Rady fotografom železníc - výmena skúseností
Téma na výmenu skúseností z fotografovania vlakov
Okruhy:
* rady pre začiatočníkov
* dokumentárna fotografia
* fotografovanie v staniciach
* fotografovanie na trati
* fotografovanie a počasie
* fotografovanie pre odborné časopisy
* umelecká fotografia so železničnou tematikou
* výber vhodných filmov a spracovanie vo fotolabe
* úprava fotografií na PC
* archivácia fotografií
Fotografie je nepochybně druhem výtvarného umění, který má:
1. podle vzdělání a erudice své akademiky, profesionály (řemeslníky), naivisty a amatéry,
2. podle zaměření své krajináře, portrétisty, fotografy motivů, zátiší atd.,
3. podle cíle lze navíc rozdělit fotografie třeba na reportážní, dokumentační, reklamní aj.
To vše platí i pro fotografii železniční. Takže co je to tedy dobrá a špatná železniční fotografie? Kdyby to bylo tak jednoduché, jak je to tu prezentováno, tak by byli jen fotografové dobří (kteří fotografují naprosto stejně dokonale, za stejně ideálního nasvícení a dokonce snad z těch jediných správných míst) a fotografové špatní (kteří fotografují jinak).
Když tady i dobrý fotograf vystoupí s kritikou nějakých výtvorů fotografa jiného, tak jej posuzuje z hlediska svého uměleckého přesvědčení, z hlediska svého výtvarného rukopisu. Je to v pořádku, bylo by to možné v jiném oboru výtvarného umění? Lze uspořádat obdobně soutěž třeba "maleb moře" (bez jakéhokoliv dalšího upřesnění)?
A co sa tyka trebars rusna, naozaj nebudem cakat v depe napr. 2 dni, aby som ho odfotil bez tupika, v ktorom stoji a odfotim ho aj s nim, ale ako som uz hore spomenul, mne to nevadi, ze tam ten tupik na snimku je.
to pepiak:
Nuz, ja by som mal par poznamok k tvojmu prispevku
Co sa tyka digitalov ako hraciek - treba si uvedomit ale to, ze ake fotoaparaty tu ma vacsina z nas. Su to vacsinou male kompaktne digitaly v nejakej cene okolo mozno 6-12 tis. Sk. A tu si ale treba uvedomit, ze takyto fotoaparat je skutocne len polovicna hracka - ano, uz dokaze fotit a mas tam kopec nastaveni. Ale, najdolezitejsou castou fotoaparatu je OPTIKA. A fyzikalne zakony neoklameme - maly kompaktny objektiv sa proste nemoze porovnavat so sustavou precizne navrnutych sosoviek objektivu zrkadlovky. A preto celkom chapem, co povedal slavo o digitaloch.
Jasne, ina sorta su digitalne zrkadlovky - tam uz sa to da uplne v pohode porovnavat s klasikou na kinofilm. Ale, kolko z nas ma tieto digitaly (uz aj s ohladom na zatial este stale vysoke ceny).
Rovnako by som celkom nesuhlasil s tvrdenim, ze ostatne je uz len vec zaznamoveho media. Pozor, prave na type zaznamoveho media dost zalezi. Vlastnosti kinofilmu a CCD alebo CMOS snimaca su odlisne a elektronika v digitale sa len snazi pomocou programov simulovat sposob zaznamu na kinofilm. Ale mas pravdu, technika ide milovymi krokmi dopredu a tak sme sa dostali na uroven, kde skutocne sa da digital porovnavat s klasikou. Su vsak veci, kde ti zatial digital nepomoze. Je to nieco podobne ako su vlastnosti monitora, skenera, LCD displaya, farebnej tlaciarne. Mas jednu jedinu farbu, s presnou specifikaciou RGB alebo CMYK a na kazdom type zariadenia bude ta farba ina. Aj ked je to ta ista. Lebo digital tu farbu proste sklada,kdezto kinofilm je osvatlovany a jeho opticke vlastnosti maju za nasledok ze sa na nom ulozi farebna informacia. Ale ako som uz pisal, technika ide dopredu a tak sa ten rozdiel medzi digitalom a klasikou minimalizuje. Rozdiel je ale stale v cene. Lebo ak si skuseny fotograf, kupis si trebars Kodak Gold film tak aj na Zenite urobis fotku, ktoru v rovnakej kvalite dosiahnes mozno na digitale za 100.000 Sk.
