Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
Ad: Sikan
tak majme režijky všetci a každý bude maximálne spokojný, nie?
Ešte mi napadla s tými úradníkmi jedna vec. Ak regionálne železnice prejdú pod VÚC, dá ZSSK režijky aj poslancom VUC-ky? Veď keď ich ako objednávateľ dnes poskytuje MDPT SR?
Ad: Komaar
súhlasil by som s preukazom na dochádzku do zamestnania, ktorý by bol vo forme bankomatovej karty a ktorý by platil jedine na trasu bydlisko - zamestnanie a späť najkratšou trasou. Sprievodca by pri kontrole cestovných lístkov zaevidoval jazdu do prenosného prístroja tak, aby bolo jasné, koľko sa najazdilo na tieto preukazy km za určité obdobie. Samozrejme, ZSSK by si tieto jazdy započítalo do nákladov a od štátu by dostala dotáciu iba ako rozdiel medzi ekonomickou cenou cestovného a obyčajným cestovným... Pri takomto systéme by potom režijne lístky mohla mať akákoľvek firma, ZSSK by na konci mesiaca iba firme poslala faktúru za ubehnuté km vynásobené cenou obyčajného cestovného na 1 km...
Na ten 13. a 14. plat u sudcov mi napada protiargument, ze "ved je to motivacia, aby niekto taku zodpovednu pracu chcel robit".. no ten isty argument mozes pouzit aj na pracu u zeleznice.. a kazdy, kto tu "rype" do rezijky, ju nema.. keby ju mal, bol by ticho..
Ad: Pio
1. To nemyslíš vážne, že zrušením režijných lístkov by stúpli nároky na štátny rozpočet!!! Skús sa na to pozrieť takto: ŽSR by vyplatila všetky cesťáky, to znamená že by zo štátneho rozpočtu potrebovala viacej dotácie. S tým súhlasím. Ale ZSSK by sa o to zvýšili tržby, takže by sa na druhej strane o tú istú sumu znížili požiadavky na dotáciu. A keďže by sa zrušili režijné lístky aj pre rodinných príslušníkov, znamenalo by to ďalšie tržby, nie? Suma sumárum = zníženie nároku na štátny rozpočet.
2. Ak si myslel tých 49 tržby na 1 vlkm a náklady na vlkm 287 Sk, tak zrušením režijných lístkov podľa bodu 1 by sa zvýšila hodnota 49 = zmenšil rozdiel a to znamená nižšia dotácia.
3. Nie je dobré porovnávať zľavy s režijnými lístkami. Zľavy prináležia osobám s určitým postihom alebo zniženou mobilitou, všetci dôchodcovia (podotýkam, všetci, nie iba niektorí) a študenti ako forma podpory vzdelávania. Taktiež, ak ktorákoľvek osoba je študentom a má menej ako 26 rokov má na túto zľavu nárok. Režijné lístky zvýhodňujú zamestnancov 3 doteraz stratových firiem + MDPT SR, pred všetkými ostatnými cestujúcimi.
4. Ak má byť systém spravodlivý, nemôže nastať ani situácia, že súkromná osoba takýmto spôsobom dotuje štát... aj z tohto dôvodu je potrebné režijné lístky zrušiť.
5. Keď to zoberieme globálne, štát by na zrušení režijných lístkov neprerobil.
Podla mna by aj tak bolo najrozumnejsie osobnu dopravu a infrastrukturu spojit do jednej firmy. Myslím, ze tym by sa usetrilo viac ako zrusenim zamestnaneckych výhod.
Nech sa Pio a ostatní zamestnanci ŽSR a Carga neurazia, ale nevidím najmenší dôvod, aby mali režijky. Veď ZSSK vyfakturujú všetko do najmenších detailov. A ZSSK by som režijky tiež obmedzil... Inak, ŽSR má režijky od BRKS? A bude mať od nových dopravcov, ktorí sem skôr či neskôr prídu?
P.S. Inak pre všeobecnú vedomosť, o režijkách rozhoduje MDPT.
Žilinčan Prtesne takuto odpoveď som čakal. Skúsme si to rozobrať:
1. Služobné cesty. Nemam nič proti, aby som si na služobné cesty kupoval plný cestovný lístok a vyúčtoval si ho v cestovnom príkaze. Uvedom si, že potom ho zaplatia daňoví poplatníci. To znamená, že aj Ty. Teraz si to musím zaplatiť sám, aj keď je to vpodstate bagateľ, ale šetrím peniaze daňových poplatníkov.
2. Cena za cestovný lístok je dotovaná štátom. Obecne vzato cena za 1 VLKM pre osobnú dopravu je cca 49 Sk, za nákladnú cca 287 Sk (čo je cena takpovediac trhová). Rozdiel medzi týmito cenami by mal kompenzovať štát ako verejný záujem. To znamená, že všetci čo si kúpia "plné" cestovné zďaleka nezaplatia skutočnú cenu. Inak povedané, každý jeden osobný vlak vytvára stratu. Plaťme všetci cenu akú platiť máme a nebudeme sa tu vadiť o blbostiach. Sú štáty, kde osobná doprava prakticky neexistuje (pobaltie).
3. Zľavy. Zo zľavneného cestovného sú tu ešte ďaľšie zľavy. Ako študentská napríklad. Ako k tomu prídu ostatní cestujúci, že musia platiť viac ako študenti (dôchodcovia...). Keď rušiť, tak potom všetko a všetkým.
