Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
katastrofa: Trochu sme sa nerozumeli, Tvoje číslo znamená dotáciu na vlkm, ja som písal o nákladoch - tie sú pochopiteľne vyššie, lebo dotácia nepokrýva všetky náklady. Podobne to ale bude vyzerať aj u busov - dotácia nebude tiež pokrývať 100% nákladov. Ale na fakte, že náklady busov sú o rád nižšie než náklady železnice naše hry s číslami nič nezmenia.
A čo sa týka cenovej regulácie zo strany MDPT - mám pocit, že určuje iba maximálnu cenu cestovného, takže ak chce ísť SAD s cenou dolu, nemal by s tým byť problém. BRKS tiež nasadila v osobnej doprave nižšie ceny ako ZSSK, druhá vec je, ako nakoniec dopadla.
Ohľadom VÚC - môžeš bližšie špecifikovať, ktoré majú záujem o železnicu a ktoré o busy, alebo je to tajné?
VÚC majú záujem o všetko, pokiaľ sa od nich nežiadajú peniaze. Ono je to pekný model (napr. nemecko), ale u nás VÚC nemajú peniaze (viď. školstvo, zdravotníctvo atď.). Tažko predpokladať, že VÚC si zoberie úver na nákup Desír, alebo 840.
Som fanda železníc, ale chcem dať otázku na vysvetlenie: želez. dopravcovia platia za použitie koľají, ale údajne cena za palivo (naftu) je nižšia ako pre autobusárov (vraj je oslobodená od cestnej alebo nejakej inej dane). SAD-ky teda majú vyžššie náklady na palivo + cestná daň + dialničné polplatky atď. Jestvujú teda nejaké nestrané štúdie ktorý dopravný systém je lacnejší? Alebo mohol by to niekto vysvetliť ako to v skutočnosti je?
Osobne by sa mi páčil systém, všade kde sú koľaje by chodil vlak ("hlavný tok") a autobusy by robili prípoje do okolitých obcí ("prítoky").
Brano: ja si nemyslim, ze je neskoro. Pokial je stale snaha, nikdy nie je neskoro Myslim, ze aj prechodom kompetencii na VUC by sa toho mohlo zmenit podstatne dost ...
..mimochodom, vsimni si prispevok "meskania vlakov" ... koho z cestujucich zaujima, ze na vine nie je osobna preprava? Nikoho ... chcu sa prepravit z bodu A do bodu B za svoje peniaze vcas a ked sa tak nestane, chcu svoje peniaze spat a pochybujem, ze vacsina z nich este niekedy sadne do vlaku. Lenze taketo pripady nie su osetrene vo vnutri zeleznice ... a osobna preprava sa moze aj pretrhnut a vychadzat v ústrety zakaznikom.... nemam slov som z toho
katastrofa: Aj ja stále verím, že sa to zmení, ale obávam sa, že na záchranu osobnej dopravy na Slovensku to už bude príliš neskoro...
Inak s tým, že aj cestujúci by rokovať mohli to nie je vôbec zlý nápad - v západných krajinách existujú občianske združenia zákazníkov verejnej dopravy, ktoré sa presne takouto činnosťou zaoberajú. Boli by niektorí z členov VLAKY.NET ochotní pustiť sa do založenia niečoho podobného? Ja by som sa na to možno aj dal.
No globálne ceny v IC vlakoch boli väčšinou drahšie ako v R a okrem toho značne neprehľadné (Super Plus, Plus, Maxi, Flexi, G2R, Ž7Ľ a podobne... ). A tá najnižšia cena bola pre 99% cestujúcich nepoužiteľná - kto už vie 2 týždne vopred, akým vlakom bude cestovať, navyše v silné dni tento cenník tuším tiež neplatil.
Verím tomu, že veľa zamestnancov železnice sa snaží zákazníkov v rámci možností uspokojiť, ale kvalita železničnej dopravy bohužiaľ stagnuje alebo sa znižuje - stály pokles cestujúcich hovorí o ich názore na kvalitu služieb jednoznačne. Opäť zákerná otázka - majú so zástupcami ministerstva na tému cestovného rokovať cestujúci? Nie je za to (a slušne) platené vedenie ZSSK?
Za zrušenie rýchlikového príplatku som aj ja. Poprípade by som ho ponechal medzi dvomi susediacimi stanicami, aby sa nestávalo, ako je tomu v Čechách, že všetci idú radšej rýchlikom (Ex vlakom), než aby šli o 10 min. dlhšie osobákom.
U KM banky by som zrušil príplatky na EC/IC vlaky, tým by bola oveľa atraktívnejšia.
Preukaz aký je u ČD (Karta Z) by sa zišiel tiež, prečo by mali byť zvýhodňovaní len cestujúci do 26 rokov?! (Junior Rail Plus). A čo sa týka Juniorky - vrátil by som ju do podoby, v akej bola pred niekoľkými rokmi. Samotný Junior za 389 Sk, a ak niekto chce (a využíva Rail Plus), nech si ho dokúpi...!