Maďarsko - MÁV
Sem môžete písať príspevky týkajúce sa MÁV. Na maďarských tratiach ešte stále vidno v službe stroje, aké sme poznali zo ŽSR, alebo z ČSD, napr: Sergej - M62. Stretneme však aj nové rušne 1047 - Taurus a postupne pribúdajú ďalšie.
Pačia sa vám nové jednotky Desiro?
Aký je váš názor na maďarské rušne? Môžeme porovnať MÁV a ZSCS, ZSSK.
Užitočné odkazy:
MÁV - Maďarské železnice
rk_kn.: Vdaka za upresnenie, na Slovaka, i ked z Komarna, viete po madarsky dobre .
Ja som si s tym spiatocnym listkom nebol isty, lebo som povedal pokladnicke "Kerek egy menetery jegyed Valea lui Mihai, na co sa ma ona nieco opytala, tomu som nemal sancu rozumiet, tak mi na papierik nakreslila dve sipky ako tam+spat, (je sranda inak nieco povedat po madarsky a potom na otazku povedat Nem tudom magyarul ), tak som myslel, ze som povedal hovadinu .
Ja som si s tym spiatocnym listkom nebol isty, lebo som povedal pokladnicke "Kerek egy menetery jegyed Valea lui Mihai, na co sa ma ona nieco opytala, tomu som nemal sancu rozumiet, tak mi na papierik nakreslila dve sipky ako tam+spat, (je sranda inak nieco povedat po madarsky a potom na otazku povedat Nem tudom magyarul ), tak som myslel, ze som povedal hovadinu .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87805/
Este k tomu ruseniu vlakov v Madarsku pridavam aj pocet spojov za den v sucasnosti, myslim, ze to este nebolo spomenute:
Broj pruge: 11 Veszprém–Veszprémvarsány 45 km, 6 para vlakova na dan
13 Pápa–Környe 86 km, 7 para vlakova na dan
14 Pápa–Csorna 37 km, 9 para vlakova na dan
22 Körmend–Zalalövo 23 km, 8 para vlakova na dan
23 Rédics–Zalaegerszeg 49 km, 8 para vlakova na dan
24 Zalabér–Zalaszentgrót 6 km, 10 para vlakova na dan
27 Lepsény–Hajmáskér 31 km, 7 para vlakova na dan
37 Somogyszob–Balatonszentgyörgy 57 km, 5 para vlakova na dan
47 Godisa–Komló 19 km, 8 para vlakova na dan
62 Sellye–Villány 58 km, 4 para vlakova na dan
76 Diósjeno–Romhány 18 km, 7 para vlakova na dan
78 Balassagyarmat–Ipolytarnóc 41 km, 12 para vlakova na dan
84 Kisterenye–Kál-Kápolna 55 km, 5 para vlakova na dan
87 Szilvásvárad–Putnok 34 km, 4 para vlakova na dan
88 Mezocsát–Nyékládháza 17km
95 Kazincbarcika–Rudabánya 15 km, 5 para vlakova na dan
98 Abaújszántó–Hidasnémeti 30 km, 6 para vlakova na dan
112 Nyíradony–Nagykálló 23 km, 2 para vlakova na dan
125a Mezohegyes–Battonya 18 km, 7 para vlakova na dan
126 Kisszénás–Kondoros 6 km, 4 para vlakova na dan
127 Vészto–Körösnagyharsány 32 km, 4 para vlakova na dan
129 Murony–Békés 8 km, 5 para vlakova na dan
130 Makó–Hódmezovásárhely 34 km, 6 para vlakova na dan
147 Szentes–Orosháza 40 km, 5 para vlakova na dan
151 Kunszentmiklós–Dunapataj 50 km, 4 para vlakova na dan
152 Fülöpszállás–Kecskemét 39 km, 4 para vlakova na dan
153 Kiskorös–Kalocsa 31 km, 4 para vlakova na dan
4 Almásfuzíto–Esztergom 38 km, 8 para vlakova na dan.Ostaje teretni promet
Vysvetlivky: "broj pruge" - cislo trate, "ostaje teretni promet" - zostane nakladna doprava".
