Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
Mě spíš dokáže u pokladny vytočit věta "to nejde", když to ve skutečnosti není problém. Totiž nejdou jenom malé děti a ty se to naučí. Někdy si dá dotyčná poradit, to ještě jde, ale někdy musíte pohrozit nadřízeným a potom se stane zázrak a nemožné se stává možným.
A ještě k tomu zeměpisu. Jednou jsem si v Břeclavi kupoval lístek: "Svobodné Heřmanice přes Krnov". Ženská říká: kde to proboha je? Však si vždycky bráváte Kúty... (ale ty Svob. Heřmanice bych jí odpustil, tehdy tam jezdil jeden vlak denně). Lístek pak bez problémů vydala.
Jirka_p:
Takto to dopadne, pokiaľ cestujúci chce od pokladníčky trošku zložitejší lístok. Ja som pred niekoľkými rokmi učil v Dubnici nad Váhom pokladníčku vydať lístok z Košece do Košíc, Junior s IC príplatkom. V tom čase sa zaviedli rozdielne ceny IC príplatkov na medzinárodné (stál 60 Sk) a vnútroštátne (stál 40 Sk) IC vlaky. Pol roka som pokladníčky v tejto stanici stále ojekabátil pri kupovaní takého lístku o 20 Sk.
Ďalšou kapotolou samou o sebe sú pokladníčky, ktorým železničný zemepis nič nehovorí. To, že na západnom Slovensku nepoznajú stanice ležiace na východe ešte ako-tak akceptujem ( raz som jednu úplne odrovnal, keď som sa postavil k okienku a povedal jej: Počkaj, cez Žilinu. A ona čakala. Po vysvetlení, že Počkaj je zastávka neďaleko Moldavy nad Bodvou, začala neveriacky ťukať do počítača, aby zistila, že takáto zastávka ozaj existuje). Ale keď pokladníčka nevie vydať lístok z Košíc do Prahy, cez Žilinu, Tr.Teplú, Horné Srnie, Veselí nad Moravou, Brno a Havlíčkuv Brod, to sa už zdá silné kafe. Absolútne nechápala, načo chcem cestovať z Brna do Prahy cez HavlBrod. Ukázal som jej aj mapu z českého cestovného poriadku, ale potom ma dorazila tým, že ju nejaká mapa nezaujíma. V duchu som ju niekde poslal a dal som si vytlačiť lístok do Tr.Teplej. To už zvládla, pri výdaji nemusela veľmi rozmýšľať. V Tr.Teplej mi lístok cez HavlBrod vydali v pohode.
Ešte v nedávnej minulosti na staniciach neboli žiadne počítače a pokladníčky vedeli vydať v podstate hocijaký lístok. V ére počítačov ( keď niektoré veci by zvládla aj cvičená opica), máme veľké problémy.
Inak napr. viete že, si nie je možné vydať lístok z Trenčína do Trenčianskych Teplíc, ale napr. lístok Praha - Trenčianske Teplice sa dá vydať v pohode?
Garin: nevím na co je té pokladní doklad ze sousední železnice? Jí může být úplně fuk, na co cestuju dál, to je snad záležitost průvodčího ve vlaku.
Sikan: no jo některé pokladní jsou v tomto smyslu dost zabržděné. Jednou se mi v Žilině stalo, že mi v KVCčku řekli, že mi MPS Kúty - Břeclav nevydají, prý to nejde, zajímavé, že v obyčejné osobní pokladně to šlo. No a vrchol byl asi v létě 2003 ve Staré Turé, kdy jsem pokladní učil jak vydat skupinovou slevu, protoře jsem to den předtím v Myjavě odkoukal..
Nepostrehol som, či už to tu náhodou nebolo ...
Vnútroštátny tarifný kalkulátor cestovného ŽSSK http://www.cestovne.sk/
Vnitrostátní tarifní kalkulátor jízdného ČD http://www.jizdenka.cz/
Mezinárodní tarifní kalkulátor jízdného ČD http://www.jizdenka.cz/IT.aspx
(teda aj ČD/ŽSSK a naopak)
Sikan: Máš pravdu, väčšina pokladníčok v KVC aj na veľkých staniciach ako BA hl.st. o možnosti predať MPS lístok zjavne nevie - otázka je, či im to na školení nedostatočne vysvetlili alebo svoju prácu flákajú. Efekt pre cestujúceho je ale rovnaký.
Raz sa mi stalo, že som si v BA hl. kupoval lístok do Kúty Gr. Pokladníčka na mňa hneď - "To vám nemôžem predať, musíte mať aj lístok od hranice do Čiech". Ja vravím, že taký lístok mám. Ona pohŕdavo "No určite, to chcem vidieť." Mali ste vidieť ten ksicht, keď som vytiahol týždennú sieťovku ČD kúpenú deň predtým v Břeclavi. Ak by som bol personalistom, tak má tá krava na mieste padáka.
