Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
V niecom suhlas, ale aj tak miestenky neriesia stav, ked je vlak niekedy taky plny, ze sa neda ani prejst po chodbe kvoli tomu, ze vsetci idu do 30 km vzdialeneho mesta rychlikom len preto, ze nemusia platit R priplatok. Ja netvrdim, ze R vlaky sa vobec nemaju pouzivat na miestnu frekvenciu, ale castokrat to zhorsuje kulturu cestovania. A mnoho cestujucich aj tak do autobusov nepojde, kedze su to ludia, co cestuju vlakom gratis na preukazky ZSSK/ZSR (castokrat sa v useku PP-KE stane, ze v kupe ide 8 ludi, z toho listok mam len ja).
Ešte jedno prirovnanie - videl si supermarket, v ktorom sú každý pracovný deň medzi 16 - 19 a v sobotu doobeda vyššie ceny s odôvodnením, že sa vtedy robia dlhé rady pri pokladniach?
Nie vždy sa dá povedať, že autobus je rýchlejší ako vlak . Záleží na konfigurácii cesta a trate. Príklad: Z Komárno do N. Zámkov je cest. rýchlosť Os vlaku, 100 km/h,cest. čas 28 min, 4 zastávky, 29 km. Autobus ide približne 50 min, podľa toho koľko má zastávok a ktoré obce obsluhuje. Ale pokiaľ viem autobus nemá povolenú rýchlosť 100 km/h, a najmä večerné spoje a v sviatočné dni obehne všetky dediny v okrese, aby ušetrili na výdavkoch, a cestujúci namiesto 30 km musí zaplatiť 50 km. Na druhej strane autobus zachádza do vnútra obce, takže cestujúcim stačí čakať pri chodníku, ( v mraze , daždi a vetre, v rozbitej čakárni ), a nemusí ísť niekde aj 3 km mimo obce na stanicu. Na autobus. zastávke sa nemá koho opýtať koľko mu mešká autobus a vynadať zamestnancom, keď sa mu odpoveď nebude páčiť. A ešte môže zostať na chodníku, keď je autobus plný, alebo ani vôbec nezastaví. Ešte som nezažil prípad, kedy Os vlak nezobral cestujúcich , pretože sú plní.
Brano: No ale v urcitych usekoch su potom tie vlaky naozaj take preplnene, ze sa pomaly neda uz ani stat a o cestovani sa neda hovorit. To uz potom skor z dialkovych vlakov vyzenies cestujucich, ktori maju zaujem o prepravu na vacsiu vzdialenost. Na regionalnu a primestsku dopravu nech sluzia Os a Zr vlaky a kto ma zaujem cestovat rychlejsie, nech si priplati.
Neviem ako je to teraz, ale kedysi sa na predplatne listky v dialkovych autobusoch dalo cestovat len na vzdialensot vyssiu ako 100 km. A ked je dialkovy autobus plny, zoberie ta sofer na usek povedzme 20 km, ked ma na zastavke ludi, ktori cestuju 200 km?
Jakub: Zavedením R príplatku k predplatným lístkom by si akurát vyhnal do busov množstvo každodenných cestujúcich - pretože potom by ich bus vyšiel lacnejšie ako R a zároveň rýchlejšie ako Os. V diaľkových busoch sa tiež neplatí žiadny príplatok a sú rýchlejšie ako Os vlaky. A čo s prípadmi, keď na začiatok práce/školy akurát vychádza R a ak by mal ísť cestujúci Os, musel by vstávať trebárs o hodinu skôr, alebo by mal prísť domov z práce o hodinu neskôr? Riešiť nedostatočnú ponuku spojov v regionálnej doprave vyháňaním cestujúcich z rýchlikov by bolo veľmi nešťastným riešením...
Ďalším prípadom neadekvátneho použitia R príplatku sú vlaky typu Horehronec alebo BA-Prievidza. Príplatok za "rýchlosť" okolo 40-50 km/h naozaj do 21. storočia nepatrí, navyše keď zastavujú každých 10-15 km. Takéto vlaky by sa mali jednoznačne preradiť do kategórie Zr.
Ja zase som za ponechanie rychlikovych priplatkov. Podla mna sa tym eliminuje pocet cestujucich, ktori sa chcu zviezt len jednu zastavku. Pokial niekto cestuje dlhsie, v porovnaní so zaplateným cestovným nie je R príplatok nejaká významná polozka (este donedávna stál R priplatok tolko ako za socializmu s tym, ze 32 Kcs stalo cestovne ZA - BA a 16 Kcs priplatok.
Mne sa napr. nepaci, ze do rannych rychlikov na trase ZA - KE sa napr. v Margecanoch nahrnie tolko ludi, ze sa neda pohnut ani na chodbe a pritom im na vedlajsej kolaji stoji Os do Kosic. IMHO keby sa zaviedla priplatkova povinnost na tratove predplatne listky, vlaky urcene na dialkovu prepravu by v urcitych usekoch nemuseli byt take preplnene.
S tými rýchlikovými príplatkami počas výluk je trochu chaos. V zmene KCP je uvedených niekoľko R, na ktoré netreba príplatok, avšak v letáku o výluke je poznámka, že sa neplatia rýchlikové príplatky na všetky rýchliky. Ako je to teda? A pri odklonových cez Galantu sa vyžaduje R príplatok?
V poslednom case si vsimam taketo nezrovnalosti a kedze nemam ZSSK velmi v laske a nechcem im darovat ani korunu navyse, vyuzivam ich tak casto ako sa len da. Na CD sa myslim taketo spekulacie nedaju realizovat, ale ako som nedavno zistil, tarifa MAV je v tomto podobna nasej: 4x50 km je na madarskych zelezniciach lacnejsich ako 1x200 km. Preto najlacnejsia cesta z Rajky do Budapesti, co je 191 km, nestoji v prepocte 201 Sk (zlavnena tarifa pre mladez EU<26, vikendy), ale iba 169 Sk! Samozrejme, treba si kupit styri listky v pasme 41-50 km.
Aj keď výluky vyzerajú dosť nepríjemne, aspoň sa tvorcovia grafikonu poučili u českých susedov a nechali väčšie časové rezervy - snáď sa teda veľké meškania nevyskytnú. Aj zrušenie rýchlikových príplatkov a predĺženie platnosti mesačných lístkov v dotknutom úseku je pozitívnym krokom. Ako sa nakoniec výluky prejavia na počte cestujúcich uvidíme už onedlho, zatiaľ sa tipovať neodvažujem...
Uvediem priklad: ked cestujem z Hidasnemeti do Kosic, vlak sprevadza slovensky personal. Pokial pojdem bez listka za madarsky usek, sprievodca mi da pokutu 800 Sk + cestovne z hranice (jazda zo zahranicia bez cest. listka). Co ale v opacnom pripade, t.j. idem z Kosic do Hidasnemeti a listok mam len po Cana Gr. a vo vlaku je stale slovensky personal. Ten madarsky usek sa preveziem zadarmo alebo to moze po mne vymahat alebo ma nahlasi Madarom???
Jakub: Ak osobný vlak bude mať cestovnú rýchlosť 80-90 km/h potom budem cestovať do Bratislavy osobákom.