Info je z z diskusie http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=2084&postdays=0&postorder=asc&start=0 , je tam aj mapa MAV "pred" a "po".
Broj pruge: 11 Veszprém–Veszprémvarsány 45 km, 6 para vlakova na dan
13 Pápa–Környe 86 km, 7 para vlakova na dan
14 Pápa–Csorna 37 km, 9 para vlakova na dan
22 Körmend–Zalalövo 23 km, 8 para vlakova na dan
23 Rédics–Zalaegerszeg 49 km, 8 para vlakova na dan
24 Zalabér–Zalaszentgrót 6 km, 10 para vlakova na dan
27 Lepsény–Hajmáskér 31 km, 7 para vlakova na dan
37 Somogyszob–Balatonszentgyörgy 57 km, 5 para vlakova na dan
47 Godisa–Komló 19 km, 8 para vlakova na dan
62 Sellye–Villány 58 km, 4 para vlakova na dan
76 Diósjeno–Romhány 18 km, 7 para vlakova na dan
78 Balassagyarmat–Ipolytarnóc 41 km, 12 para vlakova na dan
84 Kisterenye–Kál-Kápolna 55 km, 5 para vlakova na dan
87 Szilvásvárad–Putnok 34 km, 4 para vlakova na dan
88 Mezocsát–Nyékládháza 17km
95 Kazincbarcika–Rudabánya 15 km, 5 para vlakova na dan
98 Abaújszántó–Hidasnémeti 30 km, 6 para vlakova na dan
112 Nyíradony–Nagykálló 23 km, 2 para vlakova na dan
125a Mezohegyes–Battonya 18 km, 7 para vlakova na dan
126 Kisszénás–Kondoros 6 km, 4 para vlakova na dan
127 Vészto–Körösnagyharsány 32 km, 4 para vlakova na dan
129 Murony–Békés 8 km, 5 para vlakova na dan
130 Makó–Hódmezovásárhely 34 km, 6 para vlakova na dan
147 Szentes–Orosháza 40 km, 5 para vlakova na dan
151 Kunszentmiklós–Dunapataj 50 km, 4 para vlakova na dan
152 Fülöpszállás–Kecskemét 39 km, 4 para vlakova na dan
153 Kiskorös–Kalocsa 31 km, 4 para vlakova na dan
4 Almásfuzíto–Esztergom 38 km, 8 para vlakova na dan.Ostaje teretni promet
Vysvetlivky: "broj pruge" - cislo trate, "ostaje teretni promet" - zostane nakladna doprava".
Info je z z diskusie http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=2084&postdays=0&postorder=asc&start=0 , je tam aj mapa MAV "pred" a "po".
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87778/
Jakub: vstúpim do tvojho monológu , na spiat. cestu "menetterti utra" bude železničiarsky termín, hovorovo sa používa "retúr", platnosť lístkov nad 100km je ako si písal 1 mesiac.
Vidím, že máš intenzívne cestovateľské obdobie, aké zaujímavé miesta si už stihol navšíviť a kam budú smerovať tvoje kroky v auguste?
Vidím, že máš intenzívne cestovateľské obdobie, aké zaujímavé miesta si už stihol navšíviť a kam budú smerovať tvoje kroky v auguste?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87760/
.laminatka: Ake doklady mas na mysli? Kup si vnutrostatny do Sturova a potom spiatocny Sturovo - Budapest za 6 EUR (je to novinka, minuly rok sa zo Sturova takto nedalo).
No a s jazykmi - vsak som si myslel, ze ty hovoris plynule po madarsky, ked si mi onehda prelozil tu tazku vetu do madarciny (BTW este raz dik, konecne si to uz pamatam, tak som ti vcera asi 4x pouzil a celkom mi to islo ). Stredna a starsia generacia vie vacsinou po nemecky a mladi po anglicky. Mam skusenosti (aj zo vcera), ze pokial by bolo potrebne, tak vacsinou sa nablizku da zohnat nejaky vzdelanejsi clovek, ktory by vedel poradit v nejakom svetovom jazyku.