Ja zatial stale tie "lepsie" fotky robim na klasike. Na tie bezne zasa s oblubou pouzivam digital, ktory ma oproti klasike mnozstvo nepopieratelnych vyhod v obsluhe, kontrole fotiek, mnozstve zaberov, .... Ale, uz sa tesim na to, ked budu aj slusne digitalne zrkadlovky za slusnu cenu a potom klasiku zavesim nadobro na klinec. A ta doba uz nie je daleko.
Avsak, moje oblubene zapady slnka asi zostanu domenou klasiky ....
to mpershing:
Nuz, nemozem s tebou suhlasit. Predovsetkym s vyjadrenim, ze nech je fotka akakolvek kvalitna, dolezite je, ze je to fotka. A na kvalite nezalezi.
Praveze predovsetkym na kvalite zalezi. A unikatny zaber robi unikatnejsim aj to, ze je kvalitny. Ak by na kvalite nezalezalo, tak to mozem rovno urobit satelitnu snimku Ziliny a capnut to sem, ze vsak niekde tam v strede je Coca_cola music train s kolalokovou masinkou.
Stlp cez vozidlo, urezanie vozidla, zle nasvietenie, osvetlenie zaberu ten zaber znehodnocuju. Ja mam rad fotky zeleznic, ale zasadne si aj zo svojich vyberam len tie kvalitne. Ostatne putuju do skatule (kedze fotim uz vyse 12 rokov a mam cez 2000 klasickych zaberov, je z coho vyberat).
A myslim si, ze zmyslom kazdeho nadsenca, kto chce fotit zeleznicu je to, aby tie fotky boli coraz lepsie a lepsie.
Na zaver jeden priklad : Narodi sa ti dieta. Je to vzacny okamih. A ked uz budes robit fotku, tak budes chciet aby stala za to v co najvyssej kvalite, alebo ti postaci aj taka rozmazana, alebo taka, kde cez celu hlavicku tvojho dietatka je ruka sestricky, alebo taka, kde ho v perinke ani nevidno .....
A kedze je zeleznica moj konicek, aj akokolvek vynimocna masinka kde je trolejovy stoziar uprostred cela masiny pre mna ma ovela nizsiu hodnotu .... ak vobec nejaku ma .... Proste, fotka musi stat za to ....
Ad Nick: Čo sa týka Slava, k tomu už som sa vyjadril a súhlasím i s tvojim názorom na jeho prístup (povyšovanie, sebareflexia, neospravedlnenie sa...).
"...medzi fotkami, ktoré sú tu zverejnené v galérii, nenájdeš mojich ani toľko, koľko je prstov na oboch rukách... ...neposielam fotky na zverejňovanie, pretože viem, že tie fotky majú svoje nedostatky..."
Vidíš, a o tom je celá táto nechutná debata, ako si to sám nazval. Každý ma v svojej zbierke aj nepodarené fotky, ktoré "majú svoje nedostatky". Ale prečo by sa tieto fotky mali zverejňovať? Prečo ich ty neuverejníš, keď ich uverejňovanie takto obhajuješ? Prečo?
"...ak fotím, nie je to preto, aby som nejakú spravil umeleckú fotku, ktorú chcem publikovať v nejakom časopise, nepotrebujem sa živiť fotením vlakov a železnice... ...fotím pre potešenie, preto, aby som zachytil nejaký okamih"
Pochybujem, že niekto z členov VLAKY.NET fotí preto, aby fotky mohol uverejniť v železničnim časopise, ktorý mimochodom ani ja v žiadnom prípade nepovažujem za "etalón umeleckej fotografie". Ale aj keď fotíš pre seba, prečo by si nechcel fotiť lepšie (nehovorím, že konkrétne Ty fotíš zle)? Prečo neupravíš recept, keď vieš, že jedlo by Ti mohlo viacej chutiť? Treba to raz vyskúšať a tvoj prístup k starším fotkám sa zaručene zmení...
Neodpovedal si mi na časť môjho predchádzajúceho príspevku: "Veď aj ty si tu už parkrát uverejnil zaujímavé fotky (napr.: 2143 v Lamači, kde Ti ostatní vyčítali len tmavé podvozky), vcelku pekné. Nehovor mi, že sa Ti fotky tohto typu nepáčia viac, ako staničné fotky proti slnku..."
Souhlasím se Zbyňkem, foťte dokud je co zajimavého. Mám pocit, že to co bylo zajímavé nějak mizne. Jenom si projděte koridory v Česku a uvidíte, jak to je vše učesané a očesané, toho pravého dobového už tam moc není. Stanice a staničky už nejsou, tak idylické ... .
