Rady fotografom železníc - výmena skúseností
Téma na výmenu skúseností z fotografovania vlakov
Okruhy:
* rady pre začiatočníkov
* dokumentárna fotografia
* fotografovanie v staniciach
* fotografovanie na trati
* fotografovanie a počasie
* fotografovanie pre odborné časopisy
* umelecká fotografia so železničnou tematikou
* výber vhodných filmov a spracovanie vo fotolabe
* úprava fotografií na PC
* archivácia fotografií
A-jeto: ja osbne fandím olympusom ako kompaktom nmajú najlepší pomer cena/výkon ale ako napísal Dodo prečítaj si zopár recenzií na ten fotoaparaát.
to t478: Nuz, fotka je to velmi pekna, ja mam tiez rad take "motivove".
Len by ma zaujimalo, ze ci bol zamer to trochu preexpponovat? Mozno ano, lebo potom osvetlenie stanice vytvara velmi zaujimavy efekt.
Ak to nebol zamer, potom by som snad len na doplnenie, ze tak 2-3 sek menej by mozno tu modru na navestidle vykreslili krajsie .....
P.S. Mimochodom, ja mam strasne rad nocne pohlady na zhlavie stanice, kde sedi ucupenych koepc modrych svetielok.
Finepix S5500 (37 mm az 350 mm) + Predsadka WL-FX9 = 28 mm. Obavam sa, ze moc ine nenavymyslas. Pokial nechces do toho vrazat nekrestanske prachy.
Specifikacia FX9:
Umožňuje upravit ohniskovou vzdálenost o ,079x (ekvivalent 28mm širokoúhlého objektivu). Tento set také umožňuje používat běžné filtry.
- zvětšení: ,079x
- uspořádání čoček: 3 čočky ve 3 skupinách
- rozměr: 32mm x 70mm dia
- hmotnost: asi 185g
- příslušenství: mezikroužek AR-FX9, kryty na čočky a vak na čočky
Poznámka:
- čočky by měly být použity při širokoúhlém zoomu (28-46 mm). Použití čoček při nastavení teleobjektivu zvyšuje rozsah zkreslení
No co sa tyka high-end fotakov su technicky na tom skoro ako zrkadlovky konkretne sa mi pozdava uz sice starsi model ale velmi dobry a to olympus C-5060 WideZoom ako hovorí popis špičkový obraz a rýchlosť v malom fotoaparáte toť moj skromný názor
Mne sa osvedcila taktika predsadok. Sice viac filmujem ako fotim, ale uplne vystacim s fotakom Fuji finepix S5500. Mozno povies, ze ziadny zazrak, ale vysledky su uspokojive.
Hlavne ked taham so sebou aj kameru . Jediny problem je to, ze tele predsadky su tak do 1,9 x. Niekedy je to malo. Na druhej strane kolko amaterov taha so sebou stale stativ? Podla mojho nazoru ultrazoom s predsadkou je uz z ruky nepouzitelny. Tyka sa to aj kamery aj fotaku. Pokial to chces mat z nadhladu tak si nepomozes.
To sa stava aj v lepsich rodinach a skus raz ist na nemecke akcie, budes nesmierne sklamany - tam obcas sa aj pobiju "profesionalni" fotografi.
Co sa tyka dig. kamier, aj ja by som bol za Nikon D7x, problem je vsak vo velkosti. Je to obrovsky kus kovu (podla mna zbytocne velky) a pomaly dochadzam k zaveru, ze ani vymenny objektiv nekompenzuje vahu a kvalitu (moja vybava uz vazi bez kufra cez 10 kg) a vcera po studovani kamier som skor naklonil k zaveru, ze vlastne vymenny objektiv ani nepotrebujem (aj ked mam 2 analogove Nikon kamery a objektivy k nim) a hlavne nie ten co dodavaju priamo ku kamere (ma slabu svetelnost).
Teraz uvazujem skor o nejakom high end kompaktu. Kto ma aky nazor na vec?
no mozno to uz nebude take aktualne ale hovoroli ste ze skuseni fotograf vam nevojde do zaberu no mne sa stalo viac krat(mozno preto ze mam 15 rokov) ze fotograf s Olympusom e-1 sa hral na veleskuseneho a tak hladal spravne miesto na zaber ze mi skoro z ruky svojim laktom vyhodil moj ubohy olympus c-725 nuz aj taky su "profesinalny" fotografi
co sa tyky vyberu dig. zrkadlovky jasne vede Mikon d-70 je to neuveritelne vyvazena zrkadlovka aj ked za trochu vecsiu cenu na druhom mieste je je dvojica Canon EOS 300D a 350D a na tretom je to Olympus E-1
Zbyněk
Dik,,,,,,radsej sa tu uz nebudem pytat....mam dost kamosov co mi poradia,sem sa uz obracat nebudem.
cavko