Rady fotografom železníc - výmena skúseností
Téma na výmenu skúseností z fotografovania vlakov
Okruhy:
* rady pre začiatočníkov
* dokumentárna fotografia
* fotografovanie v staniciach
* fotografovanie na trati
* fotografovanie a počasie
* fotografovanie pre odborné časopisy
* umelecká fotografia so železničnou tematikou
* výber vhodných filmov a spracovanie vo fotolabe
* úprava fotografií na PC
* archivácia fotografií
Caute, nechce sa mi moc behat po obchodoch, tak to skusim takto. Nevie niekto poradit kram s dobrou cenou 3balenia Fuji Superia 200/36? V Tescu v Blave na Kamennom namesti som videl za 283 Sk.
Jeden cas sa predavalo aj 5balenie, nestretol sa niekto v poslednom case s nim?
@Garin
Kto chce získať zábery na profesionálnej alebo takmer profesionálnej úrovni, potrebuje kvalitný pevný objektív.
Plne s Vami suhlasim a este jedna mala poznamka. Ked som kupoval moju poslednu Nikon (analog) kameru chcel som vymenit zoom objektiv na obycajny a vida som musel doplacat. Vsimnite si, ze dobre fix objektivy su dnes drahsie ako zoom objektivy. Aj na jednej digi kamere mam len fixny objektiv a je vyborna aj tak. (Hlavne co sa tyka uzitkovosti je omnoho rychlejsia, potrebuje menej prudu z bateriek a nemam tolko moznosti fotku pokazit ako s ostatnymi kamerami.)
Pendolino v Maribore (Slovinsko).
Ad krokodil: Ešte by som ťa doplnil, že batériu je potrebné mať vždy nabitú!! Už som na to raz doplatil, aj keď omylom... Dal som si nabíjať batériu a potom som vypol zásuvku, v ktorej sa nabíjala. Na druhý deň som spokojne cestoval a keď som chcel fotiť, urobil som 5 záberov a koniec .
A takisto odporúčam fotiť s apon nejakým zoomom, potom objekt na fotke nie je moc vypuklí (hovorí sa tomu "foto na spôsob rybie oko"). Pri použití väčšieho zoomu jednoznačne statív...
Neviem ci uz tu odznelo (server je velmi pomaly) u digitalnych fotakov po dlhorocnych skusenostiach v extremnych terenoch su najdolezitejsie baterky. Moj prvy fotak mal baterku, co stalo takme 1/4 ceny celeho pristroja a ledva vydrzala nasnimat 50 fotiek.
Potom som menil aj znacku, od tej doby vyhradne nakupujem aparaty s beznymi baterkami (AA clanky), teraz mam jeden s 3,2 M a druhy 5 M a som velmi spokojny. Na jednu sadu bateriek dokazem fotit cely den (aspon 100 fotiek) a baterky su lacne a male (naviac ich dostat takmer na kazdej cerpacej stanici.)
Dalsia velmi dolezita vlastnost je rychlost. Dost casto musime fotit iduci vlak. Mal som v ruke uz aj drahy fotak, kde som nestihol ani jeden rusen, kym kamera naexponovala rusen uz bol ciastocne mimo obrazu. Moje kamery maju reakcnu dobu pod 0,1 sek.
Aj dlhym zoomom sa vyhybam. Bez stativu zoom 10x uz dava neostry obraz, aj ked fotim zasadne zo stativu, zoom do 10x mi plne vyhovuje (na analogovu kameru mam niekolko vymenitelnych objektivov, ale väcsinou tvori len zataz mojho fotokufra).
Ad Garin: Vdaka za doplnenie. Tu moznu chybu vo filme som uviedol len ako priklad z mojej skusenosti. Uviedol som aj moznost, ze chyba moze byt aj v scane. Robim vo fotobiznise, takze viem, ze na konecnu kvalitu foto maju vplyv aj dalsie faktory.
Co sa tyka fotolabov, suhlasim, ze Fuji je na tom technicky lepsie ako Kodak, ale ako vsetci vieme, kazdy fotolab, ci uz je pod znackou Kodak alebo Fuji, ma ineho majitela (jedna sa o znackove predajne). Takze to, kto je lepsi, netreba nejak pausalizovat. Osobne som zazil, ze som si dal vyvolat film aj urobit foto v jednom "fuji" fotolabe a tie fotky vyzerali otrasne (aj co sa tyka sytosti farieb). Asi mesiac dozadu, ked som pripravoval fotky na moju vystavu, som si dal urobit foto z toho isteho filmu v druhom "fuji" fotolabe a vyzerali uplne inac. Inak, majitelov oboch fotolabov osobne poznam a maju rovnake stroje. Takze dost vela zavisi aj od toho, kto je za masinou a ako berie svoju pracu...
add: juro u nás v jednom malom mestečku v nitrianskom kraji, ale to mám asi ako stály zákazník, ktorému už nejaké tie tisícky fotiek urobili ... Z pochopiteľných príčin nemôžem uviesť presne kde, išlo by o neplatenú reklamu. Používam značku HP.
add: Pepiak v galerii mám nejaké foto T 448.0, pozri tam. Alebo niečo iné - je to už ale skomprimované, lebo by to bolo viac než povolených 150 kB.