Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
Vážené "České dráhy " ! Čo sa týka márnotratného podniku , tak keď vynájdete systém , v ktorom nejaký dopravný podnik , ktorý prevádza hromadnú doprava osôb nebude stratový získate Nobelovú cenu , najväčšiu v celom vesmíre. ZSSK a iné podniky sú už väčšonou akciové spoločnosti, tak isto sa chystá aj na ŽSR, ktorá získava režijné výhody od ZSSK, tak isto aj ZSCS. Určité výhody majú aj iné štátne orgány a nikto im nezávidí. Povedzte mi ako môžu získať nárok na 13. a 14. plat organizácie , ktoré sú financované zo štátneho rozpočtu, t.j. z našich daní : súdy , štátna správa , polícia, hasiči, vojsko a rôzne centrálne úrady. Odkiaľ si našetrili na tieto platy, keď výrobné a iné podniky vyplácali len vtedy, keď získali plusový hosp. výsledok ? Mimochodom , bývalé ČSD vyplatili posledný krát koncom 80. rokov 13. plat, ktorý ovšem nerobil ani 50 % priemerného platu. A 14. nikdy ! Znovu opakujem, že keď zrušiť, tak Všetkým a všetko, aj prezidentovi a poslancom !
Vážení, všechny debaty o režijkách jsou postavené na "hlavu". Chápu, že mnohým jsou trnem v oku. Je s podivem, že se nedebatuje o tom, jaké platy by železničáři měli mít, jakou by měli mít pracovní dobu, jak dlouho by měli mít dovolenou.
Z hlediska daňového poplatníka a "doplácení na marnotratný" podnik by měla být pracovní doba co nejdelší, dovolená co nejkratší a platy co nejnižší, protože jen tak budou "ztráty" z osobní dopravy co nejnižší a tudíž daňový poplatník bude doplácet co nejméně. Jenže v rámci kolektivního vyjednávání si zaměstnanci dohodnou (formou zaměstnaneckých výhod) něco jiného – zkrácenou pracovní dobu, delší dovolenou, vyšší mzdy. No a co jim brání v tom, aby si jako součást zaměstnaneckých výhod v rámci kolektivního vyjednávání dohodli, že jim zaměstnavatel bude poskytovat roční síťovou jízdenku za zvýhodněnou cenu … Takhle to totiž dělá například pražský dopravní podnik …
A tak jak se "daňový poplatník" může postavit na hlavu, když se dohodne nárůst mezd, prodloužení dovolené, zkrácení pracovní doby a nebude mu to nic platné, protože taková dohoda není v rozporu se zákonem, tak mu nebude nic platný protest proti "režijkám" jakožto zaměstnanecké výhodě … podle kolektivní smlouvy. A nelze zabránit tomu, aby se to nevztahovalo i na rodinné příslušníky. Jelikož zaměstnavatele poskytování režijek nic nestojí = rozumějme nenarostou mzdové nebo ostatní osobní náklady, přesněji řečeno, zaměstnavatel má zaručenou tržbu, proč by to neudělal. Ostatně, kdo si takovou jízdenku koupit nechce, nemusí … nemá však nárok ani zahraniční jízdní výhody.
Zilincan Elektronickým sledovaním jazdy "rezinkarov" by sa lahko dalo zistit, ci nahodou rodinny prislusnik necestuje na rezinku dennodenne tu istu trasu. Bol by to dovod na odobratie rezijnych vyhod.
Vsimni si co pise Karel.f. Davam mu plne za pravdu.
Svojho casu mi vznikol narok na 6 volnych lystkov v 1. triede. Mozem Ti povedat, ze tie listky mam povacsinou nevyuzite. Skratka som nikde nebol. No a ani moja pani nie a ani moje styri deti. Pracujem v mieste bydliska. Pre mna a kopu mojich kolegov je rezinka cosi ako talizman. Skratka ju mame a vytesujeme sa. Rezinka skratka patrí k zelezniciarom, su na nu hrdí, cenia a ctia su ju. To, ze ju niektorí zneuzívajú, je vecou kontroly a naslednej represie zo strany ZSSK. Myslím si, ze ta debata by sa mala odvíjat skor smerom AKO kontrolovat a nie ci ANO, alebo ci NIE.
Ked mam pravdu povedat, tak sa tesim na penziu a potom mozno konecne ozaj vyuzijem rezinku na to, na co ma sluzit. Na rekreaciu a nie na sluzobne cesty.
