362/363
Téma o rušňoch radu 362 a 363 ZSSK, ČD a ZSSK Cargo.
Aktuálne nasadenie HDV
ufo: nemyslim si to, potom preco EX chopok nestiha Ba-Za za cca 2,05 hod. isiel som nim a zdalo sa mi ze ideme normalne ale casovo nic moc. na usek Ba - Pn a aj na niektorom useku z TN do puchova sa 363ka nechyta. tam treba tahat aspon 130 kmh alebo mat lepsi odpich. ozaj, kolko jazdia R na useku senkvice - trnava po modernizacii trate??? 160 to urcite nebude......
preto mam pochybnosti ci dokaze 363ka zvladat casovo jazdu ICcka.. este tak trat Za-Ke.... potom mi ale nie je jasne naco su radene na Os vlakoch vykonnejsie stroje 362..... a na R niektorych 363. zvlastne. namiesto toho aby sa skracovala jazdna doba tak............. inak rezervy su... ked mal IC tatran este nemodernizovanu supravu (krivan jazdil s novymi voznami) a tahala ho 350.001 sme zvladli Ba-Za za 1:58hod a to sme este mali aspon dva spomalovaky.. no ked poviem ze to bolo pred desiatimi rokmi. a odvtedy aky posun..........ziaden. jasne ze na vine su trate a nie masiny......inak su 362 pekne masinky.. ja ich nazyvam detmi 350ky (obrazne), mozno by sa viac hodilo klony.......... a zdaju sa mi pomerne spolahlive.... cestujem do Ke a nazad dost casto a co si pamatam snad raz dva krat sme mali neschopnu masinu.....
Dátum: | 18. 1. 2005 | Pridal: | M.T.131 |
Lokomotíva: | 363.101 | Vlak: | InterCity 402 [Košice - Bratislava hl.st. - Wien], ZSSK |
ako može ICčko dodržať CP keď ma ako HDV 363ku??? ta ma max. speed 120 kmh. to akoyze medzi ZA a BA staci??? impossible. predsa Ex chopok ma 363ku a trva mu to tak o 15 min dlhsie.... alebo nie??
ad matthias: lso pri sklze vydá signál že daná os klže a regulátor zníži prúd pretekajúci motormi príslušnej motorovej skupiny
ad peršing: mali sme aj taký prípad keď to fírovi pred štrbou ušlo z kontroly a sklzovka to nechytila, bohužiaľ.Odniesli si to všetky štyri trakčáky - rozpadnutá bandáž.
čaf matop
ad matthias: lso pri sklze vydá signál že daná os klže a regulátor zníži prúd pretekajúci motormi príslušnej motorovej skupiny
ad peršing: mali sme aj taký prípad keď to fírovi pred štrbou ušlo z kontroly a sklzovka to nechytila, bohužiaľ.Odniesli si to všetky štyri trakčáky - rozpadnutá bandáž.
čaf matop
stendy: Subjektivne a suverenne vazne: navest modra-kremova je numero Uno. Nechcem urazit niecie esteticke citenie, ale ta nebeska modra kombinovana so zltym pruhom posobi jak rit. Prepacte.
Inak, ked uz opat sklzavame do naterov: ako vlastne vyfasovala 363.009-2 svoju exoticku farebnu kombinaciu? {dufam ze som trafil cislo, myslim to ceske Eso vo visnovo-cerveno-ciernom prevedeni} Je to unikat, alebo ich po svete beha viac? Co to ma vlastne znamenat?
Persing: Heh, untrop ma predbehol, dnes je nebezpecne rychly Pridavam sa k nemu s otazockou: tak dajme si situaciu, kde chytime sklz na jednej naprave. Co s tym? Klasika: zauraduje diferencialna protisklzova ochrana, zopnu sa kontakty prislusneho rele a fira dostane signal na stanoviste, resp. v pripade ak klzeme a brusime jak ozran na lade, tak rozpoji hlavny vypinac? Alebo ta LSO {inak, co znamena to L v nazve...?} automaticky pribrzdi preklzujucu napravu; popieskuje, pofuka brzdovy valec ako taky dobrosrdecny anjel strazny a veselo sa frci dalej? Lebo ak by platil druhy pripad a fira nastavil privelky stupen pomerneho tahu pri mizernej adhezii, tak ta bajna LSO by v ten den mala tvrdu sichtu... Nie?
Matthias: ak myslis tymi tazkymi vlakmi nakladne vlaky, tak tam by sa to urcite prejavilo, ale 12 voznove rychliky tam by nemal byt problem. Ale nakladne to mas pravdu (v tom predchadzajucom prispevku som myslel len na vlaky osobnej dopravy, ale zabudol som to tam spomenut).
Kolesa by nemali preklzavat ani pri pomerovom tahu "12", za predpokladu ze nie je pokazena sklzova ochrana . To preklzavanie by mohlo pekne "zbrusit" okolesnik . Mohlo by to ale preklzavat vtedy, ked by preklzavali vsetky napravy rovnako, lebo ak dobre viem, tak LSO (=sklzova ochrana) vyhodnocuje sklz na zaklade odlisnych otacok jednotlivych naprav (ak sa nejaka otaca rychlejsie ako ostatne vyhodnoti to ako sklz). Ale to by musela byt skutocne strasne velka nahoda keby to preklzavalo rovnako... Dufam ze som tu nieco nepoplietol, hadam nie.
peršing: Mozno sa ten rozdiel dynamickosti rozjazdu 363 a 362 neprejavi pri troj-voznovych osobacikoch. Co ale v pripade fakt tazkych vlakov? Pri takom drobnom pol kilometrovom naklade by si fiktivna tri-sest-dvojecka uz mohla trosku zastrajkovat... Nie? Ale iste uznavam, ze rozdiel taznej sily bude markantnejsi medzi 372 a 371.
Inak, ako je poriesena "kontrola" taznej sily na medzi adhezie v automatickom rezime na Persingu? Co ked zadas pred rozjazdom prilis vysoky stupen pomerneho tahu, nekorespondujuci s adheznymi pomermi? Kebyze mam popadane listie a podobny sajrajt na kolajnici a na pomerny tah si hodim trebars rovno "12"... Budem klzat jak na surfe alebo si to elektronika ustriehne?
untrop: samozrejme, pri pouziti rovnakych trakcnych motorov sa zmenou prevodoveho pomeru zmenia aj trakcne vlastnosti toho vozidla, cize ak sa zvysi najvyssia rychlost, tak sa znizi tazna sila pri rozjazde co sposobi pomalsi rozbeh. Medzi 363 a 362 (ale aj 163 a 162) nie je nejaky velky rozdiel v rozbehu, lebo sa da navolit vyssi pomerovy tah pri rozjajde cim sa da zvysit tazna sila (a v konecnom dosledku rychlost rozbehu). (napr. na 363 dam pomerovy tah "6" a na 362 p.tah "7" a budu sa rozbiehat priblizne rovnako - tie cisla 6 a 7 som napisal len pre ilustraciu, mozno ze to zrovna nesedi pri 6 a 7, ale 6 a 8, neviem to az takto presne).
Na 160 km/h su, co sa tyka vykonu, vhodne len 151 a 350, nic ine by som na 160 km/h nerekonstruoval (keby to zalezalo odo mna ). (ani 372 na 371, ked uz, tak jednoznacne vymenit trakcne motory).
AKTUALNA INFORMACIA:
IC 511 sa niekde pri Vychodnej zrazil s autom, vlak tahala 362.014, ak sa mi podari ziskat nejake informacie, bude tu o tej nehode sprava.