362/363
Téma o rušňoch radu 362 a 363 ZSSK, ČD a ZSSK Cargo.
Aktuálne nasadenie HDV
Matop: čaf, len krátko:
"...ohľadom stahovačiek zberačov má pravdu "peršing". je to tam kvôli prepojenie úsekov."
Matop, keď sa nabudúce zastavíš (a budeš mať viac času), skús si tie všetky príspevky prečítať ešte raz a POMALŠIE. Šťastné a veselé aj Tebe.
čafte Matop
Matthias: s tymi ventilatormi mas asi pravdu, asi by to urobilo mensi bordel v strojovni keby to "sefko" zabudol zapnut . Ale zas naopak, ja mam informacie, tak isto z doveryhodnych zdrojov, ze pred stiahnutim zberaca musi rusnovodic tie ventilatory vypnut... Tak neviem, skusim zistit, dam potom vediet.
O napajacich sustavach a trolejoch je v DRAHe asi z pred 4 alebo 5 rokov pisany clanok, nastudujem si to a ak tam bude nieco k teme, napisem sem.
Peršing: návestie stiahni zberač: prikazuje stiahnúť zmeták, pretože nasledujúca koľaj je buď bez troleje alebo je na trolejovom drôte nejaký mechanický problém. Takže ak by fíra pokračoval ďalej so zdvihnutým zberačom, tak ho urve aj s trolejou. (viz. bratislavský tunel pred hlavným a incident s princeznou)
vypni prúd: rušeň nesmie odoberať z troleje žiaden prúd, pretože ak vletí do neutrálneho poľa so zaťaženým zberačom- natiahne krásny obluk. Pokiaľ mašina prúd z drôtu nesťahuje, môže mať zberač zdvihnutý, pretože mechanické poškodenie tu nehrozí, trolej je zjazdná. Áno, na lamine taktiež zvyknú dávať zberač dolu, ale preto, že časť zariadenia (myslím, že je to ovládač vykurovania, ale fakt som si nie istý) sa ovláda zo steny stanovišťa, nie z palubnej dosky. (Toto neviem presne)
Úsekový delič: áno, jeho dva konce by sa nemali vodivo prepojiť cez šmýkadlo, lebo sa potom opaľuje a je z toho menší ohňostroj. Staničný úsekový delič (taký ten pi...v tvare ženského prirodzenia) spája mechanicky trolej, kde jedna je napájaná parnou a jedna neparnou fázou (striedavý systém) a pri prechode so zdvihnutým šmýkadlom by sa čiste teoreticky dala vyskratovať napájačka. Howgh.
ventilátory na peršingu: Pozri. Nemám to z vlastnej hlavy, vysvetľoval mi to človek, čo na 363ke jazdí. Viem, že je tam tlačidlo pre ventilátory (tiež poznám tu palubnú dosku, neboj sa) a tú istú otázku som sa pýtal aj ja. Bolo mi povedané, že tie ventilátory sú zapojené tak, že ich môžeš MANUÁLNE zapínať a vypínať len keď stojíš. Automaticky by sa mali zapnúť nad rýchlosť 7 km/h. Veď si predstav aká veselica by nastala, keby obsluhujúci personál rušňa nechtiac za jazdy vypol ochladzovanie zariadení, trakčákov a pod.
Matop: myslel som, ze Matthias sa pytal na INIPULZ... Ozaj, na kosickych persingoch sa nechysta nieco podobne ako na 363.093 a 138? - ten novy menic pre pomocne pohony z EVPU Nova Dubnica? A ktore kosicke 163 maju uz radiostanicu? Bratislavske (362, 363) maju vsetky, ale kosicke vraj len zopar...
Matthias: myslim, ze ventilatory sa daju vpohode vypnut, je na to na stanovisti samostatny vypinac (ak chces, pozri si nakres riadiaceho pultu persingov: http://rail.szm.sk/x63/riadpult.html). A vlastne ked rusnovodic stahuje zberac musi predtym vypnut ventilatory a kompresor - takze sa vypnut musia dat bez ohladu na rychlost.
Myslim, ze by nemalo byt problem uplne vypnut odber prudu z troleja. Tie zberace sa stahuju asi preto, aby nedochadzalo k poskodeniam smykadla pri prejazde cez usekovy delic. Vicakrat som si vsimol, ze smerom zo Strby na Zilinu rusnovodici chodia so zdvihnutym zberacom na persingoch aj tam , kde je "stiahnite zberac". Ak by mal byt problem s tym, ze by sa nedal vypnut odber prudu, bolo by vyhodnejsie namiesto stahovania zberaca cez neutralne pole (resp. usekovy delic) vypinat hlavny vypinac.