Musim ti dat za pravdu.. ten nazor, ze na rezijky sa cestuje do aleluja je scestny.. to si moze dovolit akurat tak zeleznicny dochodca alebo dieta zelezniciara - student cez prazdniny. Pracujuci na to jednoducho nema cas. Aj ten, co robi osmicky, je rad, ze cez vikend si oddychne a tak cestuje opat len niekolkokrat do roka rekreacne. No a rezijky na dochadzku do zamestnania by som nenapadal. Ved vdaka nim ma zeleznica asi najmobilnejsich zamestnancov.
Tak já vám řeknu že režijku mám já i manželka oba pracujeme na dráze den, noc , svátek nesvátek i na vánoce a silvestra a když chci jet s manželkou někde na dva dny tak si musím vzít dovolenou nebo za celý rok nemáme spolu dva celé dny volna. Každý vidí jen ty výhody ale ať si to jde skusit makat stále dokola ostatní v pátek to zapíchnou a v pondělí ráno příjdou zpět do práce. Já si myslím že není co závidět. A o zrušení RJ skuste to zrušit a 70% lidí uteče z dráhy nikdo to za těch pár korun dělat nebude.Závist je hrozná věc ale já vám taky vaše víkendy každý týden nezávidím.Mě nekdy vyjde jen jedno vetší volno za měsíc to můžu využít tu režijku.
Ad Pio
Pio, neposúval by som našu debatu do roviny, že či mám alebo nemám režijné lístky v zuboch... Chcel som zistiť názor na režijky, preto sa snažím oponovať jednotlivým reakciam. Však keby som napr. aj s Tebou od začiatku súhlasil, tak sa napr. nedozviem, že používanie režijných lístkov členov rodiny na cestovanie do práce je obchádzanie skutočného poslania týchto lístkov.
Nie je mi úplne jasné, čo sú to tie Modré karty, ale ak by sa režijné lístky mali využívať iba na rekreačné účely, tak ich zneuživanie by sa ľahko odstránilo, keby ZSSK radšej preplácala rekreačné lístky zamestnancov. Poznám ľudí, ktorí na režijky neskutočne precestujú napr. cestovaním do škôl, čím rodinnému rozpočtu ušetria mnohé prostriedky... a je jasné, že keby nemali režijky, nikdy by necestovali vlakmi. Buď by cestovanie obmedzili alebo išli lacnejšími busmi.
Počul som aj názor: "však keď tade ten vlak už ide, tak prečo by nezobral aj tých ľudí s režijkami..." aj ja hovorím prečo nie, keby ostatní boli spokojní s výškou cestovného. Ale sú?
To Pivec:
Myslel som tym nieco, co by som prirovnal k "spusteniu laviny".Ak by zrusili rezijky pre predane Cargo,tak myslim prehodnotia aj tie pre ZSR.Takze asi tak-moj nazor.
ad rk_kn.:
Máš pravdu. Ale přikláníš se spíš k mému názoru, když uvádím, že existovala jednak provázanost režijních výhod mezi ČSD a ČSAD, jednak i autobusová doprava ČSD. Já jsem jen tvrdil, že Pio byl nepřesný v tom, když spojoval podnik ČSAD (ne autobusovou dopravu jako takovou) se železnicí. Ale dohodli jsme se . Jinak díky moc za doplnění osobních zkušeností, já ty souvislosti znám přece jen zprostředkovaně, protože ze železničářské rodiny nepocházím.
Ad Zbyněk : Musím sa prikloniť k názoru Pia, že v povojnových časoch, ešte pred vznikom ČSAD mali ČSD autobusovú dopravu a hlavne tí zamestnanci, ktorí v rom čase pracovali, mali nárok na zľavu aj na ČSAD. Napríklad môj otec bol zamestnaný od r. 1935 a mal aj s manželkou nárok na zľavu aj na ČSAD. Mimochodom, ja som v r. 1964 cestoval do nočnej smeny na žst autobusom MHD ČSAD a šofér, keď ma videl v uniforme, automaticky mi dal lístok za 0.30Kčs, bez toho aby si overil, či mám nárok na 50% zľavu. Mimochodom pre mladšie generácie, MHD vtedy stála 0.60 Kčs. V mojom rodisku ešte pamätám na miesto kde mala ČSD autobusové garáže. Po výstavbe nových priestorov pre ČSAD tam bolo rekreačné stredisko pri žel.stanici N. Zámky. V tom čase sme mali ešte nárok aj na zľavnené uhlie a drevo, nárok na zľavu pri stavbe domu a Odb. organizácia nám pomáhala aj pri stavbe domu tech. prácami a výpomocou pri inšt. prácach. A spomínaný konzum bol samozrejmosťou tak isto ako soc. fond zamestnancov. Tieto všetky vymoženosti kapitalizmu boli postupne likvidované, i keď sa čiastočne obnovili počas Dubčekovej vlády. Po normalizácii sa likvidácia pohla rýchlejšie. A to čo zostalo doteraz, to sú už len zvyšky.
