Maďarsko - MÁV
Sem môžete písať príspevky týkajúce sa MÁV. Na maďarských tratiach ešte stále vidno v službe stroje, aké sme poznali zo ŽSR, alebo z ČSD, napr: Sergej - M62. Stretneme však aj nové rušne 1047 - Taurus a postupne pribúdajú ďalšie.
Pačia sa vám nové jednotky Desiro?
Aký je váš názor na maďarské rušne? Môžeme porovnať MÁV a ZSCS, ZSSK.
Užitočné odkazy:
MÁV - Maďarské železnice
Väčšina toho, čo tu prezentujeme, patrí do oblasti našich názorov, iste dobre mienených, neraz však poznačných našimi subjektívnymi skúsenostiami, hodnoteniami a rozsahom informácií. Nakoniec fóra, ako je aj vlaky.net slúžia na prezentáciu názorov, na diskusiu a nie na to, aby sme jeden druhého presviedčali o svojej pravde. Som rád, keď vidím, že sa na tomto fóre vedie čoraz kultivovanejšia diskusia a partneri si ctia názor ďalších účastníkov diskusie, aj keď s nimi, prirodzene, nemusia vo všetkom súhlasiť.
Jednoznačne chýba koncepcia medz.dialkovej dopravy.Každá správa si hrá na vlastnom piesočku a cestujúcich v medz.preprave ubúda,ubúda...Niekedy v minulosti sa uvažovalo o posilnení cezhraničnej dopravy po vstupe do EU,či je to Polsko,Madarsko,ale aj ČR a po vstupe to vyzerá presne naopak.
Transporty NATO skutocne sli aj cez Slovensko. Na trati 169 Kosice - Hidasnemeti, som ich niekolko videl. Tak predpokladam ze sli cez Plavec. Boli to transporty vojenskej techniky polskej armady. Zial nemam to patricne zdokumentovane
Kamos robil diplomovku na temu obnovenia trate Sahy - Dregelypalank a jeho poznatky "hovoria", z madarskej strany je zaujem vacsi ako zo slovenskej.. presnejsie, regiony to chcu, ale na to nemaju.. no a vlady na to akosi kaslu, aj ked madarska by mozno.. ako politicku zalezistost.. ved vies, ake su vztahy SR-MR.. mohol by to byt dalsi dovod ochladnutia medzivladnych vztahov..
Ad Sirius: Tovarový tok Istanbul-Rotterdam/Hamburg je smer východ-západ. Nevieš náhodou link na stránku s podrobnou štatitikou železničnej nákladnej dopravy v Európe. Chcel som si zistiť údaje o GySEV, ale na svojej stránke majú iba staré údaje a tie nijaké silné tovarové toky nenaznačovali. Trať Szombathely-Ebenfurth je možnou súčasťou "obchvatu" Semmeringbahn. Na základe jedného vojenského konfliktu tiež nie je vhodné generalizovať. Rád by som vedel či prepravy KFOR cez Slovensko (ak sa uskutočnili) išli cez "vhodné" horské trate, alebo najkratšou možnou trasou.
Predrečníci debatovali o trati GySEV Györ - Sopron - Ebenfurt, kadiaľ idú silné toky Istanbul - Rotterdam /Hammburg/Szcecin. Časť na PKP smeruje cez SŽDC mimo ŽSR. O trati Szombathely - Sopron (tiež GySEV) nebola zmienka. Aj v 21. storočí ide podstatná časť prepráv vojenskej techniky vlakom, najmä tam, kde nie sú vybudované adekvátne cesty - teda v horských oblastiach (viď prepravy KFOR atď). Ostatné nebudem komentovať.
Garin: Máš pravdu, pre vojenské prepravy je horský charakter tratí vhodný - nakoniec aj stredoslovenské horské trate postavené za prvej Československej republiky boli sčasti budované kvôli tomuto účelu. Rozvoju regiónov by zlepšenie parametrov spomínaných tratí tiež pomohlo, ale najprv sa musí zmeniť štátna dopravná politika a prístup železničných spoločností k zákazníkom. Práve tieto dôvody zatiaľ spôsobujú presun veľkej časti prepráv na kamióny a ak bude železnica poskytovať oproti cestnej doprave horšie služby za vyššie ceny, presun prepráv z ciest nenastane ani po modernizácii infraštruktúry.
Ak budú ceny za dopravnú cestu a organizácia nákladnej dopravy fungovať tak, ako v súčasnosti, budú obrovské investície do železničnej infraštruktúry zbytočné. Ale v prípade zmeny dopravnej politiky v prospech železnice sa tieto investície určite vrátia. Bohužiaľ mám v súčasnosti pocit, že Tebou spomínaná predstavivosť smerom do budúcnosti chýba najmä vplyvným ľuďom na našej politickej scéne a v najbližších 5-10 rokoch pôjde vďaka politickým faktorom vývoj na slovenských železniciach skôr k horšiemu.
Bol by som nerád, aby vznikol dojem, že modernizácia trate na línii Šahy - Trstená by sa mala konať pod záštitou NATO. Komisie EÚ vychádzajú z prognóz očakávaných prepravovaných objemov v období 2010 - 2020 v smere juh - sever. Nie som ani zasneným propagátorom, ale získal som informácie a som rád, že sa rozprúdila naša diskusia. Pre Slovensko by postavenie takéhoto koridoru malo úžasný význam a prinieslo by rýchly rozvoj infraštruktúry v dotknutých oblastiach.
Našim ľuďom niekedy chýba predstavivosť smerom do budúcnosti. Vyplýva to z neblahých skúseností z minulého storočia. Železnice na Slovensku sa v najbližších desiatich - pätnástich rokoch zmenia na nepoznanie.