Rady fotografom železníc - výmena skúseností
Téma na výmenu skúseností z fotografovania vlakov
Okruhy:
* rady pre začiatočníkov
* dokumentárna fotografia
* fotografovanie v staniciach
* fotografovanie na trati
* fotografovanie a počasie
* fotografovanie pre odborné časopisy
* umelecká fotografia so železničnou tematikou
* výber vhodných filmov a spracovanie vo fotolabe
* úprava fotografií na PC
* archivácia fotografií
Uf, pozerám, že sa toto fórum po určitom čase znovu rozbehlo ale škoda, že aj zvrhlo...
Dovolím si reagovať na niektoré názory:
Slavo: Je trochu chybou, že pojem "digitálny fotoaparát" dosť zužuješ na akúsi hračku, na ktorej sa stlačí tlačidlo a ono to všetko urobí automaticky a perfektne. Na trhu je x (a je ich väčšina) digitálnych fotoprístrojov, ktoré umožňujú nastavovanie clony, rýchlosti závierky, merania, či korekcie expozície, ISO citlivosti, atď. Teda, ak fotíš takýmito prístrojmi, rozdiel medzi digitálnou a klasickou fotografiou je len ten, že sa obraz zaznamenáva na rozdielne médiá. Teda, ak niekto fotí na digítál, neznamená to ešte, že naň fotí iba preto, že neovláda základnú teóriu fotografovania, a že sa spolieha na kvalitu digitálneho prístroja.
Čo sa týka používania automatiky, digitálne aj klasické fotoaparáty sú na tom rovnako. Automatika nie je zárukou dobrej fotografie a v drvivej väčšine je možné dosiahnuť vyššiu kvalitu snímku pri manuálnom nastavení. Teda, ak niekto fotí na automatiku, je v podstate jedno, či fotí na film alebo digitálne.
To, že niekto používa digitálny fotoaparát, ešte neznamená, že cvaká ako zmyslov zbavený. Aj keď je pravdou, že väčšina ľudí pri fotení na digitál moc nad záberom nerozmýšľa, ale do toho nás nikoho nie je a je to iba ich vec. Nemusí sa každý snažiť mať "fotografické oko". Ale aj tí, čo sa toto "oko" snažia mať, urobia takisto pomerne veľa záberov, aby medzi nimi našli tie "pravé". To, čo si, Slavo, spomínal, že z 36 záberov si hocikedy spokojný iba s 5, to zažíva každý, kto fotí na film, aj keď sa veľmi snaží a necvaká hlava-nehlava. Buď si istý, že ani profesionálni fotografi na tom hockedy nie sú inak. Relatívnou výhodou digitálnej fotografie je teda iba to, že môžeš zábery mazať, nemusíš mať pri sebe veľké množstvo filmov a teda šetríš náklady. Ikeď, kto fotí trochu viac, určite vie, že základné pravidlo reportáže: "Filmov nikdy nie je dosť" sa mení na: "Pamäťových kariet nikdy nie je dosť".
Ja osobne som začínal s fotením na klasický film a so starým Zenitom, neskôr som si kúpil novú zrkadlovku. Nefotografujem iba železnicu ale robím napr. aj dokumenty, či umelecké foto. Asi pred rokom som prešiel na digitál (resp. používam klasiku a digitál v pomere zhruba 10/90). Samozrejme, že som si zvykol na niektoré vymoženosti digitálu, ale v podstate som svoje fotografické zvyklosti v ničom nezmenil.
To, čo som tu chcel napísať (i keď možno dosť neohrabane - v poslednom čase mi dosť chýba "ľahké pero" ) je to, že netreba mať voči digitálnej fotografii žiadne predsudky, jednoducho je to prirodzený vývoj, niečo podobné ako prechod od klasických pračiek k automatickým... A netreba nikoho odsudzovať za to, že fotí na digitál a samotné fotenie na digitál nejako paušalizovať.
Teraz sa budem snažiť byť stručnejší...