4. Suma sumárum, ja a moja rodina jednoducho dotujeme železnicu (štát), lebo neprecestujeme ani to, čo sme do poplatku za cenne známky vložili.
5. Nie som proti zrušeniu "režiniek", len si treba uvedomiť, že v konečnom dôsledku by to asi stálo štát viac ako si vieš predstaviť. Aspoň v mojom prípade určite ano.
PS, keď som študoval, tak som žiadnu režinku nemal.
Tak a teraz som zvedavý na búrlivé reakcie železničiarov.
Ad: rk_kn.
Vybral si veľmi zaujímavé skupiny ľudí... poslancov, prezidenta a pod. To sú ľudia, ktorí stanovujú pravidlá... avšak kuchárky a čašníčky nemôžeš porovnávať s režijnými lístkami. Režijné lístky sú legálna podpora svojich zamestnancov na úkor občanov štátu. Nie je to spravodlivé. Keď prichytí kontrola kuchárku s plnou taškou, má vyhadzov... čašníčka má ale aj vôbec nemusí mať sprepitné. A čo potom napr. učitelia, upratovačky a pod... aj oni majú nejaké sprepitné?
Ad: Sikan
nie, v takom prípade by som na to určite verejne nepoukazoval... chápal by som to tak, že pokiaľ ostatní s tým súhlasia, doprajú mi takúto formu cestovania. Tému som otvoril preto, aby som zistil, či skutočne existuje všeobecná vôľa pár jednotlivcom tolerovať takéto formy prepravy, na ktoré sa skladajú práve tí, ktorí tie režijné lístky nemajú
Ad Žilinčan: Keď niekto robí v jedálni, tiež má nejaké režijné výhody. Napr. nabaliť si tašku tým, čo deti nezjedia. Každá firma mala určité režijné výhody. Napr. aké vysoké platy majú poslanci, ministri a p. a predsa majú výhody na náhrady výdavkov zo štátneho rozpočtu hradené. Cestovné, notbooky zadarmo, ktoré nikde inde nemajú. Najnovšie v VUC Nitra za 110 000 Sk /ks. Armáda, polícia a p. majú napr. 100% hradenú nemocenskú, pričom ostatní plebejci to majú za 350 Sk /deň, aj to len pracovný, akoby vo sviatok a víkendy nemuseli nič jesť a spotrebovať. Čašníci a krčmári sprepitné. Mne nikto nedal ani 0,10Sk na osobu. Keby sa zrušili tieto výhody, museli by sa zrušiť všetkým a všade bez okolkov, aj prezidentovi, ktorému by nikto neplatil jeho drahý byt a auto. Veď má na to dosť veľký plat.
Na druhej strane však považujem poplatok, ktorý je určený pre manželov, ktorí nie sú zamestnancami za príliš vysoký a neadekvátny k ostatným poplatkom.
Ad: České dráhy
Bolo by to vecou dopravcu, keby nepožadoval od objednávateľa výkonov úhradu preukázateľnej straty... Ak chce nejakým spôsobom odmeniť svojich zamestnancov, mal by im napríklad preplácať predložené cestovné doklady a nie vydať lístok, na ktorý nie je možné odsledovať ubehnuté jazdy.
Ad: Pio
Ok, zaplatil si 3100 Sk, za ktoré si urobil okrem nejakých súkromných ciest celkom dosť služobných km. A so ZSSK Slovensko nemáš nič spoločné, keďže si zamestnancom ŽSR. Aby to bolo spravodlivé, na všetky služobné cesty by si mal mať vyplatený cestovný príkaz podľa priloženého cestovného lístka, tak ako to funguje v iných firmách. Alebo potom nech za 3100 Sk môže ktorákoľvek osoba, resp. firma pre svojho zamestnanca si zakúpiť ročný režijný lístok. Vo vzťahu k štátu, ktorý platí dotácie sme si všetci rovní, nie?
A ešte jedná vec. Ak by Tvoje dieťa študovalo napr. v Bratislave a bol by si Košíc, za rok by nacestovalo možno aj takých 8 000 Sk iba ono a to počítam študentskú zľavu. A to všetko za 3100 Sk.
Žilinčan Som zamestnancom ŽSR. Za "Režinky" som zaplatil na znamkach 3100,- Sk. je to veľa? Je to málo? Za minulý rok som spravil súkromne so svojou rodinou spravil nasledovne jazdy: 3x Mlynky - Dobšinská ľadová Jaskyňa a späť. Sám 1x Bratislava - Varín a raz Bratislava - Vrútky. Mimo toho niekoľko tisíc km služobne. Možeš mi napísať, že však ich môžem zrušiť.
Nezruším, lebo mi to nedovolí moja železničiarska hrdosť.
Režinka nie je zadarmo. Režinka je za peniaze a v mojom prípade sakra drahá.
Co sa trasete rezijkari.Kym sa nepreda (ak vobec)Cargo do sukromnych ruk,tak asi tazko o ne zamestnanci ZSR a Carga pridu.Ine to bude ak sa Cargo preda - novy vlastnik - nove vztahy - a predpokladam koniec rezijkam v terajsej podobe pre Cargo a nasledne pravdepodobne aj pre ZSR!!!
P.S.:Cargaci a ZSR vozte sa kym mozte.