Zilincan Z mojho prispevku si si vybral iba to, co Ti pasovalo. Napisal som aj, ze nemam nic proti zruseniu reziniek.
Ja nemozem zato, ze mas rezinky v zuboch. Skus sa poobzerat po susednych zelezniciach aj vo vyspelejsích a trhovejsich statoch. Rezinky su aj tam. Keby ZSSK lepsie dokazalo sledovat zneuzivanie zamestnaneckych jazd, tak by sa to javilo inak. Rodinny prislusnik napr nema pravo na rezinku dochadzat do prace... Je to urcene na rekreacne ucely. Nedavno sa tu spominali "Modre karty". To je mozno sposob, ako zabranit zneuzivaniu zamestnaneckych zliav.
Mimochodom, ZSR minulý rok vykazovalo kladný hospodársky výsledok. Dovolim si sem podsunut spravu z tlace. Skus si pozriet "Priemerny plat" a porovnaj ho s priemernym platom v bankovnictve. Tam tiez platime ako najatí a vôbec nam to nepride divne:
Bratislava (7. apríl 2005) Železnice Slovenskej republiky prvýkrát po rokoch vykázali zisk vo výške 887,148 mil. Sk a v hospodárení za rok 2004 dosiahli výsledok o 1,843 mld. Sk lepší ako v roku 2003. Ide o zlepšenie aj v porovnaní s hospodárskym plánom na rok 2004.
Aj v hospodárení za rok 2004 sa tak potvrdzujú dôsledky prebiehajúcich procesov transformácie, ktorej cieľom je vytvoriť z podniku moderného manažéra infraštruktúry.
Za obdobie 1. - 12. 2004 ŽSR vykázali zisk vo výške 887,148 mil. Sk, zatiaľ čo plán predpokladal stratu vo výške 751,9 mil. Sk. V porovnaní so skutočnosťou za rovnaké obdobie roku 2003 je to lepší hospodársky výsledok, keďže za rok 2003 ŽSR vykázali ešte stratu takmer 956,5 mil. Sk.
Dosiahnuté náklady za uvedené obdobie boli vo výške 21,046 mld. Sk, pričom oproti plánu boli čerpané vyššie o 19,698 mil. Sk. Výnosy predstavujú k 31.12.2004 sumu 21,933 mld. Sk, pričom oproti plánu boli dosiahnuté vyššie o 1,658 mld. Sk.
Ku koncu roka 2004 ŽSR evidovali majetok v celkovom objeme 61,367 mld. Sk. Záväzky ŽSR k 31.12.2004 predstavovali sumu 33,494 mld. Sk a k tomuto obdobiu zároveň evidovali pohľadávky takmer 2,641 mld. Sk.
V roku 2004 ŽSR zamestnávali celkom 20 969 zamestnancov (priemerný prepočítaný stav). Priemerná mzda zamestnancov ŽSR bola vo výške 17 039,-Sk.
add Freeman: čo má spoločné Cargo s tým, že pracovníci ŽSR majú reži? Absolútne nič, keď sa Cargo predá, tak možno prídu títo zamestnanci o tieto výhody, v čo ale nedúfam. Na kupóne reži je logo ZSSK a nie Carga, výhody na cestovanie sa využívajú v osobných vlakoch a nie v nákladných.
Pre adminov: dajte anketu: Ste za zrušenie cestovných výhod pre zamestnancov železníc?
Zenies to do extremov, skusim aj ja.. majme vsetci tie spominane 13. a 14. platy, majme vysluhove dochodky, majme vyrazne vyhodnejsie volania cez ST, ET, OR.. vlastne majme rezijky aj na autobusy, MHD.. kolko zamestnavatelov, tolko vyhod.. aj keby sme hovorili len o tych, co nejakym sposobom dostavaju dotacie zo SR..