Čo sa týka kritiky, je treba byť pri nej vždy opatrný. Iný prípad je, keď niekto "sprdne pod čiernu zem" niečiju fotku a tie jeho majú také isté alebo podobné chyby. Vtedy malý "virtuálny preplesk " nezaškodí, lebo tu ide očividne o niečo iné ako o dobre mienenú kritiku. A ešte jedna vec, pri kritike je treba byť KONKRÉTNY a KONŠTRUKTÍVNY!
Za hodnotenie fotografií na vlaky.net nie som, lebo táto stránka je podľa mňa o niečom inom.
Ani za odporúčania na čítanie knižiek o fotografovaní nie som. Potom tu nemusíme podobne diskutovať ani o rušňoch a železnici a môžeme sa odkazovať na knihy, časopisy, monografie... Na to je fórum, aby sa diskutovalo a radilo. Aj keď m
Ospravedlnujem sa za odbocku od temy "Rady fotografom železníc - výmena skúseností" :-)
Stránka www.vlaky.net nie je len o fotení. V zásade som proti akémukoľvek hodnoteniu. Svojho času som s veľkou obľubou chodil na stránku www.tvfreak.cz . Podľa mňa tam prebiehalo (a prebieha) najlepšia debata okolo nakrúcania videa. Potom nejaký dobrák vymyslel hodnotenie príspevkov. Zvrhlo sa to tam na vzájomné invektívy. Normálne som sa prestal aktívne zúčastňovať. Medzi kvalitou som sa predieral rôznymi "Hodnoteniami", ktoré ma nezaujímali.
Myslím si to aj o našej stránke. Nerád by som skĺzol do niečoho podobného. Pokiaľ niekto má záujem o hodnotenie svojho diela, nech ho umiestní trebárz sem a opýta sa. V miestnej pošte potom môžte hodnotiť.
Pre mňa majú hodnotu fotky, ktoré majú obsah a sú možno nie celkom správne nasvietené, alebo majú inú chybu (stĺp, zriaďovačka.....). Určite mi to vadí menej ako 1800tá fotografia Laminátky "Od nárazníka po nárazník". Fotka by mala mať dušu a nemusí to byť zrovna len rušeň.
Takze skutocny dovod nie je ten, ako si pisal Ty, ze kvoli tomu, ze to bolo fotene vecer, ale to, ze fotak si nastavil, vzhladom na svetelne pomery, tomu zodpovedajuci cas, ktory bol relativne velky. Keby si ten fotak mal na stative tak to odfotis bez rozdvojenia.
Len malo k vasej debate: Mozno by stacilo keby sa fotky dali aspon komentovat. Nemusi to byt nejake znamkove hodnotenie. K niektorym fotkam tu zverejnenym by chcel clovek nieco napisat, opytat sa autora, kde a kedy je to fotene, co je to za vlak, ako sa dostane na ten flek, pripadne mu nieco vytknut, poradit, odporucit miesto o 50m dalej atd.
Celkom sa mi pozdava system na rakuskom bahnfore: http://www.bahnforum.info/smf/index.php?board=3.0 kde si mozes pridat celu fotoreportaz a ostatni maju moznost sa k nej vyjadrit.
Opäť podčiarkujem, že nie som za hodnotenie fotografií. Autori nemajú dostatok sebareflexie, aby zniesli hodnotenie. Handrkovania o body by sme si užili až-až!
Takmer vo všetkom súhlasím s Garinom - kritika je potrebná, ale treba si vedieť zachovať určitú mieru slušnosti, nestrkať všetkých do jedného vreca a hlavne sa vyvarovať osobných urážok. Ešte stále si myslím, že v porovnaní s inými internetovými fórami sme na tom čo sa týka frekvencie osobných útokov a vulgárnych príspevkov celkom dobre a dúfam, že k žiadnemu výraznému zhoršeniu už nedôjde.