Ale mam pocit, ze hlavna pricina stahovania zberacov je kvoli troleju. Ak som spravne pochopil, tak sa stahuje preto, aby nedoslo k spojeniu dvoch usekov od seba navzajom oddelenych usekovym delicom - ten ma totiz taky tvar, ze keby rusnovodic presiel cez neho so zdvihnutym zberacom, doslo by prave k vodivemu spojeniu trolejoveho drôtu pred delicom a drôtu za delicom - to spojenie by sposobilo smykadlo zberaca.
A laminatky tiez stahuju zberac pri prejazde neutralnym polom (prip. usekovym delicom)
Ak sa mylim, opravte ma, ale myslim, ze by to malo byt takto.
Matop: He. Bral som automaticky do úvahy striedavý systém, odpusť môj bratislavský lokálpatriotizmus
Unipulz: hej, ale ten je napájaný cez mostík diód (ostaňme pri tom striedavom systéme ), trafo a atď atď z troleje, nie z nejakého zdroja. Takže súhlasím.
Centrálny napájač-alebo-ako-si-to-nazval: Ak to napája elektroniku a zapaľuje tyristory, tak nie je čo riešiť. Zabil si mi dve muchy jednou ranou . Gracias, seňor.
S tým neutrálnym poľom som si nie taký istý. Neviem, či sa to tu už niekde nepreberalo, ale napr. na lamine sa dá úplne vypnúť odber prúdu (vrátanie tých ventilátorov), takže sa po značke Vypni prúd dá jazdiť pod trolejou aj so zdvihnutým zmetákom. U Peršingov by to nemalo byť možné a preto som videl fírov, čo vždy pri prechode cez neutrálne poľe sťahovali zberač. Nemyslel som prechod na iný systém.
čaf, vďaka chlape
K tomu zdroju: pomocné pohony šlapú na týchto mašinách na tzv.UNIPULZ, čo je menič 3 kV/600V/400V. Centrálny napájač je to čo myslíš a už z názvu zrejmé, napája všetky zdroje aj pre zapínacie impulzy tyr., ale aj pre veškeru elektroniku. Aspoň dúfam, že som to nezmrvil.
A ešte aby som nezabudol, zberač sa pri prechode neutrálnym poľom sťahuje práve kvôli prechodu na iný systém, s ventilátormi alebo s niečím podobným to nemá súvis.
čafte Matop
peršing: Pomocné pohony nešlapú na šťavu priamo z troleje? Pokiaľ viem, na trakčnom trafe je pre pomocné pohony určené príslušné vinutie a ak sa nemýlim, na peršingoch sa napr. pri prechode neutrálnym poľom (myslím návestie vypni prúd) sťahuje zberač, lebo sa manuálne nedajú vypnúť ventilátory pri rýchlosti vyššej než 7 km/h (čo by znamenalo, že cucajú volty priamo z drátu). Potom nechápem, akú úlohu pri ich napájaní by tam mal ten zdroj.
Myslím centrálny el. zdroj na 115 V, čo sa zapína zo strojovne pri oživovaní mašiny, malo by to byť niekde na medzistene za I. stanovišťom.
k prezyvkam: na Slovensku sa pre 162, 163, 362 a 363 pouziva spolocna prezyvka persing a v Cesku sa rozlisuje 362, 363 ESO a 162, 163 persing.
Matthias: k tomu zdroju: nie som si isty, ci obidvaja myslime na ten isty zdroj, ale je to asi napajanie pomocnych pohonov (kompresory, ventilatory, atd).
Čím som chcel povedať, že preto mi to "ušlo" a automaticky, zo zvyku, som prihodil k spomínanej rade nálepku "Peršing". Jo.
PS: Drahí priatelia. Nenájde sa ten bájny dobrodruh, ktorý vysvetlí čo otvára tyristor v pulzných meničoch? (A ten centrálny E.Z.) Vďaka. Toto je S.O.S.
ad rp_751:
No hlavne je ze masina fachci - aj ked pocarbana
Ale inak by som takymto ludom asi ruky odrubal za to co stvaraju Nech si grafitaci striekaju vyhradene plochy a nie masiny elektricky a trolejbusy a nie vlaky. A navyse taketo "vytvory" neuznavaju ani seriozni grafitaci (som otom kdesi cital)