezlivosťou. Musím však povedať, že dobrá rada sa vždy zíde. Ja som kedysi robil veľa chýb - fotenie od náraznika po nárazník a podobne, a boh vie dokedy by som tak fotil keby mi zopár ľudí neporadilo (najmä Peťo Štefek - ktorému touto cestou ĎAKUJEM - on ma vlastne naučil základy robenia kvalitných snímkov).
čo sa týka fotenia slnko/zamračené, v tomto prípade súhlasím s rp_751. Vetu však bolo treba formulovať namiesto "treba fotiť za slnka" spôsobom "najlepšie je fotiť za slnka". Tiež mi niekedy vyhovuje, keď je zatiahnuté, ale treba si priznať, že fotky, na ktorých je objekt dokonale nasvietený sú krajšie. Aj v tomto prípade treba tréning a tým sa aj vylučuje zavadzanie tieňa stĺpov či podobne. Postupom času sa dá aj zvyknúť, kedy na ktorých miestach ideálne svieti slnko...
Svoj nudný príspevok zhrniem tak, že treba brať v úvahu i rady, ale najlepšie je riadiť sa sám sebou a skúšať a skúšať... Niekedy pomôže aj listovanie v časopisoch, kde sa dá nájsť nielen nová rada, ale aj inšpirácia...
- Čo sa týka staničných fotiek, samozrejme, aj ja som fotil zo začiatku na staniciach, davnejšie ma to však už prešlo a teraz fotim na staniciach len keď mám málo času a chcem odfotit nejake rušne, čo u nás na Považí nejazdia.
- Čo sa týka filmu, jednoznačne mi vychádza FUJI Superia, zo začiatku som fotil na Polaroid, Konicu, skúšal som aj AGFU, neskôr Kodak, keby som mal porovnať kvalitu a cenu týchto filmov, najhoršie by z toho vyšiel asi Kodak. Je príšerne drahy na to, aké fotky z toho sú.
- Čo sa týka citlivosti filmu: zozačiatku som preferoval 100-vku (to boli ale skutočne moje fotografické začiatky), neskôr 200-vku a teraz posledné 3 filmy som fotil na ISO 400. Prvý film mám už vyvolaný a s fotkami som spokojný. Pre 400-vku som sa rozhodol hlavne kvoli tomu, že pri čase 1/500 mi pri veľmi zamračenom počasí vychádzali clony menšie ako 5,6 , čo už nie je veľmi dobré.
- K foteniu za slnečného jasného dňa by som povedal toľko - to je práve to umenie predstaviť si, ako bude vyzerať fotka, kde bude rušeň, kde bude prípadný tieň stĺpa, ak je nízko slnko, kde bude tieň samotného fotografa a napasovať to tak, aby tiene neboli na skrini rušňa.
- k prvému príspevku od rp_751: čas 1/500 vpohode stačí aj na fotenie vlakov idúcich aj 120 km/h. U nás je traťová rýchlosť 120 km/h a bez problémov odfotím rýchlik idúci touto rýchlosťou. A naopak, čas 1/500 používam väčšinou vždy, keď sa vlak pohybuje, nie len od 80 km/h ako napísal rp_751. Menší čas ako 1/500 by som nedal ak by vlak išiel rýchlejšie ako 30 až 40 km/h.
Da sa povedat, ze sa venujem fotografii trosku viac ako je normalne (aj ked s fotenim na zeleznici este len zacinam), tak si dovolim povedat niekolko mojich poznamok:
Ohladne slnka sa priklanam k Zbynkovmu nazoru. Moje prve zeleznicne foto som robil pri maksom osvetleni a s vysledkom som vcelku spokojny, pretoze neboli na masinkach tiene stlpov a troleji, farby boli realne.