K hodnoteniu fotiek - tiež som si položil podobné otázky ako Garin a stále si myslím, že ak sa vymyslí dobrý spôsob hodnotenia, malo by na kvalitu skôr pozitívny vplyv. A ak sem posielame fotky hlavne pre radosť, prečo by malo kvôli hodnoteniu prísť k zhoršovaniu vzťahov? Asi by som bol za zmiešané hodnotenie fotiek - aj od registrovaných členov (ale až od určitej úrovne, aby sa nezačali hromadne zakladať nové kontá kvôli posielaniu viacerých hlasov) aj od odborníkov (len tu neviem, či sa nájde dostatočný výber odborníkov, čo by boli ochotní sa niečomu takému venovať). Možno by nebolo od veci urobiť anketu, či členovia hodnotenie chcú alebo nie.
Napriek tomu, že súhlasím s Tebou, že väčšina fotografií na tomto portále nespĺňa ani len základné požiadavky, rád doplním, že internetové stránky nebývajú galériami najlepších fotografov a na internet posielajú fotografie najmä nadšenci, začiatočníci a autori, ktorí si potrebujú skonfrontovať svoje dielka na verejnosti. Na tom nie je nič zlé, pretože takéto fotky majú jednu prednosť: dokumentujú konkrétnu železničnú udalosť, resp. lokomotívy na rôznych vlakoch, miestach a pod. ako aj vzťah fotografa k železnici. Pre väčšinu autorov je fotenie radosťou a hobby a veľakrát si ani nekladú väčšie požiadavky na kvalitu.
K hodnoteniu fotiek na vlaky.net sa staviam skepticky. Budú hodnotiť všetci užívatelia, alebo vybraná porota zložená zo skúsenejších fotografov? Podľa môjho názoru, žiadne hodnotenie nie je potrebné, lebo by ešte väčšmi narušovalo vzťahy. Vlakynetisti, ktorí fotografujú a zasielajú sem fotografie robia to z čírej záľuby bez väčších ambícií na kvalitu (čo nevylučuje výnimky). Neberme im túto radosť. Iste sa medzi nimi postupne vykryštalizujú autori, ktorí budú ďalej rásť.
Tiež rád zopakujem, čo som už napísal viackrát v minulosti. Technické vybavenie ešte nezaručuje úspech vo fotografovaní, pretože tajomstvo umenia fotografie spočíva vo fotografovi, v jeho mysli a srdci. Aj s relatívne nízkonákladovým fotoaparátom (i s kompaktom) možno urobiť pozoruhodné snímky.
Na záver: profesionálni a vyspelí fotografi z princípu nedávajú fotografie na web. Pokiaľ majú vlastnú stránku, urobia reprezentatívny výber svojich fotiek. Chránia si svoje dobré meno a vystríhajú sa pred nekorektným šírením fotografií, porušovaním zásad autorských práv.
RE: Brano
Za tým čo som napísal si budem naďalej stáť, pretože je to realita. Nechcel som nikoho od fotenia odrádzať ani nikoho urážať. Najmä nie tých mladých. Veď aj ja som začínal za mladi a teraz tiež nie som starý. Zámer bol, aby si ludia stúpili trocha do svedomia a nepovažovali sa za "majstrov sveta vo fotení". Hnevajú ma hlášky typu "prečo je tá fotka rozmazaná..., na aký režim mám fotiť...", a pod. Svedčia o úplnej nevedomosti, toho ktorého jedinca v oblasti fotografie. Rozumný a inteligentný človek, pred tým než niečo začne robiť, naštuduje si danú problematiku aby mal prehlad a keď sa vynorí problém bude ho vedieť riešiť buďto sám, alebo sa obráti na skúsenejšieho kolegu. Je smutné ak sa niekto nezdokonaľuje (niekedy je to naozaj neľahké) a uspokojí sa nad úrovňou ktorú dosahuje, aj keď má na viac.
S tým súhlasím, že by nezaškodila menšia súťaž o najlepšie fotky, ale s návrhom, aby sa k víťazným fotkám, ktoré vyberú trebárs členovia vlaky.net vyjadril aj niektorý z uznávaných fotografov (názor odborníka nezaškodí).
