Rady fotografom železníc - výmena skúseností
Téma na výmenu skúseností z fotografovania vlakov
Okruhy:
* rady pre začiatočníkov
* dokumentárna fotografia
* fotografovanie v staniciach
* fotografovanie na trati
* fotografovanie a počasie
* fotografovanie pre odborné časopisy
* umelecká fotografia so železničnou tematikou
* výber vhodných filmov a spracovanie vo fotolabe
* úprava fotografií na PC
* archivácia fotografií
Za uplynule tri dni moho cestovania po Slovensku som na chvilu tak trocha zacitil ten pocit ako je to byt fotografom na trati :-). Myslel som si, ze s tym budu problemy, ale vobec nie, pre povzbudenie dalsich foticov (laikov ako som ja, profici sa v tom uz vyznaju, pisem to preto, ze doteraz som takto nefotil) chcem napisat, ze som mal zaitail len dobre skusenosti. V skratke sa to da asi povedat tak, ze "Fot si co potrebujes, len davaj pri tom pozor". Zakladom je pro prichode ohlasit sa prednostovi, resp. vypravcovi, povedat naco tie fotky potrebujem a nie je zla spomenut VLAKY.NET (zdovodnim nizsie). Pri foteni treba dodrziavat pokyny (predsa len za bezepcnost v stanici zodpoveda ten konkretny vypravca). Po skonceni je slusne sa prist rozlucit a podakovat. Fotil som takto v Rakuskom Angerne, v Komarne aj v BA-N.Mesto. V Komarome a Gyori som si dovolenie nepytal, nakolko som tam nepotreboval liezt do kolajiska, fotil som z peronu (na inych staniciach som si nepytal dovolenie k samotnemu foteniu, pretoze na tom nie je nic utajovane, ale k tomu, aby som mohol ist medzi kolaje).
Najlepsi bol p. vypravca v st. BA-Nove Mesto - na moju otazku mi povedal "A je ti zname, ze kedysi sa tu fotit nemohlo?" Ale povedal to s usmevom, takze mi samozrejme dovolil ("Kludne si pofot, co potrebujes, len si daj pritom pozor. Ved ta CocaCola je stoji za to."). Potom mi este povedal,aby som chvilu zostal, ze o chvilu maju dotlacit aj CocaCola vozne. Povedal som mu, ze by som rad, ale za par minut mi ide vlak do Komarna a on: "Neboj sa, bezo mna ten vlak neodide. Nafot si to a potom vypravime tvoj vlak". Popri foteni som mu spomenul stranku VLAKY.NET, trocha som mu ju predstavil, tak som unho vyvolal zaujem a povedal, ze sa sem pride pozriet (napadlo ma, keby som tak mal pri sebe nejake vizitky VLAKY.NET, tak by som mohol rozdavat pri takomto foteni).
Takze zhrnute - zistil som, ze fotit sa da kludne aj medzi kolajami, len to treba najprv oznamit, nikto nebude mat pochopenie pre cloveka, ktory zbesilo pobehuje po kolajisku.
Napriek tomu, ze mne sa vsetky styri pacia, su ostre a nie proti slnku ( :) ), ani jednu z nich sem nedam, lebo sa stavim, ze uz pri tomto popise fotenia sa AKADEMICKYM FOTICOM jezia chlpy v nose a lamu nechty v ponozkach ...
mikinko:
no, čo sa týka vyvolávania, či tlače fotografií, existujú ICC profily, ktorých používanie by malo viesť k reálnym farbám. Iste, určite to ešte nie je dokonalé ale v praxi to funguje celkom dobre. Tento ICC profil sa dá nastaviť pre každé zariadenie a myslím, že by ho mali na požiadanie poskytnúť aj vo fotolaboch, pre konkrétny typ labu, ktorý konkrétne používajú. No a takisto by mali vedieť poskytnúť aj kalibračnú tabuľku pre nastavenie monitoru.
No a čo sa filmu týka, môžeš to mať nafotené veľmi dobre, ale už som to tu, alebo v inom fóre raz spomínal, že keď za mašinou stojí človek, ktorému je jedno, aké fotky z nej vyjdú a len bezducho stláča tlačidlo, tak výjdu aj z filmu pekné "haluze".
K objektívom... Súhlasím s Tebou, optika je to, čo robí z fotoaparátu fotoaparát. No ako by som to stručne... V Slavovom príspevku, na ktorý som reagoval, nebolo o optike nič. Narážal na iné veci. Nezhadzoval fotky členov kvôli ich kvalitatívnemu prevedeniu, čo sa týka kreslenia objektívu atď, ale ich kvalitu po stránke fotografických zručností, snažil sa tu "kastovať" fotografov na "jediných správnych" fotografov a tých druhých. No a fotenie na digitál dosť zovšeobecňoval. Myslím, že som s mojou reakciou bol už aj tak dosť obsiahly, no a keby som sa tam ešte rozrozpraval o optike, tak to už by pri jeho čítaní zaspali asi všetci...
No a ešte jedna poznámka. Čo sa týka mojich fotografií (nie len zo železnice), som na seba dosť prísny. Ale ako železničný fanda dokážem oceniť fotku hocakej kvality, ak zachytáva niečo zaujímavé alebo výnimočné. V prvom rade je táto stránka o železniciach, nie o fotení železníc. Väčšina členov sú fandovia železnice a nie železniční fotografi, či dokumentaristi, ktorí sú schopní v každej situácii perfektne reagovať a urobiť super snímok. Tak by to tu niektorí mohli už raz a navždy pochopiť. To potom takisto môžu "zdrbávať" aj svoju rodinu, či kamarátov, ktorí sa práve vrátili z dovolenky, že aké fotky to porobili, že toto by urobili tak, či hentak, atď.
Uf, zase som sa rozpísal...
Prajem pekný zvyšok víkendu!
ad Nick:
To jsem rád, že si mohu myslet co chci. Už jsem trnul hrůzou, že ne. Jinak, nakonec o tom píše i S@fino, Ty jsi schopen někdy popřít i sám sebe. (Měl bys hledat uplatnění v politice.) Cosi se tu přece jen objasňuje, přinejmenším mnozí jistě pochopili, že fotografovat (v tomto případě železnici) není jen mačkat spoušť třeba kompaktu. Nemusí je to vést zrovna k touze své výtvory jakkoliv publikovat, ale třeba s nimi budou spokojenější a budou se jimi těšit ve svém soukromí.
Milý Nick: Opäť som nútený s tebou nesúhlasiť. Toto je totíž diskusné fórum. Definícia slova diskusia znie: "Diskusia je organizovaná verejná výmena názorov s viacerými partnermi na istú tému, s účelom riešiť a vyriešiť vybraný problém, resp. problémy." Naša téma je "Rady fotografom železníc - výmena skúseností" a náš problém, ktorý sa snažíme (aspoň niektorí) vyriešiť je (ne)kvalita železničnej fotografie. Takisto dodržiavame aj okruhy, pretože vo viacerých príspevkoch odznelo mimo iné aj fotografovanie v stanicach, fotografovanie proti slnku (fotografovanie a počasie), fotografovanie pre odborné časopisy (k tomu si sa dokonca vyjadril aj ty), umelecká fotografia so žel. tématikov. Preto si myslím, že aj tieto búrlive príspevky vôbec nie sú od témy... Otázkou však zostáva, či sa naša diskusia na tomto fóre pomaly nemení na polemiku... ;-)
ad resat:
Proti slnku foti asi len debil...
A hlavne ten, kto vie ako a co chce povedat, zrejme ty medzi nich nepatris....