Rady fotografom železníc - výmena skúseností
Téma na výmenu skúseností z fotografovania vlakov
Okruhy:
* rady pre začiatočníkov
* dokumentárna fotografia
* fotografovanie v staniciach
* fotografovanie na trati
* fotografovanie a počasie
* fotografovanie pre odborné časopisy
* umelecká fotografia so železničnou tematikou
* výber vhodných filmov a spracovanie vo fotolabe
* úprava fotografií na PC
* archivácia fotografií
Johny: Diky za pochvalu, myslim ze najviac si ju zaslusis ty, za svoju propagatorsku cinnost Slovenska a kvalitne clanky v Drahe. Mne osobne sa tiez pacia fotky od ufa a S@fina, ktori maju na svoj vek dobry cit na kompoziciu, miesto, pocasie,....
resat: Ved aj ty tu mas fotky prosti slnku napr. 771.001 pred tunelom s Nitranom.
mikinko: JA setrim tiez, ale radsej by som nieco od Nikona (napr.D70) kvoli objektivu. Inak mas ten isty nazor na fotky ako ja. Radsej pekna fotka so "standardnou" lokomotivou, ako hnusna tmava nezaostrena fotka super aktuality. Uprednostnujem kvalitu pred kvantitou.
to pepiak:
Opat aj s tebou v podstate suhlasim. Co sa tyka nastavenia farieb, kalibracie, .... ved o tom som hovoril. Technika ide dopredu milovymi krokmi a tak sa rozdiely medzi klasikou a digitalom stieraju. Co bolo pred rokom nerealne, dnes je bezne.
Aby sme sa ale zle nepochopili - ja som Slava neobhajoval - len som suhlasil v jednej veci.
A podobne ako ty, nesuhlasim s hodnotenim ludi. Ja som napriklad nikdy neprecital ani jednu knihu o fotografovani ale viac ako 10 rocne skusenosti za vsetkych moznych podmienok ma napriek tomu naucili asi viac. Rovnako ako hranie sa s fotakom, pokusne fotky s rozdielnymi nastaveniami (nuz, knihu som sice neprecital, ale na internete som toho pohltal dost a zistil som, ze teoreticka informacia je len polovica veci, zvysok je to prakticky vyskusat a najst optimum na SVOJOM FOTOAPARATE). Takze aj mne vadi, ked ma niekto ma hodnotit nie podla VYSLEDKOV ale podla inych veci. Toto tu skutocne nie je profesionalna fotograficka sutaz.
A aj so zvyskom suhlasim - nie su tu fotoprofesionali. Takze fotky su tu kdejake. Na druhej strane su vsak este dve veci:
- ak niekomu "recenzuju" fotku, mal by to prijat ako radu, nie ako utok na svoju osobu. Je to priestor pre zlepsovanie svojej prace
- ak niekto chce niekomu fotku "recenzovat", mal by to robit kulturne a nie stylom "radsej sem nic neposielaj, neda sa na to pozerat". Napriklad stylom "vies co, kamos, fotka to nie je az taka zla, ale je zle nasvietena" a podobne.
Myslim, ze ak by tu boli tieto dve zasady dodrzane (u niektorych prispevkov, lebo nastastie vascina sa tu sprava slusne), inak by tu to forum vyzeralo.
P.S. Ale aj ked niekto nie je profesional, mal by sa snazit tie fotky robit coraz lepsie a lepsie.
to mpershing:
Nuz, ako vidim, mame rovnaky pohlad na svet fotografie. Ja som tiez z tych, ktori nebudu 2 dni cakat koli napriklad tupiku. To urcite nie. Co som ale chcel povedat je to, ze kazdy fotograf by sa mal snazit urobit co najlepsi zaber a neustale sa zlepsovat. Napriklad, ak na nastupisti stoji zaujimava masina a ma skrze celo trolejovy stoziar, radsej pockam 5 min do odchodu vlaku a odfotim ju na inom mieste. ALebo z ineho uhla.
S tou rodinnou fotkou mas recht - ja tiez neznasam "syrove fotky", radsej take bezne zo zivota. A moja manzelka je presne ako hovoris - "juj, ako tam strasne vyzeram", hoc tam vyzera podla mna fantasticky ....
ad peršing: áno, preexponovaním sa dá urobiť aj v protisvetle relatívne dobrý snímok. Dovolím si však ešte doplniť, že sa tým síce získa lepšia svetlosť foteného objektu (v našom prípade teda nebude na obrázku iba tmavá silueta mašinky, ale budú rozoznateľné aj jej farby, prípadne číslo, atď), no strácajú sa detaily okolia (napr. nebo bude iba veľká bledomodrá alebo biela plocha bez oblakov, ktoré v čase fotenia na oblohe boli). Je to ale jediný spôsob ako z obtiažnej fotografickej situácie spojenej s protisvetlom, v ktorej sa už z hocakého dôvodu (či už z vlastnej viny alebo z objektívnych príčin) ocitneme, vyťažiť maximum. U nás na východe sa hovorí, že "upliesť z hovna bič". Samozrejme, niekedy je v "boji s protisvetlom" možné použiť aj dodatočný zdroj svetla (najčastejšie vstavaný alebo externý blesk), to nám však pri fotení z väčších vzdialeností nepomôže a takisto to nepmôže aj pri fotení pohybujúcich sa objektov v protisvetle, pretože bežné blesky pracujú pri veľmi nízkych rýchlostiach závierky (1/60 až 1/125s), ktoré sú v takýchto situáciách nepostačujúce.
Ešte k foteniu v protisvetle. Mám kamaráta, ktorý sa v tom vyžíva a mnohé jeho snímky sú veľmi pekné. Je však treba povedať, že to, aká fotka v protisvetle vznikne závisí dosť od kvality objektívu, prípadne použitého filtra.
Je rozdiel fotiť proti slnku západy a východy a fotiť proti slnku vlaky...
Ad Jakub: Pekný zážitok, akurát neviem čo to má spoločné s fotením na trati (ako spomínaš hneď v úvode "ako je to byt fotografom na trati :-)"), keď si celý čas fotil len na stanici... Fotenie na trati a na stanici je totíž dosť veľký rozdiel...
Caf Duri,
no mam ale nie je proti palivemu slnku bolo pod mrakom takze je na tej fotke v podstate vsetko kvalitne vidiet...
Posles mi na mail tvoju Coca Colu?
Dik
J