362/363
Téma o rušňoch radu 362 a 363 ZSSK, ČD a ZSSK Cargo.
Aktuálne nasadenie HDV
Len tak pre zaujímavosť, toto som našiel kdesi na internete o lyžinách, autorom je človek menom Bob. Bohužiaľ, názov stranky mi unikol. Dnes mierne neaktuálne, ale pastnem to ďalej:
Lyziny: Materiál lyzin sberacu je ruzný podle pouzití.
Pro strídavky se pouzívají medené s malou prímesí uhlíku pro zmekcení a hlavne "mazání"-smyk.Proudy procházející sberacem jsou podstatne mensí (stejný výkon,vetsí napetí,mensí proud),lyzina má uzsí profil-mensí stycná plocha,mensí je i prítlak.
Stejnosmerky: Pro loko do rychlosti asi 100Km/h se pouzívají lyziny uhlíhové s prímesí medi-dobré mazací vlastnosti,mekcí styk,profil tlustsí nez u str.-vetsí stycná plocha,vetsí prítlaková síla.Materiál je vsak krehcí a casto se vystípne pri vyssích rychlostech nebo nerovnostech troleje.
Nahrazuje se drazsím-lepsím-novejsím KERAMO(slitina medi,uhlíku,zeleza),pri údrzbe v depu se lyziny plní do mazací drárky grafitovou vazelínou.
V r.1976 byly lok.ES499.0(dva prototypy350) z výroby vybaveny dvema odlisnými sberaci pro kazdý systém zvlást. Loko tedy jela na prední nebo zadní sberac podle systému ! Sberac pro druhý systém se mohl pouzít pouze pri poruse odpovídajícího systémového sberace a pro kazdý zvlást byly stanoveny omezovací podmínky.
Dnes jsou pouzívány sberace univerzální,novejsí mají i 4 lyziny místo puvodních 2.
U dvousystémovek se pouze mení velikost prítlaku na trolej v závislosti na predvoleném systému.
362.001: Pekne si popísal spoluprácu trolej-zberač. Len doplním, že v Žiline netestovali užšie lyžiny naschvál. Oni ich tam dali omylom. Sú 60 mm široké lišty a 40 mm široké lišty. JS systém používa okrem panťákov 60 mm široké lyžiny, všetko ostatné 40 mm široké. TEŽ má 38 mm široké. Materiál je uhlík s prímesou medi a celé to je uchytené a prilepené v hliníkovej rybine.
čaf
Obsthof Matthies (tam sa teraz nachadzam): Kazde smykadlo sa ti opotrebovava nerovnomerne uz len tym, ze zberac sa pri jazde (a vlastne aj cela skrina) kyve-vibruje z boku na bok a smykadlo ide chvilu jednym bodom po troleji a vzapati odskoci napriklad o 3cm dalej. Takto tam vznikaju jamky, ktore trolej este viac zadrhavaju, rozkmitavaju zberac, na ktorom sa casom vytvori vola v capoch. Preto, ci je oblozenie take alebo onake, smykadlo sa po urcitych kilometroch musi prebrusit na kazdej masine, aspon na js trakcii. Rozdiel pouzitia oblozenia je prave v tych ''urcitych kilometroch''.
Dvojradove smykadla sa pouzivali do polovice 80-tych rokov aj na js trakcii (a to uzke, ako teraz na striedavkach), mnohym z vas vsak asi uniklo, ze u nas pod zelenymi drotmi sa muselo dovtedy a prave preto pohynat s dvoma zdvihnutymi zberacmi..! Sucasne segmenty dvojradoviek pouzivanych na js trakcii su oproti tym povodnym sirsie, pri odobrati vnutornych lyzin sa na krajne montuje sirsie oblozenie. Uzke smykadlo sa asi mesiac testovalo aj 163.120 RD ZA.
Matthias, o tych ''sunkach'' a vplyvu vacsej vzdialenosti smykadiel sa porozpravajme radsej medzi styrmi ocami, neviem, ci vies preco...
peršing: Sranda. Som sa povŕtal v nejakých materiáloch po ruke a vytiahol som na svetlo Božie info, že vraj 230 mala z výroby inštalované (na šmýkadlách) delené obloženie z medi, pričom mazadlo pozostávalo zo zmesy kumuranovej smoly s grafitom. Tak som z toho jeleň- jedna rada medené, jedna uhlíkové obloženie, potom kerametál. Dobré by bolo vedieť výhody a nevýhody každej prísady. Zaujímavý postreh aj s tou vzájomnou vzdialenosťou líšt (na striedavom systéme bližšie k sebe). Aj keď dôvod mi uniká, tipnem si, že s napätím to zrejme súvisieť nebude.