Já aspoň mám takový pocit. Doba je doba a nastávají vzpomímky.
...Keby všetci členovia VLAKY.NET vyšli teraz na najbližšiu stanicu, urobili profesionálnu fotku druhého rušňa ktorý im príde pod ruku (s ohľadom na "najzákladnejšie pravidlá") a uverejnili by ju tu, bolo by tu za chvíľu nespočetne veľa fotiek o niečom.
Co potom?
Este raz prosim, neberte to doslova...
Ad Nick & mPershing:
"...tie obyčajné fotky, ktoré nespĺňajú najzákladnejšie pravidlá sú výnimočné práve tým, že ich tu ich autori zverejnili aj napriek tomu, že ide o obyčajné fotky, ktoré nespĺňajú najzákladnejšie pravidlá... ...aj ja im za to ďakujem..."
Ja vaše názory beriem. Ale pozrite sa na to aj z tejto stránky: Keby všetci členovia VLAKY.NET vyšli teraz na najbližšiu stanicu, urobili fotku prvého rušňa ktorý im príde pod ruku (bez ohľadu na "najzákladnejšie pravidlá") a uverejnili by ju tu, bolo by tu za chvíľu nespočetne veľa fotiek oničom. Postupne by zaplnili server. Ak by ste dovolili, práve tento typ fotiek by som prirovnal k foteniu malého dieťaťa. Sorry.
Nepáči sa mi to, že títo fotografi si často nenechajú poradiť, aj keď by aj oni mohli robiť fotky na omnoho vyššiej úrovni. Aj ja som raz začínal, ale neurážal som sa na každú kritiku a nechal som si poradiť. A tak som sa zdokonaloval a zdokonaloval. Myslím si, že aj keby mPershing trénoval a začal robiť lepšie fotky, postupom času by sa aj jemu tie "obyčajné proti slnku" nepáčili. A nepresvedčí ma, že nie.
Podobne to bolo aj s resatom (resat prepáč, že ťa uvádzam za príklad...). Najprv fotil tak... hocijako a nenechal si poradiť, ale časom si od určitých ľudí poradiť nechal a fotí o dosť lepšie, ako fotil. Dokonca aj sám povedal, že keď sa tak spätne pozrie na staršie fotky, ktoré predtým krvopotne obhajoval, priznáva, že sú nič-moc.
Nick: Veď aj ty si tu už parkrát uverejnil zaujímavé fotky (napr.: 2143 v Lamači, kde Ti ostatní vyčítali len tmavé podvozky), vcelku pekné. Nehovor mi, že sa Ti fotky tohto typu nepáčia viac, ako staničné fotky proti slnku...
Myslím si, že táto diskusia nikam nevedie. VLAKY.NET je všeobecná stránka, ktorá dáva priestor aj tým sebehorším fotografom. Ak sa tento portál vydal takýmto smerom, nikto z nás to teraz nikamnevedúcim a časomrhajúcim hádaním sa a obhajovaním "tej svojej pravdy" nezmení. Ak sa administrátori nerozhodnú tento stav zmeniť, zostane to tak...
ad Pivec: niekedy je v tom strašnom počte fór a príspevkov veľmi "jednoduché" nejaký príspevok prehliadnuť. Takisto člen vlaky.net, ktorý by sa k danému problému vedel vyjadriť, môže byť práve pár dní mimo, alebo nemusí mať momentálne čas na to, aby Ti odpísal a potom mu to újde. Dnešný svet je jednoducho uponáhľaný a keby sa človek snažil zachytiť všetko, čo sa okolo neho mihne, tak by mal životnosť asi len pár hodín, lebo by mu z toho zašibalo.
Takže netvrdil by som, že to, že ti vtedy odpísali iba dvaja ľudia, je prejavom toho, či sa niekomu chcelo alebo nechcelo písať. Buď si istý, že keby som Tvoj príspevok zaregistroval a mal aspoň 3 min. (lebo v ostatnom čase tu len tak pozriem, čo je nového a padám) času na odpísanie, tak nejakú radu pridám aj ja.
Co na tom, ze fotky su robene proti slnku, ze v prostriedku rusna sa vynima stlp, ze su vplyvom pohybu rozmazanejsie, ze nie su nasvietene, ze objekty nie su vylestene (aby to lepsie vyzeralo), komu to vadi, nech to nepozera. Ked chce vidiet rusen bez toho stlpa, nech si najde inu stranku, kde takato fotografia je!