S pouzivanim vyssej rychlosti zavierky suhlasim, ale myslim, ze je treba si ustriehnut aj hodnotu clony a teda aj pozadovanej hlbky ostrosti. Skoro na vsetkych novsich zrkadlovkach je na to tlacidlo, po ktoreho stlaceni fotoaparát zacloni a priblizne zobrazi hlbku zaostreneho priestoru. Pri rozumnej kombinacii clony a zavierky, by sa teda nemalo stat, ze masinka bude neostra, aj ked ma fotograf medzi zaostrenim na pohybujuci sa objekt a uplnym stlacenim spuste (co u zaciatocnikov casto byva) dlhsi reakcny cas. Ale vlastne aj s tou hlbkou ostrosti, to chce (ako so vsetkym) cvik.
Suhlasim s pouzivanim filmov ISO 200, je to taky rozumny kompromis vhnodny najma pre zaciatocnikov. Umoznuje pouzitie rychlejsich casov zavierky pri prijatelnej kvalite snimkov. (mam tym na mysli hrubku zrna na filme a intenzitu sumu pri digitalnom fotaku). Mojou oblubenou 200vkou je SUPERIA od FUJI (super farby a prijatelne zrno). Pouzivanie filmov ISO 400 alebo tejto citlivosti na digitale so sebou casto prinasa vyssieuvedene nedostatky (zrno a sum), co sa potom prejavuje pri zvacseninach.
Tolko asi moje skusenosti...
Ad rp_751: O tom to práve je: fotografia je umenie a od fotografa vyžaduje tvorivosť a zváženie ako na konkrétne podmienky reagovať. Skúsený fotograf má vedieť ako postupovať, keď je napríklad šero. Dnes je na trhu dostatok vysoko svetelných objektívov (1.4) a dostatočný diapazón citlivých filmov (800 ASA), ktoré umožnia urobiť technicky vysoko kvalitný záber aj za zhoršených podmienok, teda aj v lete v prítmi. K takejto "dovednosti" nemožno nikoho priviesť radami: pomáha jedine postup: pokus - omyl - pokus - omyl - pokus - skúsenosť. To si často vyžiada roky poctivej práce, takmer nekonečnej trpezlivosti, neutíchajúceho nadšenia, dôvery v seba a pokoru, keď to nevychádza a možno aj pomoc z nebies. O finančnej náročnosti ani nehovoriac. Zábery, ktoré potom nájdu cestu do kníh, alebo na výstavy sú dielom práve takéhoto postupu, aj keď to na prvý pohľad nie je vidieť.
Samozrejme, že v zime urobíš traťovku so špičkovou expozíciou aj pod mrakom, keďže sa ti svetlo odráža od snehu. Ale skús spraviť traťovku v lete, keď je prítmie alebo zamračené. V zime keď je pod mrakom alebo prítmie, tak máš expozíciu zhruba okolo 1/640 - 1/1000. V lete máš v takom istom počasí expozíciu zhruba 1/40 - 1/250.
V zime, keď je pôda pokrytá snehom sa dajú robiť nádherné zábery aj pri zamračenej oblohe, dokonca aj za súmraku. Krásne možno zachytiť atmosféru a "nálada" je práve to, čo robí snímku zaujímavou pre toho, kto sa na ňu pozerá.
ad rp_751:
Na tu první radu "Fotiť hlavne keď svieti slnko a nie je pod mrakom" mám názor úplně opačný. Pomineme-li fakt, že počasí při akcích nemůžeme ovlivnit, je skutečností, že sluneční svit vytváří stíny, takže pak (zvlášť na elektrizovaných tratích, na nádražích atd.) vyfotíme objekt často nevhodně mřížovaný stíny, někdy se nevyhneme ani tomu, že je na snímku náš vlastní stín (když není zrovna čas hlídat úplně celou kompozici). Navíc nízké ostré slunce poměrně spolehlivě eliminuje detaily objektu. A také se nám jej zpravidla nepodaří vyfotografovat právě z té "fotogenické" strany. Rozptýlené světlo (např. polojasno) je - zvlášť pro začátečníky, jimž byla určena tato rada - rozhodně výhodnější.