Elektromechanik: Ááá, tak stredová tyč s dvoma krídelkami na koncoch sa stala mojím fatálnym Waterloo. Tak som sa pekne osral, lebo zo zeme sa konštrukčné detaily zberača zle vychytávajú (a na strechu pod 25kV loziť nebudem, opálenie ktoré mám od slnka mi vcelku stačí). Ku krabičkám 36x: to nerovnomerné zbrusovanie kerametalového obloženia bolo spôsobené konkrétne čím? (Lebo veď trolej je na stožiaroch zavesená cik-cakovite, takže by lišty mali byť zaťažované rovnomerne na oboch stranách. Žeby to súviselo s rozmiestnením spomínaných 20 segmentov?) Alebo je to teda tak, že metalo-keramické šmýkadlá sú proste mechanicky "labilnejšie", na rozdiel od uhlíkových?
Elektromechanik, Boh Ti žehnaj. (A to som ateista :))
Kamos sa mylis a dobre! 350tky maju dvojlistove smykadlo a nie trojlistove! To si, kde videl? To, co ta mily je stredova tyc s dvoma kridelkami na koncoch a s jednym v strede. Ta tyc sa netrie o trolej.
Co sa tyka pritlakov na striedavom a jednosmernom U tak je to stanovene predpisom. Striedavy +-6kg a = +- 10 kg pritlak na trolej.
Vratme sa k 36x. Karametalove stvorlistove smykadlo s 20 segmentami bolo nerovnomerne zbrusovane od troleja a vymienalo sa iba, ked bolo totalne zodrate bud ta poskodena rada alebo cele smykadlo za nove (krivost,hrdza). Z ekonomickeho hladiska to bolo nevyhovujuce a drahe. Preto sa preslo na uhlikove smykadla, ktore su prisposobene tak, aby boli schopne aj 3kV=.
Dost dlho sme mali kerametalove lyziny a pouzivat uhlikove smykadla zacali Cesi na svojich persingoch. Po dlhsom case sme presli aj my na uhlikove lyziny. Najprv sa otestovali na striedavom a = U a vysledky boli pozitivne tak sa zacali instalovat na rusne.
Taurus ma tiez to co nasa 350.
persing: omyl 263 ma uhlikove smykadlo a nie karametalove smykadlo!
Na všetkých 350-kách sú šmýkadlá rovnaké, ono to vpodstate vyzerá ako 3-radové šmýkadlo, ale do kontaktu s trolejou prichádzajú len 2 krajné lišty. A tie majú uhlíkové obloženie.
peršing: To mi ako admín ani nehovor, lebo začnem vážne trpieť komplexom neviditeľnosti Dík za prehľad "dvojlištových" strojov.
Elektromechanik: Ee, nestačí . Keď už si tu, rád by som sa v tom porýpal hlbšie. Striedavky boli vybavené dvojlištovými šmýkadlami (uhlík?) už z výroby, narážam teraz na všetky sklolaminátové šerble a ubzučanú princku. U jednosmeriek som registroval zberače s viacpočetnými lištami v mohutnejšom prevedení. Súvisela táto výbava s odlišným prítlakom na trolej u jednosmernom a striedavom vedení, inými prúdovými parametrami, prechodovým odporom a pod.? Ak by si bol taký milý a chcelo sa Ti, mohol by si zabrúsiť aj do elektrických a mechanických vlastností uhlíka a kerametálu? Z Tvojej odpovede mi vyplýva, že uhlík je mechanicky výhodnejší, prečo sa teda kerametál implementoval na šmýkadlá zberačov pre jednosmernú trakciu, kde sa z troleje sťahuje sakramentsky väčší ampérický odber? Taký nejaký prehľad by potešil. Aachvoj.
PS: Aké obloženie majú trojlištové zberače 350tiek? Okrem tej Shunky, tú som si ešte ani nestihol omrknúť. :(
A nepoužívajú sa len na 362 a 363. Montujú sa aj na žilinské 162 a 163 (pravdepodobne ich majú už všetky), košické 163, dokonca sa dávajú aj na panťáky 460, videl som ich už aj na dvojičkách 131.
Uhlikove smykadla t.j. dvoj listove smykadlo vydrzi dlhsie ako kerametalove smykadlo so styrmi listami. Kerametalove treba castejsie vymienat menit ako tie uhlikove. Cesi uz maju davno tieto dvoj smykadla. Kerametal sa nezodieral rovnomerne, boli tam skoky. Staci takato odpoved?
A aká bola príčina požiaru 363.144?
Ďakujem za odpovede, môžete písať sem prípadne priamo na môj mail persing@vlaky.net
Cervena Coca Coly je jedinecna svojim odtienom, velmi tazko sa da zmylit s inou, tu vidim aj schovanu medzi stromami. Ale zisli by sa mozno aj ine s reklamou. Ale kvalitnejsou lebo keby som bol marketingovy manazer Coca Coly, tak by som ju nenechal chodit s odrthnutym C.
resat
Zaujímalo by ma, ako sa v týchto HDV dobíjajú batérie. Bolo tu spomínané, že 362 015 mala problémy so slabo nabitými batériamy. ( viem, že u bobín 140 sa dobíjajú manuálnym pumpovaním)