BTW spiatocny listok sa povie asi skor "menetjegy" a spiatocna cesta "menetterti utra", aspon tak to odhadujem z pisaneho listka MAV
No a s jazykmi - vsak som si myslel, ze ty hovoris plynule po madarsky, ked si mi onehda prelozil tu tazku vetu do madarciny (BTW este raz dik, konecne si to uz pamatam, tak som ti vcera asi 4x pouzil a celkom mi to islo ). Stredna a starsia generacia vie vacsinou po nemecky a mladi po anglicky. Mam skusenosti (aj zo vcera), ze pokial by bolo potrebne, tak vacsinou sa nablizku da zohnat nejaky vzdelanejsi clovek, ktory by vedel poradit v nejakom svetovom jazyku.
BTW spiatocny listok sa povie asi skor "menetjegy" a spiatocna cesta "menetterti utra", aspon tak to odhadujem z pisaneho listka MAV
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87755/
Pred par dnami som sa tu pytal na skusenosti s cestovanim na vnutrostane a medzistatne listky v medzinarodnych vlakoch MAV. Moje skusenosti:
Cop UZ - Debrecen - mal som listok len do Zahonyu, tam som vybehol z vlaku a kupil som si vnutrostatny. Potom prisiel aj tak iny sprievodca (neviem, ci sa menia alebo to bolo tym, ze som si sadol o vozen dalej), ciez problem nebol.
Debrecen - Valea Lui Mihai - v Nyirabrany som vystupil von, kupil som si listok a zase nastupil. Sprievodca (MAV) o mne urcite vedel, lebo do Rumunska ide len jeden motoracik Bzmot, ale nevravel vobec nic (lisotk sa da kupit aj unho za nejaky baksis).
Valea lui Mihai - Debrecen - zase som si kupoval listok na ceste v Nyirabrany, ale potom som si sadol o par voznov dalej, kde bol iny sprievodca, takze bez problemov.
Takze bud na to kaslu alebo to aspon nesmie byt take okate, ze by som si vopred kupil vsetky listky na celu cestu a potom len sedel, zrejme treba aspon formalne vystupit, kupit si novy listok a zase nastupit .
A este informacia o platnosti cestovnych listkov v Madarsku:
jednosmerne:
1-200 km - do 24. hod. dna vydaja
201-400 km - do 24 hod. 2. dna
nad 400 km - do 24 hod. 3. dna
spiatocne:
1-100 km - do 24 hod. 3. dna
nad 100 km - asi jeden mesiac (? "egy honapig", nehovorim po madarsky)
Vyzera to tak, ze si tu sice skor dopisujem sam so sebou, ale snad to este niekomu bude uzitocne.
Cop UZ - Debrecen - mal som listok len do Zahonyu, tam som vybehol z vlaku a kupil som si vnutrostatny. Potom prisiel aj tak iny sprievodca (neviem, ci sa menia alebo to bolo tym, ze som si sadol o vozen dalej), ciez problem nebol.
Debrecen - Valea Lui Mihai - v Nyirabrany som vystupil von, kupil som si listok a zase nastupil. Sprievodca (MAV) o mne urcite vedel, lebo do Rumunska ide len jeden motoracik Bzmot, ale nevravel vobec nic (lisotk sa da kupit aj unho za nejaky baksis).
Valea lui Mihai - Debrecen - zase som si kupoval listok na ceste v Nyirabrany, ale potom som si sadol o par voznov dalej, kde bol iny sprievodca, takze bez problemov.
Takze bud na to kaslu alebo to aspon nesmie byt take okate, ze by som si vopred kupil vsetky listky na celu cestu a potom len sedel, zrejme treba aspon formalne vystupit, kupit si novy listok a zase nastupit .