* K fotografovaniu v staniciach: Neodporúčam fotografovať v staniciach ako je napr. Bratislava hl.st., keďže je tam väčšinou kryté nástupište a na fotografii to nevyvoláva požadovaný efekt; ale nedoporučujem tam fotiť aj preto, lebo je tam aj prítmie a nevynikte na snímke požadovaný predmet;
* K fotografovaniu na trati: Pri fotografovaní na trati musí mať fotograf trpezlivosť, výdrž a hlavne turistického ducha; keď sa už niekedy vyberiete na trať treba si nájsť miesto kde bude pri fotografovaní vidieť celú alebo aspoň časť súpravy vlaku; nájsť si také miesto, kde bude aspoň trocha zelene (kríky, stromy) a nie len rovina, fotografia bude tým pádom plnšia a zaujímavejšia; na trať treba mať fotoaparát s expozíciou aspoň 1/500 a viac; Expozícia 1/500 bohate stačí na fotografovanie vlakov pohybujúcich sa rýchlosťou zhruba do 80-100 km/h; vlak fotografovať na trati maximálne z uhla 60°, ale ak chce fotograf vyvolať dojem portrétu, tak doporučujem fotografovať z uhla 75-85° a zachytyť na snímke aspoň 90% súpravy vlaku;
* K fotografovaniu a počasiu: viď. rady pre začiatočníkov;
* K výberu vhodných filmov a spracovaniu vo fotolabe: Ak fotograf fotí na klasický fotoaparát tak doporučujem filmy (z vlastnej skúsenosti) Agfa/Kodak ISO 200, k fotografovaniu na trati sú úplne ideálne; ak chce fotograf spraviť nočnú foto tak začiatočníkom doporučujem jednoznačne film s citlivosťou ISO 400;
Ak fotograf fotí na digitálny fotoaparát, tak mu doporučujem fotiť na maximálnej kvalite; ja si dávam vyvolávať fotografie vo veľkosti 9x13 (do albumu) ale niekedy 10x15 (pod sklo na stôl); ja si dávam do fotolabu spracovávať digitálne snímky v rozlíšení:
2048x1365 px / 1632x1128 px - veľkosť 9x13
2048x1360 px / 1632x1084 px - veľkosť 10x15
* K úprave fotografií na PC: Ja si na PC upravujem každú fotografiu, ktorú chcem zverejniť alebo si ísť dať vyvolať; Používam na to program Paint Shop Pro 6, ak by mal niekto záujem pošlem mu naň crack;
* K archivácii fotografií: Archivovať fotografie sa dajú rôznymi spôsobmi, ja si ich ukladám na HDD, potom vypálim na CD/DVD a niektoré si archivujem tak, že si ich dám vyvolať;
To by bolo asi všetko z mojej strany, ak máte nejaké pripomienky kľudne ma doplnňte alebo opravte.
JA osobne fotim uz dlhu dobu na Fuji 200, nic lepsie som v tejto cenovej kategorii nezohnal. Osobne uprednostnujem tratove snimky. Zaklad je dobre sa pripravit. Podla casu, si treba vybrat miesto kde bude vlak vhodne nasvieteny, najlepsie je mat slniecko za chrbtom, ale nie je to dogma. Treba sledovat vyvoj pocasia (predpovede, aktualne pocasie na teletexte a nete). Dobre je mat bud info o vhodnych fotoflekoch, alebo turisticku mapu (najlepsie od VKU Harmanec), a podla nej sa pokusit nieco najst. A HLAVNE TREBA MAT STASTIE. Staci ze vsetko je 100% a pride maly fotos(m)rak a pokazi vam naladu.
Dobre by bolo si vymienta v tejto diskusii info na fofofleky. To povazujem osobne za jedno z najcenejsich informacii.