To Pivec: na tvoj problem tiez existuju specializovane stranky, ale myslim si, ze aj tu sa nieco naucis, i ked nie o zoome, ale ako nediskutovat ...
S údivom sledujem dianie v tomto fóre...
Takže najprv k Slavovi:
"Môj skromný názor na danú problematiku je asi taký, že fotografom sa môže hrdo nazývať len ten, kto ovláda klasickú fotografiu na manuálnom prístroji (veď viete, clona a tak). Pretože ak dám digitálny fotoaparát do ruky rozumnému dieťaťu (už okolo veku 6 rokov), poviem mu "tu sa pozri a keď to bude dobré tak stlač tento gombík", pošlem ho odfotiť rušeň (veď ak sa nepodarí tak to jednoducho vymažem). To dieťa spraví takú fotku akú robí väčšina z vás. Bez urážky, ale je to na zamyslenie. Ani ja nerobím krásne fotky, z tých 36 čo je na filme sa mi páči možno 5, ostatné sú priemerné, niektoré sa nevydaria, ale som hrdý na to že viem ako tá fotka vznikla. Je v nej kúsok mňa, môjho umeleckého cítenia a pohľadu na svet, ktotý prednášam prostredníctvom mojich fotiek, ktoré tak nie sú len bezcenným ".
Váž. Slavo: Prvá veta tvojho skromného názoru je jedna z najväčších hlúpostí, aké som tu kedy čítal. Je isté, že si v živote nefotil s digitálom. Lebo ak áno, vedel by si, že sú tam tiež také "vecičky" ako ISO, WB, expozícia, zaostrovanie, uzávierka..., ktoré veľkou mierou ovplyvňujú výslednú fotku. Tvoje prirovnanie k foteniu malého dieťaťa nedokážem komentovať. Nenachádzam totíž slová... Fotím na digitál, ale už podľa tvojho príspevku si myslím, že moje fotky sú lepšie ako tvoje. Neviem, či niekto, komu sa podarí 5 fotiek z 36 (14%) by mal poučovať a kritizovať iných. Mne sa podarí 95% fotiek a v každej z nich je kúsok mňa. A čo teraz??!
Na druhej strane súhlasím s tým, že veľká časť fotiek na VLAKY.NET nespĺňa najzákladnejšie pravidlá. A pritom sú to obyčajné fotky, ničim výnimočné...
Takisto si nemyslím, že "kvalita" daného fotografa závisí od techniky. Do istej miery áno, ale hlavne od toho, aby fotografia mala dušu. Aby fotograf do nej niečo vložil, aby mal z nej radosť. A to sú práve fotografie najlepších fotografov - to sú tie fotografie, ktoré si oni nechávajú pre seba. Majú z nich radosť a necítia potrebu uverejňovať ich. Poznám zopár výborných fotografov, ktorí sú aj na VLAKY.NET a neuverejnili sem ani jednu fotku...
Hodnotenie fotografií je podľa mňa krok mimo, súhlasím s argumentami Garina. Naopak sa mi páči Jurov návrh na komentovanie fotiek, tiež by som použil jeho argumenty.
K ostatnému sa vyjadrovať nebudem, nevidím v tom význam. Je to strata času, radšej idem spať...
mateso: je k tomu treba mat na to urcene pomocky, aby si neposkodil sklo. Sety s nimi dostat v kazdom fotoobchode a nestoji to vela. Suprava by mala obsahovat minimalne: ofukovaci stetec, tekutinu na cistenie, makku handricku a lestiaci papier.
Najprv je treba zo skla ofuknut prach stetcom, potom aplikovat tekutinu a podla potreby vylestit handrickou a papierom.
A este je rada. Ak Tvoj fotoaparat ponuka moznost upevnenia filtrov a predsadok, kup si aspon nejaky jednoduchy filter, cisto len kvoli ochrane. Aby ti spina nesadala priamo na sklo. Ma to aj druhu vyhodu, ze ked sa ti filter niekde poriadne zaspini a ty nebudes mat cas ho cistit a budes potrebovat okamzite nieco fotit, tak ho jednoducho odkrutis a budes fotit s cistym objektivom bez filtra.
ad Nick:
"Je to asi jediná sekcia diskusného fóra, v ktorej ešte nezaznel jediný príspevok na túto tému" - je to pravda? A nebyl jsi to náhodou Ty, kdo naposledy diskusi po konkrétním dotazu a odpovědi na něj dne 7. 7. 2005 ve 22:06:57 hod. zavedl zase na tuto vedlejší kolej?