Pokial viem, MPS je mozne kupit v ktoromkolvek KVC. Druha vec je, ako sa s tym pokladnicka vysporiada pri uzavierke. V zasade to vsak mozne je, co som sa pytal.. este musim zistit, ci to v podmienkach MPS nie je nejako striktne vymedzene. Osobne som si vsak MPS kupovla v zst 60 km od hranice, ale na inu trat a bez problemov. Zial v pripade "koka" to chcelo asi viac drzosti. Zrejme nebola dotycna pokladnicka dost ochotna.. a mrzi ma takyto pristup, lebo ludia z prevadzky kydaju na tych "hore", no sami robia velku chybu a zabudaju, ze "prvy kontakt" su prave oni! :-(
brano: proč by ho neprodávali? A pokud ne, v Trenč. Teplé nebyl čas? Co já mám zkušenosti, tak lístek na MPS jsem vždy sehnal kdekoliv na Slovensku, i když občas to stálo trochu přesvědčování pokladní. Nebo se to změnilo a lístky na MPS se prodávají pouze ve stanicích v okruhu platnosti MPS tak jako v Čechách? Tam navíc prodají jenom lístek, který je v okruhu MPS příslušné stanice, takže v Břeclavi si MPS Mosty - Žilina nekoupím, ale v Žilině MPS Kúty - Břeclav bez problémů(většinou, ale ještě se mi nestalo, že bych ho nedostal). Škoda, že už neplatí i na EC. Ještě přidám takový postřeh, na R a EC mezi kúty a Břeclaví chodí průvodčí tak v 1 případě ze 20, občas i zkontroluje lístky, takže většinou ten lístek máte úplně zbytečně.
Jinak teda 42 Sk za takový kousek je maximální zlodějina. Připomíná mi to, když jsem měl loni v lednu lístek sice zpáteční z Lupkówa gr. do Nowého Lupkówa (3 Km) za 126 Sk.
Sikan: Kolega koko si asi nekúpil MPS, pretože v BA ho nepredávajú - ten lístok v jeho prílohe je vydaný v BA hl.
A čo sa týka mojich tvrdých slov - uvedomujem si to, ale ver tomu, že väčšina pravidelných alebo príležitostných cestujúcich železnicou si myslí niečo ešte horšie. Mám plno známych, ktorí vďaka dnešnej úrovni a cenám osobnej dopravy prestali cestovať vlakom úplne alebo využívanie tohoto spôsobu dopravy obmedzili na minimum. Ako by si im vysvetlil, že aj tak musia železnice dotovať z daní, keď sú busy niekoľkonásobne lacnejšie? Bezpečnosť alebo ekológia bohužiaľ v dnešnej dobe nikoho nezaujíma...
Čo by som ja privítal, je prehodnotenie cien pri prekročení štátnej hranice. Minule som išiel na výlet k susedom do čiech na Vláru. Použil som kilometrickú banku až na štátnu hranicu. Na prekročenie hranice som si musel kúpiť medzinárodný lístok, ktorý je nascanovaný pri príspevku. Skoro ma však šlak trafil, keď som si pozrel jeho cenu a miestne pomery v stanici Vlársky Prusmyk - vchodové návstidlo je na Slovensku, polovica stanice taktiež - pretože lajna ide krížom cez staničnú budovu. Ja som z vlaku vystúpil na hraničný pätník. Lístok ďalej do vnútrozemia som si kúpil za české. Ale vypýtať 42.-Sk za necelých 100m jazdy je troška silná káva. Hlavne keď okrem mňa vo vlaku šli 3ja hubári s režijkami zadara - vlastne týmto vlakom asi nikto iný ani nechodí za týchto podmienok. Keď som sa vracal z čiech nazad šlo bezproblémov kúpiť lístok v čechách po št. hranicu a ďalej vo vlaku vypísať KMB na slovensko. Jedným smerom je to brutálne predražené - druhým má šancu človek ísť za miestne tarify.
Za sucasneho "choreho" stavu je pre ZSSK velmi tazke zaviest novy vlak. Namiesto aby supravy pendlovali (znizovanie jednotkovych fixnych nakladov), tak postavaju v staniciach a idu len ked je to naozaj nevyhnutne.. napr. u CD kludne zavedu novy vlak, zlepsia ponuku.. a maju vysledky, t.z. rast poctu cestujucich aj trzieb.. ale presne cisla neviem, len sa chvalili kolegovci z CD..
Nepovedal som uplne vsetko, je to skor na samostatne diskusne forum..
Pouzil si tvrde slova.. tak by som sa vyjadril mozno pred najblizsimi priatelmi.. na nete ani nikde inde isto nie.. na druhej strane.. mas pravdu.. zial ja sa urcite nemozem angazovat ako navrhujes.. to by chcelo nejaku "skupinku" :-)
katastrofa: Predpokladám, že máš na mysli trať do Levoče - SNV v KE kraji a Levoča v PO kraji... Ak vravíš, že s VÚC je to 1:1, tipujem, že za železnicu budú BA, NR, BB a KE (podľa toho, ako sa angažovali o obnovenie osobnej dopravy po redukcii spred dvoch rokov).
Ak už máš informácie o nákladoch na osobnú dopravu, bolo by možné aspoň približne zverejniť ich štruktúru - koľko % z celkových nákladov sú poplatky za DC, odpisy vozidiel, mzdy, palivo, réžia? Zatiaľ nikde v tlači ani na nete som totiž nič takého nevidel. Alebo je to nebodaj tajné, aj keď na osobnú dopravu ZSSK prispievame všetci z daní?