A este informacia o platnosti cestovnych listkov v Madarsku:
jednosmerne:
1-200 km - do 24. hod. dna vydaja
201-400 km - do 24 hod. 2. dna
nad 400 km - do 24 hod. 3. dna
spiatocne:
1-100 km - do 24 hod. 3. dna
nad 100 km - asi jeden mesiac (? "egy honapig", nehovorim po madarsky)
Vyzera to tak, ze si tu sice skor dopisujem sam so sebou, ale snad to este niekomu bude uzitocne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87751/
p.m.: Ty mas aspon stastie, ze si sa s nou mohol porozpravat v jej rodnom jazyku. Ja musim vzdy skusat ine reci, vacsinou sa ale aspon trocha chytia. A nakoniec ked sa ani tak neda, tak vacsinou byva nablizku niekto vzdelanejsi, kto mi v anglictine/nemcine pomoze (tak ako sa snazim aj ja niekedy ubohym cudzincom u nas) :-).
Cmelak: U nas by mala byt povinna anglictina aspon vo vlakoch, ktore prechadzaju miestami, kam chodia zahranicni turisti.
Celkom by ma zaujimalo aka je jazykova uroven personalu aspon v EC/IC vlakoch. Ked niekedy vodom tych starych "ujov", tak dost pochybujem...
Cmelak: U nas by mala byt povinna anglictina aspon vo vlakoch, ktore prechadzaju miestami, kam chodia zahranicni turisti.
Celkom by ma zaujimalo aka je jazykova uroven personalu aspon v EC/IC vlakoch. Ked niekedy vodom tych starych "ujov", tak dost pochybujem...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87318/
Jakub: v pohode!
Teraz som si spomenul na jednu kurióznu vec. Cestoval som z Komáromu do Viedne. Prifrčal rýchlik od Budapesti, keďže v Komárome EC/IC vlaky do Viedne nestoja, lenže... Bol v žlto-zelenom nátere GySEV-u. No a ja som mal FIPku len na MÁV. Zostalo mi len spýtať sa výpravčíčky, či je to vlak MÁV či GySEV. Stačila malá hlúposť - výslovnosť, a "teta" mi vôbec nerozumela, čo od nej chcem. Totiž vyslovil som to "slovensky", tvrdo, t.j. [Gysef]. Najskôr na mňa nechápavo pozerala, až keď som ukázal na vagón, a nápis, "preložila" mi, ako sa to správne "číta": [Ďešev] Našťastie vlak viezol len zopár priamych vozňov GySEV; šlo o vlak MÁV-u.
Teraz som si spomenul na jednu kurióznu vec. Cestoval som z Komáromu do Viedne. Prifrčal rýchlik od Budapesti, keďže v Komárome EC/IC vlaky do Viedne nestoja, lenže... Bol v žlto-zelenom nátere GySEV-u. No a ja som mal FIPku len na MÁV. Zostalo mi len spýtať sa výpravčíčky, či je to vlak MÁV či GySEV. Stačila malá hlúposť - výslovnosť, a "teta" mi vôbec nerozumela, čo od nej chcem. Totiž vyslovil som to "slovensky", tvrdo, t.j. [Gysef]. Najskôr na mňa nechápavo pozerala, až keď som ukázal na vagón, a nápis, "preložila" mi, ako sa to správne "číta": [Ďešev] Našťastie vlak viezol len zopár priamych vozňov GySEV; šlo o vlak MÁV-u.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87307/
p.m.: Vdaka, zaujimave, to retur bude urcite z francuzstiny.
Aby ste si pani nemysleli, ze tu len tak chodim otravovat - na madarsky preklad sa opytam, ked niekam idem a viem, ze konkretne tuto frazu budem potrebovat, kedze ako aj v pripade ZSSK ani na MAV este bohuzial stale nemozno pocitat so znalostou cudzich jazykov ako s beznou vecou... A som rad ze sa mi vzdy dostane kvalifikovanej odpovede .
Aby ste si pani nemysleli, ze tu len tak chodim otravovat - na madarsky preklad sa opytam, ked niekam idem a viem, ze konkretne tuto frazu budem potrebovat, kedze ako aj v pripade ZSSK ani na MAV este bohuzial stale nemozno pocitat so znalostou cudzich jazykov ako s beznou vecou... A som rad ze sa mi vzdy dostane kvalifikovanej odpovede .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/87305/
Dufam, ze tentoraz sa mi odpovede dostane .