P.S. Kritika je preto kritikou, lebo poukazuje na chyby a nedostatky, čo sa väčšinou nepáči tým, ktorým je adresovaná. Ale odkiaľ sa má človek dozvedieť o svojich chybách ak nie od iných svojho druhu? Takých je naozaj málo ktorý majú dosť tzv. IQ na to aby sa učili z cudzích chýb a uvedomovali si svoje zápory (tvrdá sebakritika). Dúfam že sa nad tým niekto zamyslí.
Slavo: Tvoja kritika ľudí, ktorí sem posielajú svoje fotky, je podľa mňa príliš tvrdá a kontraproduktívna. Treba si uvedomiť, že drvivá väčšina prispievajúcich sa foteniu venuje len ako "vedľajšej" činnosti, s obmedzenými finančnými možnosťami na kúpu lepšej techniky a s obmedzeným časom na získavanie skúseností. A niektorých kolegov, najmä mladších, môže kritika typu "to dokáže urobiť každé šesťročné decko" odradiť nadobro, čo by bola určite škoda.
S druhou časťou príspevku súhlas - naštudovaním správnej techniky a hlavne dlhodobým cvikom sa dajú výsledky práce fotografa značne zlepšiť, ale nikdy nemožno očakávať, že všetko vyjde na 100%. Navyše pri fotení železnice často vzniká dilema, či ukázať ostatným aj menej vydarený záber, ktorý ale zachytáva nejakú mimoriadnu situáciu či zaujímavosť, zábery z miest, kam sa až tak jednoducho nedá dostať, alebo neopakovateľné historické zábery. V takýchto prípadoch si myslím, že určité technické nedostatky je možné odpustiť.
Už som to raz spomínal v inej diskusii, ale opakovanie nezaškodí - stálo by za úvahu doplniť možnosť hodnotenia jednotlivých fotiek v galériách, aby sa dali jednoducho nájsť najlepšie hodnotené fotky a hádam by takáto forma súťaže motivovala prispievateľov k snahe o zlepšovanie svojich výtvorov, alebo aspoň k väčšej selekcii posielanej tvorby.
Vážený spol. "fotografov"
Môj skromný názor na danú problematiku je asi taký, že fotografom sa môže hrdo nazývať len ten, kto ovláda klasickú fotografiu na manuálnom prístroji (veď viete, clona a tak). Pretože ak dám digitálny fotoaparát do ruky rozumnému dieťaťu (už okolo veku 6 rokov), poviem mu "tu sa pozri a keď to bude dobré tak stlač tento gombík", pošlem ho odfotiť rušeň (veď ak sa nepodarí tak to jednoducho vymažem). To dieťa spraví takú fotku akú robí väčšina z vás. Bez urážky, ale je to na zamyslenie. Ani ja nerobím krásne fotky, z tých 36 čo je na filme sa mi páči možno 5, ostatné sú priemerné, niektoré sa nevydaria, ale som hrdý na to že viem ako tá fotka vznikla. Je v nej kúsok mňa, môjho umeleckého cítenia a pohľadu na svet, ktotý prednášam prostredníctvom mojich fotiek, ktoré tak nie sú len bezcenným "obrázkom". Odporúčam prečítať niekoľko kníh o fotení.
Ostávam s pozdravom
S@fino, v tom depe sa to meni kazdy den, furt ide ina masina na zvolensky manipulak (dizel:elektrika = 1:3), sahanka kazdy 2.tyzden ina, takze kazda fotka svojim sposobom vynimocna z hladiska kombinacie rusnov, a navyse dnes velmi zriedka (raz za 2 tyzdne) sahanka parkuje na pred depom, obvykle chodi az depo...
Na konštatovaní, že nejaká konkrétna snímka má technické nedostatky nie je nič urážlivé. Čudujem sa, že akýkoľvek náznak kritiky berú niektorí fotografi na vlaky.net tak citlivo a osobne. Skúste svoje snímky poslať do odborných časopisov a uvidíte, či Vám ich zverejnia. Pokiaľ viem, ani jeden z najviac dotknutých v odbornej tlači ešte nič nepublikoval.